Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Rádióamatőrök topikja
Lapozás: OK   61 / 254
(#) ha6qt válasza Rumcájsz hozzászólására (») Okt 22, 2013 /

Köszi
(#) tneilc válasza ha6qt hozzászólására (») Okt 23, 2013 /

Ezekben van egy kis elmélet, kiindulásnak:
Bővebben: Link

RSCW: receive CW through the soundcard

Remélem sikerül megcsinálni amit szeretnél!
A hozzászólás módosítva: Okt 23, 2013
(#) Antennaman válasza Rumcájsz hozzászólására (») Okt 23, 2013 /

Vétek lett volna ezt a szép napos időt kihagyni.
A napokban emlegetett 40m-es deltaloop ma elkészült ( igaz azóta szét is szedtem).
A fentebb említett módszerrel építettem meg, annyi eltéréssel, hogy a polarizáció vízszintesen lett megoldva az-az a vízszintes alsó oldal közepén helyeztem el a betáplálási pontot. Velem volt a HA4GA druszám is, s a kedvéért választottam ezt a megoldást, mert így egyszerűbben és látványosabban lehetett a rezonanciára húzást majd az illesztést és méréseket végezni.
Formula képen a: hurok kerület=306,6 / f vagyis 306,6 / 7MHz = 43,8m.
Egyenlő oldalúra méretezve a háromszöget 14,6m lett egy oldal.
Direkt eljátszottuk azt, hogy ha valaki csak mondjuk fej magasságban tudja telepíteni az alsó vízszintes oldalt, akkor is be lehet állítani a rezonanciát a huzal rövidítésével ( levágásokkal vagy vissza hajtással ) mi levagdostunk először 30-30 cm-t , majd kb. 10-10cm- és még 10-10 cm-t. Mivel a felső csúcsa a huroknak úgy 12-13m magasan egy száraz nyárfaágra lett felhúzva , az alsó oldal a talajtól kb. 70cm-re volt. Ekkor az SWR 7050KHz-n 1:1,5 volt ha felemeltük kb 1,5m-re akkor ugyan feljebb ment vagy 30-40kHz-t frekvenciában de nőtt az SWR 1,7-re.
Találtam a "túlélő" antennás hátizsákban egy 75 Ohmos koax darabot amely pont kiadott egy Lambda negyedes illesztő tagnak ( 1:2 Impedancia transzformátornak) való hosszat. A koax szigetelő anyaga polietilén volt így a k rövidülési tényezőt figyelembe véve ami itt 0,66 az illesztő szakasz hossza 7,7m lett. Ezzel az SWR is javult de nem eleget 1,5 alatt volt valamivel. Felemelve az alsó oldalt ( pecabotok segítségével ) bő 4m-re felugrott a rezonancia frekvencia 7200KHz fölé. Így a levágott darabokat köthettem vissza Ezután viszont helyre zökkent minden mondhatni megtáltosodott a deltaloop. Rezonancia 7050KHz-re esett az SWR pedig alig mérhető szinte egy mutató vastagságnyi kb. 1:1,1 . Következett az "élesben való gyakorlat" rácsatlakozva a kis kitelepülős QRP rádióra igen hangosan szóltak az állomások főleg a Hazaiak, meglehetősen csendesebb volt zaj szempontjából mint pl. a múltkori GP. vagy 6-8 QSO-ból majdnem mindenkitől 59 és 59+ riportot kaptunk egy-két QSB miatti 56 és 58 volt. UT 11--12 óra körül.
Megint regényt sikeredett írni, de hátha tanulságos lesz kezdő amatőr társainknak.
Üdv. Gábor 8LKM (rajz vagy kép később )
A hozzászólás módosítva: Okt 23, 2013
(#) pucuka válasza Antennaman hozzászólására (») Okt 23, 2013 /

A leendő amatőrök nevében is köszönöm a tapasztalataidról írt "regényt".
Jó válasz arra, hogy mit is takar a rádióamatőr tevékenység, meghogy mi az az antenna, hogyan viselkedik, mi mindent lehet állítani azzal a "darab dróttal" amit antennának neveznek, és nem utolsó soron mekkora az antenna "hatótávja".
(#) Kera_Will válasza ha6qt hozzászólására (») Okt 23, 2013 /

Morze dekodolo algoritmus alapja lehet a jelelemek időmérése és ezek egymáshoz képesti aránya.
(#) Antennaman válasza pucuka hozzászólására (») Okt 25, 2013 /

Nagyon szívesen.
Pont ez volt a lényege kísérletemnek, megosztani a téma iránt érdeklődő társakkal, hogy egyszerű eszközökkel anyagokkal, hogyan tud bárki egy antennát összeállítani, és levonni a következtetéseket.
Legalább nem csak magam és a velem lévő amatőr társ szórakoztatását szolgálta a tanulságos mérés sorozat.
Sok sikeres és kudarcba fulladt kísérletet végez az ember merő önszórakoztatásból, amiből amúgy mások is meríthetnének tapasztalatot.
Kevés elmélettel, inkább a gyakorlatban történő megvalósításra fektetve a hangsúlyt igyekeztem bemutatni. Sokan olyan nehezen fognak neki, vagy túl körülményeskedve próbálkoznak egy egyszerű huzal antenna építésének, nekik is inspirálónak szántam.
Üdv. Gábor
(#) OpenGL hozzászólása Okt 26, 2013 /

Sziasztok!
Szeretnék építeni egy olyan rádió adót ami csak morse jeleket továbbít. Úgy szeretném megoldani hogy pötyögök egy nyomógombon és azt 20 méteres körzetben hallani lehet a rádiókban. Ehhez egy egyszerű kapcsolási rajzot szeretnék kérni ami nem olyan bonyolult és viszonylag egyszerűen megépíthető.
A hozzászólás módosítva: Okt 26, 2013
(#) Kera_Will válasza OpenGL hozzászólására (») Okt 26, 2013 /

Ez kissé tág kívánság lista.
Adóengedélyed van-e ?
Ha lenne akkor talán nem kérdeznél ennyire ostobán !
Csak úgy nem zöröghetsz akárhol akármivel a rádiófrekvenciás tartományban.
Ennél kicsit specifikáltabb és értelmesebb kérdést tegyél fel.
Mit szeretnél elérni ezzel a "pötyögéseddel" ?
20 méteres körzet lefedésére nem kell rádió adót építeni.
Bőven megteszi 1 hangfrekvenciás csipogó is ami némi teljesítményel rendelkezik.
Sok sikert!
(#) Antennaman válasza OpenGL hozzászólására (») Okt 26, 2013 /

kedves Dávid!
Amennyiben tényleg arra "vetemednél", hogy megtanuld pötyögni a MORSE ABC-t akkor jó úton jársz. Ám Kera_Will barátommal egyet értve nem ajánlatos csak úgy Rádió Frekvenciát pötyögni még kis hatótávolságban sem. Képzeld csak el, hogy egy 200milli Wattos kis adóval akár Norvégiáig, vagy Orosz országokba el lehet adni Morse jelekkel. Pont az előbb hallgattam meg egy felvételt, amit Debrecenben vettek fel amatőr rádiós ismerősök amint egy saját építésű 200 Milli Wattos távíró adóvevővel többek között egy Norvég amatőr ujjong, hogy milyen jól hall engem Oslóban.
Kérdés tehát nem az eszköz hanem, hogy mi a célod!?
(#) Rumcájsz válasza Kera_Will hozzászólására (») Okt 27, 2013 /

Adóengedély! AZ micsoda? APEH illetve NAV engedélyre gondolsz? Mert a fogalomzavart szeretném csak tisztázni, a rádióamatőröknek RÁDIÓENGEDÉLYÜK van.
Az sem igaz hogy mindenhez kell rádióengedély! Vannak pl a PMR csatornák, ahol bárki bárkivel kututtyolhat bármit, persze itt nem kell rádióengedély de vannak megkötések
Pl: teljesítmény és adásmód.

A másik, nyugodtan adhattok az ilyen emberkéknek kapcsolást, nem követtek el semmi bűntettet, nyugodjatok bele, úgy se fogja tudni megcsinálni.
Se tapasztalata se műszerezettsége!

Viszont adok egy ötletet! Vegyél egy RF adó modult és egy vevő modult ami 433MHz-en megy.
Bővebben: Link
Létezik hozzá olyan kapcsolás amely az adón egy kapcsoló a vevőn egy relé. Ha a kapcsolót bekapcsolod, a relé meghúz. A kettő közt van 50m távolság. Ha modulálod jellel a vevőre elég rátenni egy telefon hallgatót és máris teljesültek a kívánság paramétereid...

Ja, nem zavarsz senkit és tök legális... Elkészítéséhez sem kell műszerezettség....
A hozzászólás módosítva: Okt 27, 2013
(#) pucuka válasza Rumcájsz hozzászólására (») Okt 27, 2013 /

Idézet:
„Vannak pl a PMR csatornák, ahol bárki bárkivel kututtyolhat bármit”

Azért nem egészen. Ha már pontosítunk.
Nem kuttyolhat bármit, nem építhet, nem forgalmazhat, csak használhat típusengedéllyel rendelkező rádió berendezést. pl. RF modult, PMR rédiót. De már át sem alakíthatja, nem tehet a beépített antenna helyére külső antennát.
(és az amatőröknek sem lenne szabad az amatőrsávban hasznát rádióberendezéseikkel átlátogatniuk a PMR, CB sávokba, és pláne nem egyéb nem amatőr frekvenciákra)
(#) Rumcájsz válasza pucuka hozzászólására (») Okt 27, 2013 /

Megbocsáss, de bármit bárkivel... Nincs megkötve úgy mint a rádióamatőröknél hogy csak műszaki, terjedéssel és időjárással kapcsolatos dolgok. No ha valaki bűncselekményre használja, említi az maga büntetendő. Tehát elég széles a spektrum...
A linkelt oldalon tipus engedéllyel biztos rendelkezik a modul, de az se biztos már a mai világban.
A CB-s etikát, a PMR rádión történt tuningot meg a múltkor kiveséztük és nem a topik tárgya. Megjegyzem a megkötéseket ezekre a barkácsolásokra értettem...
(#) pucuka válasza Rumcájsz hozzászólására (») Okt 27, 2013 /

Ha a kuttyolást kizárólag a csevegésre érted, akkor igazad van.
A buherálás viszont nem fér bele. Apropó a 433 MHz -es ITO sávban csak az adatátvitel engedélyezett, a hangátvitel nem.
(#) szsrobert válasza Antennaman hozzászólására (») Okt 27, 2013 /

Szép napot!

Milyen frekin 200mW? Milyen antenna?
Feldobnád ide a kapcsrajzot és a képeket a CW adódról?
(#) Rumcájsz válasza pucuka hozzászólására (») Okt 27, 2013 /

Akkor nem modulálja meg. Vagy keres egy PIC-kes kapcsolást ami már kielégíti az előírást. Megjegyzem, ha megmodulálja hangfrekivel akkor sem csinál nagy bajt ezen a frekin, ekkora teljesítménnyel. Ha a hangfrekit megszaggatja morzejelek formájában, teljesül az "adatátvitel" is.

A PMR átjátszókról (vagy "papagáj" átjátszóról) meg ne is beszéljünk ami 146MHz----446MHz-en megy.
(#) OpenGL válasza Antennaman hozzászólására (») Okt 27, 2013 /

A célom az adóval az lenne hogy ne keljen vezetéket pazarolnom két állomás összekötéséhez, szóval vezeték helyett rádióhullám. Éppen csak annyira "gyenge" jelet szeretnék sugározni hogy egy rádió 20 méteres körzetbe vegye az adást, illetve olyasmi erősséggel mint például a távirányítós autómodell távirányítója.
(#) 20sz Jófiú válasza OpenGL hozzászólására (») Okt 27, 2013 /

Építs egy hangfrekvenciás adót. Valamelyik Ezermester számban volt egy ilyen cikk. Ott arra használták, hogy a tv hangját a szobában lehessen hallgatni fülhallgatóval. A hurkon belül lehetséges a vétel. A hurok méretének csak a fantáziád és az erősítőd kimenő teljesítménye szab határt.
(#) Antennaman válasza szsrobert hozzászólására (») Okt 27, 2013 /

Kösz az érdeklődést.
a 200mW-os kimenő RF teljesítményű 80m-en rögtönzött kis adó-vevő egy VFO köré épült nagyon szép hangú vevővel rendelkező szinkrodin rendszerű volt. Adáson a VFO, egy-két tranzisztorral volt még erősítve de vissza szabályozva, hogy a leg szebb szinuszos jel jöjjön ki belőle és pont 200milli Watt volt a kimenő power. Sajnos a legtöbb adat elszállt egy HDD hiba miatt de a picasa web albumomban a vevő fenn van.
Az antenna egy kb. 45m magasan lévő 80m CW-re hangolt dipól 1mm tömör réz huzalból.
Ugyan így egy 1W-os kristály vezérelt VXO adóval is kiválóan forgalmaztam. Ezt a debreceni Amatőr találkozón be is mutattam az érdeklődőknek. Erről találtam egy-két képet is.
Ha van engedélyed próbáld ki te is!
(#) pucuka válasza 20sz Jófiú hozzászólására (») Okt 27, 2013 /

Megint csak azt kell mondanom, hogy ezesetben is határok vannak. Az igaz, hogy 9 kHz alatti vivőfrekvenciát csak az korlátozza, hogy nem okozhat zavarást a magasabb frekvenciákon működő szolgálatoknak. Van korlát, előírás a 9 kHz feletti áramhurkos rendszerekre is, úgyhogy a hurok meghajtására nem lehet akármekkora teljesítményt használni.
De ez a kérdés sem a rádióamatőr topikba való.
(#) Kera_Will válasza OpenGL hozzászólására (») Okt 27, 2013 /

Akkor vegyél modell RC távírányító adó és vevő párost a vezérléshez.
Esetleg egy vezeték nélküli csengőből távírányítót csinálhatsz ... csak ez a probléma nem éppen ebben a topicba való.
Használd a keresőjét a fórumnak!
(#) Antennaman válasza OpenGL hozzászólására (») Okt 27, 2013 /

Akkor szerintem is vegyél walki-talkit. Nem is ragozom tovább ezt a kuttyogós témát, mert ez itt OFF.
(#) Antennaman hozzászólása Okt 27, 2013 /

Még egy mondat erejéig visszatérek a múltkorában emlegetett Hangolt tápvonalas dipólus antenna szimmetrikus hangolóval összeállítva témára. Ma kimentem a szabadba és szokásos 12-13m magasra felhúztam a dipól közepét a macskalétrával bekötöttem az alsó végét a tápvonalnak a Z-Match szimmetrikus hangoló egységbe.
Elővettem az antennázók egyik legjobb barátját a GDO-t amit rögvest be is állítottam 3,5MHz-re végkitérésig tekerve a szintet. A tápvonal hangoló forgókondenzátorait a már megszokott állásba kezdtem tekerni miközben laza csatolásban tartottam a rezgőkörrel a GDO-t. A megfelelő hangolásnál bizony határozottan visszaesett a GDO mutatója.
Tehát a kísérlet szerint határozottan rezonál a hangolt tápvonalas antenna.
5 Wattal el kezdtem adni és az ellen állomások 59 és 59+20 dB. szinttel vettek. Majd 1W-ra levéve a teljesítményt Budapestről Orosházáig még igen jól vettek persze már fel jött a terjedés is este 6 lévén. Csináltam vagy hat összeköttetést, majd lebontottam az antennát és elégedetten jöttem haza.
(#) bikfic válasza Leraz hozzászólására (») Okt 27, 2013 /

Kedves Leraz!
Igen örvendenék neki, ha nekem is elküldenéd ezt a könyvet! Nagyon rám férne egy kis okosodás e téren is!
Köszönettel: bikfic
(#) Antennaman hozzászólása Okt 28, 2013 /

Szervusztok!
Érdeklődöm az anyagismerettel rendelkező társaktól, hogy a PANNON PIPE (gondolom PVC) sötétszürke cső tartalmaz-e olyan anyagot ami lerontja RF szempontból. Gondolok itt arra, hogy az antenna illesztő hangoló körét erre készíteni. Javasoljátok-e vagy felejtős?
Várom a tuti választ.
Gábor
(#) bodgabo válasza Antennaman hozzászólására (») Okt 28, 2013 /

Szia!
Rövidhullámú tartományban nem szokott problémát okozni, az irodalomban (RT, RTÉK, ...) többször is előfordul "légmagos" antenna illesztő és baluntrafó hordozójaként különböző átmérőjű PVC cső. A nagyobb (pár 100MHz) frekvenciákon már nem biztos hogy jó, mert vannak PVC hegesztő berendezések, amik ilyen frekvenciákon a dielektromos veszteséget használják hőfejlesztésre.
Üdv, GaBo.
(#) pucuka válasza Antennaman hozzászólására (») Okt 28, 2013 /

Nem tartalmaz semilyen "káros" anyagot. Annakidején a méréseinkhez gyártott antennákat is ilyen csövekbe pakoltuk. Olyan többdimenziós keretantennát gyártottunk a PKI -vel közösen.
Úgy nézett ki a mérőkocsi, mint aminek a tetején ruhaszárító álvány lett volna.
(#) pucuka válasza bodgabo hozzászólására (») Okt 28, 2013 /

Az igaz, hogy a PVC hegesztő gépek a dielektromos veszteséget használják, de mivel ez elég kicsi, a hegesztéshez borzaasztó nagy térerősséget használnak. Abban a néhány tized mm légrésben néhány kW adóteljesítmény hozza létre a térerőt. Egyébként a PVC -nek, és a polystyrol -nak van a legkisebb veszteségi tényezője, nem véletlenül használják kondenzátorok, tápvonalak dielektrikumának.
A hozzászólás módosítva: Okt 28, 2013
(#) Antennaman hozzászólása Okt 28, 2013 /

Köszönöm a válaszokat Gabo és Pucuka!
Csak gyanús volt a sötét szürke színe miatt a PVC cső.
Hát ha más is gazdagodott ezzel a hasznos infóval!
Akkor esek neki és darabolom...
Üdv. Gábor
(#) Rumcájsz válasza Antennaman hozzászólására (») Okt 28, 2013 /

Én a W3DZZ antennám trapját ilyen csőre tekertem, semmi gond nincs!

Kérdés az hogy a 3.5MHz-en ki adott +20dB-s riportot az 5 wattodra. Azért az a +20dB a 80 méteren elég hihetetlen! Kivéve ha a WKD nem Budapesti...

Ha indulsz a QRP versenyen akkor sok sikert! Ja most jut eszembe az idén 40 méteren lesz...
Lehet döngetni a "kilowattokkal"!
(#) StMiklos válasza Antennaman hozzászólására (») Okt 28, 2013 /

Szevasztok!

Az én W3DZZ-m trapje villanyszerelők PVC csövére készült. Nem is ezért írom, hanem a "belseje" miatt. Az 2mm-es, 2 oldalas üvegszálas panel, túlnyúlik a csövön, természetesen mindkét oldalon, de a "nyúlvány" egyik ill. másik oldalon meg van fosztva a fóliától, kifúrva, ide csatlakozik az antennavezeték.
A nyák kapacitásmérővel megmérve, a szükséges többletkondi valahol a közepén (elfér a csöben) beforrasztva, lakkozva. Az induktivitás számolva, feltekerve, durván GDO-val bemérve (alacsonyabb frekire), lakkozva. Ezután GDO-val végmérés, végső hangolás fóliafelület csökkentésével.
Nem nagy méretű, de nem is küldök rá 20W-nál többet.
Én ezt találtam ki, üdv: StMiklos
Következő: »»   61 / 254
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem