Fórum témák
» Több friss téma |
A védőföldelés a Te és embertársaid életét védi! Gondold meg mit teszel!
Bocs, más fórumokon megszoktam, a thread folytatása miatt. Meg azért, mert előre bocsánatot kértem az off miatt. És végül mert úgy gondoltam, hogy a hibás jelzés a kettős szigetelésről és a hamis CE végső soron összetartozik. Szóval nem azért, mert nem tudod, hanem mert a Te mondandóddal összetartozik.
A hozzászólás módosítva: Nov 2, 2013
Ha saját célra készíti, akkor legyen az is mindegy, hogy rajta van-e egy földeléses védelemmel ellátott készüléken a kettős szigetelés jele! Ugye az egyiknél kötelező a földelt dugvilla, a másiknál viszont tilos. És ez itt azt hiszem már nem off.
Kinek hogy tudod.Akár még veszélyes hulladék jelzést is tehet rá ha akar az ő dolga .
Sőt, áramot is vezethet a készülékházba, hiszen ő tudja, hogy nem szabad megérinteni... Vagy fázis is vezethet a zöld-sárga vezetékeken, hiszen más nem nyúl bele a belsejébe...
Aztán ha mégis, és valaki történetesen meghal, akkor majd jön a meglepi: tök mindegy, hogy csak magának csinálta, elő fogják érte venni. Idézet: „Aztán ha mégis, és valaki történetesen meghal, akkor majd jön a meglepi: tök mindegy, hogy csak magának csinálta, elő fogják érte venni.” Jól látod. Ha pl ellopják tőle, azután eladják, történik valami, ami miatt a hatóság képbe kerül, és máris nehéz lesz kimagyarázni, hogy ő nem forgalomba hozatal céljából készítette. Persze a tolvaj addigra már rég nem lesz elérhető. Csak arra akartam felhívni a figyelmet, hogy ez a kis jel milyen nagy baj forrása lehet, és nem ér meg annyit, hogy "rátegyük, mert jól néz ki".
Üdv!
Hozzájutottam egy Ganz EKM típusú földelési ellenállás mérőhöz,de sajnos a fedele,és a kezelési utasítása hiányzik. Induktoros galvanométeres Behrend elv szerint mér. Egy műszerész haverommal restauráltuk,állítólag van hozzá egy szorzó amivel a kapott eredményt fel kell szorozni,és úgy jutok hozzá a földelési ellenálllás értékhez. Ha valakinek megvan a fedele,vagy dokumentum erről a készülékről,vagy tudna segíteni a műszer pontos használata ügyében, megköszönném.
Kicsit írnék a földelési ellenállás fontosságáról.
Erősáramú földelés készítésénél szokás mérni a földelési ellenállását a földelő szondáknak,és a huroknak,mely a trafó nulla csillagpontja,a szondát a földhurkon keresztül éri el. Elektromos testzárlat esetén,nullaszakadáskor,ennek az ellenállásnak a nagysága határozza meg hogy működésbe lép e a védelmi szerv,ami egy kismegszakító,vagy olvadó biztosító,ez védi meg az életünket. Erősáramú szabványok többféle módszert különböztetnek meg f.Ellenállás mérésre,létező használt módszerek az erősáramú,a gyengeáramú,és a célműszeres módszerek. A műszeresnek az előnye,hogy saját tápfeszültséget használ,melynek fontossága érintésvédelmi szempontokon alapszik,és nem hálózatfüggő. A hozzászólás módosítva: Nov 13, 2013
Sziasztok,
biztos tud valaki választ adni a kérdésemre. Egy kertes háznál szeretnék egy kb. fél méter magas fém elosztódobozt a kerítés beton lábazatára tenni amibe kb. 20 méter 3 x 1.5 m2 230-as kábel csatlakozik. Szerintetek elfogadható és hatásos megoldás a földelővezetéket a doboz fémházára kötni? Régen csináltam ilyen munkát, nem tudom az aktuális szabványok ekkora távolságnál mit írnak elő.
Minden fémházas berendezést földelni kell. A mikéntje függ attól milyen és mi van a dobozban.
Nem tervezek bele sok mindent, 4 darab 230-as aljzatot a karácsonyfasor és világítás trafójának. Csak annyira, hogy az említett dolgok kényelmesen elférjenek benn.
Ha nyitható az ajtaja akkor azt plusz össze kell kötni a házzal, ha csavaros fedele van akkor koronás alátét a csavarok alá. A Gyári fémdobozokban lehet, hogy van hely ahova be lehet kötni a földelést. Még egy FI relé sem ártana a nyugodt alváshoz. És ahonnét jön a betáplálás megfelelő kismegszakító, vezeték keresztmetszet.
Köszi a választ! A FI reléből milyet ajánlanál? Tudnál segíteni hogyan kell bekötni?
FI-ből két pólusú 30mA-es 25A-es kell. Meg kell szakítani vele a nullát is és a fázist is. Ha veszel egyet, lesz rajz is a dobozban. Ha lerajzolod a tervedet, berajzolom hova kösd.
Értem hogy kétpólusú, de 25 amper egy kicsit nem sok két 24 voltos karácsonyfaizzó sor trafójának és két 12 voltos led sor tápjának?
Ez nem az az áram, max ennyit bír, de a 30mili amper a lényeg. Ha 30ma különbség van a fázis és a nulla vezető közt akkor leold ez a FI. 25A az alap még vehetsz 40A 100A stb... A készülék meg 6000A tud megszakítani szóval van egypárféle amper...És zárlati áramkor nem is old le a FI ( van olyan is), arra való a kismegszakító és kell is.
Üdv mesterek! Védföldelésnek megfelelő-e a 10es köracél 1,5m mélyre?
Innen 6os réz kábel menne az elosztóba.
Két méter hosszú 20mm átmérőjű köracél, ha nem száraz homokos talajról van szó megfelelő szokott lenni.....
Üdv!
Lenne egy védőfölddel kapcsolatos kérdésem. Kivittem a garázsba az áramot ami a ház mellett van, viszont mivel elég messze van a villanyórától kb. 30 m, csináltam a garázsba egy földelést, egyenlőre még nem vettem földelési szondát, vasrudat ütöttem le. Amúgy az eredeti földelés is egy vasrúd, nem rozsdamentes anyag. Kérdésem hogy követtem-e el valami szabálytalanságot ezzel?
Szia!
Kérlek olvasd el az előző néhány hozzászólást. Milyen módon vitted a villanyt, milyen vezetéket használtál, milyen hosszú a vasrúd amit levertél, néhány adatot kérünk szépen. Ha csak fázist vittél és PEN-t, akkor a garázsban kialakíthatsz egy külön áramkört FI relével, és földelőszondával. Attól is függ, hogy mit szeretnél ott csinálni. Csak világítani kell, vagy műhely lesz? A hozzászólás módosítva: Szept 30, 2014
2.5mm2-es réz kábel megy ki a garázsba 4 eres, a három fázisú motor miatt, az eredeti egy fázisú "rendszert" megszüntettem mert katasztrófa volt, villanyszerelő tanácsára kihúztam egy ötödik kék 2.5mm2-es mcu kábelt, amit természetesen a 0-ra kötöttem, tudom hogy ez így nem a legszebb megoldás, a házon belül kábelcsatornában van a 4 illetve a maradék 1 eres kábel, nem összevissza lóg, és a garázsban is rögzítve vannak a falhoz.
1 m a vasrúd, a kútban ami 5 m-re van a garázstól, 1 m mélyen már viz van, csapadákosabb időben volt hogy 40 cm re leástam és víz volt. Természetesen szándékom lecserélni rozsdaálló fémre egy 2 m-esre. Saválló anyag megfelel? A garázsban egy guman táblán be van kötve egy kismegszakító, a három fázisú kapcsoló pedig eleve olyan hogy kicsit nagyobb terhelésnél kikapcsol, kiold. A legnagyobb áram felvételi eszköz egy 3 kw-os hegesztő egy fázisú amit néha használok, nem ipari célokra használom a garázst. Mellékesen megjegyzem a házon belül wagóval +alu pasztával kötöttem össze az alu réz kábelt, amin kivittem a 0-t, de hajlok rá hogy kicserélem lemezes sorkapocsra a sok negatív vélemény miatt a wagó iránt.
Bárkitől szívesen veszem ha adna tanácsot a kérdésemmel kapcsolatban.
Mivel az eredeti földelő szondától vezetéken viszed a földelést is, ha nem kötöd össze a nullával, külön szonda nélkül is megfelelő lenne, (30m nem a világ vége) de ha plusz szondát ütsz le még jobb lesz, csak ne szakítsd meg az eredeti földelő vezetéket, hanem csak hurkold rá. Az hogy pontosan milyen így a földelésed az csak egy helyszíni méréssel lehetne megállapítani. A földelésen túl még FI-relé is illene...(És Én kicserélném az egészet 5x2,5-re)
köszönöm a tanácsot!
Eredetileg a villanyóra előtt van összekötve a 0-van a föld, kipróbáltam levettem a föld kábelt az eredeti föld szondáról, és akkor is volt, egy 100 w-os izzóval kipróbáltam simán égett. Így most a vezeték rendszer elején van egy eredeti föld szonda, és a legmesszebb lévő helyen a végén a garázsban. Annyi hogy a házon belül 4mm-2es alu piros kábelen jön a föld, ezt kötöttem össze wagóval és onnan megy tovább réz vezetéken 2.5 mm2-es. Itt is használtam az alu pasztát, de gondolom itt nincs nagy esély rá hogy alu+réz között reakció lép fel és szétég a wagó, mivel nem folyik rajta elektromos áram. Fi relét a villanyórához gondoltam hogy tetetek fel egyet, ha már megveszem védje az egész házat. Arra majd keresek egy szakembert. Hosszú távon meg fogom venni az 5 eres kábelt mindenképpen.
Ha majd a FI relét felszerelteted, azért a védőföldelést és az ahhoz csatlakozó vezetéket is nézesd át és a kötéseket is . A bejövő 4mm2 piros alu vezeték is cserére szorul. Helyette a 10mmm2 zóld-sárga sodrott réz ajánlott a bejövő vezetéknek a földszondától.
A hozzászólás módosítva: Okt 24, 2014
Sziasztok!
Lenne egy kérdésem.Mitől lehet az ,hogy minden fogyasztó ki van húzva a konnektorból,de a védőföl és a nulla között áram van . Nem kicsi,olyan 130 volt.
Mivel méred? Ha műszerrel, minden bizonnyal a szórt kapacitás miatti feszültséget méred.
Áram nem csak feszültség. Tegyél a két pont közé például egy izzót és úgy mérj.
Sziasztok segítők!
Bocsánat ,de csak most kerültem gépközelbe.Szóval , egy Multiméter műszerrel mértük az áramot.Teljesen igazatok van ,hogy tegyek a mérő elé egy fogyasztót. Lehetséges ,hogy a vezetékben keringő elektromosság gerjeszt áramot a védőföld vezetékben?
Leirás alapján arra tippelnék, hogy nincs, vagy szakadt a védővezető. Nem biztos hogy ennél a konnektornál, hanem lehet már korábban is. Esetleg más fogyasztó van (PC például) másik konnektorhoz csatlakoztatva, de nem szükségszerű.
Az mindenképpen biztos, hogy a nulla és védővezető között nem mérhetsz érdemi feszültséget se terhelve, se terheletlenül, se multiméterrel, se mással. Ez igy életveszélyes, tessék azonnal intézkedni. |
Bejelentkezés
Hirdetés |