Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Szélgenerátor építési problémák
Lapozás: OK   469 / 507
(#) erbe válasza Stewe hozzászólására (») Nov 7, 2013 /

A váltakozó áramot most a forgórésszel együtt mozgó mágnesek keltik. A mágnesek alatt a vasmagban semmi nem változik. A váltásoknál van pici átrendeződés, de annak is nagy része mágnesen belül. Az valóban okozhat a mágnesben melegedést, de ez csak a mágneskeresztmetszet darabolásával, több össze nem érő keskeny hasábbal mérsékelhető.
(#) btoti hozzászólása Nov 8, 2013 /

Van egy (biztosan több is) fehér folt gyatra villamosgép ismereteimben:
Állandó mágneses gerjesztésű generátor.

Munkatekercsek végei szabadon (terheletlen) - garantáltan nem folyik áram. A mágneses körben a szumma I = 0. A kialakuló pillanatnyi fluxust, így pl. a forgórészben megjelenő mágneses indukciót adott mágnesnél csak a mágneses körben levő pillanatnyi össz. légrés határozza meg (gerjesztési törvény). Ez kis mértékben pulzál, mert a pólusfelület/fog-felület fedettsége változik - változik a légréshossz. Minél nagyobb a fedettség és minél több szeletből áll a pólusfelület ez a pulzálás annál kisebb. Ez a pulzálás a nyugalmi indukció miatt némi, a gyakorlatban jelentéktelen örvényáramot kelt a forgórészben. Ez okozhat kis langyosodást a forgórészben, mágnesekben.

Zárjuk az áramkört, a mágneses körben áram folyik - bár ezt maga a mágneses kör hozta létre és nem kívülről táplált, mint pl. az indukciós motornál. És itt a kérdésem: A Lenz-törvény miatt ennek hatása rátranszponálódik-e az állandó mágnes keltette pillanatnyi mágneses térre? Ha igen, akkor a nem kellő irányba lemezelt forgórésznek melegedni kellene - de a gyakorlatban nem melegszik a tömör vasból készült mágneseket tartó forgó, vagy álló rész. Vagy épp a Lenz-törvény miatt a mágneses körben a szumma I változatlanul = 0-val minden időpillanatban? - merthogy ezt az áramot nem kívülről tápláljuk be, hanem magában a mágneses körben keletkezik a forgó mágneses mező (mozgási indukció) miatt.
Ez nem csak az örvényáramú veszteségek miatt, de az adott mágnesnél beállítandó (vagy létrejött) mágneses körben jelenlevő fluxusnál (munkapont) is felvet egy kérdést. A mágnes munkapontját a mágnesezettségi görbe közepére (Neo mágneseknél a görbe gyakorlatilag lineáris) - hogy minél nagyobb pulzálás jöhessen létre, vagy minél nagyobb indukcó értékre (a Br közelébe) illik beállítani - hogy minél nagyobb indukció keltsen minél nagyobb feszültséget? (Nem mágnes kihasználtság szempontból, mert ott a BHmax-hoz kell méretezni.)
(#) szelkerek78 hozzászólása Nov 11, 2013 /

Sziasztok!

Ma a sok munka meghozta gyümölcsét
Hétvégén sikerült összehozni a forgórészt, ma este pedig bekerült méltó helyére.
És MŰKÖDIK
A gyári ventilátor lapátjánál kézzel megforgatva még 900w-os kisflexet is sikerült életre lehelni.
Feszültséget mértem közben 90-110v.
Pontos bemérésen még agyalnom kell, azonos fordulaton terhelve mérni feszültséget és áramerősséget.
De a fentiek alapján biztató a helyzet!
Rakok majd fel képeket is, pontos adatokat is, még az is lehet készítek egy blogot az egész motor átalakításról.

Jó szelet minden széltolónak!
(#) Barret válasza szelkerek78 hozzászólására (») Nov 11, 2013 /

Gratulálok!
Már csak a képekkel vagy adós
A hozzászólás módosítva: Nov 11, 2013
(#) Iszkakof István hozzászólása Nov 12, 2013 /

Bemutatnám én is a munkásságom eddigi eredményét.
Kisérleti szélgenerátor 1.
Kisérleti szélgenerátor 2.
Elég gyenge videó, de a lényeg látszik és még vicces is.
(#) btoti válasza szelkerek78 hozzászólására (») Nov 12, 2013 /

Szia! Bravó! Gratulálok!

Remélem valamennyiünk legalább gondolatébresztő belekotyogásai is hozzájárultak a sikeredhez.
A képeket és persze valami komolyabb kW-s nagyságrendű bemérést én is kíváncsian várom. Kézzel legfeljebb rövid ideig 100...200 W-t lehet "betekerni".
A blogban, weblapon közzétételt bizony szívesen venné az ilyen témában is szűkös magyar nyelvű net-társadalom az alapos bemérés után. (Néhány fordulaton a hozzátartozó terheletlen, terhelt feszültségek, teljesítmények, belső ellenállás, terheletlen indító nyomaték - ilyesmik.)
(#) szelkerek78 válasza btoti hozzászólására (») Nov 12, 2013 /

Sziasztok!

Köszönöm a gratulációkat!
Ez teljesen nyilvánvaló, hogy a Ti segítségetek is hozzájárult, no meg persze sok olvasás tanulás, villamos forgópépek tekercselése c. könyv, és elsősorban Sz.Albert excele.
Ebből a táblázatból kiindulva számolgattam, mi miért van úgy stb.
Minden adatot szeretnék megosztani, hogy puddingot idézzem nem csinálok majd úgy mintha "egy zsák aranyon ülnék"
Keresnem kell valakit aki tud segíteni bemérésben valami géppel (eszterga?)
Akinek van ötlete az kérem ossza meg.
A hozzászólás módosítva: Nov 12, 2013
(#) Barret válasza szelkerek78 hozzászólására (») Nov 12, 2013 /

Hát igen esztergában remekul lehet mérni a teljesítményt külömböző fordulatokon.
És meg lehet találni a maximális teljesítményhez tartozó fordulatszámot is.
(#) szelkerek78 hozzászólása Nov 12, 2013 /

A forgórész........
(#) szelkerek78 hozzászólása Nov 12, 2013 /

És a kész generátor (95% )

Igen, így együtt az igazi.
A kW-s beméréshez az eszterga kínálkozik legjobb barkács lehetőségnek, vagy esetleg traktor, munkagép kardán lehajtása. Konkrétan géppel sajnos én nem tudok segíteni, bár szívesen tenném.
A képek szépek, kösz. A mágneses csövet is ragasztottad, vagy "csak" sajtoltad?

Ragasztottam is, és a két végén 3*120 fokban 1-1 darab 8-as csavarral (8.8) a gyári forgórészbe becsavaroztam.
Ez a traktoros dolog még közelebb áll a valósághoz.
Kérdés, hogy a kardán fordulatszáma mérve van-e a trakiban?
Az a gond, hogy ahol esztergáltattam a forgórészt, oda nem tudom fizikailag felfér-e.
Bár nagy 3000-es eszterga, csak akkor meg kell az egész generátort sétáltatni.

Sejtettem, hogy gondoltál a megcsúszás lehetőségre. Itt azért kW-k lehetnek.
Ha van traktoros ismerősöd faggasd ki, mert munkafokozatban a kardán fordulata szabványosított (540 és/vagy 1000). Ha nincs a traktoron semmilyen ford. mérő, akkor frekvencia mérős multiméter, vagy valamilyen ford. szám mérő. Utóbbit némi forrasztási múlttal legegyszerűbben egy bicikli km-órából készíthetsz is. (Ld.: weblapomon a szélmérőm - ami ugyan az utóbbi napokban az ingyenes tárhelyszolgáltató szeszélyéből bizonytalanul érhető el, de ez remélem csak átmeneti. Ha kell, a rajzot ide is fel tudom tenni.)

540-es fordulat azért sok lenne. 300-ra méreteztem
(#) erbe válasza szelkerek78 hozzászólására (») Nov 12, 2013 /

A traktor kihajtó tengelyének (TLT) fordulata függ a motor fordulatszámától. Csak fordulatszámméréssel együtt használható. A megadott 540 vagy 1000 fordulat a motor névleges üzemi fordulatszámán annyi. Pl. alapjárat 800, üzemi 1800, csúcs 2400... 1800-hoz tartozik 540 kimenő. Ebből közelítően lehet tudni, alapjáraton mennyivel fog pörögni.
(#) Stewe válasza szelkerek78 hozzászólására (») Nov 12, 2013 /

Van ismerősöd valamilyen autóvillamossági műhelyben?
Ha maximum 48V-os a kimenő feszültséged, akkor autóvillamossági próbapadon (pl. Elkon-U) nagyon korrekten mérhetsz, fokozatnélküli hajtás lehetőségével, egyidejű feszültség és árammérés, és szabályozható műterhelés lehetőségével.
(#) szelkerek78 válasza Stewe hozzászólására (») Nov 12, 2013 /

3*230V
50-es fordulatig jó csak maximum.
(#) Barret válasza szelkerek78 hozzászólására (») Nov 12, 2013 /

A fordulatszámmérést könnyű megoldani egy kerékpár kilóméterórával.
Nekem is van,szoktam használni pl eszterga fordulatszám mérésére is.
Eddig ami a legtöbb,az 550 percenkénti fordulat volt.(amit mértem vele) Ezért nem tudom meddig mér.
Semmi átalakítás nem kell,1 mágnes a mérendő tengelyre,és már írja is ki az aktuális fordulatot.
(#) gulyi88 válasza Barret hozzászólására (») Nov 13, 2013 /

Mivel a motor szinkron géppé lett átalakítva ezért az állórészben indukált feszültség frekvenciája tökéletesen egyenes arányos a fordulatszámmal. A legtöbb félkomoly digit műszer meg tud mérni frekvenciát. Ennél egyszerűbb megoldás nincs...
n=60*f/póluspárok száma
(n/min=60*Hz/p)
(#) btoti hozzászólása Nov 13, 2013 /

A fordulat mérés elhagyhatatlan bármilyen meghajtásnál, ha értékelhető adatsorhoz akarunk jutni. Bármilyen meghajtó szerkezet fordulata terhelés függő, kW-s terheléseknél még egy kisebb traktoré is.

A bicikli kmó-nál egyszerűbb és olcsóbb "mechanikus" barkács fordulatmérő nemigen van. 1200...1500 Ft-ért megvehető már a piaci kirakodósoknál is. 5-600-s fordulatig az eredeti, vagy másik "picike" mágnes - reed relé mérőfeje simán használható bármi átalakítás nélkül. Én anno eleve kettőt vettem. Az egyik átalakítva, dobozolva a szélmérő, vagy a szélmérő helyére reed-relét, opto-fejet, vagy hall-sensort dugva nagyobb fordulatmérő. Az enyém 199,9 km/ó-ig tud kijelezni - tizedes vessző nélkül leolvasva 1999 1/min fordulatig használható 1666 mm kerék kerületet beütve. A VAWT-s alacsony, 10-20-s fordulat mérésekhez két mágnest teszek fel korrigálva a kijelzést.

A multiméteres frekis fordulatmérésnél a zaj-tüskékre nem árt figyelni, előosztással javítani a helyzeten. Az enyém pl. ~1 V-nál komparál, vágja a bemeneti jelet - 100 V-s jeleknél meg igen gyakoriak a néhány V-s zajok. Néhányszor már okozott kellemetlenséget.

Ha jól tudom a traktorok kardán (TLT) névleges 540 és/vagy 1000-s fordulata a motor legnagyobb nyomatékot adó fordulatához tartozik. Régebbieknél a sebességváltó munka fokozatában a gáz pedál, vagy kar kirögzítésével lehetett tartani, az újabb koriaknál ez is a fedélzeti komputerre van bízva.
(#) szelkerek78 hozzászólása Nov 13, 2013 /

Fordulatszámmérő megoldva (szobabicikli )
Már csak egy értelmes traktorista kell aki nem dünnyög...
(#) erbe válasza szelkerek78 hozzászólására (») Nov 13, 2013 /

Idézet:
„Már csak egy értelmes traktorista kell aki nem dünnyög...”

A változtatható megfelelő teljesítményű (kW) műterhelés komolyabb feladat.
(#) szelkerek78 válasza erbe hozzászólására (») Nov 14, 2013 /

Az is meg van oldva.
4db fokozatmentesen állítható 2kw-os hősugárzó.
Gondolom ez megfelelő, ha tévedek javíts ki.
(#) btoti válasza szelkerek78 hozzászólására (») Nov 14, 2013 /

Jól alakul a mérés előkészítése is. A hősugárzók, mint terhelések szerintem tökéletesek, csak mindenképp mérj a feszültséggel egy-időben áramot is. Ne bízd számításra, mert a fűtőszál ellenállása is hőmérséklet függő, ugyan kisebb mértékű a változás, mint egy izzónál, de jelentős. Gondolom az nyilvánvaló, hogy 3f-ú generátort 3f-ú szimmetrikus terheléssel illik mérni - fázisonként egyforma, egy-egy hősugárzó; fázisonként, vagy egy kitüntetett fázison egy-időben fesz. és áram mérés.
Az alacsony fordulatokon nem mindegy, hogy milyen műszerrel mérsz. Pl. 60-s fordulaton a 8 p-párú generátorból 8 Hz-s fesz. jön le - ezen a frekvencián nem minden műszer mér helyesen!
A projekt leghúzósabb feladata a "...traktorista aki nem dünnyög...", no meg "feldrótozni", összekapcsolni a traktorral.
(#) erbe válasza szelkerek78 hozzászólására (») Nov 14, 2013 /

Idézet:
„fokozatmentesen állítható 2kw-os hősugárzó.”

Mivel állítod fokozatmentesen? Triacos szabályzóval?
Az állandómágneses generátor nem szinuszjelet fog kiadni, abból a szabályzásból akármi is kijöhet. Négyszögjel esetén "...vagy mindent, vagy semmit, ha te akarod...) mint a régi slágerben.
Nemszinuszos jel esetén pedig a pontos mérés sem egyszerű.
(#) btoti válasza szelkerek78 hozzászólására (») Nov 14, 2013 /

Tényleg, így Erbe kérdése kapcsán: Mi az, hogy fokozatmentesen állítható? A szoba hőmérsékletét mérő termosztátot szokás fokozatmentesen állítani, nem a fűtő teljesítményt. Utóbbit és/vagy 2-3 fokozatban kapcsolni szokás, bár ebben a fogyasztói társadalomban már bármi hülyeség előfordulhat, ha csak nem valami egyedi speciális célú fűtőtestekről van szó. Ha valóban a telj-t lehet folyamatosan szabályozni, amire alapvetően triac képzelhető el váltóáram esetén, az nem lesz jó.
(#) gaspa válasza szelkerek78 hozzászólására (») Nov 14, 2013 /

Végül is nem tudom mi akadálya a 3 fázist egyenirányítani és úgy végezni a mérést,annak idején én is úgy csináltam.A végcél amúgy is az egyenfeszültség lesz(gondolom).
(#) szelkerek78 válasza btoti hozzászólására (») Nov 14, 2013 /

Van rajta egy tekerőgomb, min max értékkel, hogy ez belül mit takar nem tudom, majd megnézem.
Gaspa:Nem lesz egyenirányítva, váltóáramot szeretnék használni.
Erbe: A Te generátorodat mivel mérted be?
Mivel mérjek, hogy pontos legyen a mérés?
(#) erbe válasza szelkerek78 hozzászólására (») Nov 14, 2013 /

A tekerőgomb mögött bimetálos hőkapcsoló lapul.
Nincs szélgenerátorom. Amikor egyszer végeztem egy ideillő mérést, annak a leírása megtalálható. Saját készítésű műterheléssel végeztem, de a mérés pontossága nem igényelt egyszerű multiméternél komolyabbat.
Napenergia Keresd a 38982-es hozzászólást!
A hozzászólás módosítva: Nov 14, 2013
(#) szelkerek78 válasza erbe hozzászólására (») Nov 14, 2013 /

Holnap megyek és veszek 3db windy boy invertert, és akkor fázisonként tudom külön mérni.
Meghajtásnak meg egy fordulatszabályzós 10kw-os villanymotort.
Következő: »»   469 / 507
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem