Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » CCS PIC Compiler
Minden ok vele pickit2 tölti és csinálja is a dolgát.
Nálam pedig értetlen kíváncsiság kíváncsi vagyok sikerül-e megoldani a problémát.
MPLAB-ban be van kapcsolva, hogy a PICkit3 adjon tápfeszültséget? Állítólag a PICkit3-nak is van saját kezelőprogramja. Azzal próbáltad?
Igen be van kapcsolva 5V-ot ad ki. Még nem találkoztam a saját progival megnézem.
Nem találok sehol pickit-hoz töltő programot. Te hol találkoztál vele?
Érdekes módon a "Legacy Software" című lapon található. Bővebben: Link
Pickit3 programmal is megy a programozás, csak MPLAB nem viszi ....
Sziasztok,
Nincs véletlenül valakinek egy 5.0-s változata? Most az van ugyanis, hogy a 4.124 és a 4.134-es verziókat kell váltogatnom attól függően, hogy milyen típusú PIC-et akarok működésre bírni. Kössz. Üdv: B.
Talan sonsivri. De... nalam valami nyug volt, mert a leforditott kod nem akarta alligatni az OPTION regisztert. Legalabb is a MPLAB szimulatorban. Gyorsan vissza a 4.13x-hez es most beke van. Egyebkent nem ertem miert kellene valtogatni. Mi az amit a 4.124 tud es a 4.134 nem?
A 4.134 kell monnyuk a 16F1823-hoz, de a 18F14K22-re írt és ezzel lefordított kód nem fut helyesen.
A 4.124-gyel lefordított kód helyesen fut 18F14K22-n, de nem jól a másikon...
Sziasztok!
Olyan kérdésem lenne hogy CCS-hez milyen BMP konvertert használtok? Arról volna szó hogy van egy hőmérő projektem, amit KS0108-as 128x64-es grafikus kijelzőn szeretnék megjeleníteni, és kéne egy skálát rajzolnom. Evvel nincs is gond, csak CCS fordítónál nekem csak evvel a programmal sikerült a dolog: Bitmap2lcd Ennél meg kéne vásárolnom a licencet, ami nem áll távol tőlem, de azért először megkérdem tőletek, hátha van valami ingyenes is ami CCS-nél működik. Köszi előre is a választ! A hozzászólás módosítva: Okt 10, 2013
LCDAssistant
Mellesleg ez nem CCS C specifikus kérdés, hiszen a bitmap képnek olyan mindegy, hogy milyen C programba épül be. Én pl. Texas MSP430-hoz használtam, IAR C fordítóval.
Sajnos nem ilyen egyszerű a helyzet, most kezdtem el CCS-el dolgozni, azt hittem ide tartozik.
Leírom részletesebben: Tegnap nézelődtem mintaprogramok után és a neten találtam is. Abban a grafika így volt megcsinálva hogy 2X128-as volt egy blokk, amiből volt 4db. Tehát így kezdődött egy blokk:"const int8 scale[2][128]=" Azonban az általad linkelt bmp konvertálóval sem tudtam megcsinálni hogy ilyen formában legyen. Ugye ez például így csinálja:"const int8 scale[64][16]=" Nem a mérettel van a gondom mielőtt arra gondolnátok, hanem hogy az eredetinél egy hexa kód 8 pixel ugyan úgy, de 64 sorba veszi azt, nem a 128-ba. Tehát egy blokk 2X8=16, amiből van 4 (16x4=64) Fúú remélem értitek a lényeget. ![]() Éjjel megcsináltam nagy nehezen konvertáló nélkül. A talált program grafikáját alakítottam át saját igényekre. Gondolhatjátok mennyi idő lehetett a Numeric Converterrel egyesével a hexa kódokat bináris fórmába visszaalakítani, azt úgy módosítani, majd vissza hexává. Sajna jobb ötletem hírtelen nem volt. A hozzászólás módosítva: Okt 11, 2013
Azért aki C-ben tud programozni, annak ne legyen már kihívás egy formátum-átalakító programot összedobni...
Van benne valami, de a C-vel most kezdtem el foglalkozni.
![]() A hozzászólás módosítva: Okt 11, 2013
Én ebből semmit nem értek, mert nekem így csinálta:
De végeredményben mindegy, hogy hogyan csinálja, úgyis bájtonként kell kiküldeni...
Az eredeti formátumot mellékeltem.
Ez a kijelző tetejéről indul, ami 128 pixelt és 16 sort tartalmaz. Utána jön a scale2 majd scale3, végül a scale4, és így alakul ki a 64 sor. Az eredti háttérgrafika nem az én munkám, ezért nem volt olyan egyszerű dolgom. (meg mint mondtam ez új nekem) Azért pár óra munkával így is átrajzoltam a skála értékeket, valamint megnyújtottam. Mellékeltem egy képet a kijelzőről. DS18b20-al megy. Továbblépésként most következik majd az hogy grafikonon kéne ábrázolni az elmúlt időszakot. A hozzászólás módosítva: Okt 11, 2013
ACS712-es áramkörrel szeretnék áramot mérni. Ez 185mV/A felbontással működik, 0A esetén tápfesz/2 a kimenete. Az lenne a kérdésem, hogy miként lehetne az A/D pontosságát növelni, mert a mérendő tartomány így 1,575-3,425V közé esik. 10 bitnél 5Vos tartományra ez akkor 4,883mV (27mA-es lépték) felbontást jelent, de ha csökkenteni tudnám a tartományt akkor közel 2,7x pontosságot tudnék elérni. (1,807mV) 16F677 vagy 16F688 lenne a PIC.
Még annyit hozzátennék, hogy a mért jelent műveleti erősítővel nem akarom erősíteni! A hozzászólás módosítva: Nov 15, 2013
Szia!
Kell használni a PIC vref+ és vref- lábait! (2db potival beállítható a két küszöb) Ekkor a tartomány kibővül 1024 darabra, Azaz elérhető az 1mA -es lépték.
Ennek mikéntjét el tudnád mondani picit részletesebben? 16F676 adatlapján csak Vref feliratot látok, + és - nélkül. Esetleg egy ccs-es pár soros példa?
Idézet: Ha nincs más, akkor így jártál, rossz típust választottál. A műveleti erősítő még mindig számításba jöhet. „16F676 adatlapján csak Vref feliratot látok” A hozzászólás módosítva: Nov 15, 2013
Természetesen más pic is szóba jöhet, csak ezekből lett volna itthon
![]()
16F676-nak csak felső referenciáját tudod állítani, az alsót nem, az fixen GND. Úgyhogy ebből vagy másik PIC lesz, vagy műveleti erősítő.
Tulajdonképp így is jó lehet. Találtam 10A/75mV-os söntöt. Ha jól gondolom akkor ha felső referenciát beállítom 75mV-ra, akkor 0-75mV tartományt méri a pic 10 biten? Mert ez akkor kb 10mA-es felbontást jelentene!
Bocsánat a buta kérdésekért, de csak hobbi az elektronika és nincs előképzettségem, csak amit autodidakta módon tanultam.
Sajnos nem ilyen szép az élet. A felső referenciát nem lehet bizonyos feszültség alá beállítani és ez azt hiszem 2.5V környékén van. Ez azt jelenti hogy 1 bit 2.5mV. Az alsó tartományokban meg még ennyi sem, mert ott zaj van. Bele kell tenni azt a csopperes műveleti erősítőt sajnos. Néhány ezer forintért már egészen használhatókat is lehet kapni. A hobbisták midíg reménykednek, hogy meg lehet kerülni a megkerülhetetlent. De nem.
Bár, ezekkel a kudarcokkal nő az un. szakmai tapasztalatuk.
Ez szerintem nem reménykedés, hanem logika, ami hiányos
![]() Beállítható felső referencia -> oda állítom ahova akarom Hiányos ismeret -> hardver limitáció, zaj stb De tulajdonképp az eredeti felállás is elfogadható, ahol az IC 185mV/A-el "mér", ez durván 27mA-es léptékre jön ki, ha a 0-5V a tartományom. Az áramkör amúgy egy napelemes rendszer felügyeletéhez lesz. Töltőáram max 8.3A (erre van 20A-es IC) illetve a fogyasztást méri az 5A-es. Kis lcd-n akarom kiiratni vele a még hátralévő kapacitást az aktuális töltés/fogyasztás mellett. No meg az aktuális akku feszt és töltőáramot, hőmérsékletet stb. Viszont ezzel kapcsolatban belefutottam egy újabb "zsákutcába" ![]() Az lcd egy nokia 3110 kijelző lesz, ami ha jól tudom i2c-n kommunikál. Viszont sem a 16f676 sem a 16f688 nem tud i2c-t a ccs szerint. Rá lehet mégis szoftveresen "erőltetni" a kommunikációt valahogy? A hozzászólás módosítva: Nov 18, 2013
|
Bejelentkezés
Hirdetés |