Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Zöld lézer

Témaindító: Valteri, idő: Márc 25, 2006
Témakörök:
Lapozás: OK   70 / 76
(#) epyn válasza szaky27 hozzászólására (») Aug 29, 2013 /

A ttl-es lézerek tulajdonsága ez:
alacsony szintre kioltanak,magasra ráengedik az áramot a diódára.
A rövidzár is alacsony szintet képvisel.
Ezért ha nincs a TTL bemeneten semmiféle jel,a lézernek sugárzania kell,mert van egy belső felhúzó ellenállás ami feszültséget ad a bemeneti fokozatnak.
Könnyebb megértésért mutatok egy képet:TTL laser driver
A bemeneti tranyó bázisát egy 100k ohm felhúzza nyitásra,ami a második tranzisztort blokkolja igy a referencia TL431 tud program feszültséget adni az áramgenerátorra.
Ha a bemeneti tranyó bázisát rövidre zárod,vagy 0.7V környéki jel van rajta,a jelenség forditott lesz igy a TL431 ref A/K-ja rövidre zár igy nem lesz program jel az áramgenerátornak.
(#) szaky27 válasza epyn hozzászólására (») Aug 29, 2013 /

Lényegében akkor sérülés mentesen használhatom így is ha jól értem?
(#) epyn válasza szaky27 hozzászólására (») Aug 29, 2013 /

Nem kötelező semmit rákötnöd a Blank-ra (Blqnk ?!?!?!) ha folyamatos üzemben akarod használni.
De kerüld a csavarhúzós módszert,egyszer én hazavágtam igy egy dvd diódát és foglamam sincs miért.Az alább bemutatott kapcsolási rajzzal aminek semmi baja,sok sok órán át tökéletesen hajtott diódákat,csak ez a szakbarbár csavarhúzós dolog az nem tetszett neki.
Ejnye ejnyeh yello...többet néztem ki belőled!
(#) szaky27 válasza epyn hozzászólására (») Aug 29, 2013 /

Köszi a segítséget. Nem csavarhúzóval nyúltam oda. Adtak hozzá plusz vezetéket és azt érintettem össze. (Blank-ot lehet én néztem Blqnk-nek mert igen fura az az "a"betű )
A hozzászólás módosítva: Aug 29, 2013
(#) Tarbur hozzászólása Okt 16, 2013 /

Sziasztok!
Az lenne a kérdésem, hogy a zöld lézerhez hasonlóan a piros, és a lila is elhalványul/használhatatlan lesz hideg környezetben? Volt egy zöld pointerem, gyakorlatilag csak testhőmérsékleten, és afölött tudott érdemben produkálni. Hóban például már nem lehetett mókázni.
Főleg inkább a piros érdekelne, hogy az mennyire bírja a hideget.
Köszi előre is!
(#) zenetom válasza Tarbur hozzászólására (») Okt 16, 2013 /

Szia!
Pirossal nem volt ilyen problémám, de a zöld pointerem viszont már úgy viselkedik, ahogy írtad. Ha melegben van, világít mint az őrült, de hidegben meg csak alig.
(#) epyn válasza zenetom hozzászólására (») Okt 16, 2013 /

A zöld pointer infra diódája 25C°-on sugárzik megfelelő hullámhosszon,808nm+- 2nm (együtható -0.3nm/C°)
A kombi kristály pedig nagyjából 20-30C°-on dolgozik optimálisan.
Tehát sem a meleg sem a hideg nem jó.
Külön hűtésre sincs szükségük,ahhoz ezek nem termelnek annyi hőt amit egy normálisan elkészitett pointer ház ne tudna kezelni.
A dióda pointer(kék/piros/lila-UV) ,vagyis maga a lézerdióda mint közvetlen sugárzó nem érzékeny a hőfokra a kimenő teljesitmény szempontjából,nem fog elhalványulni,fagyban is működnek megfelelően /legfeljebb párásodnak/,de a melegedést(>50C) kerülni kell.
(#) zenetom válasza epyn hozzászólására (») Okt 16, 2013 /

Akkor lehet hogy a pointerben lévő meghajtóáramkör enged több áramot a lézerdiódára, a hőmérséklet emelkedés hatására?
A hozzászólás módosítva: Okt 16, 2013
(#) epyn válasza zenetom hozzászólására (») Okt 17, 2013 /

Nem.
Egyszerűen a kristály jobban érzi magát melegen.Jobb a hatásfoka.Pontosabban a KTiOPO4-nek.30C° felett megvadul.Az 1064nm-es kristály viszont 20C-on kellene tartani(+-0.1C°....)de mivel a pointerekben ez egyben van,sok mindent nem lehet tenni.Bekapcsolva egy idő után emelkedik a fényerő,ezek már csak ilyenek.
De van már direkt zöld lézerdióda 120mW(lesz az még majd több is) multimode,az nem érzékeny a hőmérséklet ingadozásra.
Legfeljebb Te lehetsz érzékeny mikor ki kellene fizetni.Húzós árban adják.Még.Ez is lesz majd még...kevesebb.
(#) Tarbur hozzászólása Okt 20, 2013 /

Köszi a válaszokat, de fordítok egy picit magamnak.
Magyarán arról van szó, hogy az óccó zöld pointer halvány ha hideg van, az óccó piros meg ugyanolyan erős bármikor. Jól értem?
(#) epyn válasza Tarbur hozzászólására (») Okt 22, 2013 /

Magyarra forditva:
igen!
(#) Collector hozzászólása Nov 4, 2013 /

Van esetleg valakinek eladó 1mW körüli apró zöld modulja? Egy leolvasóhoz kellene, nincs időm rendelni kínából.
(#) Szebence hozzászólása Nov 10, 2013 /

Sziasztok!

remélem tudtok segíteni. Olyan laser module-t keresek, amiből az infra dióda könnyen kiszedhető. => Egy menetes kis rögzítő csavar tartja a helyén és nem préselve van. Nagyon régen egy zöld pointerből bontottam egy ilyet, de azóta nem tudok másikat beszerezni. Jó lenne ha tudnátok, hol lehet ilyet venni. Csatoltam egy képet a modul felépítésére, hogy milyenre gondolok. A dióda mögötti kis rézkarika tartja helyén a diódát. Ilyet keresnék, ami ilyen megoldással van. Tud valaki segíteni?
(#) Szabi1 válasza Szebence hozzászólására (») Nov 18, 2013 /

Infra tartományban működő lézer van a cd olvasókban is.
(#) Szebence válasza Szabi1 hozzászólására (») Nov 18, 2013 /

Oké, de nem ezt kérdeztem. nekem egy zöld modul kell, olyan, ahol a dióda egy kis csavarral van a helyére rögzítve.
(#) ato01 hozzászólása Nov 21, 2013 /

Sziasztok.Csinàltam egy lézeres fényjàtékot,amiben egy zöld pointer diódàja van.Màr egy jó ideje működik gond nélkül a Szupepe féle àramgeneràtorral.Lenne egy problémàm,hogy a zöld mellé szeretném beépíteni az uv pointerem belsejét is,de nem akar működni.Vagyis hàt működik,csak nem lehet a max àram potijàval elérni vele a teljes fényerőt.Kb fele annyira vilàgit Szupepe generàtoràval mint a sajàtjàval 2db mini cerka elemmel.Valaki tudna segiteni esetleg hogy mi lehet a probléma? Előre is köszönöm a segiteni akaróknak.üdv.Ato01
(#) ato01 válasza Szebence hozzászólására (») Nov 21, 2013 /

Szia.Nekem van kettő is.Az a kérdés,hogy a komplett modul kellene,vagy csak a réz karika?Mert a középső lencse nincs benne egyikben sem,meg az egyikben a kristàly hiànyzik
(#) epyn válasza ato01 hozzászólására (») Nov 21, 2013 /

Cseréld ki a figyelő ellenállást 0.5 vagy 1 ohm-ra,az ami az eredeti kapcsolásban 3.9 ohm értéket képvisel.
Az UV(405nm-es) lézerdióda működési feszültsége 2xes az infrához képest ~ 4V.
Azon az ellenálláson sok feszültség esik igy épphogy vagy semennyire nem elég a 405nm-es diódának.
1 ohm ellenállással az áramot közvetlen értékben tudod leolvasni:
minden 100mA áram 100mV feszültséget fog ejteni az 1 ohm ellenálláson.
Vagy megemeled a tápfeszültséget 12V-ra.De az ellenálláscsere egyszerűbb.
(#) epyn válasza epyn hozzászólására (») Nov 21, 2013 /

Annyival kiegésziteném magam,hogy ha kisebb a figyelő ellenállatka értéke,a programozó feszültséget (5V) nem a legjobb ha csak a potméter osztogatja.
1 ohm ellenállás esetében 100mV 0.1A(100mA) áramot állit be,elég egy kicsit nagyobb pot állitás és elszállt a dióda.Továbbá a mV-okat nehézkes egy 270°-os ócska Piher potival állitani.
Tanácsom:
Többfordulatú trimmer és az 5V mod feszültséget le kell osztani.
Az értéket javaslom jól megválasztani,kiszámitani,hogy a poti felső állásában se tudja a diódát túlhajtani.
Ennek megfelelően az 5V-ból gyakorlatilag egy állandó párszáz mV vezérlő(modulációs)feszültséget állitunk elő,amit már nagyon finoman fog tudni állitani a kapcsolás eredeti potmétere.Ha van bias(küszöbáram),annak értéke természetesen hozzá fog adódni,igy ezt is rendesen le kell csökkenteni.
A hozzászólás módosítva: Nov 21, 2013
(#) ato01 válasza epyn hozzászólására (») Nov 21, 2013 /

Köszönöm,megpróbàlom amit írtàl

Szia.Kiprobàltam mindenféle ellenàllàssal,és ugyan ez a helyzet.Le mentem egészen 0.15ohm-ig és igy sem érem el a kivànt fényerőt.Kb a fele mint amit a gyàri paneljàval vilàgit.

Akkor nem tudom.
Tápfeszültség emelés,következő lépésként.A gyári panel egészen véletlenül nem egy boost áramkör?(van-e benne egy induktivitás?)
Mert tudtommal 3V-ról a 405nm-es lézediódák még a köszöbáramot sem képesek elérni,gyakorlatilag LED-ként üzemelnek.
4.6-5.5 Voltot ir a küszöbnek a legtöbb adatlap.Ennél üzem alatt csak magasabb lesz .Mérd meg a pointereden a dióda kacsait,de csak óvatosan,mert a legérzékenyebb lézerdióda tipus!
(#) Szebence válasza ato01 hozzászólására (») Nov 21, 2013 /

Szia! Nekem kompletten kellene az egész rézmodul lencséstül, kristályostul. Honnan tudok ilyet venni?

De van rajta.Csatolok egy képet rola.Szerinted hogy kellene àtalakitanom a generàtorom?
(#) ato01 válasza Szebence hozzászólására (») Nov 21, 2013 /

Neked adnàm,csak kérdés hogy juttatom el hozzàd..
(#) epyn válasza Szebence hozzászólására (») Nov 21, 2013 /

Vatera,ebay stb stb.

Egyetlen megoldás van csupán akkor,emeld meg a külső áramgenerátorod tápfeszültségét legalább 7V-ra,vagy affölé.LM317-vel meg is teheted ha van legalább 10V nyers DC feszülséged.Igy stabilizált lesz,ami fontos lenne amúgy.

Akkor ez lesz a következő amit megprobàlok.Most stabil 5voltot kap a generàtorom,és csutkàra tekert potikkal lednek érzi magàt a lézer.Kivàncsi leszek emelt fesszel mi történik majd.Még annyit had kérdezzek,hogy emelt fesz mellé visza tegyem a generàtorba az "eredeti"ellenàllàst szerinted? Tényleg köszi minden segitséget,ha kiprobàltam megirom mire jutottam.
(#) Szebence válasza epyn hozzászólására (») Nov 21, 2013 /

Oké, csak akkor linkelj be olyat, ahol azzal a módszerrel van rögzítve a dióda amit előzőekben leírtam és ha kiakarom szedni, akkor nem a kristály felől kell kipréselni. Mert kerestem ilyet, de nem találtam csak a préselős fajtát...
(#) Szebence válasza ato01 hozzászólására (») Nov 21, 2013 /

Köszi a felajánlásod, de nekem kompletten kellene lencséstül, kristályostul. Ezért próbálnék valami gyárit venni, csak mióta kifejezetten ilyet keresek, nem találok. Ami van nekem azt kb 3 éve vettem pointerként, csak kibontottam a belsejét. Viszont a 2011 előtti vásárlásaim nem jelennek meg a weblapon, ahonna vettem.
Következő: »»   70 / 76
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem