Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Napelem alkalmazása a lakás energia ellátásában
Lapozás: OK   93 / 252
(#) tomipap válasza erbe hozzászólására (») Szept 30, 2013 /

Jogos. Akkor ezt is uC-rol fogom vezerelni. Teljesen kiesett a gondolat menetembol. Koszi.
(#) GPeti1977 válasza tomipap hozzászólására (») Okt 1, 2013 /

Mindenképpen kontroller kell hogy a napelemet optimális munkapontban tudd tartani pwm szabályozással.
(#) tomipap válasza GPeti1977 hozzászólására (») Okt 1, 2013 /

Az MPP valoban szukseges mert kulonben nagyon nagy lesz a veszteseg. Csak azt nem tudom, hogy milyen formaban mit kezdjek a futobetettel. Hagyjam DC-rol betaplalni es kesz?! Mert a 2x205V 8,4A -el oszinten megmondom gozom nincs, hogy mit kezdjek. Napok ota nem all ossze a sema a fejemben. Iroi valsag.
(#) GPeti1977 válasza tomipap hozzászólására (») Okt 1, 2013 /

A napelem táplálna egy H hidat, a H híd átlójában a fűtőszál, néha a pwm-et lekapcsolod, mérsz üresjárati feszültséget, majd addig terheled a napelemet a pwm kitöltés változtatásával míg a napelem DC feszültsége az üresjárati kb. 80%-ára csökken.
(#) rumosdio hozzászólása Nov 7, 2013 /

Sziasztok!

Mint bizonyára úgy is kiderülne, nem értek az elektronikához! 10 emeletes panel lakásban lakom és a világítást szeretném megoldani, napelemes áramtermeléssel!

A kérdéseim:
- Engedély köteles e az ötlet megvalósítása?
- Mire lenne szükségem, ha szeretnék 9 db lámpát megtáplálni? Energiatakarékos/LED es izzók vannak.(milyen napelem, inverter stb stb)
- Megéri e a befektetést vagy maradjon minden a régi csak mindenhol legyen LED-es izzó?
Biztos érdekesen néztek, hogy ilyeneket kérdezek, de nem találtam válaszokat a kérdéseimre a neten.

Üdv.: dio
A hozzászólás módosítva: Nov 7, 2013
(#) papus51 válasza rumosdio hozzászólására (») Nov 7, 2013 /

Hova tennéd a panelban a napelem modulokat?
(#) rumosdio hozzászólása Nov 7, 2013 /

2 verzió jöhetne szóba!

Vagy engedélyt kérek a közös képviselőtől, hogy kitegyem a tetőre, vagy valamilyen konzollal az ablakon kívülre az ablak alá.
(#) papus51 válasza rumosdio hozzászólására (») Nov 7, 2013 /

Az alternatív energia elkötelezett híve vagyok. Nálam a az egész ház teljes energia igényét (értsd: fűtés, hűtés, világítás, sütés, főzés, melegvíz) napenergia fedezi. Ezzel együtt nem találok okot a biztatásra.
Azért nem, mert Nálad a megvalósítandó energia igényhez képest nem érzem sem a bekerülési költségek megtérülését, sem a kivitelezhetőséget.
Világítani akkor kell amikor nem süt a nap, de akkor a napelem sem termel. Ha tárolni kell az energiát akkor két út van: 1. hálózatba visszatáplálás, ami ekkora teljesítmények mellet nagyon nem rentábilis, 2. tárolni kell helyben az energiát, ami megint csak költséges és egy panelben nem is egyszerű, plusz inverter kell a fogyasztók táplálásához (ráadásul ezek egy része utálja a kompakt fénycsöveket).
A másik probléma, hogy az ablak alá nem fognak engedélyt adni egy homlokzatot "elcsúfító" napelem elhelyezésére. A tetőt meg szerintem a közös képviselő fogja megvédeni Tőled.
(#) erbe válasza papus51 hozzászólására (») Nov 7, 2013 1 /

A kompakt fénycsövekhez még inverter sem kell, vígan elmennek egyenfeszültségről. LED meg akár akkuról is. De akad 12 V-os kompakt is (aranyáron )Ettől függetlenül nem életképes ötlet.
(#) papus51 válasza erbe hozzászólására (») Nov 7, 2013 /

Teljesen igazad van, hiszen a tápjuk egyenirányítóval és puffer kondival kezdődik.
Ezért is utálja őket néhány inverter, mert a kondi kezdeti töltőáramát zárlati értékként kezeli és letilt.
(#) erbe válasza papus51 hozzászólására (») Nov 7, 2013 /

Idézet:
„Ezért is utálja őket néhány inverter, mert a kondi kezdeti töltőáramát zárlati értékként kezeli és letilt.”

Ez talán túlzás, ennyit még a kapható talán legkisebb 150 VA-s inverternek is illik tűrnie. Eddig egyetlen általam beállított szünetmentes sem tiltakozott, igaz, azok 400 VA-nál kezdődtek.
(#) papus51 válasza erbe hozzászólására (») Nov 7, 2013 /

Nem a lázálmaimat írtam le. Az enyém 1000VA-es és letilt egy darab kompakt fénycsőre, miközben kiválóan lehet róla flexelni, stb.
(#) pucuka válasza erbe hozzászólására (») Nov 8, 2013 /

A lakókocsimban vidáman világít 2 db 23 W -os, és négy 11 W -os energiatakarékos, meg két UV -s szúnyogölő a kompresszoros hűtőgép mellett egy 300/600 W -os inverterről. (jó, nem mennek mindig egyszerre)
Az ötlet még lehet életképes, de hogy megéri-e, az már nagy kérdés.
(#) fater0827 hozzászólása Nov 8, 2013 /

Üdv
A kérdező , " LED-es lámpáról ír ) . Ha a lépcsőház világítást le lehet választani még ok , ha 12 Voltos LED világítótest van egyszerű 2 szál derót , akku . Napelemet elhelyezni mint napvédő esővédő egy erkélyre . A bejárat Déli fekvésű feltenni a napelemeket a bejárat fölé esőbeállónak , persze úgy kell kérni az engedélyt ( esőbeálló ) és még áttetsző is .
Ötlet
Üdv
(#) gaspa válasza papus51 hozzászólására (») Nov 24, 2013 /

Bocs,hogy elkanyarodom,de ez a "teljes energiaigényt napelem fedezi" érdekelne.Én is ezzel foglalkozom egy ideje,érdekelne a rendszered adatai és a ház mérete.Nekem 7kW napelemem van(visszatáplálás) és újabban hőszivattyú(kb 10kW hőtelj.),kb 250m2-fűtök most,de csak gáz rásegítéssel megy.Később 100m2-re fog csökkenni,akkor talán elég lesz.
(#) papus51 válasza gaspa hozzászólására (») Nov 25, 2013 /

Szia!
Az enyém 7,2kW. Három sorban lett telepítve: 3 x 2,4kW.
Soronként egy-egy 3kW-os SMA inverterre dolgoznak a napelemek. Így három fázison táplál be a hálózatba.
Egy év alatt 9.000 kWó energiát termelt, pedig az egyik inverter hónapokig nem ment.
A fűtés-hűtés egy 15kW-os hőszivattyúval megy. Padlófűtés + fancoil-ok. 30-33 fokos előre menő vízzel dolgozik.
A fűtött terület 130 nm, könnyűszerkezetes családi ház.
Ez a negyedik telünk, amióta elkészült a fűtés rendszer és eddig gond nélkül ment a legnagyobb téli hidegekben is. Tartaléknak a puffer tartályban van egy 6kW-os fűtőbetét, de egyelőre be sincs kábelezve.
A használati melegvizet egy dupla hőcsrélős, 200 literes tárolóban egy 30 vákuumcsöves kollektor készíti márciustól október végéig az alsó hőcserélővel. Télen a felső hőcserélőn keresztül a hőszivattyú veszi át a fűtését, automatikusan. Persze ebben a tartályban is van még egy tartalék 2kW-os fűtőbetét, a "minden kötél szakad" esetére.
Gáz be sem lett vezetve, okulván a korábbi ház gázszámláiból. Korábban Érden, az utolsó téli gáz fogyasztásom fél milla volt.
Most fizetek havi 3.000,-Ft villany számlát és nagyjából ennyi az össz. energia költség.

Üdvözlettel,
Laci
(#) tomipap válasza papus51 hozzászólására (») Nov 25, 2013 /

Melyik SMA invertered van? En par hete raktam fel Fathernak egy HF2000-et. Nagyon meg vagyok vele elegedve. Sokat telepitettem mar a 3000-es 6000-es TL-es SMA invererekbol. De valahogy nekem ez a HF szeria eddig a legszimpatikusabb ilyen kis teljesitmenyen. Kesobb ha minden a terv szerint halad, meg jonne 2db 2000-es majd a haztetore es valami futeskorszerusites, hogy a gazt reszben ott is lehessen hanyagolni.

Inverter

Modulok
A hozzászólás módosítva: Nov 25, 2013
(#) HeZ válasza papus51 hozzászólására (») Nov 25, 2013 /

Kérlek írd meg az érem másik oldalát is.
Mennyibe került eljutnod a 3000 forintos havi energiaszámláig?
(#) tomipap válasza HeZ hozzászólására (») Nov 25, 2013 /

Szerintem ez nem egeszen olyan mint az erem ket oldala. Konnyuszerkezetes haz, mar igy terveztek, igy epitettek, igy kiviteleztek. Szerintem abban ez esetben ha ez az elso pillanattol kezdve a terv resze akkor a koltsegek nem olyan nagy kulonbseget mutatnak mint amikor egy regi hazat kell atalakitani.
(#) papus51 válasza tomipap hozzászólására (») Nov 25, 2013 /

Szia!
Én már jártam nálad, lötstop fólia ügyben.
Nekem 3 db SB3000 van beüzemelve. Itt a TL változatok nem alkalmazhatóak, mivel amorf paneleim vannak, és ezeknél földelni kell az egyen oldalt.
Gratulálok a rendszeredhez.
Üdv.
Laci
(#) papus51 válasza HeZ hozzászólására (») Nov 25, 2013 /

Szia!
Pontosan, ahogy tomipap kollégánk írja.
A ház már eleve így lett tervezve.
Ha belegondolsz: a padlófűtés csöveit, az osztó-gyűjtőket, a HMV tartályt és még sok mindent akkor is meg kell venni és be kell szerelni, ha gázüzemre tervezed a házad. Ez tehát nem többlet költség.
A gáz bekötés, gázterv, gázkészülék árából kijön a hőszivattyú.
A napelemes rendszer csak az, ami plusz költségként jelentkezett.
Írhatnék konkrét forintokat, de ez szerintem mindenkinél másképp alakul. Én például mindent magam szereztem be, volt amit bérelt teherautóval magam hoztam be külföldről (pl. a 3 raklapnyi napelem, vagy az inverterek egy része), és magam szereltem a teljes fűtés rendszert is. Ezt nem lehet összehasonlítani azzal, ha valaki egy vállalkozást bíz meg a rendszer telepítésével.
Ami a megtérülést illeti, számításaim és az eddigi mérések alapján kb. 5 év.

Üdvözlettel,
Laci
(#) papus51 hozzászólása Nov 25, 2013 /

A napelem parkom:
Bővebben: Link
(#) tomipap válasza papus51 hozzászólására (») Nov 25, 2013 /

Igen jogos a foldeles. Mi is mindig kotelezoen foldeljuk a vekonyreteges rendszereket. Rosszul fejeztem ki magam mert az enyem is amit Fathernak csinaltunk az sem TL-es. SB2000HF vagy 3000HF az ugyan ugy galvanikus levalasztasu. 800€ korul lehet mar neha szerezni itt nalunk.

Igen emlekszem, hogy voltal, csak nem emlekeztem, hogy milyen frekivaltokat emlitettel Akkor meg a regi garazs volt. Az ujnak a tetejere vegre felkerult a tervezett 1,6kW. Aztan majd tovabb.

Koszi.
(#) gaspa válasza papus51 hozzászólására (») Nov 25, 2013 /

Nekem két EHE inverter megy két éve,a harmadik fázisra is teszek,ha szükséges lesz,de még várok mert a 100m2-re feltehetően elég lesz.A radiátorok fele már ki van cserélve fan-coilokra,de a még meglévő régiek miatt muszáj 40 fok fölötti előremenő.A háznak csak a fele van hőszigetelve,pont a szobáknál nincs,de tavasszal mindenképp meglesz.A hőszivattyúdnak mi a bemenő forrása?
(#) papus51 válasza gaspa hozzászólására (») Nov 25, 2013 /

1800 (6 x 300) méter 25-ös KPE cső, két méter mélyen a talajszint alatt.
A hozzászólás módosítva: Nov 25, 2013
(#) gaspa válasza papus51 hozzászólására (») Nov 26, 2013 /

Így mennyi COP-t tud elérni,nekem levegő/víz van kb.3 COP.Nem nagyon szeretnék több napelemet,bízom a leendő hőszigetelésben és próbálok átállni víz/víz-re.
(#) papus51 válasza gaspa hozzászólására (») Nov 26, 2013 /

Kb. 4 a COP, de ez függ az előre menő víz hőmérsékletétől.
Az enyém frekvenciaváltón keresztül kapja a táplálást. Átmeneti időszakban, tavasszal és ősszel 35Hz-ről járatom. Ez is javít valamit a hatásfokon.
Az mindenképp látszik, hogy az előre menő víz hőmérsékletének emelkedésével megnő a kompresszor által felvett áram. A normál fűtési 33 fokról a HMV készítésnél felmegy 55-57 fokig, és az áram felvétel is megugrik úgy 50%-al. Szerencsére a melegvíz készítés max. 20-25 perc.
(#) gaspa válasza papus51 hozzászólására (») Nov 26, 2013 /

Az enyém eredetileg víz/levegő volt,de fordítva használom,42 fok felettit már nem szereti.Amíg a régi radiátorok benne lesznek,csak kínlódni fog.A frekiváltó jó ötlet,én is kipróbálom bár mellette nem ártana az adagolást is változtatni,akkor majdnem inverteres lenne.
(#) papus51 válasza gaspa hozzászólására (») Nov 26, 2013 /

A frekiváltó igazából egy kényszer megoldás volt, mert az e-ON hálózata egy kissé xar. Állandóan leoldott a három fázisú hálózatfigyelő áramkör az aszimetria miatt.
Eredetileg emiatt ruháztam be a frekiváltóra. Azután érlelődött tovább a gondolat.
(#) tomipap válasza papus51 hozzászólására (») Nov 27, 2013 /

Mennyit termelt neked a rendszer eddig november honapban? Annyira nem fontos csak hogyha esetleg a sunny explorer-bol kitudod hirtelen olvasni. Kivancsi vagyok csak egy osszehasonlito adatra.
Következő: »»   93 / 252
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem