Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Kapcsolóüzemű (PWM) végfok építése
Lapozás: OK   127 / 239
(#) Ge Lee válasza Karesz 50 hozzászólására (») Nov 25, 2013 / 1

Ezt nem jól látod. A végtranyót nem csak bakanccsal lehet tönkretenni. Fültanúja voltam egy esetnek amikor rendesen meg lett kínálva egy mélynyomó. Egy darabig bírta, majd kettőt rottyant és elhallgatott. A huzal lemelegedett a csévéről, és beszorult. Kimérve 0,4 ohm volt a kapcsain, ha nem lett volna áramkorlát a végfokban akkor az is füstöl, így túlélte.
Majd ha beleteszed a jó drága feteket (vagy tranyókat) egy végfokba, megfelelően összeépíted, bedobozolod, stb. és egy ilyen miatt szedheted szét újra, akkor újra fogod gondolni az áramkorlát kérdését is (megspóroltál 100-150Ft-ot, így költhetsz újra több ezret, meg javíthatsz órákig).
Nekem minden végfokomban volt ami 50W-nál nagyobb, és az élesztést is mindig azzal zártam le, hogy többféle jellel és teljesítményszinten rövidzárakat csináltam.
Abban a kis 5000Ft-os class T Tripath-ban is van amit unokaöcsémnek vettem, erre úgy derült fény hogy véletlenül rövidrezártam, és elkezdett ütemesen kattogni a hangszóróreléje.
Szóval nekem meg az a mániám hogy egyiket se lehessen tönkretenni, se a hangszórót, se a végfokot.
(#) Karesz 50 válasza sny hozzászólására (») Nov 25, 2013 /

Az IR2110-et, mint meghajtót szeretem. Nem utálom IC-ket sem. De, mutass egy olyan műveleti erősítőt, aminek nyílthurokban 250kHz-en van a -3dB-es pontja.

Na jó... Csinálok ECC83-ból pwm-et. CSAKAZÉRTIS

A kezdőknek azt javasoltam, hogy tanuljanak kedvük szerint. Ha megszeretik az elektronikát, itt maradnak, ha nem, mást keresnek. Nézhetik az adatlapokat is. Miért ne?
(#) Karesz 50 válasza Ge Lee hozzászólására (») Nov 25, 2013 /

Jóvanna.... tanulhatok valamitén is, hiszen azért vagyunk itt.
Elhiszem, hogy nem védelem tette tönkre az IR-t.
(#) sny válasza Karesz 50 hozzászólására (») Nov 25, 2013 /

--> AD844. Igaz drága, mint a méreg.

Az IRS2092-ben sem véletlenül van transzkonduktancia erősítő 9MHz sávszélességgel.
(#) sny válasza sny hozzászólására (») Nov 25, 2013 /

Mondjuk ez sem nyílthurokban tud sokat..
(#) (Felhasználó 46585) válasza Karesz 50 hozzászólására (») Nov 25, 2013 /

Láttam olyan cikket ( vagy valami közleményt ), hogy csövekkel akartak csinálni D-classt...
(#) (Felhasználó 46585) válasza sny hozzászólására (») Nov 25, 2013 /

Tényleg drága. Viszont érdemes elmélkedni a belső kapcsolási rajzán... vesszük ugye elő a szimulátort...
(#) sny válasza (Felhasználó 46585) hozzászólására (») Nov 25, 2013 /

Meg is csinálták.

Tube class d

Majd én is megcsinálom, csak a trafót lehagyom a végéről.

Vannak olyan szubmini csöveim, melyek impulzusban tudnak 2.7A-t 100V anódfeszültség mellett.
Kellően gyorsak (MHz nagyságrendű kapcsolófreki), és az sem gond, ha PP elrendezés mellett egymásranyitnak
(#) voodoo válasza Karesz 50 hozzászólására (») Nov 25, 2013 /

Köszi a biztatást! Persze érdekel a téma.
(#) Karesz 50 válasza sny hozzászólására (») Nov 26, 2013 /

A csöveket tényleg csak viccnek szántam
(#) sny válasza Karesz 50 hozzászólására (») Nov 26, 2013 /

Én nem !

Hát erre hirtelen tényleg nem tudok mit lépni
(#) Karesz 50 válasza voodoo hozzászólására (») Nov 26, 2013 /

Te voodoo!!!
Ne légy kishitű, mert elfenekellek !

Most nem igazán értelek. Van egy "legmodernebb" technika, és van és van egy "őskövület".
A kettő között helyezkednek el a diszkrét alkatrészek.

Most melyik a háromból? És ha nem, akkor miért igen?
(#) (Felhasználó 46585) válasza Karesz 50 hozzászólására (») Nov 26, 2013 /

" Játszani is engedd..."
(#) sny válasza (Felhasználó 46585) hozzászólására (») Nov 26, 2013 /

Nosztalgia, kíváncsiság, kuriózum. Ráadásul azokat még nem hamisították.
Nem cél a 2kW teljesítmény, pusztán érdekel egy olyan kisteljesítményű megoldás, amely magas kapcsifrekivel működik.
(#) Ge Lee hozzászólása Nov 26, 2013 /

Ilyen a két félhíd kimenete (most áramkorlátos tápról) üresen. Mindkét ágat lehet terhelni, nincs gond. Azonban ha a két kimenet közé teszek terhelést (mert hát ez lenne a cél), akár csak 50ohmot is, az IR-ek megbolondulnak. Úgy már el sem akarnak indulni, de menet közben is össze vissza kapcsolnak ilyenkor, és nem is áll vissza a rezgés hiába veszem le a terhelést. Szóval a hídhoz valami más megoldást kell keresni, félhídban elmegy.
Azt már nem volt húzásom megnézni hogy abban az üzemállapotukban (ami nem az üzemi), hogy néz ki a ki és a bemenetük, lehet hogy már a bemeneti fokozat is összevissza megy.

kimenetek.jpg

(#) (Felhasználó 46585) válasza Ge Lee hozzászólására (») Nov 26, 2013 /

Még ötletem sincs, mit nézz meg... de türelem, meglesz a baj oka.
(#) lorylaci válasza Ge Lee hozzászólására (») Nov 26, 2013 /

Na ez egy nagyon érdekes jelenség, és érdemes lenne felderíteni a hiba okát. Lehet szidni az IR2110-et, de én nem szeretném, pedig én is diszkrétben kísérletezek.

Ha a két ágat terheled külön-külön, sőt egyszerre is. Tegyük fel terheled 4-4 ohmmal, akkor a közöd ponton ott elvileg tápközépnek kell lennie.
Most a két félhidad független vezérlsé szempontjából? (vagy AD moduláció megy?) Ha így van, akkor elvielg a tápközépből két azonos terhelő esetén nem is folyhat ki áram, vagy be.

A kapcsolási periódusok részei alatt lévő áramútakat kellene követni, mert a probléma szerintem ott van. Amire érzékeny az IR, az az, ha félhidak közepei negatívba mennej, esetleg túl nagy a dU/dt (bár elég nagy szintig immunis rá).

Érdekes, mert a HIP4080A szinteltoló gate meghajtója elvi felépítésre azons az IR megoldásával (szinteltolás, kapuzó, logika, majd meghajtás). Az egyetlen különbség, hogy a HIP-nél van egy charge pump is külön, ami az indulát segíti! Próbáld ki Karesz50 megoldását, hogy legyen egy kis áramgenerátor, ami feltölti a bootstrap kondit.
A hozzászólás módosítva: Nov 26, 2013
(#) (Felhasználó 46585) válasza lorylaci hozzászólására (») Nov 26, 2013 /

Az igaz, hogy az IR jó nagy du/dt-t kibír, de ez csak azt jelenti, hogy ő maga nem fog hülyeséget csinálni. De azért csak van (méghozzá fémes ) kapcsolat a kimenete ( ami éppen a félhíd kimenete ) és a bemenetei között. Esetleg, az IR előtt levő fokozatokba is bele tud zavarni. Tehát, már az IR a bemenetén hülyeséget kap. Az látszik, hogy félhidanként szépen megy. Én valami olyasmire gondolok, hogy a GND-k a bemeneteken nem jók. Nem elég kicsi impedanciások egymáshoz képest. Amikor a BD modulációval kísérleteztem, ez nagyon sok problémát okozott. Legalább 3-szor építettem át a deszkamodellt emiatt. ( Ugye, ott nincs teliföld... ) Nincs véletlenül egy olyan trafód, aminek egy primere van és két szekundere, közel egyes áttétellel? Azzal meg tudnád hajtani a két félhidat egymástól galvanikusan függetlenül. Persze, akkor még mindig ott vannak a tekercskapacitások... de ha ilyesmi baj van, akkor ez sokat segítene.

Földhurok?
(#) Ge Lee hozzászólása Nov 26, 2013 /

A két félhíd teljesen külön van, csak a tápon meg a jelföldön keresztül látják egymást, az egyik előtt egy OPA fordítja a fázist. A jelföldre van ugye két opció, mert arra mindkét bemenetnek szüksége van. Alapból az egyikre simán rámegy, a másiknál pedig csak az opáig, mert különben ott máris hurok van. Ha azt ott összekötöm, vagyis földhurkot csinálok, akkor valamivel kisebb zaj lesz azon az oldalon, mert a jelföldet nem kerülőúton kapja meg a bemenet. De a dolog szempontjából teljesen mindegy mert mindkét esetben fennáll a probléma.
Elvileg a terhelésen keresztül nem húzhatná el egyik kimenet a másik bemenetét, de nem tudom. És ez a jobbik eset, mert amikor a régi cikk íródott akkor kipróbáltam azt is, hogy együtt járjon a két oldal (tehát szinkronban, ellenütemben a két IR), és csak a komparátor volt közös. Na akkor is ilyet produkált, csak akkor még rosszabb volt.
(#) Karesz 50 válasza Ge Lee hozzászólására (») Nov 27, 2013 /

Ugyanígy jártam, mikor hidat akartam. Ott a nyákon keletkeztek kivédhetetlen tranziensek amik behülyítették az egész egész erősítőt. De az legalább néhány Wattig kivezérelhető volt.
(#) Ge Lee válasza Karesz 50 hozzászólására (») Nov 28, 2013 /

Nem akartam leírni a véleményem, mert vannak akik szeretik az IR-t. Persze hogy szeretik, mert építettek belőle 100-200W-ra egy félhidat... Kíváncsi leszek mennyire fogják szeretni ha 1-2kW lesz a cél.
Már egész jól elment a kedvem tőle, de 2 dolgot majd még kipróbálok. Az egyik hogy kiveszem a bootstrap diódát, és csak a felső tápból kap majd áramot. A másik, hogy megpróbálom féltáposan elindítani csatolókondival a kimeneten. Lehet hogy két független tápról jó lenne, de azt most nem tudom kipróbálni mert nincs 2 egyforma tápom.
Ha tranziens problémák lennének akkor mitől működik a másik híd (a cikkes)? Vagy az LM311-et nem zavarja meg csak a tranyókat?
Tetszik nekem ez az UcD, de úgy látom hogy ezt meg kell hagyni ebben a formában, és egy nagyobb teljesítményű hídhoz kell keresni valami fixfrekis megoldást, azok működnek.
(#) sny válasza Ge Lee hozzászólására (») Nov 28, 2013 /

IR-ből én nagyobbakat is építettem, félhidat 3-400W-ra, és teljes hidat 1kW körüli teljesítményre. (4 ohm)
Ha érdekel, demostrálhatom neked, a mostani modulok is tudnak 600wattot teljes hídban, mindenféle mókolás nélkül. - Nyilván tisztességesen meg lett tervezve.
Én kizárólag monoblokkos felépítéssel csináltam a teljes hidat, azaz a két félhíd az utolsó alkatrészig megegyezik. A fázisforgatást én külön fokozatra bíztam. A földelés kialakítására fokozottan érzékeny, komoly interferencia forrása lehet a helytelen földelés. Ezt mind nyák oldalról, mind táp oldalról, és a jelvezetékek felől vizsgálni kell.
Tápszűrést is érdemes megnézni, a kínai lóóesr kondenzátorokat kipótolni polipropilén, és/vagy µF kapacitástartományba eső rétegkerámia kondenzátorokkal.

A fixfrekisnél kevesebb az interferencia, de nagyobb a torzítás.
(#) Ge Lee válasza sny hozzászólására (») Nov 29, 2013 /

600W-ot az enyém is tud, mármint a régi, pedig ott is egymás mellett, egy nyákon van a kettő, ráadásul nincs monoblokk, ugyanarról a drótról vannak táplálva, csak a 600W kevés (nem nekem, nekem sok is). Szórakoztam velük megint egy kicsit, és úgy látom hogy nem ez lesz a fejlesztési irány, hiába jobb minőségű mint a régi volt.
Volt a régiből még egy félkész, egy két dolog hiányzott belőle azt most beleraktam. Normálisan megy, az áramkorlát is teszi a dolgát, csak hát látszik a jelen hogy az LM311 egy katasztrófa a tranyókhoz képest (mert gyakorlatilag csak ebben különbözik a kettő). Csak 77%-ig lehet kivezérelni, a tranyósat meg 88%-ig, szóval van különbség.
Az lesz talán a megoldás, hogy a régibe kell keresni valami normális komparátort, amit esetleg még változtatás nélkül is bele lehet tenni.
(#) lorylaci válasza Ge Lee hozzászólására (») Nov 29, 2013 /

Próbálkozz egy kicsit manuálisan. Ha nem is indul be az oszcilláció, nyomassa a bemenetre mondjuk egy négyszögjelet, mondjuk 100kHz-en, és nézd meg mi történik, ha hidalva van.
Szkóppal járkáld körbe.

Azt mondod össze-vissza kapcsol. Hát méricskéld körbe, rakj fel szkópábrákat, valószínű, hogy együtt rájönnénk a problémára.
Azt mondod a borda felül árnyékol. De ha felül lenne egy teliföld, végig, akkor az nem csak árnyékolna, hanem elég alacsony impedanciás összeköttetést is nyújtana. Nlam a HIP teljes hídban szimpla tápos, így ott pl ez nagyon jó, mindkét oldalt teliföld, sok átkötéssel.
(#) Ge Lee válasza lorylaci hozzászólására (») Nov 29, 2013 /

Nem (csak) az indulással van baj, az lenne a legkevesebb. Ki van vezérelve mondjuk 50%-ig, ráteszem a terhelést egyik vagy másik oldalra, megy tovább ahogy kell. Ha viszont a két kimenet közé teszem rögtön leáll mindkét oldal, és elkezd bekapcsolgatni, mintha próbálna újraindulni. Viszont nem indul újra, hanem összevissza kapcsolnak a fetek, zömében egymásra nyitnak, minden serceg és fütyül mint egy rossz kapcsitápban, a táp meg ki van feküdve áramkorlátba, pedig ilyenkor már üresek a kimenetek mert rég levettem a terhelést.
Hiába méricskélek akárhol, az egész egy rendszer elejétől a végéig, nem lehet részekre bontva vizsgálni, minden következik mindenből.
A régi sem teleföldes igazából, mert a felső fólia ott is csak árnyékol, egyetlen alkatrészláb sincs rákötve.
Nekem az a gyanúm hogy ez jóval érzékenyebb a legkisebb zavarra is, amit mondjuk az LM311 simán benyel, vagy mivel lassabb, nem lesz belőle gond a kimeneten.
A másik amit nagyon nem értek, hogy miért marad abban az állapotban (mint amikor egy OPA reteszelődik), mi tartja fenn a rendellenes folyamatot? Tehát üresek a kimenetek, van jókora bemenőjel is, és mégsem áll vissza a rezgés, hanem mindkét félhíd egy katyvasz.
(#) lorylaci válasza Ge Lee hozzászólására (») Nov 29, 2013 / 1

Idézet:
„Hiába méricskélek akárhol, az egész egy rendszer elejétől a végéig, nem lehet részekre bontva vizsgálni, minden következik mindenből.”

Azért nem egy rendszer. Próbaképen szedd ki a visszacsatolást, majd nyomj a komparátor bementére egy 100kHz-es kicsi négyszögjelet, ekkor a kimeneten is ott lesz a négyszög. Járrasd kisebb tápról, soros ellenellással valami. Na és akkor így mostmeg tudod figyelni, hogy mi is történik.
Így például a rendszerből kivetted a visszacsatolást, és megnézed a többi hogyan viselkedik, mint egy PWM erősítő. Vannak -e tullövések (biztos), és mekkorák és hol. A bemenet hogy kezeli ezt az extrám bemenetet.
De akár rakhatsz a bementre egy 200kHzes szinuszt és változtatod az offsetét (ez fogja a kitölétsi tényezőt módosítani), ez kicsit közelebb is áll a a valóságoshoz.
Ha az áramutakkal van a baj, és kritius potenciálok elcsúsznak, akkor ennek ki kell deríteni.

Ha meg így még mindig minden rendben, akkor pont a visszacsatolás a ludas, az szedi fel a zavarokat. Capiche?
(#) (Felhasználó 46585) válasza Ge Lee hozzászólására (») Nov 29, 2013 /

" Nekem az a gyanúm hogy ez jóval érzékenyebb a legkisebb zavarra is, amit mondjuk az LM311 simán benyel, vagy mivel lassabb, nem lesz belőle gond a kimeneten."

Igen, ez így van. Esetleg probáld meg az egész tranyós előfokot lassítani. Nem igazán jó megoldás, de legalább ad valami támpontot.
(#) Ge Lee válasza (Felhasználó 46585) hozzászólására (») Dec 3, 2013 /

Amit mailban írtál azt nem próbáltam ki, de most működik (mentem megint a saját fejem után). A probléma itt már elég komplex (sok volt belőle, és a hatásuk össze is adódott), és mivel az áram növekedésével egyre rosszabb, a teleföldes nyák is csak javítana rajta, de meg nem oldaná. Viszont úgy nézem hogy 20A körüli áramcsúcsokig nem lesz vele gond, az meg pont elég.

A zavarok egyik fő oka, hogy hídban már nagyok az áramhurkok (fizikailag), csúnya hasonlattal indukciós hevítőként működnek. Ezt igazából úgy lehetne csak jól megcsinálni, ha mind a 4 FET egy kupacban lenne (nem pedig sorban egymás mellett), és nem a nyák két szélén lenne a táp bevezetve, hanem szorosan egymás mellett, a lehető legrövidebb fóliával (hasonlóan van a hypex 2kW-os szerkezete is megoldva).
Következő: »»   127 / 239
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem