Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Inverteres hegesztőtrafó

Témaindító: Gabi, idő: Aug 12, 2005
Lapozás: OK   370 / 564
(#) KissAttila válasza mpisti hozzászólására (») Nov 30, 2013 /

Szia,
Köszönöm a válaszodat.
(#) aladi.b hozzászólása Nov 30, 2013 /

Helosztok van egy straus nevezetű inverteres hegesztöm, az egyen írányitó hidak átmentek zárlatba és a nyák fólia úgy viselkedett mint a biztosíték. A 230-voltos részben a dioda hidak 1000-V 35-A-es mind a kettő. A negatív része lett zárlatos, kicseréltem mind a kettöt minden szép és jó volt zenél fütyül de nem hegeszt nincs rajta kimeneti feszűltség.
(#) dara válasza aladi.b hozzászólására (») Dec 1, 2013 /

Amit leírtál,bemeneti egyenirányító,zárlat,az csak a következménye volt a meghajtás halálának.Nem ismerem a gépet,de a meghajtásnál keresném a hibát,IGBT,FET,mérd ki bár biztos hogy kimentek.Fólia szakadást is nézz mert megkapja a tápot mégsem vert le semmit.
(#) mpisti válasza aladi.b hozzászólására (») Dec 1, 2013 /

Ha zenél és fütyül, akkor esetleg nem rádiót csináltál belőle? No de komolyra fordítva a szót: a fütyülés a snubber kör halálának a következménye, de ha a 35A 1000V-os híd elment, akkor ott más is megkapta a magáét. A kondikat mindenképpen megnézném, de -mint ahogy dara is írta- a kapcsoló tranyókat is megvizsgálnám, mert lehet hogy egyik oldal halott. De ha nincs kimeneti feszültség, akkor a kimeneti egyenirányítók is rosszak lehetnek.
A hozzászólás módosítva: Dec 1, 2013
(#) Imi69 válasza Imi69 hozzászólására (») Dec 2, 2013 /

Sziasztok!
Ismét ez a Solter Cott175... mint ha csak megelőlegeztem volna magamnak a múltidőt
Idézet:
„Viszont a próbálás "megszivatott": műterheléssel nem lehet próbálni, mert az áramhatároló kb 20A-nél leáll... ezért csak csak ívvel. De úgy minden OK volt”

A helyzet ugyanis az, hogy a 2,5-es elektróda első feléig minden rendben van, de a második felénél elkezd szaggatni, bizonytalanná válik az ív.
Tud valaki nekem ebben segíteni? Mit nézzek, mérjek, illetve állítsak be? Van benne két trimmer. Az egyik az előlapi potméterhez kapcsolódik, gondolom annak kalibrálására szolgál. A másikat nem tudom mi (így rajz nélkül elég nehézkes lekövetni), de egy heliotrimmer...
Minden segítséget előre is köszönök!!
(#) staci123 válasza Imi69 hozzászólására (») Dec 2, 2013 /

Szevasztok,
Idézet:
„Mit nézzek, mérjek, illetve állítsak be?”

A rendellenesség amiröl írsz, valószínűleg nem a trimerpotikkal függ össze...
Egy kis csavargatás, óvatlanság, akár a priméroldali félvezetők tönkremenetelét okozhatja...
Elsőnek az előlapi pótmétert cserélném, de valószínűleg nem az a ludas
Idézet:
„A helyzet ugyanis az, hogy a 2,5-es elektróda első feléig minden rendben van, de a második felénél elkezd szaggatni, bizonytalanná válik az ív.”

Hgy viselkedik ilyenkor ha a potival növeled az áramot?
(#) Imi69 válasza staci123 hozzászólására (») Dec 2, 2013 /

Ez a hibaleírás a tulajtól származik, én még nem kaptam vissza a készüléket... talán holnap este. Akkor majd én is kipróbálom és válaszolni tudok.
Előljáróban csak annyit, hogy az előlapi potmétert nagyobb áramértékre kell állítani, hogy az eredeti hegesztési tulajdonságot tudja - ezt mondja a tulaj.
Ha van tanácsod, hogy mit mérjek és ott mit kellene látnom, akkor azt megköszönöm (szkóp, multiméter van, műterhelést is készítettem).
A korábban leírt javítás után a heliotrimmer állításával sikerült pontosan beállítani a kimenő feszültséget a gyári értékre. A hozzászólásokból kiderült számomra, hogy nem sok "beleszólása" lehetett, de így már nem az eredeti állásban van. Jó lenne belőni oda, ahol eredetileg volt, ezért kellene tudni, hogy valójában mit állít és milyen jelet kell figyelni az állítása közben... nem szeretném a félvezető garnitúrát is cserélni benne
(#) Imi69 válasza Imi69 hozzászólására (») Dec 3, 2013 /

rakok fel néhány képet az eredeti hibáról... talán az alkatrész-környezetből beugrik valakinek egy ötlet, tipp, hogy merre keresgéljek.
Az opto és a hozzá kapcsolódó tranzisztorok cserélve lettek, a fóliát és a trafó szigetelését helyreállítottam.

Egy másik topikban már ugyan megkérdeztem, de ott nem érkezett válasz rá Bővebben: Link
Itt talán testhezállóbb a kérdés: milyen műterhelést használtok inverteres hegesztő próbálására? Ha lehet, akkor kialakítás, fizikai paraméter is kerüljön megemlítésre...
Nekem jelenleg egy kb méteres horganyzott lugasdrót (2mm átmérőjű) van spirálszerűen feltekerve és vízbe merítve. Ezt a vizes megoldást szeretném kiváltani valami "szárazabb, biztonságosabb érzésre"
(#) mpisti válasza Imi69 hozzászólására (») Dec 3, 2013 /

Én hivatásszerűen használom az általam készített műterhelést. A névleges terhelőárama folyamatosan 240A . 3 fokozatban kapcsolhatók a benne levő ellenállások. 0,05 ohm;0,1 ohm;0,2 ohm . Az ellenállások értékeinek változtatását hegesztőcsatlakozókkal oldottam meg. Az ellenállások 10x0,5 mm-es kanthal-szalagból készültek, 1 ohmos darabok vegyes kapcsolásával. A hűtést 8 db 120 mm-es ventilátor végzi.

A fényképeket nézve tisztán látszik a tervezett elavulás nyoma. A trafót úgy tették rá a vezetősávokra,hogy nem tettek alá szigetelőlemezt. A trafó terhelésekor fellépő rezonancia pedig el erodálta a vezetősávokat, sőt a ferriten keresztül zárlatba került a szabályzóköri rész a főáramú résszel,mint ahogy látszik is a trafó alján. Jó néhány alkatrész elhalálozhatott emiatt.
(#) Imi69 válasza mpisti hozzászólására (») Dec 3, 2013 /

Hol lehet ilyen szalagot beszerezni? Vagy esetleg miben használnak ilyet (tudom, a Te műterhelésedben ), honnan lehet "kibányászni"? Mennyi az általad használt 1 Ωos darabok terhelhetősége?
A szalagokat milyen módon kötötted össze (saruzás vagy szorító kapocs)? Esetleg ponthegesztés?
Szeretnék én is készíteni egy pofás műterhelést, ezért érdeklődöm... Mostanában egyre többen "találnak meg" az elromlott inverteres hegesztővel. A technikai háttér mellé szeretném bővíteni az elméleti hátteret is, ezért egyfajta "tudásbázist" keresek, első sorban a neten, de lehet bárhol, bármilyen formában is. Ha ehhez is van tipped, akkor azt is szívesen fogadom!
(#) Imi69 válasza mpisti hozzászólására (») Dec 3, 2013 /

Idézet:
„Jó néhány alkatrész elhalálozhatott emiatt.”

Igen, a képen látható két opto, a tranzisztorok és ezen kívül még egy LM3046 tranzisztor háló... legalább is ezek cseréje után működik a szerkezet, csak a korábban említett szaggatás jelentkezik nála. Erre (is) keresek most gyógyírt
(#) Ge Lee válasza Imi69 hozzászólására (») Dec 3, 2013 /

Ha a kanthal huzalra gondolsz, nemrég hirdetett valaki az apróban 3 dobra valót, különféle átmérőben. A tudásbázisod bővítésére az egyik legjobb megoldás a terminal fórum hasonló topikjának végigolvasása az elejétől a végéig.

Ha időm lesz, készítek néhány képet a belsejéről.
(#) Imi69 válasza Ge Lee hozzászólására (») Dec 3, 2013 /

Idézet:
„A tudásbázisod bővítésére az egyik legjobb megoldás a terminal fórum hasonló topikjának végigolvasása az elejétől a végéig.”

Erre gondoltál?
Bővebben: Link
Ha mégsem, akkor légy szíves egy linket betenni. Köszi!
(#) Ge Lee válasza Imi69 hozzászólására (») Dec 3, 2013 /

Nem arra hanem erre.
(#) titan47 hozzászólása Dec 5, 2013 /

Urak ! Van valakinek megoldása Einhell BT-GW190 CO vezérlő szelep bekötésére ? 12V gázvezérlő szelep áll rendelkezésre!
A hozzászólás módosítva: Dec 5, 2013
(#) mpisti válasza titan47 hozzászólására (») Dec 5, 2013 /

Ha sokat akarsz vele dolgozni, akkor lehet a szelep 12V-os. Ha keveset, akkor jobb lenne a 230V AC tekercsfeszültségű szelep.
(#) titan47 válasza mpisti hozzászólására (») Dec 5, 2013 /

Huzaladagoló motor vezérlés kimenetét használva ,késleltető áramkör és relé tovább motorvezérléshez?
Mert az alap probléma hogy direktben kapja a gázt, fölöslegesen pazarolva ,de az adagolónál korábban kell indítani a vezérlő szelepet hogy a védőgáz korábban jelenjen meg a kimeneten .
Ha a 220V AC szeleppel ez korrektül megvalósítható nyitott vagyok a megoldásra.
A hozzászólás módosítva: Dec 5, 2013

A gáz előfolyás csak az extrákkal felszerelt tolóművekre jellemző, a kommersz gépekre nem. A megoldás pedig az, hogy a nagyáramú relé kimenetét(amelyik a főtrafót kapcsolja)felhasználva a mágnesszelep ugyanazt a feszültséget kapja, mint a főtrafó. Tehát a főtrafó bekapcsolásakor a gázszelep is vezérlést kap,és meghúz. A kikapcsolása is a főtrafó kikapcsolásakor történik meg. Az adott géptől többet nem is kellene várni, mert ez az opció is sokkal több, mint amit a gyártó beleépített.Egyébként az előtolás is a főtrafó bekapcsolása után fog elindulni, mivel a tolómotor feszültsége a hegesztőáramot egyenirányító hídról van leágaztatva. Ez is egy öszvér megoldás, tehát a gáznak előfolyást csinálni kb. annyira felesleges, mint vászontarisznyára Wertheim zárat szerelni.

Az imént elfelejtettem megjegyezni, hogy igazából a kérdés a Co hegesztős topikba való. Tehát ha gondolod, a modik segítségével a kérdés áttehető oda,és a diskurzust ott lenne jobb folytatni.
(#) ati790731 válasza titan47 hozzászólására (») Dec 5, 2013 /

Üdv mindenkinek!

Szerintem a gázelőfolyás nem olyan fontos viszont a gáz után folyás sokkal lényegesebb, legalábbis az én tapasztalatom szerint, mert a varrat vége zárványos lesz.
Én úgy oldottam meg az után folyást, hogy a mágnesszelepet vezérlő relé lábára tettem 2200uf 50v- os kondenzátort és ez húzva tartja a relét kb 1,5-2mp-ig és így nyitva marad a mágnesszelep. Otthoni használatra így tökéletes, nem láttam értelmét elektronikus szabályzónak. Persze a kondi értékét ki kell kísérletezni az adott reléhez.
(#) mpisti válasza ati790731 hozzászólására (») Dec 5, 2013 /

Ez a megoldás csak DC relénél működik, AC-nál nem. Sőt, nem is javasolt, mert a váltóáramnak egy nagyobb kapacitású kondi totál rövidzárként viselkedik.
(#) ati790731 válasza mpisti hozzászólására (») Dec 5, 2013 /

Egyértelmű, igazad van!
Nekem 12 voltos a rendszer, 220voltos a mágnesszelep, aminek egy 24voltos relé kapcsolja a 230-at. Sajna csak 24-es relém volt annak idején a polcon de kb 10 éve tutin működik, elég neki a 12volt egyen.
(#) Imi69 válasza Imi69 hozzászólására (») Dec 10, 2013 /

nahh most jutott vissza hozzám az inverteres gép...
Csatolok néhány képet az LM3046-ról és környékéről. Itt található a két trimmer, amit "felelőtlenül" elcsavargattam. A kék egy helitrimm, a másik normál egyfordulatos. Ha valaki tudja, hogy pontosan mit lehet velük állítani, kérem ossza meg.
Az IC-k a következők:
U1 -> UC28025
U2 -> LM3046
U3 -> LM393
(#) berobbantam hozzászólása Dec 10, 2013 /

Sziasztok
Nem tudom emlékeztek-e még de a multkor volt egy kis balesetem a macimmal.Helyre pofoztam a gépet de csak nem volt az igazi.A hőfokvédelem lekapcsolgatott.A hűtésről egy mikro venti gondoskodott.Nos most kapott egy 120-as pctáp ventit.Ez sokkal halkabb mégis sokkal több levegőt szállít még érzésre is.Szóval az ezután építők ilyenbe gondolkozzanak.Nem hagyott nyugodni a főtrafóm sem.Eredetileg 4 pár u57-es mag volt toroid formába tekerve.Én balga akkor tettem bele 0.1mm légrést.A menetszám19/6 volt.Szétszedtem ezt is.Nos a 4 magból 3 törött volt több helyen is.Valószínű nagyon összehúzattam őket.Most a magokat csak pillanatragasztóval ragasztottam párba.Ezeket a párokat meg fbs-el egymáshoz és így tekertem meg.A menetszám most 20/6 lett.Mind a primer mind a szekunder cuz sodratból készült.Mikor megvolt a primer megusztattam lakkba.Szigetelő papírt nem kapott,hanem a szekunder sodratot le zsugorcsöveztem végig.Gondolom ez a szigetelés megfelelő lesz így.És megint toroidnak tekertem.Megvolt ez első próba is.Lágyindítás hőfokvédelem működik.Két dolog aggaszt kicsit mielőtt beteszem az igbt-ket ennek is a végére járnék.Az üresjárati kitöltési tényező 49.6%.Nem magas ez egy kicsit?És hogy tudom lejebb venni.Ez viszont stabil.Semilyen poti állásnál nem szűnik meg.A másik,hogy a freki most 34 kHz.Mikor összeraktam a gépet 32 kHz volt.Tehát vagy a kondi vagy az ellenállás értéke elmászott picit.Kicsit magasnak találom ezt az értéket.Az igbt-k irg4pc50w.Melyik alkatrész cserélyével csökkentsem a frekit?Ha a kondi helyett teszek másikat idővel nem mászik el megint?Vagy hagyjam a mostani kondit és az ellenálással korrigáljak inkább?A frekit és a kitöltési tényezőt multival mértem tehát nem atom pontos adatok.
(#) Ge Lee válasza berobbantam hozzászólására (») Dec 10, 2013 /

Ezekkel a magokkal vigyázni kell mert elég törékenyek. Ha ragasztod akkor inkább valami rugalmas anyagot használj hozzá. Ha mereven egymáshoz vannak ragasztva, előfordulhat hogy a hőmérséklet változás hatására elreped, mert nem tud hova tágulni. Még a két E magot sem szoktam soha összeragasztani, csak ragasztószalaggal összehúzom.
Az IC-d sohasem fog 50% kitöltés fölé menni, amiatt nem kell aggódni. Ha csökkenteni akarod a kitöltést, akkor CT értékét kell növelni (lásd adatlap, Figure 5). Tehát ugyanazt a frekit nagyobb kondival és kisebb ellenállással állítod be.
A freki jó úgy ahogy van. Az enyémben is ugyanez az IGBT van és 40kHz-en megy, most már évek óta. Kondinak MKT-t használj, annak nem fog elmászni az értéke.

deadtime.jpg

(#) berobbantam válasza Ge Lee hozzászólására (») Dec 10, 2013 / 1

Köszönöm a választ.Akkor a vezérlést nem háborgatom.A magok egy egy csepp pillanatragasztóval vannak összefogatva.A párokat pedig fbs-el fogattam egymáshoz mint írtam.Ez annyira rugalmas,hogy kézzel tudom mozgatni őket egymáshoz képest pedig összenyomtam teljesen.Még a trafó rögzítésénél sincs csavar.Kis bakelit bakok fbs és kötegelő.Stabilan áll de tud mozogni.Majd csinálok képeket.Szerintem nem lesz most gond a hőtágulással.Az előző felállásban minden pár magot 4-es menetsszárral húzattam össze mindkét oldalt bakelit lapal gumi alátét nélkül.Egyet már valószínű összeszereléskor eltörtem azt hiszem.Most ez tutira kiküszöbölve.
(#) Sendi hozzászólása Dec 15, 2013 /

Helló.
Tudnátok nekem segíteni, hogy mi a típusa, és esetleg rajz erről a hegesztő inverterről?
(#) Sendi hozzászólása Dec 15, 2013 /

A típusát már tudom: Jasic 160 (hátha segít) most már csak a rajz kellene.
Következő: »»   370 / 564
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem