Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Sprint-Layout NYÁK-tervező
Alkotó fórumtárs Sprint Layout 6 leírása: sp6_alkoto.pdf
Sziasztok! Olyan kérdésem van, hogy adott egy 5x4cm panel, és ezt cnc-vel szeretném megcsináltatni, de ami rendelkezésre áll cnc masina, az iskolai gép, és Din 66025 szabvány szerint dolgozik. A sprint layout 5-ből kiexportált gerber(esetleg excellon) file milyen szabvány szerint készül? Át lehet ezt valahogy konvertálni? Nem értek ezekhez a dolgokhoz, ezért kérdezem ezt.
A kierxportált Gerber és excellon mind megfelel ennek a szabványnak. Ez a szabvány nem más, mint számjegyvezérlés. G-kódokkal és M segédfunkciókkal történő vezérlés. Ha mégsem menne a sprint által generált fájl, akkor létezik többféle konverter is, ami G-kódot generál. Például copperCam.
Szia!
Helló!
Szeretnék készíteni egy makró fájlt a mellékelt képen látható nixie-cső foglalathoz. Fogalmam sincs hogy álljak neki. Tudnak valaki segíteni nekem? Köszönöm
Képről nem segíthetek, de ha megadod a Nixie pontos tipusát, akkor pár perc alatt megcsinálom.
Egyszerűbb megcsinálni, mint elmagyarázni. A hozzászólás módosítva: Dec 2, 2013
Extrák->Forrpont szerkesztő kiválasztod a kör alakot, megadod a lábszámot, az átmérőt és a forrpontok méreteit. Ha egyéb körvonalat is szeretnél más színnel hozzárajzolod. Ha ki akarod venni azt az egy lábat kijelölöd, a lakattal szétszeded és törölsz egy lábat.
Megcsinálni gyorsabb, de akkor soha nem tanulja meg (nem a Nixie-hez kell makro hanem a foglalathoz ). A hozzászólás módosítva: Dec 2, 2013
Eddig jutottam. A foglalaton 14 lyuk van, abból 13 a tényleges csatlakozó. Ezért megcsináltam a 14es mintát és kivettem azt az egyet amit ki kellett. Vélemény?
Jónak tűnik , de az alsó részen nagyon közel került a vezető a forrszemhez , ha ezt orvosolod tökéletes lesz.
Szia!
Ha az óra járásával ellenkezőleg csavarsz rajta, akkor sokkal kevesebb törés kell bele, és az alsó vezetékek is szebbek lesznek.
El nem forgathatom, mert akkor a cső nem előre felé fog nézni. Maximum nagyobb távra teszem a forrszemeket.
Sziasztok!
Kellene egy kis segítség,mégpedig 3528-as SMD Led-hez rajzoltam egy makrót leellenőrizné valaki,hogy jó e a mérete? Ha nem akkor tudna valaki nekem rajzolni egyet,köszönöm szépen előre is a segítséget! UI:Illetve vannak e valakinek SMD makrói SL-hez? A hozzászólás módosítva: Dec 4, 2013
Szerintem kicsi, itt egy leírás (ha tényleg ilyen), a padnak mindenképp hosszabbnak kell lenni, hogy tudd forrasztani.
Talán inkább ez, de ellenőrizd le.
Szia!
Szerintem jó lesz picit igazítottam csak rajta a PDF doksi alapján amit köszönök szépen!
Sziasztok Ti a sprint layout programba az alkatrészek adatait pl C1 4700µF/25V hogy illesztitek be? A text menü ponttal vagy már olyan a makró??
A két említett alternatívád bármelyike jó lehet a megoldásra. Egy ellenállásnál talán kevéssé célszerű az értéket a makró részévé tenni, de egy speciális relé, vagy egyenirányító híd típusa már megfontolás tárgya lehet.
Nem is ez a kulcskérdés szerintem, hanem a megfelelő réteg kiválasztása, amire az alkatrészoldali felirat és rajzolat kerül.
Értem, és köszönöm a választ párszor használtam eddig csak a programot, de lassan ki ismerem, felirat réteg kiválasztása eszembe se jutott de bele gondolva örülök neki hogy meg említetted.
Éppen azért hoztam szóba, mert így már az elején gondolhatsz rá, és nem később kell bajlódni a rétegekkel, mikor tényleg gyártatni akarsz valamilyen panelt.
A hozzászólás módosítva: Dec 10, 2013
Ezért érdemes bejelölni a multilayer funkciót a properties-ben, hiszen ezeket a rétegeket amatőr gyakorlatban senki sem használja, és a különböző, a gyártás során szükségtelen feliratokat azokkal jelölni. De érdemes használni a makrókészítésnél a jobb egérgombra nyíló submenűben a Name menűpontot, amellyel hasznos információkat helyezhetünk el a makrónkon.
Igen, igazad van.
Csak arra az apróságra kell figyelni, hogy a belső (inert) rétegeket rézrétegnek tekinti, és ha furatfémezést is használunk, akkor az oda kerülő "feliratok" megkócolhatják a dolgokat, hiszen kötésként fogja a szövegünk vonalkáit értelmezni. Lehetnek egyedi esetek, de hosszabb távon mindig a klasszikus megoldások ígérik a legjobb a megoldást, tehát ha tehetek javaslatot, akkor igyekezzünk minden réteget arra használni, amire való.
Sokáig kerestem egy NE556-os ic makrót míg végül nem találtam meg így elkészítettem magam.(kb.5perc volt )
Lényeg ha valakinek kell akkor megosztom.
Ez neked is nagy tanulság akkor! Ha rögtön neki kezdtél volna a makrónak egy csomó időt megspóroltál volna.
Nincsenek a makró rajzolás kapcsán, világos és egyértelmű, minden alkatrésztípusra érvényes szabályok. De vannak már kialakult, széles körben bevált alternatívák, amik persze nem kötelezőek, de eltérnek a Te makródtól.
Mellékeltem egy képet, amin a makród mellé odatettem az enyémet is. Ezt sem útmutatásnak szánom, csak egy másik lehetőség a feladat megoldására. Mivel ez az első makród, ezért elmondom véleményem szerint milyen kérdések merültek fel bennem. - Indokolatlan ilyen "lábfeliratos" makrót készíteni. Erre sokkal inkább akkor van szükség, mikor a kapcsolást tervezik, de a paneltervnél már csak egy adott lábszámú tokozásra van szükség. - De ha mégis ilyet akarsz, akkor sem kell minden lábat megszámozni, bőven elég az 1-est jelölni, illetve soklábú IC-knél, esetleg a saroklábakat is. Tehát neked ide most bőven elég egy általános 14 lábú IC tok, amibe simán csak beleírod az IC típusát, és pozíciószámát. - A feliratok iránya fordul a tokozás körül, ami szokatlan a szememnek. - Abból kell kiindulni, hogy az "S1" réteg rajzolata a panelre is fel fog kerülni. Nálad 0,8 és 1,1 mm nagyságúak a feliratok. A betű mérete is fontos, ha esetleg el akarjuk olvasni, de ettől még fontosabb a betűk vonalainak vastagsága, ami a 0,8-as betűnél, 0,09mm. - Az alkatrész kontúrja nagyon felületes. Mivel egy makrót elég egyszer megrajzolni, ezért célszerű szépre, egyedire, szemet gyönyörködtetőre készíteni. A kontúrt is javaslom 0,2mm-es vonallal rajzolni, és minden mást is legalább ilyennel. Ismét hangsúlyozom, ez nem kritika, csak néhány felvetés, amin célszerű egy kicsit lamentálni.
Jó amit csináltál, ha neked az segítség, hogy minden lábnak kiírod a nevét azt akkor tedd inkább a 0 rétegen. Ha esetleg a pozíciókat is fel akarod vinni a panelre, ezt a réteget kikapcsolod és nem lesz zavaró.
Sziasztok! Olyan kérdésem van, hogy sprint layout 5-ben hogy tudok ,,össze montázsolni" két(vagy több) különböző layout file-t?
Az egyiket elmented alkatrészként, majd onnan beilleszted a másikba.
A rajzokat egyenként elmented makróként.
Utána mint alkatrészt be tudod illeszteni.
Szia!
Azt a módszert írom le, ahogyan én szoktam, lehet, hogy lehet másképp is. Én az egyik lay-t megnyitom kijelölöm az egészet, a lakattal egyesítem az összes vezetősávot, alkatrészt, majd elmentem makro-ként. Bemásolom a makro könyvtárba, innentől kezdve ugyanúgy betudod húzni a munkaterületre, mint bármelyik más alkatrészt. Így ha megnyitod a 2. lay-t, akkor oda már be tudod húzni és egy "unlock" feloldás után ugyanúgy szerkeszthető, mint minden más.
Köszi! Majd megpróbálkozom ezzel, bár remélem van egyszerűbb módszer is, ugyanis 5 különböző layout projekt file-t szeretnék egy panelre tenni, hogy minden egy panelen legyen...
Szívesen. Akkor legalább 4 lay-ból makrót kell készíteni. Én ezt a módszert ismerem.
|
Bejelentkezés
Hirdetés |