Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Inverter készítése

Témaindító: Tomy666, idő: Máj 24, 2006
Témakörök:
Lapozás: OK   40 / 61
(#) foxi63 válasza Gibi89 hozzászólására (») Okt 27, 2013 /

Szia!
Az általad választott vasmag 50kHz-en épp csak tudja a 300VA-t. A primer (10,5V min ) esetén 1,6 menetre adódik. Reális a 2x1,5 menet a keresztmetszete: 2,84 mm2. Ez természetesen több párhuzamos szállal értendő. A szekunder pedig 50 menet d=0,5mm cuz huzalból. Nem számoltam, hogy egyáltalán rá fér-e de a trafó ablakkeresztmetszetének kb. 65% ának megfelelő réz tekercselhető be.Ha nem fér rá, emelni kell a frekvenciát. 75kHz nél már biztosan ráférnek a megfelelő drótok. Ekkor már kb 10V/menet a jellemző érték. Nem kell ezt hihetlennek gondolni, van 20V/menetes hegesztőtrafó is....
(#) Peter65 válasza Gibi89 hozzászólására (») Okt 28, 2013 /

A számítást újra elvégzem az ETD39 vasra:
Ennek a vasnak a keresztmetszete minimum 123mm2
Egy menet feszültség ez alapján: Um=dfi/dt=dB*A/dt=0,4*123*10-6/10*10-6=4,92V
A primer minimum feszültség 10,5V, ez alapján a menetszám:
n=U/Um=10,5/4,92V=2,13 menet
Töredék menetet nem nagyon lehet feltekerni, ezért 2x3 menetnek kellene lennie a primernek.
Mivel az eredmény nagyon közel van a 2-höz, ezért megfontolandó, hogy kicsit megemeld a frekvenciát, és akkor elég a 2x2 menet.
A fő nehézség, hogy hogyan valósítod meg a 2x2 vagy 2x3 menetet.
A szempontok:
1. A két tekercsnek nagyon szoros csatolásban kell lennie, különben a szórás energiájából adódó túlfeszültségek tönkreteszik az éppen kikapcsoló fetet, vagy a túlfeszültségvédelem fog nagyon melegedni (ez még hiányzik a rajzodról, legegyszerűbb, a kapcsoló fetekkel párhuzamos szupreszor diódák alkalmazása).
2. A szekunder tekercsel is viszonylag jó csatolásra kell törekedni, mert nagyon csökken a szekunder feszültség az elméleti értéktől.
A gyakorlatban ez azt jelenti, hogy a kettő primer tekercset bifilárisan kell tekerni, illetve az ETD csévetestén végig egyenletes elosztásban előbb a primert, azután a szekundert. A legnagyobb nehézség ezt az egyenletes elosztást elérni. A gyakorlatban sokszor már nem drótot használnak, hanem réz szalagot. Ha ez megoldható, akkor kettő elszigetelt szalagból kell egyszerre feltekerni 3 menetet (nem egymás után, hanem egyszerre, összefogva). Ha nincs rézszalag, házilagos kivitelezést meg lehet oldani alumíniumból, pl. sörösdoboz anyagából, de akkor tudnod kell alumíniumot forrasztanod. Ha mindenképpen drótból kell, akkor elég macerás, mert a sok párhuzamosan kötendő tekercsvéget nehéz normálisan kivezetni, ha a csévetesten végig elosztod a kis tekercseket.
Számoljuk ki a szükséges primer keresztmetszetet;
Maximális akkumulátor feszültségnél a PWM kitöltési tényező az elméleti 50%-nál kevesebb lesz, ezért a primer áram effektív értéke nő, ami jobban melegíti a huzalt, ezért ezzel kell számolnunk. Ha 10,5V-hoz tartozik az 50%, akkor 14V-hoz (10,5/14)*50=37,5% kitöltés tartozik. Ennyi ideig folyik az áram, aminek értékét is meg kell határoznunk. Ahhez tudnunk kell az átvitt teljesítményt. Ha a szekunder tekercs és az egyenirányító után az áramfelvétel Idc=1A és az áramhullámosságtól eltekintünk (ezt valószínűleg nem tehetjük meg, de ezt még eddig nem számoltuk ki), akkor 325W hatásos teljesítményt kell átvinnünk. Ebből a primer áram max. kitöltési tényezővel: I=325/10,5=30,95A. 14V-nál 37,5% kitöltés esetén: Iprimermax=(14/10,5)*30,95=41,27A. Ez alapján a primer tekercseken átfolyó áram effektív értéke:
Iprimereffektív=gyök(Iprimermax2*0,375)=25,27A
Ehhez kell keresztmetszetet választani. Lehet a szokásos 2-3A/mm2-ből is kiindulni, de szerintem ilyen esetben helyesebb, ha a megengedhető veszteségi teljesítményből számolunk vissza. Ha egy tekercsnek 1W disszipációnál többet nem kellene megengedni.
Ha ebből indulunk ki, akkor egy tekercs ellenállása max: R=P/I2=1/(25,27)2=1,56mohm.
A 3 menet hossza 20mm közepes átmérőt feltételezve: l=3*D*PI=189mm
Ezt nyugodtan felkerekíthetjük 200mm-re a kivezetések miatt.
Ebből a keresztmetszet: A=(ró*l)/R=(0,017*0,2)/0,00156=2,18mm2
Nem vettük figyelembe, hogy a tekercs meleg lesz, ezért nem a 20°C-os ró-val kellett volna számolni, hanem nagyobbal.
Mindenesetre látszik, hogy nem olyan vészesen nagy a keresztmetszet, ha 1W disszipációt megengedünk rajta (a kettő primer tekercs tehát összesen 2W-t melegít, és még jön majd a szekunder). Ha rézfóliával dolgozunk, akkor 0,1mm vastag is elég lehet, közel 25mm szélességgel. Persze a 2x3menet nem 0,6mm vastag lesz, mert a menetszigetelés is legalább ennyi helyet el fog foglalni.
Itt most abba hagyom. Gondolom lesz aki átnézi, és a hibákat kijavítja, és te is véleményezheted a számolást.
(#) gab3310 válasza Last_Scout hozzászólására (») Nov 4, 2013 /

Most néztem bele ebbe a topicba. És nem tudtam ellenálni hogy hozzá szoljak!
a PROSZÍVÓBAN, BARKÁCSGÉPEKBEN- egyenáramú motorok leledzenek! Nekik teljesen mindegy milyen jelalakú a betápjuk.
Színuszos invertereket viszon PWM vezérléssel a leg könnyebb és nem utolso sorban pénztárca kímélő megépíteni.
(#) pekzsolo hozzászólása Nov 29, 2013 /

sziasztok!
járatlan vagyok a témában és ismeretlen a fórumon

következő témában szeretném hozzáértők segítségét kérni:
- a villamos inverter DC/AC környezeti hőmérséklet hatására mennyire emelkedik az inverter hűtő felülete, és
- az áramfelhőben milyen hatással van, és hogyan változnak a működési paraméterei.

tudnátok segíteni egy kis olvasnivaló eljuttatásával vagy irodalom ajánlásával?

mailto.pekzsolo'kukac'gmail.com

nagy segítség lenne, előre is köszönöm,
Zsolt

Szerk: A verselés helyett, a shift gombot kellett volna nyomkodni, a mondatok elején!
A hozzászólás módosítva: Nov 30, 2013
(#) kadarist válasza pekzsolo hozzászólására (») Nov 29, 2013 /

Szia!
Mi az az áramfelhő? A mondatokat kezdd nagybetűvel!
(#) baloglali hozzászólása Dec 10, 2013 /

Sziasztok!
Segítséget szeretnék kérni:
Építés alatt áll egy tl494-gyel meghajtott pc táp trafós szinuszos inverter (PWM-mel). Ez a kapcsolás eredetileg fénycső inverter, ezért elég volt csak rákötni a fogyasztót. A probléma az, hogy kb. 150-200Khz-en működik. Arra gondoltam, hogy a 230-at egyenirányítom, majd 555-össel és mosfettel 50hz-en megszaggatom.

A kérdés: Mennyi legyen a kimeneti 50Hz-nek a kitöltési tényezője? 51% megfelel??? Ehhez a részéhez nem nagyon konyítok.
Ja, és még egy: A megszaggatott 12V kitöltési tényezője mennyi legyen? (Az eredeti kapcsolás alapján 90% felett volt.)

A segítséget előre is köszönöm!
A hozzászólás módosítva: Dec 10, 2013
(#) Ge Lee válasza baloglali hozzászólására (») Dec 11, 2013 /

Egyrészt az 555 nem fog neked szinuszt csinálni, másrészt oda nem 1 hanem 4db FET kell. Nem voltam túl jó matekból, de az 51% a teljes periódusra nézve 102% lenne, ami szintén érdekes.
Ez egy gyárinak a képe, de ez is csak négyszöget tud. A szinuszos ennél jóval bonyolultabb. Bővebben: Link
(#) baloglali hozzászólása Dec 11, 2013 /

Köszi!
Azóta elemezgetek egy gyárit, mert most azt is javítom, és rájöttem, hogy nagy marhaságokat írtam , 150W-os, és az egyenirányított fesz. 4 SMD fettel van megszaggatva 50hz-en. Csak azt nem értem, hogyan van megoldva, amikor tl494 van a 230-as részén, az pedig tudomásom szerint minimum 1Khz-re van tervezve... Nekem 50hz négyszögjel kellene valami módon. A kapcsolóüzemű tápoknál ügye tökmindegy, mit kap (50Hz-et, vagy többet, esetleg egyenáramot), de a sima, trafós készülékeknek gondolom nem jó csak az (~)50Hz, sokkal többel nem működik. Vagy tévedek, és jó a ~150Khz?
A hozzászólás módosítva: Dec 11, 2013
(#) granpa válasza baloglali hozzászólására (») Dec 11, 2013 /

20kHz-ig elmegy a lemezes is (ld. kimenő tr.), de afelett már ferrit kell.
(#) janosb hozzászólása Dec 11, 2013 /

Tisztelt kolégák !
Egy szinusz invertert szeretnék késziteni , a dc/dc részt a mellékelt rajz alapján csináltam de a
sg3525 ebben a kapcsolásba nem müködik. A trafó helyet a darinba 150 van kötve egyelöre
probának. A kimenetek szkópal nézve az IC- böl nem jön a négyszög jel. Köszi a segitséget
(#) janosb hozzászólása Dec 12, 2013 /

Bocs elszurtam mert a sg IC 8-9-es lábát össze forrasztotam. Lenne egy újabb kérdésem. E-42-es ferritmagnak a középső szárába kb 3mm-es légrés van , ez jó lenne a pus- pul dc/dc átalkitohóz vagy milyen megoldáshoz használják ?
(#) Ge Lee válasza janosb hozzászólására (») Dec 12, 2013 /

Nem jó. Semekkora légrés nem kell bele. De ha ilyen kérdéseid vannak akkor kíváncsi leszek az első indításra, mert nagy rá az esély hogy lesz füst gazdagon. Hogy fogod megtekerni a trafót? Csak mert nagyon nem mindegy...

Köszi Ge Lee a választ, a rajzon a primer tekercseknél (primer) az eggyiknek van a kezdöje megjelölöve,
melyik a másik kezdöje? A rajzon a tekercs adatoknál van egy o.6-os szám az nem a légrés mérete ? Van 3 db 40mm körüli ferritmagom mindegyikbe van légrés azokat hol használják?
(#) Ge Lee válasza janosb hozzászólására (») Dec 12, 2013 /

Nyilván nem a két kezdet van összekötve mert akkor párhuzamosan kapcsolódna a két primer, amiből ugye sosem lesz push pull.
Már egyszer leírtam hogy nem kell bele légrés, a 0,6 az alkalmazott huzal átmérője (de ezt talán még a gugli fordítója is lefordítja törökről magyarra).
Légréses magokat záróüzemű (flyback) konverterekben alkalmaznak, pl. TV-ben, monitorban, DVD lejátszóban, dugasztápban stb.

Kössz Ge Lee a rám szánt idödet, akkor hogy ne legyen" füst gazdagon" melyik változat legyen
a vagy a b ? egyébként a két tranzisztoros nyitó üzemü inverternél is használnak légrést. Inverteres hegesztötrafó készitési fórum amin te is részt vettél
(#) Ge Lee válasza janosb hozzászólására (») Dec 13, 2013 /

Ezt most komolyan nem érted? A b esetben ugyanúgy párhuzamosan van kötve a két tekercs, tehát maradt az a. Azt javaslom hogy vagy csináltasd meg valakivel, vagy vásárolj be a fetekből rendesen...
Hogy hogy kell megtekerni egy ilyen pp trafót azt most nem írom le újra, mert az autós erősítős topikba le lett már írva, talán többször is. Ezt csak azért jegyeztem meg, hogy ne érjen majd meglepetés hogy miért mentek tönkre a 60V-os fetek, és miért vannak ott 80-100V-os tüskék a 12V helyett.
(#) janosb hozzászólása Dec 13, 2013 /

Köszi Ge Lee , a b rajznál igazadvan. A rajz ami alapján elkészitettem van a darinba snuber R,C tag az induktiv tüskékböl csak levág valamit.
(#) Armageddon89 hozzászólása Dec 26, 2013 /

Sziasztok!

Olyan kérdésem lenne, hogy a hozzászólásomba csatolt inverter működhet e?

Ha igen akkor esetleg növelhető a teljesítménye a kimeneti FET ek cseréjével (vagy mást is cserélni kell hozzá)?
És milyen hullámforma jöhet ki a kimenetén?

Válaszaitokat előre is köszönöm.
(#) GPeti1977 válasza Armageddon89 hozzászólására (») Dec 26, 2013 /

Működhet, de a 325V DC előállítására inkább ellenütemű inverter lenne jó, nem egy flyback konverter.
(#) Armageddon89 válasza GPeti1977 hozzászólására (») Dec 27, 2013 /

A kérdésem még mindig fenn áll, hogy:
- milyen hullámformát adhat ki magából (a sejtésem az hogy négyszög (?) impulzusokat ad ki)
- elég a e több FET-et párhuzamosan kötni, illetve más áramköri elemeket kell e cserélni ?
(#) kadarist válasza Armageddon89 hozzászólására (») Dec 27, 2013 /

Szia!
Módosított (szögletes) szinusz a kimenete. Link.
(#) Ge Lee válasza Armageddon89 hozzászólására (») Dec 27, 2013 /

Az IR2153 1 FET meghajtásával is éppen hogy csak elboldogul, nem tudsz többet párhuzamosan kötni. A kimenete természetesen négyszög.
Tetszik ez a "módosított szinusz" kifejezés a csökkentett kitöltési tényezőjű négyszögjelre...
(#) GPeti1977 hozzászólása Dec 31, 2013 /

Gyári (főleg ipari) inverterekben szoktam látni hogy a teljesítmény félvezetők lábára ráhúznak egy ferrit gyöngyöt, mi a pontos szerepe és mikor kell vagy nem kell használni?
Esetleg valami (angol is lehet) szakirodalom róla?
(#) pucuka válasza GPeti1977 hozzászólására (») Dec 31, 2013 /

Azon a lábon, amelyikre ráhúzták, megnoveli (nem nagyon) a soros induktivitást, ezzel csökkenti a nagyfrekvenciás gerjedésveszélyt.
(#) pimi9 válasza Ge Lee hozzászólására (») Dec 31, 2013 /

50Hz-en az IR2153 meghajt egy marék fetet is, csak meg felelő gate ellenállások kellenek.
(#) GPeti1977 válasza pucuka hozzászólására (») Dec 31, 2013 /

Nem antenna erősítőre gondoltam hanem nagy teljesítményű MOSFET, IGBT, diódák lábaira húzzák amik kemény kapcsoló üzemben mennek.
(#) pimi9 válasza GPeti1977 hozzászólására (») Dec 31, 2013 /

Pucuka sem antenna erősítőre gondolt szerintem.
A ferritgyöngyös lábnak (általában gate) megnő az induktivitása emiatt, nagyfrekis szempontból nagyobb az impedanciája, és ami a lényeg, ez egy veszteséges induktivitás.
Előfordul néha még diódák lábain is, ott meg inkább telítődő fojtóként funkcionál, csökkenti a reverse recovery-ből adódó zavarkibocsájtást.
(#) GPeti1977 válasza pimi9 hozzászólására (») Dec 31, 2013 /

Igen erre gondoltam, de inkább a drain vagy kollektorra teszik fel.
Viszont ez lehet tényleg egy telítődő fojtó tekercs ami késlelteti az áram felfutását, egy régi könyvben olvastam hogy a tirisztorokra lehet tenni mert a bekapcsoláskor a csipben idő kell még a teljes felületben szétterjed a vezetés és addig késlelteti az áram felfutását ezáltal a veszteséget, de ez még a tirisztor korszakában íródott.
(#) kormika hozzászólása Jan 15, 2014 /

Sziasztok! Építettem egy invertert, tisztán szinuszos kimenetű, de nem a szokásos felépítésű, hogy a 12V-ból csinálok +/- 300V körüli feszt, és abból csinálok szinuszt, hanem a 2x12/230V-os trafó középkivezetése +-on van, a "két végét" pedig PWM-es "szinusszal" testelgetem. A szinuszjelet egy PIC állítja elő, működik is szépen, a kimeneten 310V körüli csúcsfeszültségű szép, szimmetrikus szinuszt látok a szkóppal, de terhelni nem tudom Amint rákötök egy 100W-os izzót, a kimeneti feszültség leesik 50V körüli értékre. Csatolom a kapcsolási rajzot és a PIC C forráskódját. A trafó egy 300W-os APC szünetmentesből való. Mi lehet a gond?
(#) (Felhasználó 46585) válasza kormika hozzászólására (») Jan 15, 2014 /

A pic és a trafó közötti rész sosem fog rendesen működni. A BJT-knek kihúzóáram kell, ilyen egyszerűen nem lehet megcsinálni.
A trafó szekunder oldalán négyszögjelnek kellene lennie, ami pwm-ben tartalmazza a szinuszt, de ez 50 Hz-es alapharmónikus. Ahhoz, hogy a négyszögjelből szinusz legyen aluláteresztő szűrő kell, ami legalább egy fojtóből és egy kondiból áll.
Nézz be a kapcsolóüzemű (pwm) erősítők topicjába, ott sokat tanulhatsz a dologról.
Következő: »»   40 / 61
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem