Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Elektroncső
A 6N1P az talán inkább ECC82, a 6N3P ( semmivel nem kompatibilis a lábkiosztása.. 1-9 fűtés ) ez "közepes" erősítésű ezért gondoltam ECC85-re ,mint hozzá közel állóra ,és a 6N2P ami pedig a nagy erősítésű ECC83-hoz hasonlítható. Jók ezek az orosz csövek.. Nekem 6N2P van az EL84 (6P1P) SE előtt. 6N3P pedig fázisfordító a PL500PP végfokban. Már csak a kérdés feltevője hiányzik hogy mégis miben szeretné helyettesíteni a csövit.
A hozzászólás módosítva: Dec 9, 2013
Ugyan ez az elektroncső topikba tartozna, azért pár szót. Az ECC81, és a továbbfejlesztett változata az ECC85 kifejezetten nagyfrekvenciás cső, az előbbi 100, az utóbbi 200 MHz -ig használható. Nagyfrekvenciás, és szélessávú fokozatokban használhatók. 10 MHz, vagy nagyobb szélessávú erősítőkben, így szkópokban is jól használható, az ECC82, 83 viszont nem, mert a belső kapacitásai miatt kb 40 - 50 MHz -nél vége van..
Az ECC85 viszont hangfrekvenciás előfokozatokba nem túl jó választás, mert nagy a zaja. Alacsony frekvenciáknál, kb 300 Hz -ig nagy az ún villódzási zaja, (1/f zaj) ami nagyfrekvenciákon nem okoz gondot, de fázisfordítónak beválik, a kis belső impedanciája miatt. de máshova csak muszályból raknék.
Köszi a kifejtős választ ,mindig tanul az ember. Nem csak a tapasztalat van, hanem a "miértje" is.. szóval "megjegyezve".
Érdekes, a Beethoven rádió URH keverőjében gyárilag 81 található. Mondjuk pont 100 Megáig működik.
6N1P ECC82 helyett? Ha ez igaz akkor fontolóra veszem az effekt loop-ot az épülő erősítőmben. 6N1P van is itthon.
A 6N1P meredeksége, erősítési tényezője és fűtőárama! duplája az ECC82-nek. Ezek után lelke rajta, aki hasonlónak nevezi. Ja. Szokták ECC88 ekvivalensként is hirdetni a 6N1P-t. Ez még nagyobb baromság, de hála az agresszíven hirdető orosz dílereknek elterjedt a NET-en. A 6N1P paramétereiben, fűtőáramában az E80CC-hez igen hasonló (talán nem véletlenül találhatók az ARC újabb erősítőiben). Viszont 10 db-ból max 2 párat találsz
Semmiképp nem ECC82, talán a 6N8SZ, ami hasonló.
A 6N1P -t olyan ECC85 féleségnek mondják, "erősebb", de kisebbet erősít. Láttam olyat, hogy ezt a három csövet, egymás kiváltójának emlegették. Jellemzői miatt kisebb adócső (pl. GU-17) meghajtására kiváló.
Viszont a 6n23p meg jó a ecc88 hejet ha jól tudom és majdnem egy áru a 6n1p-vel.
Hűha.. no ezt nem is láttam.. valóban. A 6N1P 6,36V és 600mA.. Látszik hogy ilyen csövem nincsen.. meg voltam róla győződve hogy 340-350mA körül fűt ez is mint a 6N2P/3P.
ECC 808-at mivel lehet helyettesíteni? APX-ben van, és nem nagyon lehet beszerezni.
Igen, elnézést kérek, nem figyeltem.
Illetve, sokan azt mondják hogy az APX nem a legjobb. Át lehet-e építeni valami jobbá, illetve fel lehet-e használni mint donor?
Az ECC808 az ECC83 továbbfejlesztett (keretrácsos) változata. Kisebb zaj, brum, és mikrofónia. Jobb híjján 83 -al helyettesítheted, de a bekötés, fűtés nem azonos.
Nézd meg az adatait
6N23P azonos az E88CC-vel gyakorlatilag.
Semmivel. Nem is érdemes 808-at APX-be venni, mert kevés van belőle, inkább fanatikusoknak/gyűjtőknek. Drága. ECC83, foglalat átkötésekkel. De már az ECC83 is drága. Akkor ha már átkötöm, 6N2P. Egyenlőre olcsó, de fogynak a készletek...
Át, persze. Többen megtettük. Jó kimenőt kell tekerni (ez a legfontosabb). A meghajtást is meg lehet dolgozni, de elmegy egy sima ECC83 (vagy az említett 6N2P csővel) anódkövető+katodinnal is - neked tetsző előfokozatot lehet belerakni. A tápot is érdemes megdolgozni (előfeszültséget külön állíthatóra, de a stabcső maradhat), szóval átépíteni teljesen... Az APX 100 topicban van rengeteg ötlet és megvalósítás - többek közt williamson féle meghajtás. A legfontosabb egy jól elkészített kimenőtranszformátor, mint említettem az elején.
A hozzászólás módosítva: Dec 10, 2013
Sziasztok! Az alábbi rajzon látható ez az 50W-os elektron csöves erősítő, ebben van az említett ECC85-ös elektroncsövek, amiket sehol sem leltem újonnan!, és ezért gondoltam hogy hátha van egy helyettesítője ennek az elektroncsőnek. Én a csöveket INNEN erről az oldalról fogom meg rendelni, mert ez a cég ki tudja nekem szállítani Romániába a csöveket!. Már nagyon rég szemeztem ezzel a kapcsolással mert nagyon tetszik ,és ezen az oldalon meg tudom vásárolni hozzá a csöveket, kivéve az ECC85-öst!. Most akkor melyik volna a tokéletes helyettesítője az ECC85-ösnek a 12AT7-es?, amúgy biztos, mert ahogy CIROKL is irta nyugodtan lehet helyettesíteni ECC81-essel is, és az oldalon az ECC81-es megfelelője ITT látható. Már a kimenő trafókat el kezdte csinálni az egyik munka társam, és ha készen vannak meg venném az erősítőhöz a csöveket is!.
A hozzászólás módosítva: Dec 10, 2013
Sziasztok. Milyen anyaggal lehet fixálni egy elektroncső buráját, hogy ne mozogjon a bakelit talpban? Régen ezt mivel csinálták?
Vízüveg...
Meg van ez a samott por...
Van ez is, az is, még apró szemcsés hőálló falazóm is. Majd elkísérletezgetek. Köszönöm szépen a segítségeteket!
Sziasztok!
az lenne a kérdésem ,hogy létezik-e olyan varázsszem ahol egy búrában van 2 kijezés? Vagyis olyan csőre gondolok ami stereo kijelzésű. Ha van ilyen akkor melyik az a típus? A hozzászólás módosítva: Dec 12, 2013
Már -már soknak tünhet a web albumom linkelése de ott annyi mindenre fényt vetíthetsz !
Bővebben: Link A videoban meg is nézheted a cső életét A hozzászólás módosítva: Dec 12, 2013
Nekem is van ilyen, orosz, de nem tudom hirtelenében a típust. Egyedi, igen sok lába van.
Hajdan valóban vízüveges ragasztók voltak eredetileg, de ma már nem érdemes ezzel kisérletezni. Nekem bevált recept: a ballon foglalat melletti felületét - a bakelit peremével együtt - denszesszel körbenyal, száradás után hegyes gyufapálcikával kőrben pici mennyiségű araldittal összeragaszt. Bombabiztos.
Az nemannyira, idővel megbarnul, és elporlik.
Régen vízüveg és valami keverékével csinálták ez barna volt de amerikai csöveknél láttam zöldes színűt is. Jómagam híg pillanatragasztót szoktam befolyatni és pár másodpercig nyomva tartom. Jó szokott lenni sokáig. A két komponensűek (Araldit és társai) viszont nem jók, mert tapasztalatom szerint nem bírják a hőt.
|
Bejelentkezés
Hirdetés |