Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Elektronikában kezdők kérdései
- Ez a felület kizárólag, az elektronikában kezdők kérdéseinek van fenntartva és nem elfelejtve, hogy hobbielektronika a fórumunk!
- Ami tehát azt jelenti, hogy a nagymama bevásárlását nem itt beszéljük meg, ill. ez nem üzenőfal!
- Kerülendő az olyan kérdés, amit egy másik meglévő (több mint 17000 van), témában kellene kitárgyalni!
- És végül büntetés terhe mellett kerülendő az MSN és egyéb szleng, a magyar helyesírás mellőzése, beleértve a mondateleji nagybetűket is!
Lapozás: OK   2183 / 3965
(#) usane válasza csaba99 hozzászólására (») Dec 13, 2013 /
 
Ekkora motorokat mágneskapcsolóval szoktak működtetni. Nem tudom mit működtet de 5kW-oshoz általában megfelel egy 3 vagy 4 pólusú 10A-es MK, de lehet, hogy csak nagyobbat kapsz.
(#) Clyde8821 hozzászólása Dec 13, 2013 /
 
sziasztok, az lenne a kerdesem hogy ez milyen transzformator? es miert csak 3 kijovetele van?na persze es mire tudnam hasznalni?

Picture.jpg
    
(#) pm hozzászólása Dec 13, 2013 /
 
Sziasztok!
Az lenne a kérdésem, hogy ennél a kapcsolásnál meg lehet e oldani, hogy a bekapcsolási idő rövidebb legyen, mint a kikapcsolási. be 0,1 s ki 0,5s legyen. A válaszokat előre is köszönöm.
A hozzászólás módosítva: Dec 13, 2013
(#) mikrokapcsolo válasza Clyde8821 hozzászólására (») Dec 13, 2013 / 1
 
Ez egy 230/110V-os trafó, arra tudod használni, hogyha van valamilyen külföldi használatú eszközöd, ami 110V-os, akkor ezzel tudod működtetni.
(#) depi52 válasza csaba99 hozzászólására (») Dec 13, 2013 /
 
Hát ha 3 fázisú és gondolom az akkor csillag háromszög kapcsoló.
(#) Clyde8821 válasza mikrokapcsolo hozzászólására (») Dec 13, 2013 /
 
koszonom szepen
(#) melangoth hozzászólása Dec 13, 2013 /
 
Sziasztok!

Egy kevéske mikroelektronikai és forrasztási tudással, de audiotechnikában nem jártasan szeretnék véleményt kérni egy elképzelésemre.

Van egy 5.1-es hangfalszett, aminek minden hangszórójából blankolt két eres vezetékek lógnak, amelyek az erősítőbe piros/kék rugós terminálokkal csatlakoztathatók. (Ilyenek a terminálok: https://www.sparkfun.com/products/11145)

Van egy asztali PC, amiben erősítős hangkártya van, tehát PC és a hangfalszett közé nem kell erősítő. (Ezzel nem szeretnék vitatkozni, nem az enyém, a feladatom nem ennek a cáfolása/bizonyítása).

Az én feladatom az lenne, hogy a hangfal szetthez jack dugós átalakítót készítsek. Egy egyszerű nyomtatott áramkörre gondoltam, ami 12 hangfalvezetéket megfelelően összeköt 4 jack dugóval. A mennyiségeket így kalkuláltam ki:
- 5.1 hangfal szett = 6x2 csatlakozó (hangfalanként egy + és egy -)
PC hangkártyán van:
- 1 sztereo jack: Front (3 vezeték, jobb, bal, föld)
- 1 sztereo jack: Rear (3 vezeték, jobb, bal, föld)
- 1 mono jack: center (2 vezeték, jel, föld)
- 1 mono jack: sub (2 vezeték, jel, föld)

Szóval a kérdésem az lenne, hogy jó-e ez az elképzelés? Az áramkör mindössze annyi lenne, hogy az egyik oldalon kicsi csavaros foglalatokkal fogadnám a 12 hangszóró vezetéket, a másik oldalon tennék fel 4 jack aljzatot, és a kettő között szépen és logikusan megcsinálom az összekötéseket. Mindenféle ellenállás, egyéb köztes elem nélkül.

Működhet ez így? Van esetleg javaslatotok arra, hogy milyen széles legyen az áramkörön a két oldalt összekötő trace? Vagy egy általános szélesség is megfelel?

Köszönöm
(#) proli007 válasza pm hozzászólására (») Dec 13, 2013 /
 
Hello! Pld. így.. üdv!

CY0s1-0s5.png
    
(#) Rezzhy hozzászólása Dec 13, 2013 /
 
Sziasztok! A következő erősítőt szeretném megépíteni, de nincs szükségem a potméterekre, hogyan tudom kiszámolni, mekkora ellenállást rakjak a helyükre, ha maximális erősítést szeretnék? Piezo-ról menne a jel. Másik kérdés, hogy hova rakjam a kapcsolót, hogy ki lehessen kapcsolni? Ha az egész groundot vágom le vele, az jó?
előre is köszi

741-386.jpg
    
(#) proli007 válasza Rezzhy hozzászólására (») Dec 13, 2013 /
 
Hello!
- Az első fokozat erősítését az R2/R1 határozza meg.
- A második poti helyett elvileg nem kell semmi, rá lehet kötni az IC kimenetére.
- De ha minden erősítést állító potit kiveszel, mivel fogod hozzáállítani a mikrofonhoz?
- A piezo alatt Elektret mikrofont értesz? Mer az ide közvetlen nem kapcsolhatod, minimum munkaellenállás kell számára.
- Azt tudod-e, hogy két 9V-os elem van benne, amiből az erősítő csak az egyiket használja? A másik csak a műveleti erősítő miatt kell..
üdv!
(#) nagy hoho válasza kadarist hozzászólására (») Dec 13, 2013 /
 
Arra én is gondoltam már, Két infralézer sugárral.
Köszönöm a választ.
A hozzászólás módosítva: Dec 13, 2013
(#) Rezzhy válasza proli007 hozzászólására (») Dec 13, 2013 /
 
Köszi a gyors választ! Az elem kérdés lehet, hogy problémás lesz... Tudsz esetleg egy másik műveleti erősítőt, amihez nem kell plusz elem? A piezo alapvetően nem mikrofon lenne, hanem maga a kristály, mechanikailag rezgetve- egy húr pendülését szeretném azzal árammá változtatni (tehát egy kicsi elektromos gitár modellt akarok építeni, de nem baj, ha hamis/rosz a hangja stb, csak szólaljon meg kb. 0.3-1 Watton). Valami egyszerű és gyors megoldás kellene. Ha van ötleted a piezo helyett, nekem az is segítség lenne. Köszi mégegyszer!
(#) laszlo raduj hozzászólása Dec 13, 2013 /
 
Sziasztok!
Az LM2901 -et (=LM339) , helyettesíthetem LM2902 -vel , figyelemben véve a lábkiosztást?
(#) szucsip hozzászólása Dec 13, 2013 /
 
Szia!
Ezért nyitottál új topikot? Az elképzelést már leírtad. Rendben is van, viszont a CENTERt és a SUBot egy közös JACK csatlakozóra vezetik a PC-k ben. Tehát a két mono helyett oda is egy stereo jack kell! Az 1mm széles vezetősáv elég az FR4-es hordozón (16mikrométer vastag rézfóliát feltételezve)
A hozzászólás módosítva: Dec 13, 2013
(#) Rezzhy válasza Rezzhy hozzászólására (») Dec 13, 2013 /
 
LM2904N nem lenne jó műveleti erősítőnek? ha jól értelmeztem a datasheet-en, +5V kell neki és nem -9. A gond, hogy a kapcsolását nem tudom
(#) proli007 válasza Rezzhy hozzászólására (») Dec 13, 2013 / 1
 
Hello! Pld. így meg lehet oldani. De a tápfeszültségre egy 470µF-os kondit érdemes tenni. Pickup-ot már több mint 40 éve készítettem utoljára.. üdv! üdv!

Mini-Amp.png
    
(#) Rezzhy válasza proli007 hozzászólására (») Dec 13, 2013 /
 
Köszi!!!
Még egy kérdésem lenne: mennyire melegszik? Nem lenne intenzíven használva, alapvetően dísznek, csak poénból még szóljon is! Valami hűtőbordacsökevény kell?
Illetve a 470µF kondi a tápon elko legyen vagy fólia?
A hozzászólás módosítva: Dec 13, 2013
(#) proli007 válasza Rezzhy hozzászólására (») Dec 13, 2013 / 1
 
Nem fog melegedni. De miből is melegedne a 9V-os elemből? (Legfeljebb ha az elemet rövidrezárod, az melegedhet, sült krumpli helyett a zsebedben..) Tudod Te mekkora egy 470µF-os fólia kondi? Mint a diplomata táskád..
(#) lukacsp válasza depi52 hozzászólására (») Dec 13, 2013 / 1
 
Alapvetően egyet értek, de ha van bőven betáp, akkor nem muszáj cs-d-ban indítani. Az ökölszabály, hogy 4kW felett már indítsunk cs-d-ban. Tény.
(#) Rezzhy válasza proli007 hozzászólására (») Dec 13, 2013 /
 
Na látod... ezért írtam a kezdő kérdések topikba
(#) lukacsp válasza Clyde8821 hozzászólására (») Dec 13, 2013 /
 
Azért van csak 3 kivezetése, mert ún. autotrafó. Egy dologra kell odafigyelni ilyen alkalmazásakor, hogy galvanikusan nem választ le!

autotrafo.png
    
(#) gyulank hozzászólása Dec 14, 2013 /
 
Sziasztok!
Van kb. 15W-nyi 12V-os LED modul párhuzamosan.
Ezt szeretném erősödve-halványodva villogtatni változó sebességgel, és lehetőleg úgy, hogy ne tudjon teljesen elhalványulni.
Találtam ezt a rajzot.
Egy másik oldalon erre, vagy hasonlóra azt írták, hogy ha a 33k ellenállás helyett 100k potmétert teszünk be akkor lehet szabályozni a sebességet. Így talán a változást lehetne fényhez, vagy hőmérséklethez kötni. Nem tudom, valami diódát lehetne-e erre használni, mert az van, NTC nincs itthon. A BC-s Tranzisztor helyett gondolom FET, vagy Triac kéne. Ezt elég csak ahelyett bekötni, vagy kell hozzá kiegészítés? Meg lehet oldani, hogy ne halványodjon el teljesen?
(#) ElemElek hozzászólása Dec 14, 2013 /
 
Sziasztok!
A hangkártya kimenete ugye le van választva a hálózatról, mérhetem oszcilloszkóppal?
(#) mikrokapcsolo válasza ElemElek hozzászólására (») Dec 14, 2013 /
 
A hangkártya GND-je tudomásom szerint a táp GND is, ami pedig a táp földelésével van összeköttetésben, de csipogd ki, mielőtt még tönkre vágod a szkópodat.
(#) pucuka válasza gyulank hozzászólására (») Dec 14, 2013 /
 
A LED fényerejét PWM kitöltési tényezőjével tudod szabályozni. Erre a célra a triakos egyáltalán nem, a tirisztoros szabályzás nem annyira jó. Pláne, ha automatikus erősödés, halványulást szeretnél.
A PWM szabályzást megtudod oldani az 555 -el, de a szabályzást (kitöltési tényezőt szabályzó potméter állítgatását) már nehezebb. Ez tipikus, mikrovezérlős feladat.
(#) gyulank válasza pucuka hozzászólására (») Dec 14, 2013 /
 
Ahhoz viszont semmim sincs, az érdekel, amit anélkül lehet minél egyszerűbben megoldani.
Persze a random is egyszerűbb lenne azzal, de szerintem elég változatosan villogna akkor is, ha a hőmérsékletre reagál, sőt az már majdnem hasznos, ha jelzi a hőmérsékletet valamennyire. Azért nem akarom, hogy lemenjen nullára, mert az a fővilágítás is, szóval teljesen sötétet nem nagyon akarok, csak majdnem sötétet.
Ja, persze én úgy értettem, hogy elég változatos, ha a villogás sebességét befolyásolja a hőmérséklet, ahogy állítólag a 33k-s ellenállás ezt teszi a mellékelt rajzon. Ha a fényerőt változtatná az rossz lenne, mert nem akarok pl. fél napi sötétet.
A hozzászólás módosítva: Dec 14, 2013
(#) pucuka válasza gyulank hozzászólására (») Dec 14, 2013 /
 
A villogtatás az más tészta. Az egyszerűbb megoldani, ilyenkor csak ég, nemég között működik. Akkor is egy 555 .ből kell készíteni egy astabil multivibrátort, egy meghajtó fokozat, és kész.
(#) gyulank válasza pucuka hozzászólására (») Dec 14, 2013 /
 
De nem akarom úgy villogtatni. Szerintem az elhalványodás-felerősödés is villogás, és erre értettem. De ami a rajzon van az nem azt csinálja? Én úgy vettem észre, hogy abból áll, mint ez. Ez pedig felerősödik, és elhalványodik.
(#) Rezzhy válasza proli007 hozzászólására (») Dec 14, 2013 /
 
Még légyszíves el tudnátok mondani azt is, hogy hogyan kell az elektret mikrofont rákötni? Nem szeretném kísérletezgetéssel tönkrevágni...
(#) csaba99 válasza usane hozzászólására (») Dec 14, 2013 /
 
Szia
Körfűrészt működtet,van egy 18A-es úgy gondolom az megfelel a célnak.
Következő: »»   2183 / 3965
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem