Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Elektronikában kezdők kérdései
- Ez a felület kizárólag, az elektronikában kezdők kérdéseinek van fenntartva és nem elfelejtve, hogy hobbielektronika a fórumunk!
- Ami tehát azt jelenti, hogy a nagymama bevásárlását nem itt beszéljük meg, ill. ez nem üzenőfal!
- Kerülendő az olyan kérdés, amit egy másik meglévő (több mint 17000 van), témában kellene kitárgyalni!
- És végül büntetés terhe mellett kerülendő az MSN és egyéb szleng, a magyar helyesírás mellőzése, beleértve a mondateleji nagybetűket is!
Lapozás: OK   2184 / 3960
(#) balazs_paszka97 hozzászólása Dec 14, 2013 /
 
Van egy futöszálam és nem tudom,hogy kele rá ellenállás?
Pont igy néz ki.(1950W-os)

03611.jpg
    
(#) SzervízMacska válasza balazs_paszka97 hozzászólására (») Dec 14, 2013 /
 
Szerintem nem kele. A fűtőszál maga egy ellenállás...
(#) Csupasz válasza balazs_paszka97 hozzászólására (») Dec 14, 2013 /
 
Szia
A fűtőszálakba ( a fűtőrészbe) általában belepréselik a feszültséget és a teljesítményt.Lehetetlen helyekre, nagyítóval nézd meg.Különböző feszültségűek léteznek, használtam 110,190,220V-osat is, a különböző kötések miatt.
(#) balazs_paszka97 hozzászólása Dec 14, 2013 /
 
Nem értem ? Csupasz válaszát.
(#) balazs_paszka97 hozzászólása Dec 14, 2013 /
 
Egy füstgépet szeretnék csinálni.
(#) etm válasza balazs_paszka97 hozzászólására (») Dec 14, 2013 /
 
Hali! Ott ahol írta,hogy hány Watt-os,ott írni kellene azt is hogy hány Volt-os!Ha akkora feszültségre kapcsolod rá,akkor nem lesz vele gond,de az sem árt ha attól kicsit kisebb a fesz.Van olyan amelyik ha nincs vízben ami közben hűti,és nem engedi hogy fel izzon,akkor túl izzik,és el bír égni.A vízbe merülő melegítőknél más mert az hűti sokkal jobban mint a levegő! Üdv. Tibor
(#) etm hozzászólása Dec 14, 2013 /
 
Sziasztok! Meg tudná-e Valaki nekem mondani,hogy egy IC hogyan tudja tárolni az adatot? A CD-n akkor marad meg ha rá égetjük.A mágnes szalagon sávokra írja a fej. Pl. a memória IC-kben mi változik meg?Vagy hogyan marad meg a bevitt adat még akkor is ha áramtalanítjuk? Hogyan lehet az, hogy nem felejti el?Ott nincs ami forog,nincs mozgó alkatrész.?
(#) etm válasza (Felhasználó 15355) hozzászólására (») Dec 14, 2013 /
 
Hello! Kisebb feszültségen nem megy tönkre levegőn sem. Én már használtam úgy. Pl. a 220 Voltost 160 Volton. (másik más fajta fűtő szál sorba kötésével).Üdv!
(#) vicsys válasza etm hozzászólására (») Dec 14, 2013 /
 
Igaz, itt az epromról írnak, de nagyon hasonló az eeprom működése: Bővebben: Link
(#) kérdező hozzászólása Dec 14, 2013 /
 
Húha!
Bocsánat a beleugatásért, de semmiképp ne próbáld ki levegőn! Én egyszer elkövettem azt a hibát, hogy lomtalanításkor egy régi Hajduból kioperáltam a fűtőbetétet, és bekapcsoltam. 1,5kW-os volt. Grillezni gondoltam vele, de felrobbant a próbakor. Szerencse, hogy pont akkor nem oda néztem. A kilövődő forró kerámiapor nyoma hetekig meglátszott a kezemen! Csak vízzel kapcsoljátok be. Nélküle MAX. 1 másodpercre!
(#) gyulank hozzászólása Dec 14, 2013 /
 
De akkor ez a kapcsolás működhet tirisztorral, vagy nagyobb npn-el, mint pl. MJE13005?
Meg lehet oldani, hogy ne sötétedjen el teljesen? Vagy tud valaki jobbat mikrovezérlő nélkül?
(#) etm válasza vicsys hozzászólására (») Dec 14, 2013 /
 
Üdv!Köszönöm az infót,elolvastam,de még meg próbálok többet találni róla.Üdv! Tibor
(#) etm válasza (Felhasználó 15355) hozzászólására (») Dec 14, 2013 /
 
Ez így van ahogy írod! Én is ezt írtam! Üdv!
(#) enree hozzászólása Dec 14, 2013 /
 
Szép jó estét mindenkinek!
Összeraktam ezt a motor vezérlést, többnyire működik, de picit furán. Egyrészt baromira melegszik nyugalmi állapotban is, másrészt a kiegyenlítés semmit se csinál...
Valakinek van valami tippje, mi lehet a baja? Egyáltalán jó ez a kapcsolás? Nekem kicsit fura ott az a 4M a kiegyenlítés ágban, nem nagy az egy kicsit?
Egyébként ezek mellett működik, baromi jól szabályoz a joystick, lassútól egész gyors fordulatig, jó az érzékenysége is. Lehet, hogy üzemszerű ez a hőmennyiség ilyen felhasználásnál? (hűtés nem volt rajta, csak deszkán dugtam össze)
A hozzászólás módosítva: Dec 14, 2013
(#) granpa válasza enree hozzászólására (») Dec 14, 2013 /
 
Ez nagyon furcsa rajz: kondi jelölések, értékek; a 4 Megáról nem is szólva. Bátor vagy, hogy megépítetted, kísérletezz, hogy mik a jó értékek. Mindenesetre hűts, hátha beáll normálisra.
A hozzászólás módosítva: Dec 14, 2013
(#) enree válasza granpa hozzászólására (») Dec 14, 2013 /
 
Igen, már kioktattak a tapasztaltabb kollégák, hogy ámerikában nem igen jelölik külön a kerámia kondit... de így is homályos a dolog...
(#) Zegibaba hozzászólása Dec 15, 2013 /
 
Sziasztok, kérdezném tőletek,hogy halogén spot 'csilláron' (8izzós) ha a trafó elszáll, hogy tudom pótolni? A hely korlátozott. Köszönöm.
(#) Medve válasza Zegibaba hozzászólására (») Dec 15, 2013 / 1
 
Hello, irány egy világítástechnikai bolt! Vidd be a régit, feszültség, teljesítmény fontos. Habár ha ez elszállt, akkor érdemes kissé nagyobb teljesítményűt venned, vagy a szellőzését biztosítani. S úgy érzem fontos, hogy a kiszereléskor jegyezd meg, hogy melyik vezeték hova csatlakozott.
A hozzászólás módosítva: Dec 15, 2013
(#) Zegibaba válasza Medve hozzászólására (») Dec 15, 2013 /
 
Köszönöm, annyira nem vagyok amatőr mint a kérdésből adódik, csak semmi jelölés nincs rajt.
(#) zuzoda hozzászólása Dec 15, 2013 /
 
Sziasztok . Lenne egy kérdésem , van egy tv amin függőlegesen van egy pixel hiba csík ami itt látható a képen .Ez orvosolható , ha igen akkor hogyan ?
A hozzászólás módosítva: Dec 15, 2013
(#) sprofan válasza zuzoda hozzászólására (») Dec 15, 2013 /
 
Hát persze hogy javítható! Csak kell hozzá egy másik TV Valószínűleg vagy érintkezési hiba az LCD panelen, pixelsort meghajtója purcant ki vagy az LCM modul azt a pixelsávot meghajtó része adta meg magát... a lényeg ugyan az: Otthon nem javítható ha nincs csere alkatrész. Lehet vele szórakozni de szinte biztos hogy több kárt okozol mint hasznot, az ilyen TV megvételét alapból nem is ajánlom.
(#) gyuller hozzászólása Dec 15, 2013 /
 
Üdvözlök Mindenkit!
Azt szeretném megtudni, hogy a digitális hídmérleg hogy működik (mérlegcellák,mérlegműszer stb.)
(#) kérdező hozzászólása Dec 15, 2013 /
 
Sziasztok!
Ha egy sima, soros gerjesztésű, 220V. os motort egyenirányított, de nem pufferelt feszültségről járatnék, akkor nőne a fordulatszám? Porszívómotorról lenne szó, kísérlet kedvéért.
(#) pucuka válasza kérdező hozzászólására (») Dec 15, 2013 /
 
Nem, sőt csökkenne, mert az egyutasan egyenirányatott (de a kétutasan egyenirányított) félszínusz átlagértéke alacsonyabb, mint az effektív érték.
(#) granpa válasza kérdező hozzászólására (») Dec 15, 2013 /
 
Ha nem fékezed, akár szétesésig (de váltóról is).
(#) pucuka válasza granpa hozzászólására (») Dec 15, 2013 /
 
Persze, én elméletileg gondoltam, az üresjárási nyomaték görbék párhuzamosak, és mint tudjuk, a végtelenben találkoznak. A motor is tud elméletben végtelen fordulatszámmal forogni. A valóságban a csapágysúrlódás úgyis megfogja valahol, (kis motoroknál ez jelentős) kérdés, hogy a motor bírja-e addig. Ez az est, amikor a porszívó csövét befogjuk, ilyenkor a vákum miatt felpörög a motor, de azért minimális terhelése még akkor is van a ventinek.
(#) RobertK válasza (Felhasználó 15355) hozzászólására (») Dec 15, 2013 /
 
Szép napot mindenkinek!
Bocs, hogy belebeszélek, de abból a csőfűtőtestből könnyű füstgépet csinálni! Csak be kell kapcsolni! Ne ám! Az Elekthermax (Pápa) gyártott csőfűtőtestet, volt részem benne. Terhelhetőségét W/cm2-re tervezték, vízre, levegőre, áramló közegre, stb. Készült 6,4; 8 és 8,5 mm külső átmérővel, különböző ellenálláshuzal, töltőanyag és csőköpeny anyaggal. Szigetelési ellenállás 50 Mohm a kivezetés és köpeny (a cső) közt, 3 kV-on nem üthet át (MEO átvételkor). Ha ezt nem tudja, légy szíves, vágd szét és dobd el. Ma is gyártanak, illetve van alkatrész utánpótlás. Grillezz inkább egy elektromos tűzhelybe valóval, ha jól emlékszem EC 3200? (Mint a képen)Majd megkeresem a tervezési segédleteimet, ha érdekel valakit, és rendet tudok rakni költözés után. Még egyszer elnézést, hogy okosítok új fiú létemre, de egy hibás csőfűtőtest csúnya dolgokat tud tenni. Üdv: Róbert.
A hozzászólás módosítva: Dec 15, 2013
(#) kérdező válasza pucuka hozzászólására (») Dec 15, 2013 /
 
Egyutasnál természetes, hogy csökken. Akkor akár 230 helyett 115-tel számolhatunk. De én rendes graetz-re gondoltam, akkor mi lesz?
(#) RobertK válasza (Felhasználó 15355) hozzászólására (») Dec 15, 2013 /
 
Nem is arra gondoltam! Csak attól tartottam, a kolléga még elkeni magát azzal a mosógépcsővel! (És még nem igazán tudom, mikor, kinek és hogyan lehet mondani.) Tulajdonképpen, neki szólt volna, azt hiszem, csak rossz volt a kiválasztás. Most tanulom még az oldal kezelését is. Bocs!
(#) pucuka válasza kérdező hozzászólására (») Dec 15, 2013 /
 
Az effektív érték az négyzetes középérték, az egyenirányított jel meg egyszerű középérték. Ezek az értékek ritkán egyeznek meg, mindig van köztük egy arányossági tényező, ez az alaktényező. A Greatz híddal alapesetben kétutas egyenirányítást végzel.
A motor meg az effektív értéktől "megy".
Következő: »»   2184 / 3960
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem