Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » PC táp javítása

Témaindító: burkus, idő: Jún 19, 2006
Lapozás: OK   64 / 119
(#) Csongi_ hozzászólása Dec 16, 2013 /

Udv!
Van egy Liteon pa-4022-6f-es tapegysegem. Bekapcsolas utan a ventillator porog eggyet, majd megall. Labortaprol a kivezetesre adtam 12V-os agra feszultseget, es ugy is eggyet pordul a venti, mahd zarlat. En arra gondolok, hogy a szekunfer oldalon van zarlatos alkatresz, es az veri le a tapot. Milyen alkatresz lehet a hibas?
(#) pittti válasza Csongi_ hozzászólására (») Dec 16, 2013 /

Szekunder oldali kettősdiódák, áramfigyelő ellenállások, kondenzátorok - bármelyik lehet.
(#) Csongi_ válasza pittti hozzászólására (») Dec 16, 2013 /

Melyikek az aramfigyelo ellenallasok? A szekunder oldalon nincssenek 0.5W-nal nagyobb teljesitmenyu ellenallasok. Gondolom ezek annal nagyobb teljesitmenyuek.

PAr alkatreszt kiszedegettem, lemertem, es mukodik. Rovidre zartam a kimenetet, hogy lassam azutan is elindul-e, es ugy is mukodott.
Koszonom a segitseget!!

A kimeneti pufferkondenzátorokkal párhuzamosan kötött 10-20 Ohm értékű ellenállásokról van szó, a vezérlés az ezeken eső feszültséget figyeli.

Amelyik tápból ezek hiányoznak, ott a túlfeszültség és a túláramvédelem hatásossága megkérdőjelezhető. (már ha van benne egyáltalán)
A hozzászólás módosítva: Dec 16, 2013

Ismet nem mukodik. Osszeraktam, es a ventillatort is a helyere kotottem be, az NTC-s vezerlobe, amikor mukodott a venti a kimeneti 12V-ra volt kotve de igy mar nem mukodik.

Kontakthiba, vagy hibás (hideg) forrasztás. Amióta ólommentessel dolgoznak ez elég gyakori jelenség. Esetleg mérd át a ventillátor vezérlőáramkörét nem ott van-e a baj.

Nézd át a forrasztási oldalt is, a gyanús helyeket forraszd át.

A forrasztasok rendben vannak, es hibas alkatreszt sem talaltam. A ventillator vezerlo aramkoret atmerve nem talaltam hibas alkatreszt. Azota ujbol kivettem a dobozbol, es ujbol mukodik. Ha nincs terheles (a venti sincs bekotve a helyere), akkor kattog, a jellegzetes kapcsolouzemu tap hangon, ahogy probal beindulni. Ahogy rakotom a ventillatort mint terheles, eloszor jol megy, majd ugyanevel a hanggal elkezd kattogni, es a kattogas a ventillator forgasanak fordulatszama is csokken, majd ujbol felgyorsul. A kattogas egyre jobban felgyorsul.

Tegyél fel egy éles fotót felülnézetben a belsejéről.

Most látom csak - ez egy igen öreg 200W-os tápegység.
Megéri ennyit vacakolni vele? (bontókban ilyet ajándékba is kapsz)
A hozzászólás módosítva: Dec 16, 2013

Tenyleg oreg. En megprobaltam volna megjavitani, labortapom melle hasznaltam volna, mint stabilizalt kimenetu tapegyseg. Nameg kozben meg szerzek tapasztalatot kapcsolouzemu tapegyseggel kapcsolatban. De lehet, hogy lemondok rola.

Nem azért mondtam hogy elvegyem a kedvedet. Csak hát az a helyzet, hogy egy ilyen korú tápnál a legelső dolog, hogy az összes elektrolitkondenzátort a legnagyobbtól a legkisebbig cserélni kell. Minden más csak ezután jöhet.

Egy komplett kondenzátorkészlet ára viszont több, mint amit ez a tápegység ér, vagy amennyiért be lehetne szerezni. Tudom, ez rossz szemlélet, de sajna ez van.

Tehát ha csak nem pótolhatatlan, egyedi méretű tápegységről van szó, nem érdemes javítani.
(#) Csongi_ válasza pittti hozzászólására (») Dec 17, 2013 /

Ertem. Vegulis nagyon olcson megkaptam, annyiba kerult, mint amennyit er a benne levo ventillator. Az elkokon kivul vannak benne jo alkatreszek is.
Koszonom szepen a valaszokat!!

Udv!
(#) Brunnentaler hozzászólása Dec 23, 2013 /

Sziasztok!

Bár lehet nem egészen ide tartozik, de egy tápegség ellenőrzésében kérném a segítségeteket!
Adott egy Apple Time Capsule tápegység amit be kellene mérni, plusz ha valaki meg is tudná javítani az mégjobb lenne.
Ahogy olvastam elég rossz a hűtése a szerkezetnek így túlmelegednek a tápegységben lévő alkatrészek.
Magát a tápegységet kiszereltem, szóval igazából "csak" meg kéne állapítani, hogy 100% abban van e a hiba, és ha igen akkor javítható e.

Előre is köszönöm.

Mindenkinek Békés Nyugodt Karácsonyt kívánok!
(#) pittti válasza Brunnentaler hozzászólására (») Dec 23, 2013 /

Nem a javítással van a gond (már javítottam ilyet). A tápegységben két vagy három kondenzátor szokott tönkremenni, ezek aránylag könnyen cserélhetők.

Viszont mivel ennek a készüléknek zárt a háza, a melegedő alkatrészek emiatt nem tudnak kellő mértékben hűlni - ezért ha ez a probléma nincsen orvosolva (szellőzőnyílás + légterelő lemezek) a javított tápegység is előbb vagy utóbb (inkább előbb) újból meghibásodik.

Idézet:
„...igazából "csak" meg kéne állapítani, hogy 100% abban van e a hiba”

Miért, mi a pontos hibajelenség?
A hozzászólás módosítva: Dec 23, 2013
(#) Brunnentaler válasza pittti hozzászólására (») Dec 23, 2013 /

Szia!

Köszi a gyors választ.
Igen, olvastam én is és találtam is oldalt a megoldásra:

http://appsolute.hu/2012/03/07/megoldottuk-time-capsule-aktiv-hutese/

Egy pár hónapja egyik pillanatról a másikra megadta magát, se kép se hang és büdös is volt.
Olyan tipikus égett szag.

Szétszedtem, megvizsgálva két kondi is fel van dagadva szerintem nem normálisan csak jó volna biztosat tudni.

Idézet:
„...se kép se hang és büdös is volt”

A felpúposodott kondenzátorok csak működési zavart okoznak, de nincsen szaguk. Ha már büdös volt akkor ott valami zárlatba ment. Keressél égésnyomot a panel hátoldalán, és gondosan mérd át a félvezetőket, ellenállásokat!

Javítás után pedig műterhelésen próbáld ki, ne a készülékben. Ha a kimeneti feszültségek rendben vannak, csak akkor építsed vissza.

Idézet:
„...két kondi is fel van dagadva szerintem nem normálisan csak jó volna biztosat tudni.”

ESR mérővel meg lehetne mérni, de púpos kondenzátort felesleges, azt gondolkodás nélkül cserélni kell. Azért púposodik mert a melegtől gázosodik, ezáltal kiszárad és elveszíti a kapacitását - tehát nem tudja a feladatát ellátni. A csökkent kapacitás miatt jelentősen felszaladhat a kimeneti feszültség is, ami hozzám került ilyen hibával abban a merevlemez elektronikája is szép feketére volt égve.

És hát az sem mindegy milyenre cseréled, ide nagyon jó minőségű LOW ESR kondenzátorok kellenek. (Rubycon, Elna, Sanyo)

Ezért írtam, hogy mindent gondosan át kell mérni.

Szia,

A merevlemez elektronikája is mérhetö vagy hogyan állapítható meg?

Esetleg tudnál segíteni ha már jártál így?

Idézet:
„...A merevlemez elektronikája is mérhetö vagy hogyan állapítható meg?”

Egy multiméterrel símán megmérhető. Kicsit kockázatosabb ha rádugod egy asztali számítógép tápcsatlakozójára - ha zárlat van a gép nem fog beindulni (blokkol a tápegység).

Tudnék segíteni, de ez így távolról elég nehéz lesz...
(#) Brunnentaler válasza pittti hozzászólására (») Dec 24, 2013 /

Szia, ha esetleg budapesti vagy akkorel tudnám vinni ahova gondolod,
Persze az ünnepek utánra gondolok mindenképp.
Kellemes ünnepeket
(#) pittti válasza Brunnentaler hozzászólására (») Dec 24, 2013 /

Sajnos Pesttől pontosan 128 km-re vagyok (Győr mellett)
Neked is, és minden fórumozónak boldog karácsonyt!
A hozzászólás módosítva: Dec 24, 2013
(#) djadji hozzászólása Dec 31, 2013 /

Hello!

Alaplap, proci és memória csere után elkezdett sípolnia tápom. Egy elég jó táp ez, bár már nem fiatal. Nincs ötletem mi lehet benne a hibás. Érdemes megnézni, van e benne púpos kondi? Okozhat az ilyen hibát?
Olvastam olyat is, hogy ragasztóval rögzítsem a tekercseket, de ez nekem nagyon misztikusnak tűnik.
Szakaszosan jelentkező (korábban azt hittem amikor a HDD dolgozik, de most anékül is) magas sípoló hang.
Csere, vagy van valami amit érdemes megpróbálni vele?
(#) sanyabacsi válasza djadji hozzászólására (») Dec 31, 2013 /

Kondi lehet, igen. Nem biztos, hogy púpos. A primer körnél 10-47µF kis kondit, kondikat keress, azok általában eléggé a melegedő bordák mellett vannak közvetlenül és hajlamosak kiszáradni. Nem púposodnak.
Persze, bármi más is lehet.
(#) djadji válasza sanyabacsi hozzászólására (») Jan 2, 2014 /

Van még egy hibajelenség, de le se merem írni, pedig valóban ezt tapasztalom.
Gépen elindítom a Chrome-ot, akkor sípol, bezárom, akkor abbahagyja. Nem a VGA csinálja, hanem a táp, de az agyam szétmegy tőle amikor megy a Chrome. Viszoint ha a IE-t indítom (mint most is) akkor nem sípol. Ezt nem régen vettem észre. Azota nem használom a Chrome-ot.
Teszteltem, hallgattam, így van. Szétszedtem a tápot, a poron kívül nem találtam benne semmi hibát. Azóta is csinálja. Vélemény, ötlet? IE sípol, Chrome nem sípol.

UI: tudom hogy hangzik amit írok, de akkor is ezt tapasztalom.
A hozzászólás módosítva: Jan 2, 2014
(#) kadarist válasza djadji hozzászólására (») Jan 2, 2014 /

Szia!
Van, amelyik tápban zümmer van és különféle rendellenes üzemállapotok esetén szólal meg. Feszültségprobléma, ventilátorhiba... stb.
A hozzászólás módosítva: Jan 2, 2014
(#) djadji válasza kadarist hozzászólására (») Jan 3, 2014 /

Szia!
Na ilyet még nem is hallottam. De ez nem az, ez ilyen magas frekis sípolás, ami nem is folyamatos. Nyöszörgés áll hozzá talán a legközelebb. És továbbra is Chrome alatt csinálja, IE alatt nem. Játékok alatt sem. Néztem a tápot, nincs benne púpos kondi, és semmi rendelleneset nem találtam. Szóval egyenlőre nem használom a Chrome-ot, aztán meglátjuk mi lesz.
De ha valakinek ötlete amit lehet ellenőrizni, azt szívesen venném. Csak amúgy "random" cserélgetni a kondikat, hátha az a hibás, nem vállalnám be... (egyenlőre)
(#) laszlokunstar válasza djadji hozzászólására (») Jan 3, 2014 /

Szia!
Első menetben:
1./ Táp csere -akár kölcsön táp a teszt idejére- azzal sípol-e, tényleg onnan jön-e a hang?
2./ Tápban a sípolás lokalizációja, egy jó hosszú fa, vagy kemény műanyag, -lényeg, kemény anyag ami jól vezeti a hangot, és szigetelő legyen- rudat teszel az egyes alkatrészekre, és a másik oldalán meg hallgatod.
Csökkent kapacitású kondenzátorokat azért nem zárnám ki a tápban, mint hibaforrást.
3./ Chrome uninstall, user mappákban és registryben a maradványok törlése.
4./ Chrome install, majd teszt.
(#) tamas9702 válasza djadji hozzászólására (») Jan 3, 2014 /

Üdv. Nekem is csinálta ezt a tápom. A végén már minden kattintásra elkezdett nyöszörögni. egyszercsak fogta magát és mintha lekapcsoltam volna a tápot kikapcsolt. Szétszedtem és láttam benne egy púpos kondit az 5V-os körben. Illetve a tranzisztorok hűtőbordája forró volt(konkrétan tojást lehetet rajta sütni). Még benne a helyén rámértem a tranzisztorokra. az egyik B-E irányban 0 Ohm. Kivéve láttam, hogy még az a gumis szigetelő amit alá raktak konkrétan ráégett, annyira felmelegedett. Kicseréltem a 2 tranzisztort, és a lábuknál lévő kis elkókat, és a púpos kondit az 5V-os ágon. Egyébként minden rendben volt. Azóta egy hét telt el és egy nyösszenés se adott a táp.
(#) erbe válasza djadji hozzászólására (») Jan 3, 2014 /

Ha akad kéznél teljesítménymérő, meg kell nézni, mennyit változik a teljesítmény a Chrome vagy IE indításakor. Bár amilyen egyszerű a Chrome, nem hinném, hogy meghaladná az IE-t.
Vagy csak hinném?
Kíváncsiságból ráindítottam őket és ugyanazt a lapot behívtam.
Chrome 250 MB-t foglalt és lassan töltötte be, IE 50 MB-t foglalt és pillanatok alatt töltötte be ugyanazt a lapot. Régóta nem használtam egyiket se, cache üres volt.
Következő: »»   64 / 119
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem