Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Folyamatábrás mikrokontroller programozás Flowcode-dal
Lapozás: OK   176 / 361
(#) frekivalto válasza kaqkk hozzászólására (») Dec 27, 2013 /

Szia.

Amit ajanlottal, az jo, csak sajnos 6-os verzioera. Tudsz egy linket adni,h a matrixmediaan hol talalm meg az 5-os verziora valo segedprogramokat?
Koszonom.
(#) kaqkk válasza frekivalto hozzászólására (») Dec 27, 2013 /

Az 5.5 höz jók a példák .
A hozzászólás módosítva: Dec 27, 2013
(#) smidigsx650 válasza kokozo hozzászólására (») Dec 27, 2013 /

Hálás köszönet Nagyon sokat segítettél ezzel nekem. Ebből a a programból sok dolgot meg tudok tanulni ami jól fog jönni a későbbiekben . Gondoltam a többirányú elágazásra én is de nem tudtam elindulni vele. Így ebből a programból azért már ki tudom halászni a működését. Elektronikában nem de villanyszerelésben tudok segíteni ha szükség lenne rá. Köszönöm mégegyszer.
(#) smidigsx650 válasza kokozo hozzászólására (») Dec 27, 2013 /

Szia! Egy kérdés, lehetséges hogy a DEMO verziós programom nem hajlandó lefordítani HEX-be? "C"-be lefordítja de nekem HEX kell. Azt írja ha van c kód a programba akkor ellenőrizzem. Ez a szöveg fölött meg a led 1-el van baja. LED ( 1) error failured
az alatta levő sorban meg azt írja: failured visszatéritési érték= d . A program pedig tökéletesen működik.
(#) frekivalto válasza kaqkk hozzászólására (») Dec 27, 2013 /

Koszonom Mindkettotoknek a segitseet. Van mibol tanulni
(#) Kovabe hozzászólása Dec 27, 2013 /

Sziasztok
Még mindig a 74HC595-nél tartok, a program futtatás már megy és relatív müködik minden de ha A0 és A1 lábra kötöm bármelyik "kimenetet" akkor semmit nem akar csinálni. Van erre valami megoldás hogy az USB lábak kimenetként funkcionáljanak?
(#) smidigsx650 válasza smidigsx650 hozzászólására (») Dec 28, 2013 /

Üdv Kokozo! Átneveztem a fájlt ne legyen benne szóköz és ékezetes betű. Egyelőre így se fordítja le, még mindig a c kóddal van nyűgje.
ledlghte.c(357:2): error: unknown identifier 'osccon'
ledlghte.c(357:2): error: invalid operand 'osccon'
ledlghte.c(357:9): error: failed to generate expression
ledlghte.c success
failure
Visszatérési érték = d
A Flowcode nem tudja lefordítani C kódra a folyamatábrát, a következő hibák miatt:
Ha a folyamatábra tartalmaz C kódot, kérem vizsgálja át alaposan. Ha a folyamatábra nem tartalmaz C kódot, vagy nem talált benne hibát, kérjen technikai támogatást
A hozzászólás módosítva: Dec 28, 2013

ledlghte.fcf

(#) smidigsx650 válasza (Felhasználó 15355) hozzászólására (») Dec 28, 2013 /

Szia! Köszönöm! Töröltem a c kódot így már átírta HEX-be , a működés meg majd a próba panelen kiderül.
(#) Kovabe hozzászólása Dec 28, 2013 /

Közben megtaláltam a megfejtést (itt volt a szemem elött) az adatlapban benne van hogy csak bemenetként lehet hasznositani.
(#) frekivalto hozzászólása Dec 29, 2013 /

Szép napot!

A bemenetekre kötött nyomógombok pergésmentesítésével kapcsolatosan lenne pár kérdésem.
Nézegettem az általatok feltörött programokat, ki hogy oldotta meg (vagy nem) a pergésmentesítést programon belül.
Van több lehetőség is. Egyrészt a komponens tulajdonságánál be lehet állítani a visszatérési időt (ms).
Másrészt programon belül, feltételes vizsgálatokkal. Én az első megoldást próbáltam, beállítottam 5-10ms-umot, de próbáltam 200ms-al is. Most 200ms az érték, ha jól emlékszem. Jobban működik így a programban, de néha előfordul,h többet számol a nyomógomb megnyomásra (szóval nem 100% a pergésmentesítés).
A második megoldás is jó lehet, de ha nem muszáj, és van egyszerűbb megoldás, akkor azt választanám.

Azt még nem említettem, hogy INT megszakításban figyelem a port változását (2-es), és lefutóélre.

Felmerülhet az is (természetesen),h valamit nem jól állítottam be, stb...

Kérném a tisztelt fórumtársak véleményét, javaslataikat.

Köszönöm!

Switch_1.fcf

(#) kaqkk válasza frekivalto hozzászólására (») Dec 29, 2013 /

Csináltam gyorsan két verziót ,az egyik a flow gombkezelése a másik "saját"
(#) Bakman válasza frekivalto hozzászólására (») Dec 29, 2013 /

Ha egyszerű a program és megengedi a késleltetéseket, akkor én így szoktam megoldani a gombkezelést. Ebben a formában ha nyomva tartod a gombot, akkor pereg is a számláló, nem kell nyomogatni ha pl. 25-öt akarsz léptetni.
(#) frekivalto válasza kaqkk hozzászólására (») Dec 29, 2013 /

Nálam most lett vége a karbantartásnak

Köszönöm Mindkettőtöknek a példaprogramokat.

Kaqkk programjának második részét programoztam fel a karbantartás ideje alatt.
Most kipróbálom az első verziót is. Régebben próbáltam, de akkor nem jött össze, valszeg azért mert swich bankot használta. Most egyesével, nyomógombokat használok.

Bakman programja is jó, csak most az a cél Nálam, hogy egyesével léptessük felfelé az időzítőt.

Közben átolvastam egy csomó leírást itt a neten. Az az igazság,hogy ami PIC-et használok, 12F1822, annak a PORTA 2-es bemenete pont smith triggeres, így szóba jöhetett volna egy egyszerű R-C tagos "hardveres" megoldás is a pergésmentesítésre. Csak hát "lusta" az ember nyomtatott áramköri rajzot módosítani 2db alkatrész miatt.
A másik érdekesség,hogy a visszatérési idő van a programban, de egyenlőre nem igazán működött.
(#) kaqkk válasza Bakman hozzászólására (») Dec 29, 2013 /

Ha viszont nem bírja el a program az időzítéseket , akár így is megoldhatod .
(#) frekivalto válasza (Felhasználó 15355) hozzászólására (») Dec 29, 2013 /

Köszi.

Feladom.....
Nem értem,hogy miért nem működik a pergésmentesítés. Flow szimulátorba jó, proteusba jó, de beégetve a a kontrollerbe, nem. nem egyesével lép, hanem 2, néha 3-mal tovább.

Nézzetek rá erre a programra, légyszíves.

Ez az index program tovább fejlesztett változata, hogy az eredeti index relé megmaradjon a verdába, és lehessen hallani a "kattyogást".

Basszus......
Igazad van, nem is néztem, nem figyeltem eddig. Mindig a végét néztem, hogy ok vagy nem ok.

Köszi, átrendezem a javaslatod szerint.
(#) frekivalto válasza frekivalto hozzászólására (») Dec 29, 2013 /

Már nem tudtam szerkeszteni.

Az előbbi verzióban átrendeztem, ahogy javasoltad. Remélem így gondoltad.
Viszont rosszabb a helyzet, "pereg" mint állat Hibaüzenet az nincs már.

Azt nem értem miért kell így túlbonyolítani egy ilyen egyszerű feladatot ? Tudom hogy nem szeretjük használni az időzítést de pont erre találták ki
(#) kaqkk válasza (Felhasználó 15355) hozzászólására (») Dec 29, 2013 /

Én tudom merre akarok menni ...

Volt ilyen verzióban is, még az elsők között.

Hidd el, nem biztos,h túl van bonyolítva, habár annak látszik. mit Te írtál, abban ez a program az ütemadó. A gyári indexrelé nem, csak vészvillogónál van használatban.

Az "új" verziónál, meg a gyári indexrelé marad, csak az indexkar kerül leválasztásra, majd az bekötvea PIC panelra. Mivel nem minden autóban tök egyforma az indexrelé villogtatása, vannak tized másodperces eltérések. A 3 villogásnál ez összeadódik.

Beszereltem az autóba már egyet, jól is működik, ahogy kell. Csak tök csendbe van. Ez lehet zavaró, lehet nem. Ezért léptem egyet tovább, és gondoltam ki, hogy a 3 villogás idejére kapcsolom be csak az indexrelét, ha pillanatnyi indexkar mozgás volt. Természetesen ha tovább is be van kapcsolva, akkor addig megy, amíg kell.
És ennek az időnek a beállítására kell a 3. nyomógomb, léptető üzemben.
A hozzászólás módosítva: Dec 29, 2013

Az enyémbe ez is benne van (volt) már. .-)
(#) kaqkk válasza (Felhasználó 15355) hozzászólására (») Dec 29, 2013 /

Ez sem bonyolultabb de már kilép... Viszont ezt hogy indexrelé marad de csak kattog ?

Ha azt szeretnéd hogy az indexrelé dolgozzon mindíg akkor sokkal egyszerűbb dolgot kell csinálnod, egy időzítő ami ha röviden nyomod a kart 3 -sec ideig időít és behúz egy két relét , ha 3 s letelt és még be van kapcsolvaa kar akkor marad a két relé aktív amíg a kar zárt állapotban van ..

Az indexrelé marad az eredeti funkció szerint. Csak az indexkar "helyére" bekerül 1-1 relé. Annak érintkezője indítja az indexelést. Tehát ha bekapcsolod, marad a "hallható" indexelés.
Hogy meddig legyen bekapcsolva, azt a PIC intézi.

Igen, ezt csinálja az előbbi feltett program. Csak az időzítést kell beállítani, nyomógombos léptetéssel, 2 és 4 másodperc között, 11 lépésben. Ha beállítottad az elején, akkor ezt az értéket elteszi memóriába, és legközelebb onnan kiolvasva, ez lesz az alap időzítés. A setup nyomógombra már utána nem lesz szükség, csak az elején kell a beállításra.

Már kész, működik a program. De ott a setup nyomógombot PORT megszakításban figyelem. Jól működik, de néha nem egyet lép, hanem kettőt. Ezt szeretném kijavítani. Innen indult az egész prellegés

És amit először feltettem gombkezelés példát az nem oldotta meg a gondot?

Sajnos nem. Az első verzió nem is működőtt nálam, nálad számlált, de a LED-et nem kapcsolta be.
Pontosabban működött, de nyomva tartva a nyomógombot, a prellegés maitt folyamatosan lépkedett, gyorsan. A második verziót próbáltam, azt csináltam meg. Lehet h nem pont ugyanúgy, de az elv az az. Flow szimulátorban jó, proteus szimulátorban jó, a valóságban beégetve nem. Van prellegés.
A legkevesebb prellegést a PORT megszakításos verzióval értem el.

Ha a második verziót lemásolod annak működni kell , nálam több programban bizonyított. Ha folyamatosan nyotad a gombot akkor nem a prellegés miatt számolt , az program hiba volt !Prell az csak a gomb megnyomásakor egy nagyon rövid ideig történik .

Csatolom, nézd meg légyszíves, lehet,h valamit elírok, csak nem látom a fától az erdőt.

Megnéztem, de nem nyomom folyamatosan. A programban azt néztem, hogy jó helyen van a számláló növelése, szerintem.
A megnyomás ideje alatt lép többet. Látni a LED-en.
Következő: »»   176 / 361
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem