Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » PIC kezdőknek

Témaindító: Placi84, idő: Okt 3, 2005
Témakörök:
- A PIC ÖSSZES Vdd és Vss (AVdd és AVss) (tápfeszültség) lábát be kell kötni!
- A táplábak mellé a lehető legközelebb 100nF-os KERÁMIA kondenzátorokat kell elhelyezni.
- Az MCLR lábat, 10kohm-mal fel kell húzni a Vdd tápfeszültségre.
- Külső kvarc használatakor 4MHz-ig XT, a fölött pedig HS konfigurációt kell beállítani.
- Stabilizált tápegységet kell használni, a kapcsoló üzemű "telefon töltő" adapterek okozhatnak hibákat.
- Programozáshoz, használj lehetőleg PICKIT2 vagy 3 programozót. Kerülendő a JDM (soros porti) programozó.
- A PIC adatlapja (PDF), tartalmazza a lábak kiosztását és a PIC minden paraméterét. Az adatlap ingyen letölthető!
- Egyes PIC típusoknál az RA4 nyitott nyelőelektródás (Csak lefelé húz L szintre, H szintet nem ad ki!)
- Ha a PGM lábat digitális ki-/bemenetnek használod, az alacsony feszültségű programozási lehetőséget le kell tiltani.
Lapozás: OK   473 / 1211
(#) icserny válasza Beles hozzászólására (») Dec 30, 2013 /

Igen, lehetséges, hogy a veremtár belegyalogolt a változók által használt területbe.
(#) c27 válasza Hp41C hozzászólására (») Dec 30, 2013 /

A regiszterek értékét kiírja, de a változókét nem. Mindegy, mert megtaláltam őket a 0x20-tól sorba vannak. Viszont a bin2l és bcdadj részek működését még mindig nem értem és nem tudom mit kéne ott átírni, hogy működjön a program 16 bittel. Gondolom a 18H helyett 10H kell és ki kell törölni a felesleges változókat, sajnos kb. csak ideáig jutottam a felfogásban.
A hozzászólás módosítva: Dec 30, 2013
(#) c27 válasza Hp41C hozzászólására (») Dec 31, 2013 /

Végül is nagyjából csak megértettem. Most már működik 16 bittel is. Ahogy látom elég sok trükközgetés volt benne a memóriacím értéke is fel van használva egyfajta számlálóként érdekes. Végül is a memóriacímekkel való "játszadozásról" szól és a bittologatásról. Tényleg jó kis gyors program.
Kösz a segítséget. Meg ha már itt vagyok akkor B.Ú.É.K!
(#) Johnny0004 hozzászólása Jan 1, 2014 /

Üdv! BÚÉK! Lenne egy amatőr kérdésem. ADC mérésnél elegendő a Vdd tápfeszültsége, ami egy 7805-ös stab. kocka? Csak PIC és LCD megy róla, vagy mindenképp előnyös külső referencia feszültséget használni? Úgy is kérdezhetném hogy miért nem elegendő a 7805, hiszen az már maga stabil, legalábbis egyszerű feszültség méréssel mérve?
(#) Bakman hozzászólása Jan 1, 2014 /

Ha a normál pontosság elég, bőven jó a tápfeszültség, nem kell külön feszütségreferencia.
(#) Johnny0004 válasza Bakman hozzászólására (») Jan 1, 2014 /

A normál pontosság alatt mit értesz? Feszültséget mérek a PIC-kel, 10 bites felbontás.
(#) Johnny0004 hozzászólása Jan 1, 2014 /

Ez lemaradt: akkor ha kisebb referencia kell mint a tápfeszültség, akkor elegendő egy sima feszültségosztó?
(#) c27 hozzászólása Jan 1, 2014 /

Sziasztok!
Akadt egy kis problémám az lcd kijelzővel. A kurzort be akarom állítani a 3. karakterre, de nem oda megy, megnéztem az adatlapot, az lcd-s cikkeket, minden úgy csináltam. Nem tudom mi a hiba, mit ronthattam el?
A programot mellékelem hátha megtalálja benne valaki a hibát, igazából már karaktereket akartam írni rá, de mivel az sem ment, így visszabutítottam a programot csak erre. Úgy van bekötve a pic ahogy a melléket kapcsolási rajzon van. (Nyomógombok nincsenek bekötve csak az lcd semmi más, a táplálás 3db ceruza elemről megy.)
A hozzászólás módosítva: Jan 1, 2014
(#) nagym6 válasza c27 hozzászólására (») Jan 1, 2014 /

Esetleg ez is lehet:
Kijelző D0, D1, D2, D3 -nem használt- pontjait 0-ra kell kötni. Kijelző + és - táppotjaihoz a kijelzőnél minimum 47nF kondi -gerjedésgátló- kell.
(#) c27 válasza nagym6 hozzászólására (») Jan 1, 2014 /

Elemről megy az lcd akkor is van értelme? A D0-D3 egy próbát megér
A hozzászólás módosítva: Jan 1, 2014
(#) ktamas66 válasza c27 hozzászólására (») Jan 2, 2014 /

A SETTINNGS rutin végén nem látom a RETURN-t. Az inicializálásnál be kell tartani az időzítéseket az adatlap alapján (az utasítások végrehajtási idejét).
A hozzászólás módosítva: Jan 2, 2014
(#) nagym6 válasza c27 hozzászólására (») Jan 2, 2014 /

Mindegy miről megy, mindenképpen be kell kötni amiket írtam.
(#) Bakman válasza Johnny0004 hozzászólására (») Jan 2, 2014 /

Normál pontosság alatt azt értem, hogy pl. egy feszültségreferencia IC sokkal kevésbé érzékeny a környezeti hőmérsékletre, mint egy 7805 -ös stab. IC. Nézd meg az adatalpját mennyi lehet az eltérés és meglátod, elég-e neked ez a pontosság vagy sem.
(#) Bakman válasza nagym6 hozzászólására (») Jan 2, 2014 /

Idézet:
„Kijelző D0, D1, D2, D3 -nem használt- pontjait 0-ra kell kötni.”

Soha nem kötöttem be, ettől függetlenül mindig működött a kijelző.
(#) nagym6 válasza Bakman hozzászólására (») Jan 2, 2014 /

Nekem volt ebből problémám, éppen a legutóbbi áramkörömnél. Deszkamodellnél nem vacakoltam vele, nem is működött normálisan. Bekötés után jó. Gondolom hogy kijelzőtípustól is függhet.
De alapszabály, hogy digitális Ic.-k bemenete nem maradhat szabadon "lebegve", valamelyik határozott pontra kell kötni.
(#) foxi63 válasza c27 hozzászólására (») Jan 2, 2014 /

Az LCD kijelző min. tápfesze adatlap szerint 4,5V. a 3db elem az alsó határt súrolja.Nekem 4,2-ről már nem működött.Ezt is vedd figyelembe hibalehetőségnek.
üdv.:Foxi
(#) c27 válasza foxi63 hozzászólására (») Jan 2, 2014 /

5,01V-ra felemeltem a tápfeszt 4db ceruzaakksival (+2 diódával, hogy ne legyen túl magas), D0-D3-at rákötöttem a negatív tápfeszre akkor nem hajlandó még kétsoros kijelzésre se átkapcsolni. Ha +5-ra kötöm akkor ugyan az mint korábban rossz helyre ugrik. A return tényleg lemaradt a végről, de nem változtatott semmit ugyan az a végeredmény. A késleltetést 7-8ms-ra emeltem, de próbáltam úgy is, hogy előbb ráadom a tápot az lcd-re utána a picre.
Ez is egy deszka modell elég sok vezetékkel lehet ez sem túl optimális dolog. Ha nem sikerül megoldani akkor nyákot csinálok neki.
(#) ktamas66 válasza c27 hozzászólására (») Jan 2, 2014 /

A programodban nincs a kiadott utasítások között késleltetés. Azt én úgy csinálom, hogy miután kiadom az E impulzust (föl-le, a kettő között nem kell várni, max. egy NOP), utána várok a megadott ideig.
(#) Hp41C válasza c27 hozzászólására (») Jan 2, 2014 /

Idézet az adatlapból:
Idézet:
„bit 2-0 FOSC<2:0>: Oscillator Selection bits
111 = RC oscillator: CLKOUT function on RA4/OSC2/CLKOUT pin, RC on RA5/OSC1/CLKIN
110 = RCIO oscillator: I/O function on RA4/OSC2/CLKOUT pin, RC on RA5/OSC1/CLKIN
101 = INTOSC oscillator: CLKOUT function on RA4/OSC2/CLKOUT pin, I/O function on RA5/OSC1/CLKIN
100 = INTOSCIO oscillator: I/O function on RA4/OSC2/CLKOUT pin, I/O function on RA5/OSC1/CLKIN
011 = EC: I/O function on RA4/OSC2/CLKOUT pin, CLKIN on RA5/OSC1/CLKIN
010 = HS oscillator: High-speed crystal/resonator on RA4/OSC2/CLKOUT and RA5/OSC1/CLKIN
001 = XT oscillator: Crystal/resonator on RA4/OSC2/CLKOUT and RA5/OSC1/CLKIN
000 = LP oscillator: Low-power crystal on RA4/OSC2/CLKOUT and RA5/OSC1/CLKIN”

Ha az oszcillátor HS módban van, akkor RA4 a CLKOUT és RA5 a CLKIN. INTOSCIO mód kellene.
(#) danydosster hozzászólása Jan 2, 2014 /

Sziasztok!

PIC12F675 -höz nem tudnátok valami nagyon egyszerű de jól működő égetőt?
(#) kissi válasza danydosster hozzászólására (») Jan 2, 2014 /

Watt kolléga honlapját nézd meg ...!
(#) Balagemann2031 válasza c27 hozzászólására (») Jan 2, 2014 /

Szia! Csak egy észrevétel: Ha Bitenkénti állítgatás helyett (bcf,bsf), a teljes reg-et írod (movlw/movwf) akkor sokkal áttekinthetőbb lesz a progi, és könnyebb kiszűrni a hibát. Egyébként ha csak adott biteket akarsz írni, mert pl reg-en belül van bemenet, akkor maszkolva célszerű írni (andlw). Üdv! Balázs
(#) kaqkk válasza danydosster hozzászólására (») Jan 2, 2014 /

Például : ezt .....
(#) c27 válasza Hp41C hozzászólására (») Jan 2, 2014 /

Akkor csak a HS_OSC ki kéne cserélni INTOSCIO-ra ha jól értem?
(#) Hp41C válasza c27 hozzászólására (») Jan 2, 2014 /

Nem csak azt, hanem is, amit ktamas66 írt az E kezeléséről.

Ok, az megvan. Így jó lesz? Kösz a segítséget mindenkinek!

PROGRAM1.txt

Még mindig ugyan az az eredmény, nagyobb késleltetés esetén is.
(#) sz_ferko hozzászólása Jan 2, 2014 /

Kedves fórumtársak!
A melléklet egy frekimérő forrás fájlja. Ez 16F84-es pick-el működik de átírható 16F628-ra, ehhez szükséges infókat tartalmazza a forrás file. Sajnos mivel nem tudok piket programozi a mellékelt képen látható eredményt tudtam csak eléri. Nem tudom , hogy a kétszer 16 karakteres kijelzőhöz mit kell átírni. PIC16F628A tip. eszközbe szeretném betölteni a programot. Ehhez kérném a segítséget.
sz_f
(#) Hp41C válasza sz_ferko hozzászólására (») Jan 2, 2014 /

FM1.004 Added code to allow user to fix crook display
; Deleted #defines for crook displays
; Pin 18 is now input. 1 = good display, 0 = crook
(#) sz_ferko válasza Hp41C hozzászólására (») Jan 2, 2014 /

Köszönöm a választ. Ebben a sorban kerestem a megoldást: ;#define FIXIT PORTA,0x01 ; 1 = "good display"
; 0 = do CRLF at "chr 8"
csak ha itt módosítottam üresek maradtak a karakterek helyei. Sajnos úgy érzem, még várat a dolog magára, mivel a pic programozásában minimálisak az ismereteim.
Következő: »»   473 / 1211
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem