Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Hangsugárzó építés, javítás - miértek, hogyanok
Lapozás: OK   477 / 727
(#) alexride hozzászólása Dec 28, 2013 /
 
Sziasztok!

Van nekem egy Accus végfokom 2x200W 4ohm, egy pár Videoton 2550A hansugárzóm és egy Renegade 30cm-es autós mélysugárzóm. Néha kocsma bulira és itthonra használom őket viszont a mélysugárzót szeretném leváltani kettőre mert egyrészt nem erre a célra való másrészt autóba használom. Tehát két mélysugárzót kellene építenem a két Videoton alá amik 200W-al hajtva legalább akkora hangerőt nyújtanának mélyben mint az az egy ami most van.

Innentől nem tudom hogyan tovább, milyen hangszórók legyenek és mekkora doboz. Ezekre gondoltam, hogy jók lehetnének Bővebben: Link. Képesek olyan mélyet produkálni mint az autós mélysugárzó? És ha igen akkor milyen dobozméret az ideális nekik?
(#) Buvarruha válasza alexride hozzászólására (») Dec 28, 2013 /
 
Biztos, hogy nem nem erre lettek kitalálva és elég nagy doboz kéne nekik. Két autós mélyben gondolkozz, az kocsmázni jó lenne.
(#) ptesza válasza gabiboy hozzászólására (») Dec 29, 2013 /
 
Van hozzá háromféle gyári ajánlás is.
Kicsi-közepes-nagy.
A nagynak az alsó határfrekije: F3=63Hz
Szerintem nem sok mély jön ki ebből.

Csak át kell számolni az English méreteket metrikusba.
(#) alexride válasza Buvarruha hozzászólására (») Dec 29, 2013 /
 
De 200W-ra milyen két autós mélyet gondoltál? Ezt az egyet se hajtja ki a végfok. Azért gondoltam a cserére mert így nem jut mindkét sarokba mély a Videotonok alá, meg aztán gondoltam két mélysugárzó csak nagyobb hangnyomást produkál mint egy.

De egyébként rendben, tegyük fel szerzek még egy ilyen autós mélyet, eloszlik rajtuk a teljesítmény jut mindkét sarokba mély. De nem tudom rákötni a végfok egyik oldalára csak sorosan és így ugyebár már 8 Ohm jön ki és arra már nem tudja a végfok a 200W-ot így még kevésbé tudom meghajtani őket.

Van egy olyan sejtésem, hogy jobb ha marad így és esetleg később a mélyeknek egy külön végfokot ha tudok szerezni akkor lesz értelme bővíteni.
(#) ptesza válasza alexride hozzászólására (») Dec 30, 2013 /
 
Érzékenyebb hangszóróval , és megfelelő foglalattal többet lehet nyerni ,mint ha vennél még egy erősítőt.

Egy jó mély sugárzó 88-92 dB és között lakik.Ha ennél érzékenyebb akkor nem megy eléggé mélyre , ha alatta van akkor meg lehet bele pumpálni a wattokat mégsem szól ,és arra sincs garancia hogy mélyre megy.(Lehet simán bóvli.)

Ha egy ilyen hangszóróhoz készítesz egy dobozt ami a mérete és hangolása miatt kiemel mélyben, véletlenül pont 40-90 Hz között. További 3dB lehet nyerni átlagosan.
A másik nagy hiba amit el szoktak követni ,hogy túl alacsonyra akarják venni az alsó határfrekit 20-35 Hz közé. Ez biztosan teljesen felesleges. Idomtalan nagy dobozt eredményez, és csökkent terhelhetőséget,és persze semmi plusz luxust mert a nemigen van olyan hang ami ebben a tartományban szól. 35-43 Hz tökéletesen megfelel. Jó mélyátvitel ,és terhelhetőség. A nagy gyártók sem terveznek ez alá.

F3: 41-135Hz
Persze itt a magasabb érzékenység a jó minőség miatt van, és ez az árban is tükröződik.
(#) azrob hozzászólása Jan 2, 2014 /
 
Üdv!
Segítséget szeretnék kérni mégpedig abban, hogy terveztem egy "hangfalat". A hangszórók 1 oldalon: 2db Sal xpro 30100 (sorba kötve), 1db Sal 2030, 1db Sal skn 13, 1db sal khs 342m. Szeretnék hozzá építeni egy megfelelő erősítőt, de nem tudom pontosan az erősítőnek mekkora teljesítménye legyen. Én 2x300W-ra gondoltam. Még egy kérdés, hogy hány db-es vágást és hány hz-nél vágjam meg ahhoz, hogy a legszebb hangzást hozzam ki az ez előtt említett hangszórókból?

Biztos hogy fal rendszerű hangsugárzót akarsz építeni? Én kétlem. (sárga mezőt olvasd)
A db=darab, a dB=deci Bell, a hz pedig Hz, azaz Hertz. Mod.
A hozzászólás módosítva: Jan 2, 2014
(#) Primary válasza azrob hozzászólására (») Jan 2, 2014 /
 
Ezeket venni akarod, vagy már megvannak?
(#) szamóca válasza Primary hozzászólására (») Jan 2, 2014 /
 
Reméljük, hogy még nem vette meg ezeket.
(#) reloop válasza szamóca hozzászólására (») Jan 2, 2014 /
 
Bővebben: Link a kocka el van vetve.
(#) szamóca válasza reloop hozzászólására (») Jan 2, 2014 /
 
Elég szomorú dolog ez. Te mindent megtettél.
(#) azrob hozzászólása Jan 2, 2014 /
 
Üdv!
Még nincsenek meg a hangszórók. Mi a baj van vele?
(#) bajtaig válasza azrob hozzászólására (») Jan 2, 2014 /
 
Milyen célra kell a hangsugárzó?
(#) azrob válasza bajtaig hozzászólására (») Jan 2, 2014 /
 
Az egyik haveromnak kellene otthonra zenélgetni magának. nekem is hasonló hangszóróim vannak csak kisebbek.
(#) bajtaig válasza azrob hozzászólására (») Jan 2, 2014 /
 
Zenész vagy dj ?
(#) azrob válasza bajtaig hozzászólására (») Jan 2, 2014 /
 
Hát rá nincsen megfelelő szó, mert ő inkább az a típusú srác aki csak üvöltetni szereti a zenét.
(#) bajtaig válasza azrob hozzászólására (») Jan 2, 2014 /
 
A felsorolt alkatrészek alapján, plusz hangváltó, csatlakozótálca, fülek faanyag, festék, no meg munkaidő, készítettem egy előzetes költségvetést, amiből kiderült hogy ennyi pénzért lehet venni gyárit is, nem érdemes, értsd nem éri meg csinálni!
Ha bömböltetni szereti a zenét akkor valamilyen PA hangsugárzót kellene nézni, amiket felsoroltál azok autós és hifi-nek mondott hangszórók!
Ugyanez vonatkozik a tda 7294-es topikban felmerülő terveidre is!
300 W-os erősítőt már nem éri meg csinálni, az már hangoskodni alkalmas kategória, használt PA végfokot kell nézni!
(#) alexride válasza ptesza hozzászólására (») Jan 2, 2014 /
 
Rendben ezeket értem. Azért gondoltam a két HA31-est mert biztosan érzékenyebb az autós mélynél és két darab lenne belőle. És ha jól nézem elég mélyre is megy. Akkor mi a probléma miért nem lenne jó a két HA31-esből építeni két mélysugárzót az egy darab autós mély helyett Bővebben: Link ? A teljesítmény is rendben lenne bár a kettő már többet is bírna 200W-nál, de ott a CLIP led amit figyelni kell és akkor nem lesz gond, ha jól tudom. Ha nem jók ezek akkor várnék más ötleteket mert igazából annyira nem ismerem a hangszóró márkákat.

Ja és igazából az itthoni használat a lényeg, mert nagyon ritkán viszem el mostanában bulikra és mint írtam az autós mély már kocsiban van így a két Videoton alá kéne kitalálni egy olyan konstrukciót amiből 200W-al a legtöbb mélyet tudom kihozni.
A hozzászólás módosítva: Jan 2, 2014
(#) azrob válasza bajtaig hozzászólására (») Jan 2, 2014 /
 
Tudom, hogy ezek autós illetve hifi- kategóriában tartoznak, de ő ezeket szeretné. Én is gondoltam a PA rendszerekre, de azok a gyári adatok alapján nem mennek olyan alacsony frekvenciára mint ezek. Tudom, hogy nem fogok tudni belőle kihozni olyan frekvenciát megközelítőleg sem mint az adatok. De legalább az ő szíve legyen nyugodt és higgye azt, hogy jobb mint a PA rendszerek. Azért köszönöm a tanácsot. Amúgy néztem hozzá egy erősítőt harminc valahány ezerért találtam is, azt meg fogom tőle kérdezni, de érzésem szerint lesz olyan elvetemült, hogy azt mondja, hogy inkább építsek neki.
(#) Taki84 hozzászólása Jan 2, 2014 /
 
Sziasztok!

Örököltem egy pár Videoton SL451-QB dobozt és lehet némi gyógyításra szorulnak.
Az egyik néha serceg, a másikban pedig az mélyeknek van kissé elszáradva a membránszéle.
Sajnos nem eredeti konstrukció, már mókolva vannak, belekukkantottam - ott is kisebb káosz.
A kérdés, hogy érdemes-e foglalkozni velük, pénzt költeni rá, új hangszórókat venni hozzájuk vagy amúgy sem "nagy szám". Lehet belőlük jót kovácsolni?
Zenei téren relatíve sok mindent meghallgatok, bár mostanában egyre több jazz, blues és klasszikus kerül hallgatásra és belefogtam dsd, dsf, dff fájlok gyűjtésébe.
Tervezem egyszer egy pár Fostex-es tölcsér megépítését, de még spórolási fázis van
(#) ptesza válasza alexride hozzászólására (») Jan 2, 2014 /
 
A sub-ot nem kell sztereó-ra építeni. Úgy szokták ,hogy közösítik a jobb és bal csatornát, még az erősítő előtt.
(#) szamóca válasza alexride hozzászólására (») Jan 2, 2014 /
 
Ha a fő kritérium a minél alacsonyabb f3 határfreki elérése szobai üzemre, akkor az izobár elrendezést javasolnám két hangszóró esetén. Az igaz hogy a érzékenység lecsökkenne, de a doboztérfogat Vb 60l környékén megállhatna, és nem kellene hangolni sem a konstrukció miatt.
(#) alexride válasza szamóca hozzászólására (») Jan 3, 2014 /
 
Nem ragaszkodok a két hangszóróhoz most már, egyébként is két külön sub volt a terv nem egy darab két hangszórós. Két szempont van: a minél alacsonyabb alsó határfrekvencia és a 200W amit a végfok egyik oldala le tud adni 4Ohm-ra. Ezekre szeretnék építkezni, és a cél az itthoni használat most jelenleg. Tervezni nem tudok hangdobozt vagy inkább úgy mondanám nem bíznám magamra ezt a dolgot, szóval konkrétan ebben is a segítségeteket kérem, milyen típusú legyen és hány liter.

Tehát ha így is marad az a javaslatod, hogy két hangszóró izobár elrendezés akkor kérlek írd le konkrétan ez milyen hangdobozt eredményez. De ha így van jobb javaslatod akkor írd le azt. Lehetőleg a hangszóró(k) terén nem szeretnék 15000 forint felé menni.
A hozzászólás módosítva: Jan 3, 2014
(#) szamóca válasza alexride hozzászólására (») Jan 3, 2014 /
 
Ha ez a cél, akkor a basszusreflex típusú hangsugárzót kell építened. Ezt viszont a zárttal szemben a reflexcső hosszával, Neked kell behangolnod.
Minél alacsonyabbra választod az alsó határfrekit, annál nagyobb a hangdoboz, és jelentősen csökken a terhelhetősége, a membránkitérés hamarabb éri el Xmax-ot.
Ráadásul lomhává, brúgóssá válik a rendszer, az impulzusválasz leromlik.
Tehát ez a két dolog ellentmondásos, ezért kompromisszumokra kényszerülsz majd.
Vagy a határfrekit kell felfelé tolnod, vagy a teljesítményből kell leadnod.
Pl ha 210l-es a doboz, 25Hz az alsó freki, de a terhelhetőség ekkor kevesebb mint 40W mert a 6mm-es Xmax-ot már ekkor eléri.
Ha emberi méretű 80l dobozba teszed, akkor 80W-al terhelheted, de az alsó határfreki F338Hz körüli.
Te döntesz.
(#) Gafly válasza szamóca hozzászólására (») Jan 3, 2014 /
 
Még egy szavazat az "izobár" mellé. Szobai használatra TDA1558Q-val (ami nem egy erőgép ) leordítja a fejem (vagy én vagyok öreg). Méretben meg akkora, hogy amikor el volt törve a bordám, akkor raktam össze és tettem fel a szekrény tetejére egyedül
(#) alexride válasza szamóca hozzászólására (») Jan 3, 2014 /
 
Ha maradunk a HA31-nél akkor mindenképp két hangszórós lesz a láda, mivel a végfok kihajt kettőt is így nincs akadálya. Csak gondoltam ha ajánlotok valami nagyobb terhelhetőségű hangszórót akkor abból már csak egy mehet. Szóval még az az izobár elrendezés is érdekelhet mert ahogy Gafly írta felkeltette az érdeklődésem. De nem tudom pontosan annak mi a konstrukciója, hogyan kell elhelyezni a hangszórókat az esetben? És ebben az esetben mekkora lenne a terhelhetőség, mondjuk egy F3=38Hz esetén?
A hozzászólás módosítva: Jan 3, 2014
(#) alexride válasza alexride hozzászólására (») Jan 3, 2014 /
 
Közben utánakerestem ennek az izobarikus elrendezésnek. Mennyivel lenne kevesebb az érzékenysége a basszusreflex-el szemben? Mert lehet mégis maradok a nagyobb térfogatnál, ha lényeges különbség van az érzékenységben.
(#) Primary válasza alexride hozzászólására (») Jan 3, 2014 /
 
szerintem feleakkora lenne
(#) szamóca válasza Primary hozzászólására (») Jan 3, 2014 /
 
Igen, és a VAS érték is a felére csökken. (magyarán fele akkora térfogatú hangdobozt kell csak építeni)
(#) elektrorudi válasza szamóca hozzászólására (») Jan 4, 2014 /
 
Van-e valaki itt a fórumon, aki már készített ilyet?
Ne adj' Isten, használja is?
Esetleg ismer valakit, akinek konkrét tapasztalata van vele?
A hozzászólás módosítva: Jan 4, 2014
(#) szamóca válasza elektrorudi hozzászólására (») Jan 4, 2014 /
 
Izobarikusat? Én 92-be készítettem, pont HA 31-esekkel. Nálam hibás volt a hangszóró sajnos. A lengőcséve nem volt központos, és besúrolt. De jó mélyei voltak, pláne, hogy akkortájt abszolúte de nem volt még elterjedt a szub építés.
A hozzászólás módosítva: Jan 4, 2014
Következő: »»   477 / 727
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem