Fórum témák
» Több friss téma |
Hegesztőtrafót fogok tekerni, megvan hozzá minden anyagom, csak nem tudom eldönteni hogy mag vagy láncszem tipusú legyen.
A mag tipusút könnyebb lenne megtekercselni, hiszen a primer és a szekunder tekercs külön oszlopon van, kérdés hogy hegesztőtrafónál ez nem-e okoz túl sok veszteséget a vas miatt. Az egyfázisú trafók amiket idáig láttam mind köpeny vagy láncszem tipusúak voltak, egy háromfázisú trafónál láttam csak mag elrendezést. Help please!!
hi
már szedtem szét egy pár heggesztőt és magos tápja volt
Tehát a primer tekercs az egyik oszlopon, a szekunder a másikon. Nem véletlenűl osztottak voltak amiket szétszedtél? Vagyis mindkét oszlopon elosztva a pr. és a szek., és a tekercsek sorba kötve?
Magtipusút érdemes késziteni. A hegesztőtrafók speciális úgynevezett szórótranszformátorok. Az ilyen kivitelnél nincs átlapolás a lemezek között.sőt pár tized mm légrés sem hátrány. A hagyományos hálózati kivitel nem jó,mert nehéz az ivfogása és éget. A fentebb emlitett szóró kivitel előnye,hogy üresjárási feszültsége 50-65V körül,a hegesztési fesz pedig 22-28V körül alakul. Mindezt a légréses kivitel teszi lehetővé. Gyári pl Hetra tipusnál mozgatható maggal van az áramszabályozás megoldva.
Hi!
Csinálok hozzá egy tirisztoros szabályzást. A vasmagot nem piszkálom. A fő kérdés csak az még mindíg hogy teljesen külön oszlopokon legyenek a primer ill.a szekunder tekercsek, vagy osztott legyen. (mindkét oszlopon pr. és szek. egymás alatt). Ha erre válaszolsz, tied a pont..............
Külön primer és külön szekunder,külön oszlop. DE EZZEL MÉG NINCS MEGOLDVA AZ IVGYÚJTÁS PROBLÉMÁJA. Ezt továbbra is a légréses kivitel garantálja. Fogadd meg a tanácsot.és az előzőekbe leirtak szerint készitsd el.Magyarul a tekercsek"laza" csatolásba legyenek.
Mex!
A szóró trafóban nem a főkörben van légrés hanem legfeljebb a mágneses söntben (egy olyan mágneses út, ami a primer fluxust a szekunderen kívül vezeti el)! A főkörbe tett légrés csak az üresjárati áramot növeli meg (fölöslegesen). A mágneses sönt lehet látható és beállítható, de alap esetben annyi is elég hozzá, hogy a primer és a szekunder két külön oszlopon van! Így egy fix 100...180 A-es zárlati áram érhető el a konkrét méretezéstől függően. |
Bejelentkezés
Hirdetés |