Fórum témák
» Több friss téma |
Szia csak igy utolag szolnék hozzá a dologhoz, a kazán elöremenöjénél az a rézcsödarab ha jól látom 18-as, na az aztán bitang kevés, szerintem ha azt kicsrélnéd akár 22-re, már az is sokat segitene.
Sziasztok!
Végre, (remélem) ebben a szezonban, már vegyes kazánnal fogok fűteni a lakásomban. A kazán, elvileg meg van, 2”-os kivezetései vannak. Ami nekem pont jó, mert a 1000 literes pufferemet, gravitációsan szeretném tölteni. Találtam a neten, ezt a TSV8-55˙CBővebben: Link szelep kazánvédő szelepet, megfelelő menetekkel. Gravitációsan, szivattyú nélkül, működhet ez a szelep nálam?
Sziasztok!
Köszönöm a válaszokat, a pufferben 2”-os lesz a becsatlakozás. A gyártó úgy készíti, ahogy rendeled, az elmenőket meg 1” –ra kérném
Sziasztok!
A rendszer tisztításában kérek segítséget! (nem politika!) Turbós kombi kazánom van. Nyitott rendszer. Padlófűtés, vas osztó-gyüjtővel. Olvastam eddig sósavról, trisóról, foszforsavról... Szeretnék konkrétumot olvasni! Milyen koncentrációjú folyadékba kell mártani, áztatni, mosni, mennyi ideig kazán hőcserélőjét? Utána mennyi ideig kell öblögetni. Van-e valamilyen ajánlott adalék a vízbe, milyen koncentrációban? Előre is köszi, kellemes ünnepeket: m
Szia! Nem irigyellek takarítási szempontból. A padlófűtési gyűjtő-osztód nem a közelmúltban készülhetett. Ha át tudnád építeni más anyagúra (nem vas) sok kellemetlenségtől kímélnéd meg magad. Gondolom több alkalommal át kellett már mosatni a rendszert. A csövek anyagáról nem is beszélve, amik már magukban hordozzák az oxigéndiffúziós problémákat, mert "régen" nem gyártottak még jó minőségű térhálósított polimereket ere a célra. A töltet csapvíz, adalék nélkül. A kazán tisztításra foszforsav a megfelelő, "expressz vízkőoldó" néven ha rákeressel és amit kapsz 15-20% töménységben. Az időtartam az várhatóan 1-2óra, lerakódástól függő. Tisztítás után "fernox" nevűre keresve és amit kapni a rendszered nagyságához mérten.
Sziasztok!
Házunk,amikor megvásároltuk,csak padlófűtéssel rendelkezett..késöbb felszereltettünk radiátotokat,és ennek készült egy külön kőr,amely egy hőcserélővel van elválasztva a padlófűtéstől..van itt egy szelep,a padlófűtés egyik ágán bimetál érzékelővel..amióta ez van a padlófűtés nem igazán ér sokat..a szerelő elérhetetlen..,hogy lehetne ebből szloidan használható fűtést varázsolni ..?hogy mind két kör érzékelhetően fűtsön?
Szia!
jobb lenne egy kicsit átfogóbb kép a csövezésről, bár szerintem nem a gépészettel lesz a gond. Ez a probléma azért szokott fellépni mivel a radiátoros fűtés dinamikus a padló viszont nem. Ahhoz, hogy a padlófűtést érezd, több órás felfűtés kell. Gondolom a radiátorok elég nagyok ezért hamar felmelegíti a helyiséget, (10-20 perc) ennyi idő alatt csak 1-2 fokot melegszik a padló. utána akár több órát is áll a rendszer, és a padló visszahűl. Szerintem első kőrben zárd le a radiátorokat teljesen, kb egy napra, és nézd meg, hogy felfűt-e a padló. Keringető szivattyú hány van a rendszerben, és milyen elosztásban?
Szia! A hőcserélő teljesítményét így kép alapján nem tudom megítélni csak feltételezem, hogy a lakás hőigényéhez van igazítva. A lemezes változatot jobban ismerem mint ezt a típust (ez is az csak ennél fel van tekerve a lemezes rész) és a szivattyú elhelyezkedéséből kiindulva az áramlásokat berajzolva a képen, talán nem jó helyről van levéve a szabályzó szelepet működtető érték. A szivattyúnak "I" fokozatban kell üzemelnie (a legkisebb szállító teljesítménnyel) és a vezérlő jelet a hőcserélő szekunder (padlófűtés) köri, kilépő oldali szakaszáról kell levenni, talán úgy érezhető lesz a változás a komfortban.
Szia Gyuri! Nekem ugyan ez volt a problémám de sikerült megoldanom az innen kapott segítséggel. A Zoltánnak is az lehet a problémája, hogy az érzékelő rossz helyről veszi a hőfoklimitet (mert ott mindig hideg ahol most van az érzékelő) és ezáltal teljesen nyitva van a szelep, amitől le van ültetve a rendszer előremenő hőmérséklete, így rossz a komfortérzet. Sem a radiátor sem a padló nem működik normálisan ebből kifolyólag. Az a szelep arra hőmérsékletre fog szabályozni a primer kimenetén amit a padló körbe akarunk bevinni és ezt csak a hőcserélő szekunder kimenetén lehet jól detektálni amit majd a szivattyú beszállít a rendszerbe.
Sokszor hívtak ilyen hibakeresésre. Nekem a legtöbb esetben az volt a hiba, hogy a termosztát volt rossz helyen és a radiátoros fűtés gyorsabban felfűtötte a helyiséget, mire a padlófűtés érzékelhető lett volna. legtöbbször az lett a megoldás, hogy egy RF-es termosztátot betettünk egy olyan helyiségbe ahol csak padlófűtés volt és ez indította a padlófűtést. Így a padlófűtés vált elsődlegessé és a radiátoros kör csak akkor indult ha a padló nem tudta felfűteni a helyiséget, vagy ha gyorsan kellet nagy hőfokot emelni. Bár láttam már csoda gépészeti megoldásokat is . Mi a saját házainkhoz szobánkénti hőmérséklet érzékelőt használunk, így tökéletesen megoldható a szabályzás.
A visszatérő ágra van a bimetál kötve.. Amig nem volt radiátoros fűtés,ment rendesen,csak nekem kevésnek tűnt! Azt mondták,hogy az lehet a gond, a szelep túl hamar kikapcsol,mindegy milyen fokozaton van.. Szivattyu van egy a kazánnál,ez a radiatoros fűtést viszi:Termo amica 3pab..és a padlófűtésnél padig van egy állandó keringető,fűtési szezonban.. Valami 3 jaratu motoros keve3őt emlegettek,de ez nem egy olcsó megoldás lenne..
Nagy hidegben majd elzarjuk a radiátoros fűtést..ha a kazán hőmérsékletét levenném 40 fokra és menne mind ket kör..az segíthetne szetinted?
Szerintem az lenne jó, hogy megtalálni a hiba okát és orvosolni.
Pont nagy hidegben lesz szükséged a radiátorra, ezért nincs értelme lekapcsolni csak a teszt miatt. A temosztátod, hol van, nincs a közelben radiátor? Az is megoldás lehet, hogy abban a helyiségben lezárod próbából a radiátort ahol a termosztát van.
Ezzel már próbálkoztam,nem jőtt be..sajnos..
Szia, esetleg tudnál egy távolabbi képet feltölteni mert ez igy kevés.
Nálam így van megcsinálva és megbukott a háromutú szelepes megoldás. A bimetálos az nem véletlenül gőztenziós? .... mert ha bimetálos az akkor nem jó. Tehát az ami a képen látszik szivattyú az a radiátoros körhöz tartozik? Én úgy tudom, hogy a kisebb keresztmetszetű csatlakozások tartoznak a primer oldalhoz ami a radiátoros körhöz tartozik (nagy sebességű, nagy teljesítményű oldal) míg a nagyobb keresztmetszetű csövek a padlófűtési körhöz (nagy térfogatú alacsony áramlási sebességű oldal). A használati útmutató-ban minden fontos erre vonatkozó adat közölve van. Az én meglátásom az, hogy a nálad üzemelő rendszerben a hőcserélő sorosan van bekötve (és ráadásul fordítva) nem párhuzamosan, mivel előzőleg csak a padlófűtést kellett kiszolgálnia és mint mondtad utólag került megépítésre a radiátoros kiegészítés. Bár ne így lenne megépítve! Ha gondolod keress meg priviben és megbeszélhetjük.
Köszönöm a segítségeteket..miután sajnos én nem vagyok fűtésszerelő,megpróbálom beleásni magam,hogy végre jó legyen..majd irok privátüzenetet,nem tartom fel a tőbbieket..
Szép napot,jó fórumozást!
Készítek még majd!
hát igen,mindet csinál ,csak nem melegít...
Nagyobb látószögű kép még nem készült el? Anélkül csak találgatni lehet igazából!
Amúgy a fotón látni két kapilláriscsöves érzékelő végét. Talán azok elhelyezésével lehet a baj, de a beavatkozószerkezetek látványa nélkül ezt elég nehéz megmondani. A hozzászólás módosítva: Jan 7, 2014
Kicsi a pince,nem igen tudok másmilyen képet csinálni! Fég Spirec hőcserélő van,és. Amig csak a padlófűtés volt ,ment rendesen,csak kevés volt..valószínüleg kevés csövet fektettek le,így vettem a házat..aztán csináltattam a radiátoros kört,de a szelep a kapilláris érzékelővel,túl hamar lezárgatja a padlófűtés fele menő ágat?
Ha elzárja az azt jelenti, hogy elérte a beállított hőfokot! De mit zár el? Ugyanis ilyenkor a visszatérőből kellene hidegebb vizet az előremenőhöz keverni. Az áramlásnak nem szabad leállnia! Ha az előremenő vízhőfok a beállított értéken van akkor ott minden rendben kellene lennie.
Ezek a spirec hőcserélők nem az igaziak, szerintem kicsi a hőátadó felületük. Nem lehet esetleg elvízkövesedve? Persze ez csak találgatás. A padlófűtés a beindítása után több órával (2-5) kezdi csak a hőt leadni, addig nem szabadna kikapcsolni a keringetőjét. Nem lehet, hogy kevés időt hagytok neki a felmelegedésre? Mi indítja a kazánt? Megy az végig a felfűtés alatt?
Szia
Ismét, nem tudnál egy átfogobbképet csinálni?
Ha kicsi a pince akkor több részletben is fényképezheted! Egy hozzászóláshoz négy képet is fel tudsz tenni! Ha meg nem megy, hát rajzold le az egész bekötést! Radiátorok betáplálásától a padlófűtés kialakításáig, az osztó-gyűjtőig. Abból már több minden megtudható.
Fénykép, vagy bekötés nélkül nem tudunk segíteni, addig csak találgatunk!
Rajta leszek!
Szervusz Zoltán!
Sejtettem, hogy nem a lényeget fogod tudni megmutatni, minden mást igen. Azt látom, hogy a hőcserélő közel a kazánhoz van beépítve, ami nagyon fontos, de nem látszik annak előre és visszatérő ági bekötésére való csatlakozása. A kazán szivattyú és a padlófűtési szivattyú hol helyezkedik el? Egy átfogó látkép is jó lett volna, hogy látható legyen összességében a két fűtési rendszer elkülönítése. Ami első ránézésre szembetűnik számomra az az, hogy a hőcserélő sorba van kötve az előremnő csőben, holott annak úgy kellene kapcsolódnia a kazán előremenő és visszatérő ágához, hogy a VÉKONYABB 1/2"-os bekötések a lehető legrövidebb csőszakasszal kapcsolódjanak áramlásilag helyesen a rendszerhez, majd a VASTAG 3/4"-os kötéssel a padlófűtési leágazást kell, hogy kialakítva legyen. A másik NAGYON FONTOS DOLOG a hőcserélő csatlakozási KERESZTMETSZETEI NEM szűkíthetők le, még a fittingekkel sem!!! és a tömítésekkel sem!!! A két körnek ellentétesen kell áramolnia cirkulálási szempontból, tehát a szivattyúk szállítási irányaira is oda kell figyelni (Móricka rajz). A FŐ-FŐ radiátoros kör kialakítása 22mm-s keresztmetszettel történjen és ebbe csatlakozzon be a hőcserélő az említett módon "T" idommal (22X18X22), természetesen elzáró csapokkal, hogy ki lehessen építeni ha tisztításra kerülne a sor. A képeken amit mellékelek, a nálam megépített összeállításban jól látszik a megfelelő kialakítási megoldás. Ha valami nem világos majd kérdezel. Üdv uram! Valóban a hőcserélő ága le van szűkítve,a kazán felőli betáplálás,ahogy láttam a helyszinen..(a termo szelep mögött van a képen egy 90 fokos ág,amivel a hőcserélőre van kötve 22 mm-ről,20-ra,azt hiszem.. ilyen tipusu a hőcserélő.. Hőcserélő a két rendszer úgy különítődik el,hogy a hőcserélő elött megy egy ág a radiátorba,aztán van egy szelep,a hőcserélő elött,az az ág megy vissza a kazánba...és a padlófűtés pedig a hőcserélőn keresztül kapja az energiát..és az a szivattyú keringeti állandó jelleggel,ami a képen is látható..a radiátoros kört pedig a Termo Amica 3 PAB kombi gázkazán beépített szivattyúja..hirtelen ennyi.. Zoltán
Még egy kérdésem lenne: A padlófűtés hőcserélőjének primer oldalán mi keringeti a fűtővizet?
|
Bejelentkezés
Hirdetés |