Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » WinISD kérdések, hogyanok
 
Témaindító: Ferix_, idő: Feb 9, 2006
Témakörök:
Lapozás: OK   4 / 6
(#) Directors válasza mbacoustic hozzászólására (») Dec 15, 2007 /
 
oké köszi szépen 1000 hála és még az lenne a kérdésem,hogy hangváltót milyet ajálnanál?
Nem lényeges, hogy Sal legyen de az se baj ha az.
Az a lényeg ,hogy olcsó legyen.
(#) Directors hozzászólása Dec 15, 2007 /
 
hoppá kimaradt a legfontosabb bocsi.
Ezekhez a hangszóró kombinációkhoz mekkora doboz kell?
SXA 3050,SA 1315,KHS 311M,
eseleg még ha megteszed nekem akkor ehez is, hogy mekkora kell.:SXA 3050,AHX 1620,KHS 311M
zártba és reflexbe.
Előre is köszi.
(#) Directors hozzászólása Dec 18, 2007 /
 
help mbacoustic
(#) mbacoustic válasza Directors hozzászólására (») Dec 22, 2007 /
 
Sziasztok!

Akadt egy kis időm, úgyhogy megnéztem a hangszórókat.
Directors: nem könnyű eset a hangszóród, tényleg olyan batár doboz kéne neki, de az hülyeség... találtam egy variációt, én azt javasolnám. A te csatolt fájlodban van két fájl. A wdr-t másold a drivers könyvtárba, a wpr-t meg ahova akarod, aztán azt nyisd meg. Nem mondható épp tökéletesnek a karakterisztika, de nem tudtam jobbat kihozni belőle. Inkább 2db SA1315-öt rakj hozzá párh-ba, akkor azok 4Ohm-osak lesznek plusz 2x akkora teljesítményűek. És ha megteheted, javaslom, hogy a magasat is cseréld ki, valamilyen dóm-ra. Sokkal szebb hangjuk van mint a piezonak. Az ADT12-t vagy az XPRO25AL-t ajánlanám. Az utóbbi autóba való, de egy kis ügyességgel szépen integrálható szobai dobozba Hangváltóból pedig a HV623-ast ajánlom.
Ha akarod csinálhatok 1-2 doboztervet.
Gery: a te hangszóród nem tűnik rossz választásnak, de csak reflex-be érdemes gondolkodni. Neked is töltöttem fel terveket, nézd meg őket. 3 bandpass és egy sima reflex van köztük. Én valamelyik bandpass-t választanám, attól függően, hogy mennyi hely van a csomiba. Viszont a 2 mélyebbre húzott bp-t EQ-val korrigálni kell, majd vedd ki a jelölést és nézd meg milyen úgy...
Ha van kérdés, várom.

Minden jót!
(#) Gery válasza mbacoustic hozzászólására (») Dec 22, 2007 /
 
Hello
Köszi a terveket
Megis néztem őket. Hát a bandpass ládák nekem nemigazán jönnek be senem a vizuális megjelenése senem a hangja. Viszont megnéztem a reflexet az viszont zsír. Bár nagyobb is mint a gyári. Összehasonlítottam a gyárit és amit te terveztél. A tied sokkal egynletesebb és lentebbről indul, a gyári meg 3db lel nagyobbat szól 50hzen Aztán lemegy egyszintre a tiedhez. Nemis tom mert a doboz viszont nagyobb MIndenestre megtartom és köszi, még úgyis soká lesz meg addigra eldöntöm :yes: Amúgy a hangszóró remélem is hogy jó mert 17000ért fog majd fájni, ami nem kevés!!
(#) Directors válasza mbacoustic hozzászólására (») Dec 22, 2007 /
 
Hali
köszi szépen a segítséget
Megnéztem az adatokat amiket kültél.
Szerintem eléggé jó ez így is csak még az lenne a kérdésem,hogy nagy a különbség a 40literes és a 80literes között?(mármint hangzásba)
A hangváltó az okés.
A hangszórókkal viszont az a helyzet,hogy egyet már vettem(mivel sajnos csak az az 1 volt és az SA1620)
de szerencsére tudtam üzletelni 1 haverral és szereztem kettő olyan magasat ami nekem van+2 SA1620-ast(és ezek biztos hogy nincsennek megölve ) 4000Ft-ért.
Középnek akkor egy-egy SA1620-ast rakok(mert sajna már nincse sok lóvém ).Tényleg az nagybaj vagy sokkal rosszabbul fog szólni ha csak 1 SA1620 lessz bekötve?
A magasnál pedig DTF12-re gondoltál?
Várom izgatottan a válaszaidat,a többi kérdést pedig majd utána teszem fel.



(#) mbacoustic válasza Directors hozzászólására (») Dec 23, 2007 /
 
Sziasztok!

Gery: szerintem nem kéne a bandpass-t a tömegcikkek alapján elítélni. A bandpass a sáváteresztő szűrő (RC, RLC) akusztikus "tesója". Arra hivatott, hogy egy szűk frekvenicatartományban jó hatásfokkal szóljon. Ezért használják az autóhifiben előszeretettel. Az autó belső tere nem elegendő ahhoz, hogy egy alacsony frekvenciás hang érdemben megszólaljon, mert egyszerűen nem fér be a hullámhossza, elnyelődik idő előtt. Ez elkerülhető elegendő teljesítmény és hatásfok befektetésével. Ha kikapcsolod a szűrőket a tervekben, láthatod, hogy mekkorát nyomna az általalm tervezett doboz, ha nem lenne lefogva. De azt is látni fogod, hogy mennyire egyenetlen lesz a menete. Itt van a bökkenő. A tömegeknek gyártott bandpassládák ki vannak hegyezve bizonyos frekikre, amivel megfogják a hozzá nem értő "vazz mekkorát szóól" vásárlókat, és egyáltalán nincsenek linearizálva. Én megpróbáltam külső elemekkel kompenzálni a dobozt, hogy a működési tartományában nagyjából egyenletes legyen. A másik, hogy a bandpassokon található plexinek rezonátor szerepe van (a vizuális hatáson kívül), melyel szintén a fentebbi gondolatot igyekeznek erősíteni. Neked nem kell plexit használnod, építsd meg csak fából, (lehetőleg MDF-ből) és kompenzáld, szerintem nem lesz rossz. Amúgy ha megfigyeled, egy szubtartományt lőttem be rá valahogy 26-30 és 100-120Hz közé, amivel meglehetne támogatni a többutas hangszórókat (gondolom ez a cél). Én nem vetném el élből ezt a típust, ha szeretsz kísérletezni szerintem próbáld ki.
Directors: a 40 és a 80 liter közt igen nagy lesz a különbség, írd át és nézd meg hogy változik a grafikon. Sokkal feljebb tolódik a mélytartomány és iszonyat ráerősít (+dB-ek), én nem ajánlanék kisebbet, esetleg 10l-el kevesebbet. A 80 és a 100 közt már nincs érdemi eltérés figyeld meg. Ha csak 1 közeped lesz nembiztos, hogy jó lesz a hangváltó, annak a rerzgőköre ugyanis 4Ohm-os hangszórókra van méretezve. Ezért javasoltam a 2 8Ohm-ost. Két 1620-as viszont sok lesz. Nehéz ügy... így lehet hogy saját váltót kéne csinálni. Vagy próbálj meg túladni rajtuk és beszerezni a 13-asokat. Ha találok valakit, akinek építhetek dobozt, lehet tdunék segíteni elpasszolni a 16-osokat. A magasnál pedig a DTF12 4Ohm-os tesójára az ADT-re gondoltam, vagy a kimondottan autós XPRO-ra, mert az is 4Ohm-os.

Üdv!
(#) Gery válasza mbacoustic hozzászólására (») Dec 24, 2007 /
 
Hmm.. Hát az mdf az alap bárhogy is lesz...
Hát igen lesz még mellete egy-egy közép ajtóba +magas. Akkor meggondolom még mert végülis amelett télleg nemlehet annyira rossz. Bár 1 okot még tudok adni ellene, azhogy a hangszóró nemlátszik
Nahjó ezmár kukacoskodás, de még egy 3-4hónapot tudok rajta gondolkodni(sajnos) aztán majd meglátjuk
(#) Directors válasza mbacoustic hozzászólására (») Dec 24, 2007 /
 
hali
Az úgy nem lenne jó ha maradnék a 2 SA1620-nál és a hangszórók elé raknék 1-1 ellenállást? (mert úgy nem lenne olyan hangos a közép)
A saját váltó se lenne rossz mert gyorsan összerakom csak seholse találtam, 1 normális hangváltó kapcsolást.
Ha ebben tudsz segíteni szivesen várom a segítségedet.

üdv
további szép napot és boldog karácsonyt.
(#) Directors hozzászólása Dec 26, 2007 /
 
segíts mbacoustic
csütörtökön vagy pénteken megakarom venni a cuccokat.
(#) mbacoustic válasza Directors hozzászólására (») Dec 26, 2007 /
 
Szia!

Tehát 2 db SA1620-ast raknál 1 SXA3050-hez, ha jól értelmezem. Háát nemtudom, lehet, hogy sok lesz, vagy inkább fölösleges, de megpróbálhatod, végül is korlátozható is. Ez esetben meg is felelne a gyári hangváltó. De találtam egy egész korrekt hangváltó tervezőt, csak full angol. Ezzel csinálhatnál magadnak saját váltót, és akkor elég lenne 1db SA1620-at venned (dobozonként). A tervező letölthető innen

Minden jót
(#) Directors válasza mbacoustic hozzászólására (») Dec 26, 2007 /
 
üdv
köszi szépen a segítséget

Nos a következő kérdésem vagy kérésem.
Akkor még veszek 1 SA1620-ast meg a gyári hangváltókat.
Meg majd magasokat is de azt majd csak Húsvétkörül.

Szóval akkor az 1 SXA3050-hez a 2 SA1620-hoz és a KHS 311M-hez kellene nekem 1 láda.Gondolom MDF fából csináljam.MDF 16-os vagy 20 jó nem?(csak mert az ha minden igaz van kéznél)
Tudnál valamilyen dobozméreteket adni?A mély a közepek és a magas hova kerüljön+ a reflexcső.
1 hangfalba elég egy KAH 303?(és ez mennyire legyen széthúzva)
(#) Directors hozzászólása Dec 26, 2007 /
 
Egy-két doboz terv kellene.

Bocsi csak az előzőnél már nembírtam kijavítani.
(#) mbacoustic válasza Directors hozzászólására (») Jan 23, 2008 /
 
Szia!

Boccs, hogy ilyen sokáig nem válaszoltam, de túl kellett esnem a vizsgaidőszakon. Mostmár gőzerővel dolgozhatunk. Tehát akkor a legvégső verzió az, hogy 1 mély, két közép és egy piezo. Arról még mindig nem tettél le? Én is csináltam anno egy hangfalat bulizásra és piezot raktam bele, hogy az majd nagyot szól. De mára már nagyon megbántam. Nagyot szól, de szét...sza a fület, idegesítő hangja van. Én erősen lebeszélnélek róla, de a Te dolgod. Szívesen tervezek neked dobozt, csak akkor 1-2 dolgot tisztázni kéne. Pl, hogy van e elképzelés formára, mennyi szabadságot adsz nekem tervezésre stb..
Várom a válaszod!

Minden jót!
(#) Directors válasza mbacoustic hozzászólására (») Jan 28, 2008 /
 
Hali

Semmi gond hogy sokára írtál.

Eggyenlőre igen maradok a piezónál.
Ja és készül egy új erősítő is hozzá.

Hát már megterveztük haverral a hangfalat.De azért köszi szépen a segítséget ezer hála.
Ha készen lesz majd megmutatom.

Egyébként kicsit kockább alakú lesz.65cm magas,64 széles és 40cm mély.

Hát azért remélem a mostaninál nem lesz roszabb a hangja.
(#) Gery válasza mbacoustic hozzászólására (») Jan 28, 2008 /
 
Hello!
MNC Eclipse 2-es 10"-os hangszórónak számításaid alapján mijen doboz lenne a legjobb. Mert az egyik hangszóró haldoklik és kondoltam ha lecserélem kicsit többet kilehetne-e hozni belőle... Egy másik topikba abba maradtunk hogy nemérdemes váltosztat mert most 66liter zártba van és az adatok alapján a hangszóró nemjó reflexbe.
Itt vannak a hangszóró adatai. Majd nézzd már meg ha van időd légyszives.
Ja és mégvalami... Most egy dóm van hozzárakva és csak arrol vannak levágva a magashangok a mélyközép direktbe szól mivel kétutas. Érdemes lenne hozzá hangváltót csinálni? Jobb lenne? Csakmert azon gondolkodtam hogy elvesznek a középhangok akkor

mnc250.wdr
    
(#) Jofo hozzászólása Feb 3, 2008 /
 
Hali
érdeklődés képpen kérdezném hogy tud e valaki olyan internet címet vagy file-t mellékelni ahol vagy amiben le vannak írva a hangfaltípusok és jellemzőik mert mindig olvasom hogy ilyen meg olyan hangfal de azt se tudom hogy mit jelent
előre is köszi
(#) mbacoustic válasza Jofo hozzászólására (») Feb 4, 2008 /
 
Szia Jofo!

Fejből nem tudok neked ilyen címet mondani, próbáld meg a google-t Amúgy már ígértem, hogy fogok írni egy cikket ide, igyekszem részletesen megcsinálni, abból majd okosodhatsz.
Addig is: alapvetően 4 dobozfélét különböztetünk meg, zárt, nyitott, transmission line és tölcsér. A zárt dobozoknál, a hangszó által hátrafelé sugárzott hangokat igyekszünk teljesen kioltani. A zárt előnye a könnyű tervezhetőség a kellemes egyenletes hang, hátránya a rossz hatásfok és nehéz levinni a mélységekbe...
nyitott dobozoknál a hátra generált hullámokat is felhasználjuk, ezzel növelve a hatásfokot valamint kihasználva a helmholtz rezonátor elvet lehangolhatjuk dobozunkat a szőnyeglobogtató mélységekbe. Előnye a jobb hatásfok és a jó hangolhatóság, hátránya a nehéz tervezhetőség és egyéb járulékos hibák (pl szélzaj). A TL is a nyitott dobozokhoz tartozik azzal a különbséggel, hogy a hangszóró egy "csőbe" kerül melynek hossza egész számú hányadosa a rezonanciafrekvencia hullámhosszának. A tölcsérek pedig az exponenciális tölcsér sajátosságát használja fel és ezáltal illeszti a hangszóró akusztikus impedanciáját a levegőéhez, ezekkel érhető el a legjobb minőség de nagy kompromisszumok árán (méret és egyéb).
Röviden ennyi.

Minden jót!
(#) banyaiakos válasza mbacoustic hozzászólására (») Feb 5, 2008 /
 
Látom nagyon érted a témát...
Énis nagyon várom a cikket mert egyáltalán nemértem ezt a progit, pedig MNC 30312-hez szeretnék egy ládát (mélysugárzó lenne kocsiba-szobába egyaránt) építeni és még anyit se tudok hogy mien tipusu kéne neki Remélem úgy már menni fog
(#) Jofo válasza mbacoustic hozzászólására (») Feb 7, 2008 /
 
Nagyon szépen köszi és várom a cikkedet
(#) kalaszl hozzászólása Feb 28, 2008 /
 
Sziasztok!

Problémáim akadtak a kitöltéssel. A Hangszóróhoz csak ezt a specifikácót találtam. Gitárláda akar majd lenni belőle.
(#) Bendog hozzászólása Máj 2, 2008 /
 
Üdv,
most használom először a WinISD-et és egy H2000-es hangszórónál, nevezetesen H31-421-ről lenne szó és a program állandóan -3db alatti értékeket mutat a diagrammon és az összes doboz fajtát kipróbáltam különböző térfogatokkal, de sose ment még a -3db-nek a közelébe se (kb -10db volt a csúcsa).
Átnéztem az adatokat és mindent helyesen adtam meg, csak 1-2 jelölést nem értettem: Hc, Hg és az fLe, amiben azt nem tudtam, hogyan kell megadni a freki tartományt.
Valaki egy kicsit ki tudna oktatgatni engem WinISD ügyben?
Köszönöm, Tomi
(#) cimopata hozzászólása Aug 25, 2008 /
 
Üdv,
ebben a progiban hol tudom állítani hogy hol legyen a hangszóró, hogyan legyenek az oldalak, és hogy hol legyen a bass reflex nyímás?
(#) cimopata hozzászólása Aug 25, 2008 /
 
up! Up!
(#) karpi válasza cimopata hozzászólására (») Aug 26, 2008 /
 
Itt van egy par kotelezo hazi olvasmany az erdeklodok szamara ,A cimeket regebben mentettem ki van egynehany ami mar nem mukodik de a legtobb mukodik es rengeteg link-et is szolgalktatnak meg pontosabb magyarazatokkal.
Ha egy kicsit ertesz az akusztikahoz es elektronikahoz a Google Translate-val le lehet "forditani" aztan egy kicsit korrigalva a szoszerinti teves forditast eleg sokat tanulhat az ember.

Speakerbuilding.com http://www.speakerbuilding.com/content/1014/page_5.php
Home Audio DIY Speaker FAQ http://www.lalena.com/audio/faq/speaker/
Details of the VR-6 and VR-8 Technology http://www.vonschweikert.com/vrline/VR-6W.HTM
JPO Speakerbuilding Linklist http://members.chello.se/jpo/
Try downloading a program like WinISD Pro alpha http://www.linearteam.dk/
Welcome To DIYSPEAKERS.NET http://www.diyspeakers.net/
spherical cermaic speakers - least distortion http://www.zako.com/techrev.htm
How to Design a Sealed Loudspeaker? - Qts, Fs sealed speaker enclosure... http://gecko.gc.maricopa.edu/~jmurbank/cis...udio/sealed.htm
Thiele-Small Terms and Definitions or just "T/S Parameters" http://www.mmxpress.com/technical/terms.htm
Zobel Networks, speaker design http://www.adireaudio.com/tech_papers/tech_central.htm
Speaker design calculator http://www.mhsoft.nl/spk_calc.asp
Neutralizing L(e) with a Zobel http://www.trueaudio.com/st_zobel.htm
Initial Enclosure and Crossover Designs - Zobel network http://www.angelfire.com/electronic/loudsp.../modelling.html
Passive Crossover Basics - Zobel Networks http://www.eatel.net/~amptech/elecdisc/xoorder.htm
Crossover Design http://www.silcom.com/~aludwig/Sysdes/Crossove_Design.htm
Sample 3 Way Crossover http://www.lalena.com/audio/faq/xover/
DIY audio homepage http://www.lalena.com/audio/
The Loudspeaker Design Cookbook - $39.95 http://www.amazon.com/exec/obidos/tg/detai...891827?v=glance
Part II: Digital Filters* http://www.silcom.com/~aludwig/Signal_proc...tal_filters.htm
Design of the Sound System http://www.silcom.com/~aludwig/Sysdes/Desi...ound_system.htm
Crossover Design http://www.silcom.com/~aludwig/Sysdes/Crossove_Design.htm
Construction of the Loudspeakers http://www.silcom.com/~aludwig/Loudspeaker...#Time_alignment
DIY'ers perspective on the top-selling Bose system http://www.intellexual.net/bose.html
Design of Loudspeakers http://www.linkwitzlab.com/design_of_loudspeakers.htm
Crossovers - 1st order http://www.linkwitzlab.com/crossovers.htm
F - Group delay and transient response http://www.linkwitzlab.com/frontiers.htm#H
JBL horns, speakers http://www.usspeaker.com/
Impedance Equalization Designer Help - Zobel Networks http://www.lalena.com/audio/calculator/impedEqual/help.shtml

3-way 1st order crossover is used in a 3-way vented enclosure system http://www.kbapps.com/audio/speakerdesign/.../xover3way.html
Slop Of The Crossover - tweeter/1st order @ 2kHz NO GOOD... http://www.caraudiogalaxy.com/caraudio_slopcrossover.htm
ScanSpeak tweeters - Google search http://www.google.com/search?hl=en&ie=UTF-...nSpeak+tweeters
tweeter 1st order crossover - Google search http://www.google.com/search?hl=en&ie=UTF-...order+crossover
Time aligned, Phase coherent, Phase aligned, http://www.geocities.com/kreskovs/TimeAligned2.html
Transient accurate, What's up with that.
Appendix E - Passive Crossover Components http://ldsg.snippets.org/appdx-e.php3
Crossover Demos http://www.silcom.com/~aludwig/Crossover_demos.html
Topic: 3 way 1st order crossover http://www.electrical-contractor.net/ubb/F...TML/000006.html
Transient Perfect 2nd Order Crossover http://www.geocities.com/kreskovs/CrossoverdocN.html
3-Way Series Cross-Over http://users.tpg.com.au/users/gradds/series_cross-overs8.htm
3-way 1st order crossover - Google search http://www.google.com/search?hl=en&lr=&ie=...order+crossover
cascading 1st order slopes http://www.mindspring.com/~chucksaudio/eqptrept.htm
Linkwitz-Riley Active Crossovers up to 8th-Order: An Overview http://www.rane.com/note119.html
Very High Quality DIY speakers anywhere? http://www.avsforum.com/avs-vb/showthread....threadid=170942
A full 300W into 4 Ohms, this CLASS D unit runs very cool http://www.adireaudio.com/diy_audio/amplifiers/dt300.htm
DIY parts, tech site http://www.partsexpress.com/
Understanding and Designing Passive and Active Crossovers http://www.termpro.com/articles/xover.html
Designing Passive Crossovers http://www.termpro.com/articles/xover2.html
Crossover Component Selection Guide http://www.partsexpress.com/resources/xover.html
A Different Approach to Series Networks http://www.geocities.com/jonrisch/LBIseries.htm
L-Pad Designer Help http://www.lalena.com/audio/calculator/lpad/help.shtml
Impedance Equalization Designer Help http://www.lalena.com/audio/calculator/impedEqual/help.shtml
Inductors, Capacitors, & Resistors http://www.lalena.com/audio/electronics/rcl/
chart of the frequency range of various instruments http://www.silcom.com/~aludwig/Sysdes/Musicsp.gif
Music and The Human Ear http://www.silcom.com/~aludwig/EARS.htm#Su...ve_vs_objective
Fostex Speaker Components - mid-hi drivers http://www.fostex.com/index2.asp?file=prod...ange/full_range
Fostex Speaker Components - mid-hi drivers http://www.madisound.com/fostex.html
Thiel CS7.2 Specifications 4-way system http://www.thielaudio.com/THIEL_Web/Pages/cs7_2.html
Sealed box - resonance hump (Zobel Networks) http://www.speakerworkshop.com/SW/Project/...closure%20A.htm
Filters, Zobel Network calculator........... http://users.telenet.be/educypedia/electro...atorsfilter.htm
The Naked Truth about Speaker-Cables http://www.tnt-audio.com/clinica/spkcbl_e.html
The Naked Truth about Interconnect Cables http://www.tnt-audio.com/clinica/intere.html
Series Notch Filter Designer Help http://www.lalena.com/audio/calculator/ser...otch/help.shtml
Passive Radiator Enclosures: In Theory and In Practice http://momentum.soundillusions.net/august02/tech2.html
RLC circuits match transmission lines to loads http://www.e-insite.net/ednmag/archives/19...097/08di_05.htm
How well do Zobel circuits stabilize the impedence of a driver? http://www.geocities.com/vyque/Caraudio/passives3
Driver Attenuation Circuit - L-Pad http://www.loudspeakers101.com/Lpad.htm
Loudspeakers 101 main page http://www.loudspeakers101.com/Sound.htm
Maximum Power (Resonance) in Series RLC Circuits http://www3.ltu.edu/~s_schneider/physlets/...resonance.shtml
Solen printed circuit boards - Lpad http://www.solen.ca/pcb2way.htm
"predicted" impedance http://www.lonesaguaro.com/speakers/zircon...alImpedance.gif
L-PADS - calculator!!!!!!!!!!! http://www.eatel.net/~amptech/elecdisc/lpad.htm
Series crossovers, how do they work? And parallel circuits http://home.hetnet.nl/~geenius/Crossover.html
Simplest is best! 1st order, 6dB/octave slope http://members.myactv.net/~je245/spktips.htm
SoundEasy V8.00 has been released - $249.95 http://www.audioxpress.com/bksprods/sotware/sof-sou.htm
First Order (6db/octave) Two-Way Crossover calculator http://ccs.exl.info/calc_cr.html
Unibox software - Design Your Own Loudspeaker Cabinet http://www.danbbs.dk/~ko/ubtxt.htm
Unibox software - Design Your Own Loudspeaker Cabinet http://www.danbbs.dk/~ko/ubdwnld.htm
Series vs. Parallel Wiring http://www.termpro.com/articles/spkrz.html
FRD Consortium is group of designers, experts, hobbyists and programmers http://www.pvconsultants.com/audio/frdgroup.htm
FM (Filter Maker) is a utility for creating Digital Filter Transfer Functions http://www.pvconsultants.com/audio/dsp/dplay.htm
Plotting a Speaker's Impedance: http://www.eatel.net/~amptech/elecdisc/resvsimp.htm
LMS - Loudspeaker Measurement System - $1395 http://www.linearx.com/products/analyzers/LMS/LMS_01.htm
Passive Crossover Basics http://www.eatel.net/~amptech/elecdisc/xoorder.htm
speaker crossover design software - GOOGLE search http://www.google.com/search?hl=en&lr=&ie=...design+software
plotting speaker's impedance - GOOGLE search http://www.google.com/search?hl=en&ie=UTF-...r%27s+Impedance
loudspeaker simulation software - GOOGLE search http://www.google.com/search?hl=en&ie=UTF-...G=Google+Search
The gold standard in analog/digital simulation - Micro-Cap 7 http://www.spectrum-soft.com/demo.shtm
(#) Gyurix hozzászólása Jan 2, 2009 /
 
Sziasztok szerintetek melyik a jobb program JBL Speaker Shop vagy Winisd? Az a baj, hogy egyikhez sem értek tudna valaki segíteni?Köszi!
(#) Kawmi hozzászólása Jan 16, 2009 /
 
Sziasztok.

Az lenne a kérésem h egy WinISD "szaki" számoljon már ki nekem egy SAL AHX2530-as hangszóróhoz egy reflexcsöves mélyláda térfogatot. Előre is köszönöm!
(Mellékeltem az adatlapját)

ahx2530.pdf
    
(#) Jofo hozzászólása Jan 26, 2009 /
 
hali mindenki megint én vagyok.
volna egy olyan problémám, hogy van egy ground zero GZTW38t jelzésű mélynyomóm, a gyári adat szerint bassreflex ládának az 53 liter a megfelelő,
viszont sztem ez nagyon kevés, inkább egy 74 literesre gondoltam az érdekelne engem, hogy szerintetek melyik a jobb, illetve, hogy ha a kettő közül egyik sem jó akkor mi lenne az ideális térfogat a számára
előre is köszi
(#) Directors hozzászólása Jan 31, 2009 /
 
Hali!
Mi a véleményetek erről a karakterisztikáról?
Hogyan szólhat ez a hangszóró? öblösen?

Ha hülye kérdést raktam fel akkor bocsi.

alpine.JPG
    
(#) BNT hozzászólása Feb 14, 2009 /
 
Üdv mindenkinek!

Teljesen új vagyok itt (most regeltem). Nem vagyok egy nagy szaki, de egy ideje foglalkozom a szóbanforgó programmal, és olvasgattam is a neten a témáról, így egy keveset hozzátennék az eddig elhangzottakhoz (senki ne vegye készpénznek, de talán segíthet). Nem tudom hogy az a sokat emlegetett "cikk" elkészült-e most nem is nézek utánna (aztán remélem nem találom fel másodszor a spanyolviaszt).

Ha jól láttam nem volt itt még szó az impulzusválaszról. Szerintem ez egy fontos tényezője a reflex doboz méretezésénél születő kompromisszumnak. Magam is csak egy keveset olvastam róla -ha jól emlékszem egy autó-hifi oldalon-. Mindenesetre ha nem értettem félre semmit, ez egyfajta gyors/rövid "visszhang" ami a dobozban keletkezik. Megfelelően csillapított dobozban csak a mély tartományt érinti, de ott csúnyán belerondíthat a képbe főleg nagy méretű ládáknál. Amíg nem tudtam erről a tényezőről, én személy szerint marhanagy ládákban gondolkoztam, mert meg voltam őrülve a minél mélyebb alsó határfrekvenciáért, és a nagyobb kiemelésért a lehető legmélyebb tartományban. Ennek az eredménye lett egy 200 literes láda, ami ugyan tényleg jó mély tartományokat is megszólaltat, a hatásfoka is elég jó, de nagyobb hangerővel nem bírom hosszabb ideig hallgatni. Ez a doboz ugyanis kb 40 Hz tájékán szinte "kong". Itt haladja meg az impulzusválasz értéke az elfogadható határokat (ami nem tudom hol húzandó meg, szerintem valahol 10 miliszekundum közelében). Ez lényegében azt jelenti, hogy azon a frekvencián a doboz egy rövid ideig még akkor is adja a hangot, amikor az erősítőből már nem érkezik -erre a frekvenciára vonatkozó- jel. Az egy dolog, hogy van ez a röviden elnyújtott lecsengés, de ez belezavar az adott pilanatban sugárzott más frekvenciákba is, és a láda teljesen elveszti azt a képességét, hogy az egymáshoz közeli, különböző frekvenciában megszólaló (vagy általában egymáshoz időben közeli) hangok "külön-külön hallhatóak" legyenek, egy "összemosott" és kissé "hamis" mélyhangzást kaptam. Hát nehéz volt belátni, hogy ennyi anyagot, és időt elpazaroltam egy szinte használhatatlan ládára, dehát ennyivel is előrébb vagyok, a következő ládánál már nem esek ebbe a hibába. Tanuljatok a hibámból, ne csak az átviteli karakterisztikával foglalkozzatok!

Nekem a sima (nem béta, nem magyar) win ISD-n egy Group delay nevű grafikon tűnik az impulzusválasz megfelelőjének elsősorban a függőleges tengely mértékegységéből kiindulva (milisec), meg abból ahogy a dobozméretkre és a hangolásra változik a görbe. Ez a görbe jó, ha minél alacsonyabban fut, minél kevésbbé hullámos. Ha púpja van, az lehetőleg 30 Hz alatt legyen, mert abban a tartományban már elég kevés zene "szólal meg".

Egyébként ez a görbe jól szemlélteti, hogy mi a zárt doboz nagy előnye, zárt dobozban szinte mindig jóval kedvezőbb körbét kapunk.

Directors!

(Bár lehet hogy már nem aktuális a kérdés) Ez a karakterisztika szerintem elég jó egy ekkora ládától. A kb 28,5 Hz ahol a -3dB vonalát metszi már eléggé "öblös" tartomány. Mivel nem kiemelésre van hangolva, valószínűleg nem lesz olyan észveszejtően nagy hatásfoka (nagy hangerőhöz igényelni fogja a wattokat), de kellően mélyre lemegy, biztos hogy nem fogod úgy érezni, hogy nem elég mély a hangja (persze a szoba akusztikáján, a doboz elhelyezésén, csillapításon, merevítésen stb még sokminden múlhat).

Ha magasabbra hangolod, kihozhatsz jobb érzékenységet egy viszonylag szűk tartományban (ez mondjuk egy 40-50 Hz táján "tetőző" 2-3dB-nél nem magasabb púp esetén szerintem egy kedvező mélyhangkiemelést ad -de ezzel szerintem a szakik többsége nem értene egyet-). Általában a kiemelésre hangolt reflexdobozok a kiemelt frekvencia környékén valamivel (rossz esetben sokkal) rosszabb impulzusválszt produkálnak, dehát ez már kicsit szubjektív dolog, hogy ki miben mennyi kompromisszumot hajlandó kötni (kinek a jó hatásfok, vagy a mélyebb átvitel, kinek a szárazabb, tisztább, "gyorsabb" hangzás a fontosabb).

Ha valahol hülyeséget írtam javítson ki aki meglátja.

Az én kérdésem az lenne, hogy a ferekvenciaváltó (passzív szűrő) számoló részét a programnak hogyan kell használni. Én ott akármit akárhogy töltök ki, csak hibaüzenetre jutok mindig vele.
Következő: »»   4 / 6
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem