Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » WinISD kérdések, hogyanok
 
Témaindító: Ferix_, idő: Feb 9, 2006
Témakörök:
Lapozás: OK   3 / 6
(#) zsoltee0001 válasza Blint hozzászólására (») Aug 15, 2007 /
 
én is erre gondoltam először
de akkor viszont a 4. ed rendű bandpass -ba be se fér a hangszóró
(#) mbacoustic hozzászólása Aug 17, 2007 /
 
Sziasztok!

Nyaralni voltam (jó sokat ), ezért nem tudtam jelentkezni, mindenkitől bocsi. Emiatt a cikkem is késni fog kicsit, de mostantól gőzerővel ráhasalok.
A dia mindkét progiban a membrán átmérőt jelenti, a box shape-et pedig szerintem felejtsétek el, ha megvan a térfogat, mindenki vegyen elő egy lapot, ceruzát meg számológépet, és tervezze meg a dobozát. A WinISD Pro pedig egy nem befejezett verzió, ezért nem tud dolgokat, de amit tud azt jobban mint a beta. Zsoltee0001 szerintem Te is állj át a Pro-ra nyugodtan, a cikk is arról fog szólni.

Üdv!
(#) Directors hozzászólása Dec 5, 2007 /
 
üdv
Ezeknél mit lehet beállítani? (fájlmelléklet)

00.ZIP
    
(#) mbacoustic válasza Directors hozzászólására (») Dec 5, 2007 /
 
Üdv!

A tervezendő doboz paramétereit tudod beállítani, úgymint zárt, reflex vagy bandpass rendszer, hány hangszórót akarsz belerakni, és azt milyen elrendezésben valamint a doboz hangolását tudod állítani.
Mellékeltem az általam készített magyarosítását a programnak, de ez még nincs teljesen kész! Ennek ellenére lehet, hogy nagy segítség lesz.

Minden jót!
(#) Directors válasza mbacoustic hozzászólására (») Dec 5, 2007 /
 
hali
Hát te 1 Isten vagy 10000000000 hála.
(#) Directors hozzászólása Dec 5, 2007 /
 
hy
A vonalnak hogyan célszerű állnia vagy hogyan kellene?
mindég attól függ hogy milyen típusú ládába rakom?
(#) mbacoustic válasza Directors hozzászólására (») Dec 6, 2007 /
 
Hy!

Az már egy komplexebb és bonyolultabb téma, ítt a fórumban ígértem, hogy írok egy cikket a progihoz, de még mindig nincs kész (már ég a pofám miatta), egyszerűen nem jut időm rá a suli meg az alkalmi melók mellett... Mindenkitől bocsi!
Röviden: az a vonal a leendő dobozod karakterisztikája, alapvető eltérés van a doboztípusok közt, amik a rendszerek sajátosságai, ebbe most nem mennék bele. Ha a karakterisztika valamely szakasza a 0 dB-es vonal felett van, azon a tartományon a doboz felerősíti a hangszórót, ahol alatta, ott csillapítja. Az ideális karakterisztika a határfrekvenciától rajta van a 0 dB-es vonalon, de ilyen nincs. Zárt doboznál is átléphető felfelé ez a vonal, de reflexnél lényegesen jobban, ezzel érhető el, hogy egy adott frekvencián baromi nagyot szóljon, de ez kompromisszumokkal jár...
Zárt rendszernél a letörés meredekségét úgy lehetne legjobban jellemezni, hogy minél meredekebb, annál kopogósabb, dinamikusabb mélyeket kapsz, minél enyhébb, annál lágyabb, öblösebb a mélytartomány (a standard érték a Qtc=0,707 ettől felfelé keményebb, lefelé lágyabb).
Ennyi röviden... Ezért akarom megcsinálni a cikket, de már tényleg nem ígérek semmit... Egyszer talán elkészül..

Minden jót!
(#) Directors válasza mbacoustic hozzászólására (») Dec 6, 2007 /
 
Értem köszi
Egyébként bevittem az adatokat és eléggé sok helyen íreális adatokat adott ki 500 l meg 200l között.
Eggyetlen 1 van ami építhető az a 48l.
Ja és van 1 olyan is a progiba hogy Maximális teljesítmény(karakterisztikánál) na ott nálam mindég nulla.
Ez miért van?
A dobozok közötti alapvető eltérést azt megtalálom valahol a neten?
és csak zárt rendszernél szól öblösebben ha minél enyhébb a vonal lefelé?
Előre is köszi a segítséget.
(#) Gery hozzászólása Dec 6, 2007 /
 
Directors a magyarosításért 1000köszönet!!!!!
mbacoustic viszont ha van időd azért a cikket is elfogadnánk, biztos sokakat érdekelne.(megértem mondjuk ha nincs időd nekem is soksoor van ez ezért nemhibáztathat senki)
De egy kérdést énis felrakok. A Maximális teljesítmény függvénnyel vannak gondjam. Bármikor mikor tervezek egy dobozt és a freki átvitel már jó itt mindig egy üres juk szokott lenni. Beírtam egy gyári doboz adatai és ott is. Itt a kép róla. Az érdekes csak az hogy zártnál nincs ilyen probléma, csak reflexnél. Ez mért van? És mit eredményez?

névtelen.JPG
    
(#) Directors válasza Gery hozzászólására (») Dec 6, 2007 /
 
Hali
őő ne nekem köszönd hanem mbacoustic-nak ő külte.
(#) Gery válasza Directors hozzászólására (») Dec 6, 2007 /
 
Akkor neki is megköszönöm
Különben gondolkodtam az előző dolgon amit leírtam. Ott a hangszóróra 380Watt van megadva csúcsba.(az adatlapján) de RMS-be 200W-ot tud és a lyuk "fölötte kezdődik", tehát ha pl a hangszóró adatoknál átírom 200W-ra akkor tökéletes lesz. Nyilván ez lehet a gond. De arra még kíváncsi vok hogy ha télleg 380Watt lenne a hangszór és annyiról menne akkor ez miteredményezne? (a leégésen kívül )
(#) Directors hozzászólása Dec 7, 2007 /
 
Segíts mbacoustic.
(#) Directors válasza Gery hozzászólására (») Dec 7, 2007 /
 
hali
Betudnád nekem vinni azokat az adatokat amit mellékeltem a progiba?
Neked hány litert ad ki?

SXA 3050.pdf
    
(#) Gery válasza Directors hozzászólására (») Dec 8, 2007 /
 
Most arra vagy kíváncsi hogy alapbol, ha nemnyúlok hozzá akkor mien adatok jönnek ki? Hát bevittem, kicsit siettem remélem az adatokat jól adtam meg Inkább felrakok róla képeket, úgy minden adatot látni fogsz. Különben mindig ilyen irreális adatokat szokott megadni, ezt már észrevettem....
(#) Directors válasza Gery hozzászólására (») Dec 8, 2007 /
 
hali
Igen erre gondoltam.köszi
De akkor ezzel hogyan lehet jól számolni?
Mi a titka?hogyan csináljam?
(#) Gery válasza Directors hozzászólására (») Dec 8, 2007 /
 
Hallod, ha én ezt tudnám.... talán az amit mbacoustic leírt hogy a freki függvénynek hogy kell kinéznie...
(#) Directors hozzászólása Dec 8, 2007 /
 
értem köszi
Egyébként én is erre gondoltam csak azt nemtudom,hogy hogyan kellene kinéznie a görbéknek
Ezt lenne jó megtudni.
Esetleg a zárt doboznál sejtem hogyan kell állnia.
(#) mbacoustic válasza Directors hozzászólására (») Dec 10, 2007 /
 
Sziaztok!

Boccs, de hétvégén nem szoktam netezni. Feltettetek pár kérdést
Az irreális adatok nem meglepőek (mostanra nekem ), de nincs nagy gond. Arról van szó, hogy amikor kiválasztod a doboz hangolását a program kiszámolja, hogy az milyen dobozban teljesül, és ez esetenként irreálisan nagy lehet. A dobozfajta kiválasztásánál található egy mutató (EBP) ennek az értéke alapján megválasztható, hogy melyik doboztípus a legideálisabb a hangszórónak a döntést megkönnyíti az ott található kék 'vonal'. Ha pl az EBP érték alapján a te hangszóród reflexbe való, nagy valószínűséggel irreális adatokat kapsz zárt dobozként. De nem törvényszerű (az SA 2030 pl 35l reflexben és 15 zártban). Előfordulhat még az, hogy rosszul adtad meg a paramétereket, esetleg rossz mértékegységben (bár láttam, hogy Gery is bevitte...) amúgy a bevitelnél a mértékegységeket rájuk kattintva lehet állítani.
A program a beállított hangoláshoz végez egy számolást, mint már mondtam, de neked ezt nem kell elfogadnod. Ha kapsz 500 litert írd át 50-re, nézd meg mi történik. Mindenképp megváltozik a görbéd, felfelé fog tolódni, és meredekebb lesz, még akár púpos is lesz. Megváltozik a Qtc paraméter is (ez amúgy a rendszer jósági tényezője) felfelé.
A zárt doboz lényege, hogy a hangszóró hátuljáról induló hangokat teljesen elnyeli (a csillapításokkal együtt), mivel a doboz zárt a benne lévő levegőt, a hangszóró összenyomja, vagy épp "kitágítja". A gond az, hogy a levegő sem hagyja magát, és rugóként tolja a membránt illetve húzza vissza. (ez a dobozba zárt levegő rugóállandója) így már talán érthető, hogy miért lesz keményebb dinamikusabb a hangzás, ha a dobozméretet csökkented.
A reflex dobozok teljesen más világot képviselnek. Itt felhasználják a hátul keletkezett hangokat. A reflex dobozok helmholtz rezonátor elven működnek. A doboz egy hangolt rezonátor, melyen a hangolást a reflexcsővel végzed. Ez sokkal nagyobb szabadságot ad, mint a zárt doboz, de sokkal több gond is van vele Itt a hangolást úgy végezheted, hogy a dobozmérettel, és a hangolási frekvenciával játszol. Szépen változik hozzá a karakterisztika is. Meg kell keresni azt a beállítást ami a legjobban tetszik, és meg is valósítható. Amítől összetettebb a dolog az mind a rezonanciából és a nyitottságból adódik...
Mivel itt lemondtunk a rugóállandóról, nincs mi megfogja a hangszórót (a saját rögzítésén kívül) ezért az sokkal nagyobb kilengéseket produkálhat drasztikus esetben csattogni fog, ahogy a membránszél megfeszül /Gery kérdésére itt a válasz, a pmax görbén a lyuk-nál egy olyan rezonancia lép fel ahol a hangszóró nagyon kileng, és ha nagyobb teljesítményt adsz rá káros következményei lehetnek, nézd meg, ha nem adod meg az xmax paraméter nem számol pmax függvényt/. Szóval minél mélyebbre hangolod a dobozt annál nagyobb kilengése lesz a hangszórónak, másrészt a reflexcsőben áramló levegő sebessége igen zavaró mellékzörejeket tud generálni, így annak minimalizálására kell törekedni, /segítségül hívható a levegő sebesség karakterisztika/ a reflexcső méreteinek variálásával. Ezenfelül teljesen más hangja van egy reflexdoboznak, mint egy zártnak, itt nemtudom megmondani, hogy milyen görbéhez közelítőleg milyen hang tartozik, mert mindenhol más, ha nagyon mélyre hangolod, lukas lesz a felsőbasszus, vagy nagyon beleghet a hangszóró és akkor kontrollálatlan lesz a hang, szóval nem gyerekjáték a reflexet jól eltalálni, sokmindenre kell figyelni, és van egy csomó építési trükk, amivel a progi nem tud számolni.
Nemtudom, hogy említenem kell e, de így biztos...
A karakterisztika leolvasásánál, a -3dB-es pont /lila vonal/ és a görbe mettszéspontja adja az alsó határfrekvenciát. Ha azt akarod, hogy a hangfalad 35Hz-től szóljon addig kell hangolni a dobozt, míg a görbe ott metszi a -3dB-es tengely.
Egyszer ennyi, várom a további kérdéseket, amíg nem haladja meg a képességeim

Most Online leszek egy darabig, kérdezettek bátran.

Üdv!
(#) Gery válasza mbacoustic hozzászólására (») Dec 10, 2007 /
 
Akkor lássuk
-Általában a zenékben milyen méllyekre szokott lemenni a hang? Tehát szerintem a 20hz-nek nemsok értelme van de tapasztalataid alapján milyen mélyre kell/kéne általában lemmenie?
-A zárt dobozokat nagyábbol már vágom , de reflexek(ami nekem a kedvencem ) ahogy írtad télleg bonyolultabbak. Tapasztalataid alapján tudsz valamit mondani hogy mégis hogyan kéne elindulni? Tegyük fel hogy a hangszóró egyik adatábol, mondjuk saccperkábe mekkora doboz kell neki. Gondolok itt arra hogy mondjuk 30-40L vagy 130-140L kell neki és akkor melyikböl induljak. Végülis ez elég tág fogalom, két napig írhatnál róla, de összefoglalva tudsz erröl mondani valamit?
-És most az utolsó Hogyha a freki átvitel görbét ezen tudásaim alapján már megterveztem, ahogy nekem jó, akkor fontos-e még figyelembe venni más függvényeket is vagy azok csak adatok és nemolyan fontosak?
-Jah még valami A "xmax görbe lyukával" kapcsolatban. Erre a hangszórra max 300Watt van ráírva rmsbe meg 200. Mivel ez úgyis tulzás én 100Watt remessel fogom halytani. Ez a "lyuk" 230W-atnál lép fel, de mivel akkorát ugyse szol nincs gond.(ugye? ) De ha tegyük fel mégis bírná a 300Wattot akkor ez a doboz nemlenne jóneki és megkéne úgy tervezni hogy az nelegyen benne?
(#) Directors válasza mbacoustic hozzászólására (») Dec 10, 2007 /
 
hali
köszi szépen a segítséget
Megtennél nekem 1 szivességet?
Ehez a hangszóróhoz mekkora doboz kellene?
Te mit ajánlanál? (Sal SXA 3050 kétutas hangfal lenne és zártba és reflexbe kellene kiszámolni)
Előre is köszi.

(#) mbacoustic válasza Directors hozzászólására (») Dec 10, 2007 /
 
Sziasztok!

Gery:
A 20Hz-nek van értelme, egy orgona pl 20Hz alá is mehet, de tényleg nem érdemes célnak kitűzni, mert nagyon nehéz elérni, úgy, hogy más ne bánja... Én azt mondom, hogy egy 30-35Hz már elég jó. Az én aktuális hangfalam 33-35Hz környékére van hangolva és igen komolyan gondolja, de hiányzik a felsőbasszusa, ezért is fogom átépíteni mégpedig úgy, hogy meghagyom ezt a hangolást, csak lesz mellette egy zárt doboz is (egy kabinetben) keményre hangolva. Sajnos nem tudok még saccperkábét se mondani, mert nem ismerem az általad kiválasztott hangszórót, és ha megmondod mit választottál akkor se biztos, hogy tudnék bármit ajánlani hozzá, de annyit megtehetek, hogy megnézem WinISD-be, ha átküldöd a kitöltött hangszóró fájlt, vagy az adatlapját (az elsőnek jobban örülnék), és akkor talán tudnék javasolni valamit.
Reflex tervezésénél szerintem kimondottan fontos a többi függvény figyelembe vétele. Fontos mindegyik, de ami a mi szintünkön (nem akarok senkit degradálni, de hol vagyunk mi pl egy B&W-től - aki nem ismeri a márkát mindenképp nézzen utánna Bowers & Wilkins - ) szerintem ami még kiemelt függvény az a "hátsó nyílás - levegő sebessége" Ez ugyanis erősen befolyásolja a nyílás mellékzaját, tehát a minimalizálására kell törekedni, ezt a csőátmérő növelésével lehet elérni, de ezzel párhuzamosan a csőhossz is nő, így egy racionális értéket kell kikísérletezni. De sokmindere kell figyelni a dobozépítésnél is, szívesen állok rendelkezésedre. Az a lyuk pedig nekem gyanús, mert nálam az egyenes szakasz az RMS teljesítmény, lehet, hogy azt rosszul adtad meg, de nem számít, mert 100W-ról hajtva nem fog gondot okozni, ha elérnéd a szintet zenei anyagon az sem okozna gondot, csak mérőjelnél kell odafigyelni.

Directors:
Megfogom nézni amit kértél, de érdekelne, hogy mit szertnél belőle kihozni. Mire akarod használni hol stb...
Csak azért érdekel, mert ha HiFi-hez építed, akkor lebeszélnélek a 2 utas rendszerről, mert ez a hangszóró inkább szubmély mint mély így a középtartománya igen sovány, szobai HiFi használatba, mindenképp használnék közepet hozzá, vagy ha még nincs megvéve, lehet mást választanék...
És persze Neked is szívesen segítek építési tanácsokkal is.

Minden jót!
(#) Gery válasza mbacoustic hozzászólására (») Dec 11, 2007 /
 
Itt van a winisd-s bevitt adatok, és a gyári adatok is. Most arra gondoltam hogy ezt megépítem "profin" a gyári adatokkal meg minden és ezután építenék egy olyat amit én terveztem, de addig is (akár a gyárit utánépítve amin tom az adatokat) megtanulom használni a winisd-t.(legalábbis ezt tanácsolták hogy először tanuljunk meg normálisan hangfalat építeni majd jöhet a tervezés is, persze nemez lesz az első "utángyártott" hangfalam). Azért felrakom az oldalra, bár még a hangszóró se 100% de valszeg ez lesz(kocsiba). Ebben a dobozba 47hz-ig megy le de akkor ez lehet nemis olyan jó Néztem a levegő sebességét és a legmagasabb pontja majdnem 2m/s. Ez mitjelent pontosan, tehát mi az az érték ami már nemjó, zavaró?
(#) Directors válasza mbacoustic hozzászólására (») Dec 11, 2007 /
 
hali
köszi az eddigi segítséget.
Igen hifi célokra akarom használni és kisebb házibulikra. Már régen megvan csak kétutas hangfalba(reflex) és nemtudom ,hogy elég e neki ez a méret.Nemtudom így érted e de a (h):50cm a (W)40cm a (d)pedig 26,3cm
Egyébként énis gondolkoztam a 3 utason csak még nemtudom milyen hangszórót vegyek középnek de ezen még gondolkozok.
Ha kiválasztottam a középsugárzót akkor leírom neked a hangszóró adatait és típusát.
Ja és ha gondolod teis ajállhatnál középsugárzót Sal-ból esetleg M.N.C.
Tényleg kb. hány cm legyen a középsugárzó?
A hangváltó az házi lessz.
(#) mbacoustic válasza Directors hozzászólására (») Dec 13, 2007 /
 
Sziasztok!

Boccs, de ma estére rakták rendbe a netet itt a koliba...
Gery: Megnézem a hangszórót, amit küldtél, majd írom mire jutottam, a 47Hz pedig nem rossz, autóba meg főképp. Az egy teljesen más akusztikus környezet, mint egy szoba. Az alacsony frekvenciás hangok a hullámhosszuk miatt be sem férnek a karosszériába, emiatt elvész a hangjuk. Ezt szokták teljesítménnyel kompenzálni. A 2m/s pedig sztm elég jó érték, én is azon vagyok. Azt még nem tudom, hogy ez mennire zavaró, de a 4,5-5m/s engem baromira zavar (olyan van most ). Amúgy ez a reflexcsőben ki-be áramló levegő sebessége.
Directors: Az általad megadott dolgokat is megnézem, majd írom a véleményem. Az SXA-val az a gond, hogy 4-ohm-os, és SAL-ból közép inkább a 8-asokból van, de nembiztos, hogy ez akkora gond. Én a 13-16cm-es hangszórókkat ajánlom, esetleg az SA szériából, az nagyjából menne a mélyhez.
Ha megvannak az eredmények jelentkezem!

Üdv!
(#) Directors válasza mbacoustic hozzászólására (») Dec 13, 2007 /
 
hali
okés
Egyébként én ezt a hangszórót néztem ki mert szerintem ez jó hozzá SBV 2020/4 80/50W ennyi szerintem elég hozzá, hogy a három hangszóró egálba legyen vagyis eggyik se füstöljön le 120W-ig.De ezt te jobban tudod
Várom a választ.
bye
(#) Directors hozzászólása Dec 15, 2007 /
 
help mbacoustic
(#) mbacoustic válasza Directors hozzászólására (») Dec 15, 2007 /
 
Hali!

Azt a hangszórót semmiképp nem ajánlanám, mert az egy mélysugárzó. 16cm fölé nem mennék, szükségtelen. A teljesítményt a mélysugárzó emészti fel a középre és a magasra nem jut akkora teljesítmény. Ha megfigyeled, a magas sugárzóra is zenei teljesítményt írnak, asszem, hogy a SAL DTF12 100W zeneit tud, de névlegesbe asszem 20-30-at bír ki. egy 30-60W-os közép elegendő. Mivel az SXA alumembrános (ha jól emléxem), így az SA 1315-öt, vagy az SA 1620-at ajánlom középnek. Ha nem számít a vizuális egység, akkor az SBX 1320, vagy SBX1620 jobb választás lehet.

Minden jót!
(#) Directors válasza mbacoustic hozzászólására (») Dec 15, 2007 /
 
hy
Akkor az nemszámít hogy a mély 4 ohm a közép meg 8 ohm lessz?
A vizuális egységen mit értessz?
(#) Gery válasza Directors hozzászólására (») Dec 15, 2007 /
 
Nekem is volt egy olyan hangfalam ahogy 8ohm mély és 4ohm magas volt, de az csak kétutas, mondjuk én azt mondanám nembaj, de azért várjuk a "hozáértő" szávát
Amúgy a vizuális egységen nyilván a kinézetre gondol, nemde?
(#) mbacoustic válasza Gery hozzászólására (») Dec 15, 2007 /
 
Gery jól beszél, nem nagy baj, ha eltérnek az ohm számok, a lényeg, hogy az erősítőénél ne legyen kisebb, mert az az erősítőben fog kárt tenni. Ellenben ha magasabb az ohm-szám kisebb teljesítményt tud leadni rá az erősítő. (pl 100W-ot tud 4ohm-on, akkor ha 8ohm-os hangszórót tezsel rá akkor arra 50W-ot fog tolni). Tehát némileg halkabban fog szólni a közép, szerintem nem lesz zavaró, inkább előnyös. És valóban a kinézetre gondoltam. Amúgy ha az nem számít, akkor az AHX1620 jöhet még szóba, mint 4ohm-os közép.

Üdv!
Következő: »»   3 / 6
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem