Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Erősítő mindig és mindig
Mielőtt kérdezel, a következő két dolgot ellenőrizd! I. A helyes tápfeszültségek megléte. II. A kimeneten van-e egyenfeszültség. Élesztés.
Lapozás: OK   1483 / 2519
(#) Csongi_ válasza pinyó39 hozzászólására (») Jan 10, 2014 /

A hangszorot levettem ra kimenetrol. Arra is gondoltam, hogy egy tranzisztor kinyit, es mar nem zar utana, es ezert van a DC.
(#) reloop válasza Csongi_ hozzászólására (») Jan 10, 2014 /

Szia! Szedd szét, gondosan takarítsd ki ha szükséges! Vedd szemügyre látsz-e benne valami szokatlant!
Szerk.: Mennyi ideig nem volt használva?
A hozzászólás módosítva: Jan 10, 2014
(#) Csongi_ válasza reloop hozzászólására (») Jan 10, 2014 /

Aki adta, annak szekrenybe pihent. En egy evrol tudok, hogy nem volt hasnalva, de lehet, hogy pihent tobbet is.
Azt mondta, utoljara meg mukodott jol.

A tápegység elektrolit kondenzátorait meg szokta viselni a hosszú feszültségmentes állapot, azért kérdeztem. Ilyenkor formázni kell őket. Ennyire talán ne menjünk bele. Ami fontos, hogy ne kösd közvetlenül a hálózati feszültségre, az egyik ágat szakítsd meg egy 230V-os 40-60W-os izzólámpával (hányszor leírtam már ezt) az világítson, ha túl sok áramot szeretne felvenni a készülék.
Kezdjük onnan, hogy kitakarítod és teszel fel róla fényképet. Hosszas volna minden elképzelhető hibalehetőséget felsorolni. A képalapján lehetne szűkíteni a kört, sőt az is megeshet, hogy már neked szemet fog szúrni valami furcsaság. A forrasztási oldal is fontos!
(#) Spike888 hozzászólása Jan 10, 2014 /

Hali!
Van egy nagyon régi erősitő (papír szerint még Nyugat- Németországban gyártották ) már javították így eléggé ronda de az alkatrészek elégé jó minőségüek ,van benne egy TDA 2025 ami sikeresen kiment és sehol nem találok hozzá mit ajánlottok helyette ?
(#) reloop válasza speed008 hozzászólására (») Jan 10, 2014 /

Szia! A szűrő és a végfok között ne legyen túlméretezve a csatoló kondenzátor, akkor a lengések eleve nem tudnak átjutni.
Valószínűleg hat egymásra a két áramkör, a szűrő tápágába iktass be 100-200 ohm ellenállást és a szűrő betáp pontjaira köss 100-470µF kondenzátort!
Valami kép jó lenne, hogy lássuk miről is van szó.
(#) Csongi_ válasza reloop hozzászólására (») Jan 10, 2014 /

Azt tudom, hogy izzoval sorbakotve a trafot, megvedi az alkatreszeket, ha jol emlekszem pont ebben a topikban olvastam, es mar tobbszor is alkalmaztam, de nem gondoltam volna, hogy ez megtortenik. A kondenzatort hogyan kell formatalni?
Kepeket csak hetfo delutan tudok feltenni, mert hetvegen nem leszek itthon.

Az elektrolit kondenzátor formázása lépcsőzetes töltési és kisütési szakaszokból áll. Az előtét-ellenállásos kísérletezgetéssel nagyjából letudható, és koránt sem biztos, hogy szükség lesz rá.
(#) speed008 válasza reloop hozzászólására (») Jan 10, 2014 /

Szia!
Töltök fel képeket, hogy lássátok ti is mi a helyzet.
A végfok panelom a hobbielektronikán megtalálható kapcsolás alapján készült megépítésre.
Valószínűleg hatnak egymásra mert egyenként semmi bajuk nincsen, csak közösen nem

A javasolt módosításokat megpróbálom elvégezni most.

A csatoló kondenzátorok 1µF os ak jelenleg
(#) reloop válasza Spike888 hozzászólására (») Jan 10, 2014 /

Szia! A TDA2005 hasonló felépítésű, de nem lesz kompakt megoldás sajnos.

A tranzisztor mellett látok annyi kondit, hogy lehet köztük tápszűrő is, egy leválasztó ellenállás is megoldhatja a problémádat.
A csatoló kondik jelentős kapacitásúnak néznek ki. Az majd legyen a következő lépés, ha szükség lesz rá.

Szia,
Ha jól értem akkor tegyek ellenállást a szűrő táp ágába?
Ellenállást próbáltam már közbe iktatni, az egy elég nagy állandó háttér zajt eredményezett.
Vegyem ki a csatoló kondikat egyenlőre?

A tranzisztoros szűrőben látok egy diódát a 9V felirat mellett. Ha az Zener lenne akkor mérj rajta feszültséget. Előfordulhat, hogy pont rossz irányba akarlak elindítani. A szűrő stabil tápfesz esetén talán nem fog lengeni. Ha 9V alatt mérsz, akkor pont a vele soros ellenálláson kéne csökkenteni.
(#) Phoenix82 hozzászólása Jan 10, 2014 /

Sziasztok!

A segítségeteket szeretném kérni.Van egy Sony TA-F120-as erősítőm, ami kis hangerőn kb. 1/4-ig tökéletesen szól,viszont afölött mindig letilt,kiold a relé majd ha visszább veszem a hangerőt újra bekapcsol és szól,ha nagyobb mélyek vannak akkor hamarabb lekapcsol és fejhallgató vagy hangszóró csatlakoztatása nélkül is.A nyugalmi áram gyári értékre van beállítva,a hűtőborda teljesen hideg a meghajtó IC-k langyosak.A feszültségeket és kimeneti DC-t holnap megmérem.

Mi okozhatja ezt ?(végfok,védelem ic)

Minden segítséget nagyon köszönök!

Szia az egy bzx55c 9v1 dióda, hol tudok mérni. Bocsi de még nem csináltam ilyet.
(#) reloop válasza Phoenix82 hozzászólására (») Jan 10, 2014 /

Szia! Nézd meg a uPC1237 1-es, vagy 2-es lábán fut be a tiltás. Első körben az érintett elkókat frissítsd fel.

TA_F120.gif

(#) Phoenix82 válasza reloop hozzászólására (») Jan 10, 2014 /

Rendben köszönöm!

Szia próbáltam a szűrő kimenetére tenni ellenállást, de a hiba fent áll mindig, löködi a hangszórót zene közbe ritmusossan

Ezt nem tudom, hogy miért tetted. A diódára rá tudnál mérni? Persze kövesd le, hogy a szerepe tisztázódjon!

A szerepe jelentéktelen. Kivettem és továbbra is működik vág a szűrő

Persze, hogy működik Erre valamit tudsz mondani?

Bocsi, sajnos ezt a részeét nem értem annyira így valószínűleg értetlenkedek, ezért előre is bocsi. A két lábán 12 v mérhető
Mellékletbe raktam fel képet a segéd panel nyák oldaláról is

De jó lett volna pedig! Akkor írom lépésenként: a szűrő panelre menő +12V-ot szakítsd meg és tegyél be egy 100 ohm körüli ellenállást, hogy ezen menjen keresztül a tápfeszültség. Az ellenállás szűrő panel felőli végére és a szűrőpanel testre köss egy 470µF körüli kondenzátort. A kondi polaritásjelölésére ügyelj! Ez lenne hivatott arra, hogy mikor a végfok beterhel az akkumulátornak és esik egy keveset a feszültség, akkor a szűrő tápfeszültségében ez ne jelenjen meg közvetlenül.

Eddig meg vagyok. Most a hang is kijön a hangfalból, csak eléggé érdekesen szón, nem tisztán, mint ha más is erősítésre kerülne nem csak a hang jel. Torz a hang.

Most néztem a szűrő panel alját, nehezen nézek ki belőle bármilyen működést is. Csodálkozom, hogy fejhallgatóval jó volt. A tranzisztor egyik lába a testen, másik a +12V-on van?

Azzal nincsen baj. Ez a kis panel rá van kötve a nagy panelra, ez csak szerintem feszültségeket küld vissza a főpanelnak. Délelőtt lebontottam a nagy panelt kivadászva azokat az alkatrészeket amik nem kellenek az új modul miatt, ennyi maradt belőle. Fejhallgatóval tökéletes.
Szerintem valami illesztési probléma lesz a két panel között, mert fejhallgatóval ellenőrizve tükör tisztán szól.
(#) speed008 hozzászólása Jan 10, 2014 /

Sziasztok!

Lehet másik szemszögből kellene megközelíteni a problémát. Éjszaka próbáltam kondenzátorokkal és ellenállásokkal kísérletezgetni, de mindig arra jutottam, ha külön van a két panel tökéletesen működnek, viszont ha össze kötöm őket, akkor 0 bemenetkor is a hangszóró ritmusosan kileng. A zene hallatszik, csak ezt a kilengést kellene megszüntetni.
Mi okozhatja ezt? Illetve hogyan lehetne orvosolni?

Bocsánat, hogy ujjat írtam, de a régit már nem tudom szerkeszteni.
A hozzászólás módosítva: Jan 11, 2014
(#) speed008 hozzászólása Jan 11, 2014 /

Tényleg bocsánat, hogy megint ujjat írok. Csak nem engedi szerkeszteni.

Találtam egy megoldást, egy régi pc táp zavarszűrője lehetett. Most leválasztó trafóként használva tökéletesen végzi a feladatát és meg old minden problémát. Nincs kilengés, tisztán szól.

Ha ezt beépítem okozhat problémát? Ez miért oldja meg a problémámat?
(#) Zosi hozzászólása Jan 11, 2014 /

Szia Bassmester! Az általad tervezett végfokból mit tudtál kihozni? Milyen táppal hány voltal mennyi ohmon hány wattot sikerült elérni? Ha belefognék a megépítésébe segítenél benne ha el akadok valahol ? http://www.hobbielektronika.hu/forum/topic_post_936456.html#936456
(#) steelbird válasza speed008 hozzászólására (») Jan 11, 2014 /

A problémád földhurok miatt van. Mindegyik panelt csak egy ponton szabadna GND -re kötni.
Két külön panelnél ez problémás.

1: Ha a tápfeszültség ellátás felől kötöd rájuk a GND -t, akkor a bemeneteken már nem szabad összekötni a két panel GND pontját. De akkor meg hogy vezérled egy jelforrásról?
2:Ha a bemeneteknél kötöd össze a két panel GND pontját, és ott kötöd a tápfesz GND -jére, akkor pedig mindenféle tápágban keletkező zavarjel meg fog jelenni a bemeneteken.

Azt a zavarszűrőt hová tetted be leválasztónak?
Következő: »»   1483 / 2519
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem