Fórum témák
» Több friss téma |
Sziasztok!
Segítségeteket kérem.Egy régebbi hifi toronyban van egy sima audio cd-t olvasni tudó optika.Nem olvas be lemezt.Nem világít piros színnel a lézer ( amit eddig láttam piros színnel világított,de ez semmi....) Hogyan lehetne kipróbálni a lézer diódáját ? Hogy látható fényt bocsátson ki? Látom hogy a fej egységen a lézer az oldalán helyezkedik el és 3 lába van,egyébként sony kss-213c típusú lézer fej.Próbáltam 9 voltos elemről 1 k ohm ellenállással sorba kötve minden féle helyzetben megműködtetni ,természetesen úgy hogy a vezérlő elektronikáról le volt választva.Azt szeretném kideríteni hogy a lézer fejjel van-e gond,vagy pedig más a baj. Elkezdi pörgetni a lemezt,mozgatja a lencsét ,de semmi piros fény.... Megköszönném ha valaki tudna segíteni. A hozzászólás módosítva: Okt 20, 2013
Szia! A CD olvasóban infra lézer van, ne szabad szemmel nézd, hanem pl 1 telefon kamerájával!
A 9 V-os elem és az 1K Ohm-os ellenállás nem jó, így csak 9 mA folyt rajta, ez kevés. Köss párhuzamosan 2db 1K Ohm-os ellenállást, és úgy próbáld meg! Általában a ház a test (illetve a középső láb)
Üdv!
Nem világít kamerán keresztül sem,Viszont van egy közös lába,és ahhoz képest kap 2 voltot a hifi elektronikájától mind a 2 szélső lábára a középső lábához képest. kijelenthető hogy a lézer elhalálozott szerinted?Egyébként azt is tudod miért van 3 lába? kicsit okosíts fel ha megkérhetlek.
kiszedtem a mechanikából az egész fejet hogy felülről is rá tudjak nézni kamerával és úgy meg világít az infra. most már elkezdi olvasni a lemezt de hirtelen megváltoztatja a forgásirányát és meg is áll azonnal utána. majd kiírja h nincs lemez. mitől lehet ez? tálca magassággal kísérletezzek?Szép estét!
A hozzászólás módosítva: Okt 21, 2013
Azért van 3 lába, mert 1 láb a dióda, 1 a fotódiód, 1 peding a GND.
Első sorban nézd meg azt a mikrokapcsolót, ami a CD tetejének lecsukásakor zár. Hogy jó-e!
Hello!
Tud valaki valami egyszerű "védelmi" áramkört a szupepe féle kapcsoláshoz, arra az esetre ha lemerülne az akksi? Bontott laptop akksikról "hajtom"(7,2V, 1000mAh) de már a második diódám halt meg amiatt hogy lemerült az akksi! Arra gondoltam, hogy egy FET-et kellene egy egy potival vezérelni, beállítani, hogy kb. 7,0-7,1 V-ig legyen nyitva (LI-ion akku ha jól tudom nem "szereti" ha jobban lemerül) működhet ez így? Ha igen akkor milyen FET és mekkora poti lenne célszerű szerintetek? Köszi!
Legegyszerűbben szerintem igy tudod megoldani:
Természetesen a fix értékű ellenállások helyett egy kb 25-50 k ohm potit kell alkalmazni. A referenciát pedig egy tl431-ből előállithatod,vagy zenerrel ami kevésbé pontos.Ennek feszültsége véleményem szerint nem kritikus,de max. a a fele legyen az akksi fesültségének,elvégre csak egy összehasonitó érték. Az IC pedig gyakorlatilag bármi lehet igy az lm358 is. az igazságtáblázat pedig ez lesz: Input > Vref VDC Output = Input Input = Vref VDC Output = Input Input < Vref VDC Output = 0. Gondolom a P-FET beszerzése nem okozhat gondot.Mivel nagyon alacsony áramokról (max 400mA) van szó,a drága sem fog kellenei. pl IRF9Z34N. Vagy N-FET ekkor a negativ ágba kell kötnöd,hasonlóan,ugyanúgy mint a már elkészitett áramgenerátorodnál,persze a source-ra most nem kell a monitorellállás,mert nem áramot figyelünk. *szerkesztve helyesirás ill kiegészitések A hozzászólás módosítva: Okt 25, 2013
Köszi a segítséget!
Viszont nem értem, a TL431-nek csak 2 lábát kell bekötni (anód, katód)? A referenciát nem?
A ref. feszültséget a tl431-el állitod elő....
Ha ez nem érthető,akkor neki se állj...
Sziasztok! Van egy processzor hűtőm, 6x6 cm-es. Ezzel szeretném hűteni a diódáimat, a kérdésem az, hogy szerintetek hogyan fogassam be őket?
Képek mellékelve. Előre is köszönöm!
Hello!
Ezen már én is gondolkodtam, mert nekem is van ilyesmi hűtőbordám! Én arra gondoltam, hogy belefúrom szorosan a diódát,de úgy hogy a borda egyenes fele, vagyis a borda alja legyen a kilépő fénysugárral azonos irányba! (Remélem érthető)
Üdv! Én is ilyesmire gondoltam, de ezt precízen megcsinálni nem olyan könnyű.. épp ma gondolkoztam azon, hogy egy kb. 3 centi átmérőjű, és 1 centi magasságú kört kéne esztergálni, aminek a közepébe, kicsit süllyesztve berakni a diódát! És ezt a kis alu/réz tömböt felfogatni csavarral a nagy bordára (közé jó sok hővezető pasztát kenni) Mert így sokkal egyszerűbb a dióda csere, szerinted?
Én ezt úgy oldottam meg, hogy egy hatszögletes réz szelepsapkába (klímákon van ilyen) fúrtam bele passzosan a diódát, és azt ragasztottam fel egy hűtőbordára.
A szelepsapka meg ugye menetes, abba tekertem bele egy ellendarabot, amiben a lencse van, így a fókuszpont állítható, mert "csak" tekergetni kell az ellendarabot!
Cseles, de én ezt így nem tudom már megoldani, mert a táp+áramgenerátor már egy sép kis dobozban van, szóval valahogy muszáj megoldanom a hűtőbordára!
Sziasztok!
Ha egy sima audio CD olvasó olyat tesz hogy elkezdi forgatni a lemezt egyik irányba,majd hirtelen megindítja a lemez forgatását a másik irányba utána megáll és pár másodperc múlva megint megkísérli beolvasni a lemezt de ugyan így tesz ,akkor ez milyen hibára utalhat? A 2 motort már kicseréltem ( sokszor vettem már észre olyat hogy zárlatosak) ,de a helyzet változatlan. A lézer fejhez csatlakozó szalagkábelt is végigméregettem. a kapcsolók is működnek a mechanikában. Valaki tudja hogy utalhat e ez a hibajelenség olvasó fejre? Mert akkor beáldoznék egy újra. Ilyen sony lézer fejről van szó : KSS213C Köszönöm a segítségeteket! A hozzászólás módosítva: Nov 2, 2013
Sziasztok!
Egy olyan kérdésem lenne hozzátok, hogy van egy LG GSA-4160b dvd íróm amiből kibontottam a lasert beépítettem ebbe a tokba: http://www.hqelektronika.hu/product.php?pn=le_m0003_635s beállítottam az általam épített áramgenerátort 150mA -ra és egy 20 perc után elhalványult a laser fénye tehát elpukkant :S szerintetek mi lehet a probléma??
Biztos hogy 150mA volt?
Rossz hőkontaktus a modul és a dióda között is okozhatta a halált.Mutass fényképet ha módodban áll,hogy s miként van a dióda a foglalatában. Egy ideig elviselik a magasabb hőmérsékletet (50C° környéke) a dvd irókba gyártott diódák,de aztán megadják magukat.
Biztos 150 mA ! Mindent hűtőpasztával tettem össze és a dióda elég szorosan illeszkedik a foglalatba, tehát szerintem hőkontaktus nem okozhatta! lehet azzal volt a gond hogy az áramgenerátort 12V -l hajtottam és a diódán ekkor 4,6 V -t mértem! Szerintem 5 V-ról kellett volna hajtani ! Lehetséges, hogy 4,6V sok volt neki a 12V os tápfeszültség miatt??
Szia! Egy vörös lézerdiódán tipústól függően kb. 2-3 V között kell esnie a feszültségnek-- Szerintem nagyon sok a 4,6 V, a kék működik annyiről szinte!
Az áramgenerátort használhatod 24V-ról is,nem szabad befolyásolnia a beállitott áramot.Maximum a kapcsoló eszköz melegedését.Fontos azonban hogy rendelkezzen egy referencia feszültséggel,mert enélkül a tápfeszültség ingadozása ,akár +-0,5V is végzetes lehet.
Nekem is csak igy készülnek,ref.+a moduláció stabilizálása + az áramfelvételhez pontosan kiszámitott feszültségosztás komolyabb OPA audióFET és minőségi alkatrészek. Némiképp bonyolultabb,mint egy egyszerű áramgenerátor de a lézerdióda nem olcsó,meghálálja és évek óta tökéletesen üzemel. Dave jól irja,a látható vörös diódákon 2-3V esik.Legfeljebb 3.5V,de ehhez már az üzemi áram felett kell hajtani. Ha 4.6V-ot mértél a diódán,akkor az valóban kuka. Esetleg keresheted a hibát az áramgenerátorodban is,ha a hőkontaktus rendben volt. A 16X irókból való diódának 150mA-en nem szabadna 'kiégnie'.
Sziasztok! Szeretnék venni egy ilyet. Azt szeretném kérdezni, hogy ez jó lesz-e egy 20x-os LG DVD íróból kiszedett diódához? Persze hűtőbordába belefúrva!
Előre is köszi!
Valaki segítsen, hogy jó lesz -e a DVD írókból bontott diódákhoz! Köszi.
Ha minden igaz, van benne lencse is -kerdezz ra-, de meg szukseged lesz egy a diodadhoz valo aramgeneratorra.
Lencse biztosan van benne, áramgenerátor már régen kész, csak abban nem vagyok biztos, hogy jó lesz-e hozzá!
5.6mm-es diódákhoz való,csak ügyesen bele kell nyomni a fészekbe.A Dióda feneke nem lóghat ki.
http://laserpointerforums.com/attachments/f42/12300-how-do-i-instal...de.jpg
Rendben, köszönöm! Úgy olvastam a legtöbb LG DVD íróban ilyen van, ez igaz?
Illetve még egy kérdés. Hogyan szedjem ki abból az öntvényből amiben alapból benne van a dióda? Mert olvastam olyat hogy fogóval óvatosan el lehet törni, mert rideg Nekem sose sikerült még. Vagyis de, 1x, de akkoris is kínszevedések árán, mert nem tört el az a fém, hanem "málott". Van valami jól bevállt taktika, amivel nem teszem tönkre a diódát?
Az,hogy milyen a dióda abban az iróban,nem tudom.
Nekem eddig csak az LG-ben voltak jó diódák illetve egyszer egy NEC-ben. Asus/Samsung általában kuka(valami furi "lapka chip" lézer volt bennük) A dióda kibontása pedig úgy működik ahogy leirtad. Egy fogóval,vagy satuban befogod az öntvényt és egy oldalcsipő fogóval szétroppantod óvatosan.Ha megnyilt,(nem kell szét darabolni...)egy csipesszel ki lehet húzni a diódát. Nekem mindig sikerült.
Samsung az tényleg egy kaki, abban ilyen se nem nyitott se nem zárt mutáns dióda van.
Eddig 2 LG-m volt, meg 1 NEC, abban mind normális dióda volt. Rendben, akkor majd ügyesebb leszek, biztos sikerül.
Sziasztok!
Van nekem egy LG GSA H55N típusú DVD íróból való diódám. Tudom, nézzem meg, vegyem ki. De ez most milyen tokozású? 5,6 mm-es, vagy TO 18-as? A modult még nem most venném, addig nem akarom kiszedi, mert nem tudom biztonságosan, pormentesen eltenni sehova, sajnos. |
Bejelentkezés
Hirdetés |