Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Inverter készítése

Témaindító: Tomy666, idő: Máj 24, 2006
Témakörök:
Lapozás: OK   41 / 61
(#) GPeti1977 válasza kormika hozzászólására (») Jan 15, 2014 /

Őskövület tranzisztor helyett jobb lenne egy logic level MOSFET 74HC541 meghajtással, több kaput is párhuzamosan köthetsz, sajnos a kapcsolás gyakorlatilag nem lesz jó, mert a két fél primer tekercs nincs szoros csatolásban egymással főleg ha nem egyszerre lettek feltekerve, megoldás a teljes H híd vagy a Skori honlapján láttam egy elvet ami ide jó lenne de még nem próbáltam, meg ott nehezebb a FET meghajtás. A kimeneten még kell egy LC szűrő sem árt.
(#) kormika válasza (Felhasználó 46585) hozzászólására (») Jan 15, 2014 /

Szia! A trafó szekunderén négyszögjel van, PWM-el van hajtva, aminek a kitöltési tényezője változik szinuszos lefolyás szerint. A trafó szekunderén van LC szűrés, hogy ne jusson ki a nagyfrekis PWM által keltett esetleges zavar.
(#) kormika válasza GPeti1977 hozzászólására (») Jan 15, 2014 /

Szia! Próbálkoztam RFP30N06LE FET-ekkel, 2-2 párhuzamosan, és FET meghajtókkal hajtottam őket, de amint elindult a PIC (van egy másik PIC is az inverterben ami védelmi feladatokat lát el, ha minden rendben van, akkor indítja csak el a kapcsolási rajzon szereplő PIC-et) iszonyatosan elkezdtek forrósodni a FET-ek, és pár másodperc múlva át is mentek zárlatba, az eldurranástól csak a másik PIC által megvalósított túláramvédelem védte meg őket. A kimeneten pedig természetesen van egy LC szűrő, ami 200Hz-re lett méretezve.
(#) erbe válasza kormika hozzászólására (») Jan 15, 2014 /

Nem tudom, mennyire lenne alkalmas hozzá a 300-as Back-UPS trafója (módosított szinusz, azaz négyszög). A régi 600-as(-tól felfelé) Smart-UPS-ek a vázolt megoldáshoz hasonlót alkalmaznak. Az eltérések: A trafó nem ellenütemű, hanem 1 szekundere van, amit hídban hajt 4*3 db P50N05-ös FET (600-asnál. Most néztem. ). 24 V-ról. A kimeneten ott egy komoly fojtó és az 1 µF kondi. Néztem már szkóppal, szebb szinuszt produkál, mint ami a hálózatról bejön. Azt még eddig nem néztem meg, mekkora a PWM freki.
A hozzászólás módosítva: Jan 15, 2014
(#) (Felhasználó 46585) válasza erbe hozzászólására (») Jan 15, 2014 /

Igen, 24 V-ról már kínálkozik a teljes hidas elrendezés. 12 V-ról is meg lehet csinálni, de nagyon nagy áramok fognak folyni, nehézkes a nyáktervezés, stb.
(#) (Felhasználó 46585) válasza kormika hozzászólására (») Jan 15, 2014 /

Értem én, csak te bemutattál egy rajzot, amin nincs kimeneti szűrő... én meg nem vagyok gondolatolvasó.

Felejtsd el, ezt a 12 V-os, két primerű elrendezést. ( Push-pull, vagy ahogy én tudom: középpont kapcsolás ) Ezt még nagyon komoly felkészültséggel is nagyon nagy feladat jóra megépíteni.
(#) kormika válasza erbe hozzászólására (») Jan 15, 2014 /

Igen, az én inverterem kimenetén is szebb a szinusz, mint amit a konektorban kapunk. Nekem egy 750uH és 680nF szűrőlánc van a kimeneten, nekem 17kHz körül van a PWM frekije, pontosan még nem mértem, csak a teszteken a szkóp időalapja alapján saccoltam, és fülre is valahol a hallható tartomány tetején van, nagyol magas sípolás hallatszik a trafóból. Lehet, hogy megpróbálkozok én is egy másik trafóval és a teljes hidas meghajtással, viszont nekem nincs lehetőségem 24V-ról üzemeltetni, temetésen használt kandelláberek speciális égőihez kell olyan temetőkben, ahol nincsen hálózat. Nem tudom pontosan milyen égők, két lángnyelvet formázó lemez van bennük kb. 1mm távolságban, és valami gáz, ami üzem közben gyönyörűen utánozza a szélben lobogó lángnyelvet. Átalakítottam a fent említett UPS-t úgy, hogy a teherautó akkujáról menjen, de ezek a speckó égők kb. fél perc után szó szerint felrobbantak, miközben a számítógép és az erősítő, ami a hangosításért felelős, továbbra is hibátlanul üzemeltek. Egy kölcsönkért gyári tisztán szinuszos inverterről is kipróbáltuk a kandellábereket, és ott nem volt gond, azért fogtam bele egy tisztán szinuszos inverter építésébe.

Igen, a rajzról tényleg lemaradt a kimeneti folytó, ez a kapcsolási vázlat csak hirtelen skiccelt rajz, a trafótekercseléssel is foglalkozó műszerész ismerősnek vázoltam fel a meghajtást, Ő azt mondta, hogy azt is elképzelhetőnek tartja, hogy a 17kHz-es freki sok a trafóvasnak és a szerinte igencsak összecsapott tekercselésnek és azért nem lehet teljesítményt kivenni a kapcsolásból. Hozott próbára egy BEAG APT-100 kimenőtrafó vasmagra megtekert trafót, amit saját magának tekercselt anno egy akkutöltőbe, de nem készült el, azon 2 db 14V-os tekercs van, bekötöttük a kapcsolásnak megfelelően, és azzal a maggal már simán vitte a 100W-os égőt, de közel 320W-ot evett meg az akkuból és nagyon melegedtek a 2N3055-ök és a kimeneti folytó is.
(#) erbe válasza kormika hozzászólására (») Jan 15, 2014 / 1

Idézet:
„ezek a speckó égők kb. fél perc után szó szerint felrobbantak,”

A speckó égők glimmlámpák, gázkisülés világít bennük. Gyanítom, a kisebb veszteség miatt nem előtét ellenállás, hanem kondenzátor van előttük, ami a négyszögjel miatt sokkal nagyobb áramot enged át, mint szinusz esetén. Nem csoda a kirobbanó siker.
Ha mindegyik elé bekötnél méretezett fojtót, akkor az megfogná. Talán amit a keringetőszivattyúkhoz már betettem, az is megfelelne.
A hozzászólás módosítva: Jan 15, 2014

UPSkering.JPG

(#) (Felhasználó 46585) válasza kormika hozzászólására (») Jan 15, 2014 / 1

Bocs, nem nagyon tudok mást mondani, de ez nem az a kategória, ahol próbálkozni lehet, hátha működik. Ennek az elrendezésnek nagyon sok problémája van, nem kezdem el sorolni, megtalálod őket pl. az autós táp topicban. Szóval, először tanulni kellene, különben ez nem fog menni.
(#) kormika válasza erbe hozzászólására (») Jan 15, 2014 /

Én szétszedtem már párszor a kandellábereket, magában a kandelláberben semmi sincsen, 3x0,75-ös MTK-n megkapja a hálózati feszt, a zöld-sárga természetesen rá van kötve a fém vázra, a fázis és a nulla pedig direktben belemegy az E14-es foglalatba. Ha van valami előtét, akkor annak magában az izzóban kell lennie. Ezt az előtétes dolgot kipróbálom, amint lessz rá lehetőségem.

Igen, tisztában vagyok azzal, hogy a kapcsolóüzem nem egy egyszerű dolog, a teljes hidat is az miatt fogom megpróbálni, mert van itthon annyi FET, hogy alig férek el tőlük, a volt munkahelyemen gyártott gépekbe válogatva kerültek be, amik nem mentek át a válogatáson, az elektronikai hulladékban végezték és szabadon elhozhatóak voltak. A siker megér nekem annyit, hogy a párszáz db FET közül feláldozzak 8-10 db-ot. Ha nem sikerül összehozni, akkor sem keseredek el, most tanulgatom a PIC programozást C nyelven, ha másra nem, akkor annak tanulására is jó volt ez az inverter, mert volt itt minden a sima LED villogtatástól a szinuszjel előállításáig minden.
(#) GPeti1977 válasza kormika hozzászólására (») Jan 15, 2014 /

A két tekercs közti rossz csatolas miatt melegszik a fet nézd meg szkópon nagy feszültség csúcsok vannak rajta ez töri le a fetet attól melegszik.
(#) kormika hozzászólása Jan 16, 2014 /

Sziasztok! Meglett az inverter hibája A kimeneti fojtó kör volt a ludas, PC tápból bontott sárga toroidmagra volt megtekerve, és szintén PC tápból bontott nagy, piros blokkkondi volt, úgy néz ki, hogy ezeknek nem tetszett valami, ma próbaképpen csináltam egy azonos induktivitású fojtót, de egy kisméretű hálózati trafó magjára, és a kondit is kicseréltem egy X2-es MKP kondira és minden helyreállt. Megszűnt a 2N3055-ök melegedése, a trafóból hallatszódó sípolás is halkult, de ami a legfontosabb, hogy nem esik le a kimeneti fesz, 5 db 60W-os izzóval terhelve is gyönyörű a szinusz, és a multiméter szerint 214V a kimeneti fesz, szkópon nézve kb 300V a szinusz csúcsa. Mindenkinek köszönöm a segítő hozzászólásokat
(#) zoli01 válasza kormika hozzászólására (») Jan 17, 2014 /

Szia!Ha feltennéd a végleges rajzot nagyon hálás lennék.Köszönöm!
(#) GPeti1977 válasza kormika hozzászólására (») Jan 17, 2014 /

A tekercselés kialakítása hogyan van? A primer tekercs fel van tekerve az első rész kihozva a középponttó tovább a másik tekercs rész, vagy a két tekercs együtt tekerve majd megfelelő kivezetések közösítve?
(#) kormika válasza zoli01 hozzászólására (») Jan 18, 2014 /

Szia! A hétvégén csinálok egy kultúrált, áttekinthető kapcsolási rajzot, és felteszem a két PIC forráskódjával együtt.
(#) kormika válasza GPeti1977 hozzászólására (») Jan 18, 2014 /

Ezt nem tudom, mert maradt az UPS trafó, és azon nem látom, mert sodrott huzallal vannak kihozva a tekercsvégek. A fojtó vasmagjaként én egy D-Link modem 9V 1A-es adepterjének a vasmagját használtam, a 1,5mm átmérőjű tekercselőhuzalból 120 menet van rátekerve, ami majdnem teljesen kitölti az eredeti csévetestet. A hétvégén majd csinálok pár képet, és a kapcsolási rajzzal együtt felteszem azokat is.
(#) GPeti1977 válasza kormika hozzászólására (») Jan 18, 2014 /

Tegyél a fojtóval párhuzamosan egy ellenállást mert csúnyán be tud lengeni, ami nekem volt ups trafóm az nem bifilárisan volt tekerve hanem egymásra lehet ezért sikerült csak teljes hidas megoldás, a szűrőt E55 magos ferrittel a primer körbe tudtam tenni így jobb lett a hatásfok, szerintem a tranzisztorokra nem árt még egy RCD snubber, meg ellenőrizd hogy a kapacitív meg induktív terhelést bírja-e, a féloldalas szinusz terhelést még ne próbáld mert ott szoftveresen figyelni kell a trafó mágnesezését.
(#) kormika válasza GPeti1977 hozzászólására (») Jan 19, 2014 /

Szia! Induktív terheléssel már teszteltem, a szobai ventilátort kipróbáltam róla, meg egy 2x50W-os hifit is, semmi gond nem volt, a kimenőfeszt folyamatosan néztem szkópon, szépen megtartotta a szinuszos jelalakot. Az oszlopos fúrómat is kipróbáltam róla, igaz csak terheletlenül, az 500W-os villanymotor is szépen elindult róla, nem volt különbség a hálózati és az inverteres indítás között.
(#) erbe válasza kormika hozzászólására (») Jan 19, 2014 /

Gratulálok. Bátor ember vagy. 2N3055-ös, 15 A max. Tökéletes négyszögjel, 100% kitöltés esetén 12 V-on 180W (lehetne). Erre ráengedni 500 W-os motort ~hatszoros indulóárammal. Biztos nem merném leírni, hogy ugyanúgy indult, mint a hálózatról.
Igaz, a 22 Ohm bázisellenállás korlátozza az áramot. Nagyjelű áramerősítés ~5-10?
(#) kormika hozzászólása Jan 19, 2014 /

Itt az ígért kapcsolási rajz, és s szinuszos PWM-et előállító PIC C forráskódja. A kapcsolási rajzon a relévezérlést azért nem rajzoltam be, mert az az alkalmazott reléktől függ. Én 50A-es bistabil reléket használtam, azért van 2 db, mert a 27000 mikrós kondit nem akartam kisütött állapotban direkt az akkura kötni, ezért először behúz a J1, az 560 Ohmon keresztül elkezd töltődni a kondi és 10 másodperc múlva húz csak meg a J2. A vezérlést és védelmet ellátó PIC forráskódja még nem tökéletes, azt még egyelőre nem teszem fel, hirtelen áramtüskék hatására is letilt, holott maga az áramkör simán elviselné, és az akkufeszmérés sem tökéletes még, néha sokkal kevesebbnek méri az akkufeszt mint amennyi valójában.
(#) kormika válasza erbe hozzászólására (») Jan 19, 2014 /

A 2N3055 eddig bírják, a fúrógépes tesztet direkt az miatt csináltam, hogy mit szól az erőteljes túlterheléshez, nagy meglepetésemre kibírták, az ugyanúgy indultat pedig úgy értettem, hogy kb ugyanannyi idő alatt pörgött fel, mint hálózatról, fúrni nem fúrtam vele. A 2N3055-ök pedig ki fognak váltódni FET-ekkel, csak most nincs időm vacakolni, áttervezni a meghajtást, amire készült azt a 2N3055 is simán bírják.
A hozzászólás módosítva: Jan 19, 2014
(#) GPeti1977 válasza kormika hozzászólására (») Jan 19, 2014 /

Legalább rakjál a kapcsoló tranzisztorokkal párhuzamosan gyors teljesítménydiódát.
(#) olahtamas hozzászólása Feb 2, 2014 /

Helló!
Valaki esetleg tudna nekem ajánlani egy biztos kapcsolást? 12Vos aksiról 220V-ot, sima 12/220 kis trafóm van, elég lenne csak 20-30Wos teljesitmény is.
(#) GPeti1977 válasza olahtamas hozzászólására (») Feb 2, 2014 /

Szerintem ilyen kis teljesítményre még egy autórádió végfok IC-je (hidas pl TDA7384) is elég lenne a bemenetén meg egy szinusz oszcillátor.
(#) kriszti1998sub hozzászólása Feb 2, 2014 /

Hello invertert szeretnek epiteni maximum 500W kellene de ha nagyobb lenne az sem baj csak mukodjon ha netan valaki tudna mutatni nekem egyet kettom annak megkoszonnem.
(#) granpa válasza kriszti1998sub hozzászólására (») Feb 2, 2014 /

Mekkora feszültségről, mekkora feszültségre? Mihez kellene? Mid van hozzá, a kívánságon kívül? Alkatrész, felszerelés, hozzáértés?Mert látom írásjeleid nincsenek, de inverterhez nem is kell.
(#) kriszti1998sub hozzászólása Feb 2, 2014 /

24 rol 230ra
(#) olahtamas válasza GPeti1977 hozzászólására (») Feb 2, 2014 /

valami jobb megoldás nincs, amit fel tudok használni?
Következő: »»   41 / 61
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem