Fórum témák
» Több friss téma |
Szia !
Mivel saját, amennyi infót gondolsz, légy szíves mondjál el róla.
Szia ! DSC (digital signal controller) alapu radiovevo. Tayloe detektorral alapsavba kever (I/Q), ADCzi a jelet, aztan STM32F4 processzor feldolgozza: Alapsavi jel decimalasa, szures (Hilbert tr.), demodulalas, interpolalas Aztan kiirja DAC-ra. A Tayloenak az I/Q orajelet cpld allitja elo, nem akartam szivni a CMOS meg egyeb ICkkel. Kicsit nagy az XC9572 oda, de a sebesseg miatt kerult bele, a kov. valtozatban a leheto legkissebb cpld fog belekerulni. DDS az orajelforras, ez komparalva van negyszogre (65 MHz-ig megy kb, ez 64/4 veteli frekvenciat eredmenyez) Osszesen 5 szuro van benne ami folyamatosan fut . Ketto a decimalas miatt, egy az interpolalas miatt, egy Hilbert es egy Bandpass a group delay miatt. Mire vagy meg kivancsi ?
A hozzászólás módosítva: Jan 14, 2014
Szia ! Köszönöm.
Igen felkészült vagy a témában, illetve digitális jelfeldolgozásban. Másik dologra szeretnék rákérdezni, mivel látom használsz XC9572-őt. Van nálam kölcsön Digilent USB-JTAG programozó, ami jó az ISE-vel. Vettem DLC9G USB programozót, amivel nem sikerül a rátöltés.(XC95144) Itt a CPLD, FPGA fórumon már rákérdeztem. Mivel programozod fel az XC-t? (sw, hw)
Ez itt nagyon off es nagyon fognak morogni a radiosok. Semmi extra, egy asszem HC 125 -el pufferelt LPT portos akarmi. Megy ahogy kell, csak LPT port kell hozza. SW : Impact.
A hozzászólás módosítva: Jan 14, 2014
Nem morgunk
![]()
Az audion visszacsatolása ha kellően nagy (általában beállítható, hogy épp önrezgés határán legyen), akkor berezeg, és mérhető a frekije (ekkor gyenge adóként működhet ha nincs előfokozat).
Készítettem egy megfigyelő vevőt a 2m es sávra, csak a Galyatető meg a Kiskőháti átjátszót tudtam venni annál több semmi, meg 144.80000MHz-en jön periódusonként valami jel de azt nem tudom mi talán APRS.
A sávra találtam egy egyszerű Yagi antennát, mert zajosan jön különösen a kiskőháti átjátszó, azt szeretném kérdezni hogy ezek az átjátszók milyen polarizációval adnak?
Függőlegessel (a vízszintesnek semmi értelme nem lenne...).
Sajnálom, nem valami éles a telefon miatt. Meg vannak a potik meg minden, egy óra szerelés hiányzik csak.
Nos, ilyen lett a kész vevő. Tápot még nem látott. A potikat teszt célból még nem huzaloztam az előlapra.
Sziasztok volna egy olyan kérdésem, hogy szerintetek itt Szlovákiában kérelmezhetek-e magyar nyelvű rádiósvizsgát? Rossz nyelvérzék miatt nem tudok szlovákul ezért kérdezem.
Mind az elméleti, mind a gyakorlati részre értem. A hozzászólás módosítva: Jan 22, 2014
Nem valószínű, hogy lenne magyar nyelvű kérdéssor Szlovákiában. Inkább -ha van lehetőséged- vizsgázz le Magyarországon, aztán a sikeres vizsgabizonyítvánnyal igényelsz Szlovákiában engedélyt. CEPT vizsgával tudtommal ez járható út, kezdő és novice fokozattal nem valószínű.
Én sem tudom, azért kérdeztem, elvileg kellene lennie, mivel hogy autó vezetői engedélyből is van magyar nyelvű, de autót mégiscsak többen vezetnek mint rádióznak. CEPT novice vizsgát szándékozok letenni először.
Erre én is gondoltam, hogy Magyarországon leteszem a vizsgát , ezek szerint ez megoldható, majd írunk levelet a szlovák rádióamatőr szervezetnek, és megkérdezzük. De gondolom először megkérdezem itt. Most vagyok kilencedikes, jövőre kezdek Komáromban középiskolában, az ottani rádióamatőr klubbot már felkerestük, jövőre amikor időm engedi ott fogok lenni, majd ott is megérdeklődöm.
Sziasztok !
A napokban keszitettem egy uj felvetelt az STM32F4 alapu radiorol. Bővebben: Link Udv. Szabi
Bocsánat nem politika, még ha annak is látszik!
OFF Számomra örvendetes, hogy a szlovák nyelv elsorvadt a környezetedben, holott hívatalos nyelv lenne ott. Viszont a Magyarországon csak magyar állampolgár tehet vizsgát tudtom szerint. Ahhoz fel kell venned a magyart akkor viszont a szlotákot veszted el.... Nem egyszerű a helyzeted barátom! Legjobb lenne a kétnyelvű vizsgázás, de amit hallom az, és szinte minden más kétnyelvű, csak papíron létezik... ON
Sziasztok !
Most a nagy havazások idején füleljünk többet az átlagosnál az éterben! Hát ha valaki pont segélyhívást kezdeményez valamelyik hóval elzárt területről akár a környező országokból is vehetjük szükség esetén. Akár egyszerű barkácsolt amatőr vevőinkkel is. Valaki a kezdő érdeklődők közül üzemelt be mostanában kis vevőt? vy 73! Gábor
Sziasztok !
Egy jobban lathato rovid video a DSC radiorol (7, 10, 14MHz) Bővebben: Link A hozzászólás módosítva: Jan 31, 2014
40 méter távírót és kb 6 Mhz körül egy német adót (AM) valamint néhány egyéb adót is vettem CONRAD-os egyenes vevővel. Antenna a szálloda lámpájának hálózati zsinórja. 40 méter másfeles drót több örömöt okozott volna. Lokális QRM csekély lett, de kifelejtettem a drótot bepakoláskor. Este megpróbálom felvenni a vételt, nappal rossz a terjedés. QTH: Puy-Saint-Vincent. Megjegyzem a vevő nem lenne rossz, de elhangolja a kéz közelsége, szóval már látom a fém lemezt az előlap alatt.
A hozzászólás módosítva: Jan 31, 2014
Szia Gábor, most vettem észre a hozzászólásodat. Most nem építettem rádiót, a műhelyemet alakítgatom. Műszereket építgetek és tanulgatom az elméletet. Hamarosan viszont remélem nekiállhatok a rádió építgetésnek.
Szia Máté,
Pont te jutottál eszembe amikor a fenti hozzászólást írtam. Az nagyon jó ha az embernek van egy kis zug vagy műhely ahol ki tud bontakozni szerelgetni zavar mentesen. Néha érdemes nagyobb rend rakást szortírozást végezni, de munkák közben is jó ha nem csinálunk túl nagy rendetlenséget, mert jobban is férünk, valamint elkerülhetünk sok bosszúságot. Ha alkatrészeink szortírozva vannak akár gyufás dobozokba sok időt takaríthatunk meg mert pillanatok alatt össze vannak szedve a szükséges alkatrészek. Nem is ragozom, hanem jó műhely rendezgetést aztán jó rádió építgetést kívánok. Üdv. Gábor
Szia, köszönöm a biztatást. Igen úgy hogy szét vannak válogatva az alkatrészek könnyebb megtalálni valamit.
Holnap remélem már tudok valami érdemlegeset felmutatni, építek egy jelkövetőt, jól fog jönni ha rádióvevőket indítok, de nem megy elsőre.
Szia Gabo,
Sikerült mostanában a kis 7 MHz-s készülékkel valamit előre jutni? Az idén még most vettem ismét kézbe az év végén készült paneleket. Üdv. Gábor
Már közel 2 éve kering a MASAT-1 .
Erről lesz egy megemlékezés a BME-n : BME-VIK hírek De ez neten is közvetítve lesz az alábbi webcast rendszeren keresztül: GW_oldala
Meg van a 40. HA-QRP eredménye! Antennaman Te nem indultál? Sehol a hívójeled!?
Pedig mint ha azt irtad azért mentél haza hogy a QRP-n onnan versenyezz! Értetlenül állok a helyzet előtt !
Én is meglepődtem, milyen kevesen indultunk.
Igyekeztem javasolni a megjegyzésben, hogy ne lehessen más versenyekkel összevonni a QRP-t, mert ez nem az az 599 001 stílus. Nektek mi a véleményetek erről?
Szia Gábor!
Működik a kis adóvevő, bár még csak egyetlen SKED QSO-t sikerült összehozni vele. Annyit módisítottam rajta, hogy a frekvencia tartományt kisebbre hagytam 7.000 - 7.065kHz, így valamivel finomabban hangolható, de lehet hogy egy áttételes forgókondi lesz a végső megoldás. Jönne már a jó idő, hogy lehessen kitelepülni!... |
Bejelentkezés
Hirdetés |