Fórum témák
» Több friss téma |
Működik !! Elég vidám érzés összehozni az első ilyet bár magasabb hangerőnél nagyon torzít valószínűleg azért mert csak 20 V megy.
Dejó! Egy fotóval meg tudnál örvendeztetni?
Persze kinézetre nem valami szép de itt most nem ez volt a lényeg.
Jó lesz ez Most így mekkora a tápfeszültség? Az egyenirányító után tettél pufferkondenzátort?
20V kap. Az a baj hogy nem tudom mi a pufferkondi ? Ha benne volt a kapcsolásba bele raktam.
Most olvastam utána. Akkor létezik hogy ez miatt torzít az erősitő a basszusnál magasabb hangerőnél ?
A tápra kötött 2200-4700µF kapacitású, legalább 25V feszültségtűrésű kondenzátor jó szolgálatot fog tenni. A transzformátorod elegendő teljesítményű, nem esik le a szekunder feszültség terhelés hatására?
Ezt nem igazán tudom. Igazából egy laptop töltőről megy. Hogy tudnám ezt megnézni?
A 20V kapcsán gyanakodhattam volna, hogy kapcsoló-üzemű tápegységet használsz. Először köss voltmérőt az erősítő tápfeszültségére, és számolj be róla mennyire esik le a 20V-ról mikor a torzítás határáig kivezérled (persze nem éjszakára való kísérlet ).
Igen igen, köszönöm, majd holnap kipróbálom
Sziasztok!
Gyerekkoromba épített TDA2030-as erősítőmhöz szeretnék előerősítőt építeni vagy venni. Az erősítő egyoldalú 30 voltos táppal működik.Mit ajánlotok?
Szia! Mi lesz a jelforrás? A TDA2030 visszacsatolásának módosításával is megnövelheted az érzékenységet. Például csökkentsd R2 értékét hivatkozás.
Egy P4 számítógép.Integrált a hangkártyája és így halk.Szerinted milyen ellenállást tegyek bele?
Most milyen értékű van bent? Első körben felezd meg! Elég rápöttyinteni az R2-re egy azonos értékűt párhuzamosan, esetleg egy trimmert, ha szeretnéd szépen kihangolni
Ok holnap kipróbálom.Köszönöm!
Na megnéztem. És semennyire sem esik le, akkor lehet be kéne szerelni utólag egy puffer kondit?
Ha nincs feszültségesés, akkor a táp rendben, ennyit tud ez a végfok teljesíteni. 8 ohmra 4W-ot, 4 ohm-ra 6-7W-ot ad le, eszerint értékeld.
5W és 8Ω a hangszóróm lehet nem bírja. De köszönöm a segítséget. Még biztos fogunk ezek után beszélni.
Szia! Természetesen az "A" jelűvel is működik.
Köszönöm, akkor majd összerakom, és jelentkezem!
Üdv, nos, elkészültem vele, viszont nem az igazi. A fent csatolt kapcsolás alapján építettem meg, azzal a különbséggel, hogy a 680 Ohm-os ellenállás alatt lévő 22 µF-os kondi helyett csak 47 µF-osat találtam. A hang torz. tápfeszültség +- 17V , 150 W-os trafó, azzal nincs baj. puffer 2x 4700 uF, elégnek kell lennie egy 16 Ohm-os hangszóróhoz. Basszus nélkül se tiszta a hang. Okozhatja ezt a 47 µF-es kondi? Természetes a tápágban van hidegítő 100 nF-os fóliakondi is.
Szia! Akkor lássuk hogyan raktad össze. A kondenzátor értékének eltérése nem okoz ilyen hibát.
Rakok majd fel képet, de most jut eszembe, amikor monoba volt, jó volt mind a kettő. Legszerelesben van osszerakva, egy bordan.. és itt jut eszembe, egyik ic sincs elszigetelve. Ez lehet gond?
ui:bocsi az ékezetekert, telorol írok.
A hűtőzászlón a negatív táp jelenik meg, ezt vedd figyelembe.
Hát, én nem tudom mi történt, bekapcsoltam, jó volt, majd egyszerre! Mindkét ic zárlatos lett, a 4-es 3-as láb között 0 Ohm. Kuka.
A légszerelés sajnos rejt ilyen kockázatot. Nem is kell vezetékeknek összeérni, elég ha a bemenet és a kimenet túl közel kerül egymáshoz, máris halálra gerjesztheti magát.
Az alkatrészek lebontása után is mérd meg az IC-ket!
Érdemes kimérni utána is? Akkor majd szét szedem. Szívem szerint kidobnám a csába.
Te döntesz, ha fűt a tanulási vágy akkor bontsd és mérj.
|
Bejelentkezés
Hirdetés |