Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Autórádió (fejegység) problémák, kérdések, válaszok
Lapozás: OK   108 / 214
(#) Bandeee válasza Bandeee hozzászólására (») Jan 19, 2014 /

Illetve új alkatrésznél mennyire fontos, hogy a 2. sorban lévő értékek is megegyezzenek?
Közben találtam egy világítási szöget, amivel tutira le lehet olvasni mindent róla:
F
KA78R08
CB H40

Tehát a CB H40 is ugyanaz legyen? Lomexban sajnos nem találtam, de AliExpress-szen igen:
http://www.aliexpress.com/item/KA78R08-original-and-new/1338669933.html De ez CW F37-es
(#) proba válasza Bandeee hozzászólására (») Jan 19, 2014 /

Szerintem csak az első sor számít...
És amit az előbb elfelejtettem elküldeni.
(#) Bandeee válasza proba hozzászólására (») Jan 19, 2014 /

Értem.
A jelölt részeken el van spórolva az ón gyárilag.(Talán ezért tűnik repedésnek az ón-paca széle.) Illetve ezeken a részeken nincs beépítve alkatrész sem.
A 7-es lábnál -alul- szintén ez a helyzet, leszámítva, h ez valós kötés.

Az IC probléma önmagában nem okozhatta a problémát? Az csak közrejátszott, vagy mi lehet? Ha megdöglött, valami csak másképp kellett volna, h működjön... De én "csak" a rádió -FM- problémát észleltem...
Vagy még működött az IC vajon? -már kiforrasztottam és bújom a netet, de egyelőre sehol nem találni...

http://www.alldatasheet.com/datasheet-pdf/pdf/37206/SAMSUNG/KA78R08.html
(#) proba válasza Bandeee hozzászólására (») Jan 20, 2014 /

Itt találtam.
(#) Inhouse válasza Bandeee hozzászólására (») Jan 20, 2014 /

Akkor ez egy low drop (alacsony a minimum feszültség különbség a be és a ki között, 0,5V), 1A-es, ki/be kapcsolható 8V-os stab IC. Ha nem okoz neki gondot a ki/be kapcsolás elhagyása, próbát tehetsz egy low drop-os 7808-al is, csak a lábakat kell kicsit igazítani.
(#) Inhouse válasza proba hozzászólására (») Jan 20, 2014 /

Ez esetben ennyit megér, legalább próbára.
(#) russel válasza proba hozzászólására (») Jan 20, 2014 /

oké, akkor ezeket még megnézem. Köszi a segítséget!
(#) Inhouse válasza Bandeee hozzászólására (») Jan 20, 2014 /

Megnéztem a képeket, a tápcsatlakozójánál az szenesedésnek tűnik. Meg kell azt is nézni!
(#) Bandeee válasza Inhouse hozzászólására (») Jan 20, 2014 /

Az alaplapon, az ISO csatlakozóra gondolsz? Igen, sajnos ott régebben volt egy kis gond... Valószínűleg nedvesség okozta rövidzárlat volt. Az javítva lett és az rádió részét leszámítva jól működött...
Az IC beszerzésén rajta vagyok. Vajon -csak- ez okozta a problémát, vagy más (is)?
(#) Inhouse válasza Bandeee hozzászólására (») Jan 21, 2014 /

Mivel felrobbant, valaki komolyabb dolog lehetett, sőt ennek valószínűleg rövidzár elleni védelme is van...majd kiderül.
(#) Bandeee válasza Inhouse hozzászólására (») Jan 21, 2014 /

No de... Egy IC vagy működik, vagy nem -előttem szólok alapján-. Viszont a fejegység alapvetően működött, "csak" a rádió része mutatott rendes/nem rendes működést. Azaz vagy működött benne valami, vagy nem -értelmezésem szerint... Vagy valami olyasmire gondoltam még(laikusként), hogy mivel eleinte "csak" a sztereó jel ment el és ekkor az adás is kicsit, hogy a sztereó részért felelős rész haldoklik... És az egész halkulás/hangosodás és a sztereó jel levétele/felrakása abból fakad, h érzékeli, h sztereóban is lehetne ezt fogni, de mégse megy, ezért visszarakja monóba, de utána megint csak vissza sztereóba, mert mégis csak tudná... De ez is csak össze-vissza működést mutat...
Szóval ha egy IC vagy működik vagy nem, akkor NEM CSAK az IC lesz a ludas, nem?
(#) proba válasza Bandeee hozzászólására (») Jan 21, 2014 /

Szerintem kontakthiba szokta a vételi bizonytalanságokat okozni. Ha a felrobbant IC a rádió tápja, és zárlattal távozott a másvilgra, előfordulhat, a rádió megkapja a 12V akkut így bármit csinálhat.
Kérdés, mostmár teljesen rossz a rádió, illetve ha az IC-t kiveszed, mi szűnik meg létezni?
(#) Bandeee válasza proba hozzászólására (») Jan 21, 2014 /

Ahogy gyorsan ránéztem, a vastag piros -tehát a (B+)- ágán van ez az IC. Nem mellesleg ez az egyedüli hőpasztázott, komolyan hűtött IC a fejegységben. Ezen kívül csak a végfok van pasztázva...

A citromsárga vastag -memory- kábelen pedig megkapta a fix 12V-ot... De ha jól tudom, mindkettő szükséges a működéshez.

A rádió olyan, mint az első hsz-ban a videón. (Rosszabb lett, mint volt, az tény. Most már a sztereó jel fel se villan... Régen még igen...)

Ki van forrasztva az IC, de a NYÁK is a keretből -ami a testet adja. Pénteken megveszem az IC-t és megpróbálom azzal. Okozhatna bármi problémát az, hogy úgy üzemelem be, h nincs bent az IC pl?

És az, hogy az új IC ugyan KA78R08, de nem CB H 40? Sajna ezen 2. sor értelmezését máig nem találtam a neten...

(Ja és köszi a HQelektronikás tippet! Egyelőre az az egy könnyű alternatíva kínálkozik csak...)
(#) proba válasza Bandeee hozzászólására (») Jan 22, 2014 /

A testpontokat ha összekötöd, szerintem ic nélkül is bedughatod. azért az IC kimenetén csinálnék egy ohm mérést bekapcsolás előtt.Ha itt rövidzárat, vagy valami kis ellenállást mérsz, annak az okát kellene először megkeresni. (test - 2 láb)
(#) Inhouse válasza Bandeee hozzászólására (») Jan 22, 2014 /

Ahhoz, hogy egy IC felrobbanjon valami nagy dolognak kellett történjen. Azért írtam, hogy ezek az IC-k valószínűleg rövidzár védettek, hogy egy sima rövidzár nem is igazán ölhette meg...esetleg fordított polaritás, túlfeszültség, visszatáplálás, stb.
Szerintem ilyet nem okozhatna, hogy van-e sztereó, vagy nincs.
(#) krapulax6 hozzászólása Jan 22, 2014 /

Sziasztok...JVC kd sd631 autórádiót vettem...kikapcsoláskor pattannak a hangszóróim...egy autóhifi"mágus" azt mondta ,hogy valószínű,hogy a fejegység rca kimenetének a némító fokozata lehet hibás...Ezt hogyan kell elképzelni?Milyen áamkörből/körökből tevődik össze?Tranzisztor/ic egy vagy több darab?Ajánlotta,hogy vigyem szervízbe,mert még garis viszont használtan vettem és szerintem az előző tulaj sem szervízben tetette bele.
Van rajta ez a Beep funkció...hiába van bekapcsolva,nem jelez a gombok nyomására...ennek lehet köze hozzá?A hangszóró kimeneteket nem használom csak a 2pár rca-kimenetet...
A hozzászólás módosítva: Jan 22, 2014
(#) Bandeee válasza proba hozzászólására (») Jan 22, 2014 /

IC adatlapja alapján a jelölések és a mért értékek:
Vo-test 27KOhm
Vdis-test szakadás

Konklúziót nem tudok levonni.
(#) proba válasza Bandeee hozzászólására (») Jan 22, 2014 /

Lehet nem fog villámgyorsan felforrni. Nagyon durva hiba valószínűleg nincs. Bekapcsolásnál azért vagy áramkorlátos táp, vagy a gyors kikapcsolásra felkészülés erős melegedés esetén javallott. (az előélete miatt)
(#) Bandeee válasza proba hozzászólására (») Jan 22, 2014 /

Kíváncsi vagyok, megjavul-e majd egy új IC-vel... Nem tudom mikor tudok érte menni, de max hétfőn elvileg... Ha beforrasztom és van fejlemény, írok. És köszi az eddigieket is!
(#) titi válasza russel hozzászólására (») Jan 23, 2014 /

Szia!
Az IC300 30,34,37-es lábain ellenőrizd a feszültségeket.
(#) Dempsey válasza Dempsey hozzászólására (») Jan 23, 2014 /

Na megoldódott a probléma. Csak két gombnak volt meg a közös GND-je a többinek hiányzott. Valamilyen panel szakadás vagy pedig furat galvanizálás lehet hibás. Egy biztos GND-ről csináltam egy áthidalást és a probléma megoldódott.
(#) Inhouse válasza Dempsey hozzászólására (») Jan 23, 2014 /

Ügyes vagy! Így kell ezt.
(#) Dempsey válasza Inhouse hozzászólására (») Jan 23, 2014 /

Köszönöm
(#) russel válasza proba hozzászólására (») Jan 25, 2014 /

Szia Proba!

A leírtaknak megfelelően összekötöttem a csavarok helyét, illetve a citromsárga kábelt is pótoltam az alaplapon (hiányzott). Eztán kitaláltam egy kis disznóságot, hogy kiderüljön, működnek-e a következő IC-k: 801, 802, 803 A képen illusztrált módon adtam 3,3V-ot kapcsoló lábaikra, és lám csodát, beindultak, és leadták az előírt Voltokat. Méricskéltem még tovább a processzor körül is, és kimértem az összes VCC és BUS szálat, valamint kapcsoló lábakat is, az eredmény a következő lett:
23 - VCC5 - 3,3V
54 - BUSIN - 0,6V
62 - NOSE SW - 3,3V(előlap nélkül)/0V(előlappal)
77 - RESET - 3,3V
83 - OSC_OUT - 3,3V
84 - VCC3 - 3,3V
86 - DEMOSEL - 3,3V
88 - SYSRST - 3,3V
91 - USB_OVER - 3,3V
96 - BUSON - 3,3V
100 - ATT - 3,3V

82-85-87-89-90-92-93-94-95-97-98-99 - 0V

A többi lábat nem mértem.
(#) russel válasza titi hozzászólására (») Jan 25, 2014 /

Szia titi!

Az IC300 lábain mért Voltok:
30 - 0V
34 - 0V
37 - 5V

Ha a korábbi hozzászólásomban leírt hack-et alkalmazom, akkor se változnak a mért értékek.
(#) Bandeee válasza Bandeee hozzászólására (») Jan 25, 2014 /

Hello!
Sikerült azonos IC-t szereznem, de sajna nem ez volt a gond, ugyanis a gond továbbra is fent áll, ugyanúgy. (Ezek szerint amikor rövidzár volt a kábelkorbács és nyák találkozásánál és ebből adódóan eldurrant a végfok is, akkor kaphatott ez az IC is... Tehát még a régi is működött, csak kicsit meg volt olvadva a burkolata...)
Amúgy mitől lehet az, h régen csak néha-néha ment el a sztereó, most pedig inkább mondom azt, h néha jön vissza a sztereó... És sokat változik a hangereje... -ez szebben nem tudom leírni, múlt szombati első hozzászólásomban található videón láthatjátok a tünetet...
Tehát ezzel csak azt szeretném mondani, hogy -laikus sejtésem szerint- valami szép lassan megy tönkre... Egy nyákrepedés/kontakt hiba nem "fejlődik" így tovább, nem? Tehát ha "csak" kontakt hiba lenne, nem sűrűsödne(válna kb konstanssá) a jelenség... Nem?
(#) Bandeee válasza Bandeee hozzászólására (») Jan 25, 2014 /

Közben megnéztem még:
Menüben direkt át lehet állítani monóra. A probléma ugyanúgy fent áll így is. Ezzel az információval, illetve azzal, hogy ez a tünet (https://www.youtube.com/watch?v=7YteM9LMVe4) nem áll fent SD/USB kártya esetén, van valakinek tippje, hogy kb hol lehet a hiba?
(#) proba válasza Bandeee hozzászólására (») Jan 25, 2014 /

Én még mindig azt mondom, a te barátod a nagyító, és a forrasztópáka. (esetleg tunercsere, de azt ritkán van mire.) Próbálj meg átforrasztani rajta minden vastagabb lábat,tekercset, alsó kivezetést.. Esetleg hallgatás közben egy kis kocogtatást, allergiás e rá. (lehet a rádió alaplemezed is hibás, de az ritkább ) Ha szisztematikusan akarod keresni, lehet tovább tart.Ekkor a tuner lábain lehet feszültségváltozásokat méregetni recsegés közben, illetve van olyan lába amit egy kis erősítőre kötve lehet hallgatni, egyáltalán ki jön e belőle a hang. ( bár ha a sztereo jel eltűnik akkor nem valószínű hogy utána van a hiba. ) Ami szokott még rajta lenni , hangoló feszültség, amit úgy találsz meg, ha hangolás közben mérsz.Ahol folyamatosan változik a frekvencia függvényében , az az .
(#) titi válasza russel hozzászólására (») Jan 25, 2014 /

A proci 89, 90-es lábai kapcsolnák az IC801, 802, 803-at. Ezek szerint ezen a két lábon nincs feszültség.
Az 5-ös (diag) lábon van feszültség? Ez megy az IC300 25-ös lábára. Gyanítom azért nem ad ki feszt. A 30, 34-es lábra.
(#) russel válasza titi hozzászólására (») Jan 25, 2014 /

Szia. Az proci 5-ös lábán tényleg van 3,3V. jó volt a megérzésed. (A 25-ös végfok lábra is kimegy a 3,3V). Hogyan tovább?
Következő: »»   108 / 214
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem