Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Mosógép vezérlők és általános problémáik
Lapozás: OK   274 / 582
(#) palko0125 válasza DanyyX hozzászólására (») Jan 25, 2014 /
 
Javítsatok ki, ha rosszul tudom, de ha tacho van, akkor ott bizony kefés motornak kell lennie, mert egy sima aszinkron motorra minek kellene a tacho!?
Ha meg tényleg segédfázisos motor van, akkor lehetséges, hogy szakadt a centri része. Egy kép jó lenne a motorról.
(#) zolika60 válasza Bécógyerek hozzászólására (») Jan 25, 2014 /
 
Látom, nagyon szeretnéd megjavítani, de az az igazság nem sok esélyt látok rá, pedig egy pár napja követem a folyamatot. Abban sem vagyok biztos, hogy nekem sikerülne, pedig én legalább a mérésekkel tisztában vagyok. Mivel azt látom, hogy a XI. kerületben laksz, azt feltudom ajánlani, hogy munkaidőben segítek mérni, mert ott dolgozom. Ha szeretnéd küldj egy privát üzenetet.
(#) Bécógyerek válasza zolika60 hozzászólására (») Jan 25, 2014 /
 
Igazság szerint,már szétszedtem a whirlpoolt.Az aeg-n dolgozom most.
Vagy arra értetted?
Már nem ott élek,de nincs messze.
(#) DanyyX válasza palko0125 hozzászólására (») Jan 25, 2014 /
 
A tacho jelenléte nem utal a motor típusára, ugyanis bizonyos korlátok között segédfázisos motorok fordulatszámszabályozása is megoldható (triakos fázishasításos szabályozással) valamint pólusváltással is. Ebben a gépben speciel olyan üzemi kondis, segédfázisos motor van, amely pólusváltással oldja meg a centri és a normál fordulat közötti váltást, és valamiféle triakos szabályozás is van a panelon, de a pontos kapcsolási rajz hiányában ezt még nem fejtettem vissza teljes mértékben. Ha holnapig sem találok róla rajzot akkor kénytelen leszek visszarajzolni és fény derül mindenre. A tacho csak a szabályzás működéséhez szükséges sebesség visszacsatolást valósítja meg.

Képek az eredeti motorról:
Motor1, Motor2, Motor3, Motor4

Van kibontva tartalék motorom egy hasonló típusú gépből, mutatok arról is képeket, ezen jól látszik a tacho és a motor felépítése:
Tarcsi1, Tarcsi2, Tarcsi3, Tarcsi4

A képeken látható, hogy a motornak csak állórész tekercselése van, és látszik a 10 pólusú csati is amivel be van kötve, valamint a tacho jeladó.
A hozzászólás módosítva: Jan 25, 2014
(#) botesz válasza palko0125 hozzászólására (») Jan 25, 2014 /
 
Nem ez a gép aszinkronos.Olyan mint a régi WH mosó szárítók.Szinte egykaptafa.És ez a hiba természetesen jelentkezik a WH mosó szárítóknál is.Ha a motorkondi rendben akkor vagy a motor vagy a ford.szám szabályzó panel csere megoldja.
(#) DanyyX válasza botesz hozzászólására (») Jan 25, 2014 /
 
Van egy csere panelom, amin más a szoftver verzió (H7.9 az eredeti, ez meg H7). Én mindenféle további hibakeresés meg visszarajzolás nélkül belepattintom, aztán referálok, hogy mi történt. Az az igazság, hogy szombat este lenne ennél szebb és jobb dolgom is
(#) szdavid_96 hozzászólása Jan 25, 2014 /
 
Sziasztok!

Ha megkérlek titeket akkor nekem is tudtok válaszolni?
Nos a fűtőszál szakadásos tehát az biztos kuka. Az előzetes történet viszont aggaszt : a mosógép forralta a vizet, tiszta gőz volt minden. Azóta F8-as hibát dob vagyis akkor a forralás következményeként ment tönkre a fűtőszál (mivel akkor még működött, forralta a vizet), de akkor valami miatt nem kapcsolt ki a fűtőszál.
Magyarul valami zárlat lehetett és így folyamatosan ment a fűtőszál, amiért tönkre ment.
Jól gondolom? Mert akkor először azt a hibát kellene kijavítanom, csak nem tudom mi okozhatta. A panelen külsőleg nem látható semmi, méricskélni még nem álltam neki.


A termosztátot kb 5 fokban mértem 6-7 kohm. Az akkor jó?
Előre is köszönöm.
(#) DanyyX hozzászólása Jan 25, 2014 /
 
Urak, mindenkinek köszönöm a segítséget, a másik panellel megy a gép hibátlanul!
Annyi fejleménye még lesz a dolognak, hogy megpróbálom megkeresni az eredeti panel hibáját, de egy másik fórumon állítják, hogy processzorhiba és nem lehet vele mit kezdeni, szóval nem fűzök hozzá sok reményt...
(#) neocska válasza szdavid_96 hozzászólására (») Jan 25, 2014 /
 
Épp utánanéztem 5Celsius fok-ban 22kohm-ot mérhetünk a 10k thermistoron, és a 53,7kohm ot pedig a 20k thermistoron. Lehetséhes hogy más tipust használnak.
Ellenörizd, hogy testhez képest mekkora az ellenálása a fütöszál kivezetéseinek? (ezt probáld szappanos vizzel is, tehát töltesz egy keveset a mosogépbe hogya fütöszálat elfedje)
Nézd át a csatlakozokat, nem-e került viz rájuk, enyhe oxidácio, netán kormosodás.
A triákot Bővebben: Link ez szerint ellenörizheted. Ha bármi mást kapsz mint a linken emlitettet, akkor csere.
Vezesd végig a vezetékeket, sipoltasd ki, ellenörizd nincs-e égés, netán megtört vezeték( ilyet még nem találam, de sose lehet tudni).
Kicsit késöre válaszoltam, mivel nem vagyok mindig gép elött.
A hozzászólás módosítva: Jan 25, 2014
(#) frank tibor válasza szdavid_96 hozzászólására (») Jan 25, 2014 /
 
Szia
Jól gondolod, a vízforralást az elektronika hibája okozhatta. A fűtőbetét mindkét kivezetésébe be van építve egy egy hőkorlátozó, ami túlfűtés esetén végleg megszakad. A vízfűtést a vízszint érzékelő reteszeli (Ha nincs víz az üstben akkor sem fűt ha az elektronika a fűtést bekapcsolná). A fűtést a K001 jelű relé kapcsolja. (A programkapcsoló és a Faston csatlakozó közti hosszú relé.) A relé behúzótekercse egy SMD tranzisztorról kap feszültséget. 1 Relé pogácsái összeégtek, vezet. 2 Kapcsolótranzisztor zárlatos. 3 A proci portja meghibásodott (bekapcsolva tartja a tranzisztort azáltal a relét. A 6-7kOhm érték jó. (A fő triak csak a motorfordulatszámot állítja.)
(#) szdavid_96 válasza frank tibor hozzászólására (») Jan 25, 2014 /
 
Köszönöm szépen mindkettőtöknek. Ahogy átnéztem ezeket a dolgokat jelentkezek.
(#) lukovicsek hozzászólása Jan 29, 2014 /
 
Üdv mindenkinek.

Van egy Whirlpool AWZ szárítógép aminek hiányzik az egyik ntc-je, ráraktam egy 20 kohm amivel beindult a gép de a fütést csak kb 10 mp-re kapcsolja be, olyan mintha azt érezné, hogy meleg, és megy a gép tovább rendesen csak nem füt. Próbáltam már kisebbet, nagyobbat berakni helyette amit még elfogad de a helyzet nem változik. Valaki esetleg nem tud valami infót hogy hány ohm lehet benne? vagy mi lehet még a baj.
A hozzászólás módosítva: Jan 29, 2014
(#) lukovicsek válasza szdavid_96 hozzászólására (») Jan 29, 2014 /
 
Üdv.

Nem kellene kitakarítani a légsüritőt meg a hozzátartozó csövet? mert inkább ezek eltömődése okozza a fütőszál ilyen jellegü halálát mert víz nélkül kapcsolhatott be.
(#) l0rika válasza Vodika hozzászólására (») Jan 29, 2014 /
 
Halló,

Tudsz küldeni egy kapcsolási rajzot ehhez a panelhez? Nekem is egy ilyen panellel van bajom. Meg sem mukkan a mosógép.
Ha nincs is rajz, legalább annyival segíthetsz, hogy melyik dugaszon keresztül kapja a tápot?
(#) zolika60 válasza l0rika hozzászólására (») Jan 29, 2014 /
 
Írj neki emailt, mert öt éves a hozzászólás amire írtál és a kolléga sem volt fent három hete.
(#) lukovicsek válasza l0rika hozzászólására (») Jan 29, 2014 /
 
A nagy kék kocka a trafó ami adja az alacsony feszt a panelnek, ott látni, hogy honnan megy rá a 220.
(#) maria1982 válasza lukovicsek hozzászólására (») Jan 29, 2014 /
 
Szia!
Egy kis infót tudnál küldeni? Pontosabban melyik ntc-ről van szó? Páratartalom érzékelős a gép? A mostani szezonban elég sok szárítógép volt a karmaim között A típus sem lenne rossz.
A hozzászólás módosítva: Jan 29, 2014
(#) lukovicsek válasza maria1982 hozzászólására (») Jan 29, 2014 /
 
Szia..

Pontos tipust most nem tudok irni de kondezációs 6-ik érzék digitális és van benne igen páratartalom érzékelő is. Namost az a baj, hogy nem tudom hogy is kell neki rendesem müködni, mert végül is kapcsolja ugy 1-2 percenkén az egyik fütőszúlat ugy 10 mp-re és ennyi. Amit még tudni kell róla, hogy ugy került hozzám, hogy az egész fütőegység hiányzott belőle ami spirálos volt két körös amin 3 db klixon és egy ntc volt. Én raktam bele normál fütőszálat kettőt, viszont az ntc nem tudom milyen lehetett benne.
(#) maria1982 válasza lukovicsek hozzászólására (») Jan 29, 2014 /
 
6. érzéki. Olyan is volt már egy pár... most is van egy ép bent. Képet esetleg ha tudnál a kérdéses területről...Fűtés hibás volt ez is. Egy körös, 2 klixonos. Az ntc-t kimérem.
(#) lukovicsek válasza maria1982 hozzászólására (») Jan 30, 2014 /
 
Fotót nem tudok miről küldeni mert se a futőegység se az ntc nincs meg aminek kellene az értéke, amit te mondol amelyikben 2 klixon van abban a fütőegységnél nincs ntc csak a légjáratban, nekem viszont 2 van egy a légjáratban egy pedig a fütőrésznél. A légjáratban nekem az értéke 15-20 kohm . Ebban olyasmi spirálos fütés kell mint az AEG-ben van, de ntc rajta ott nincs.
(#) maria1982 válasza lukovicsek hozzászólására (») Jan 31, 2014 /
 
A képet csak a helyükről gondoltam, ötletadónak. Szerintem rakj bele olyan ntc-t mint a whp mosógépekben van. Tudom más a hely kialakítás de működnie kell. Egy siemens gépnél kellet az ntc-t megoldanom hasonlóképpen. Az ajtó alatti érzékelőket ellenőrizni ellenállásmérővel, aztán bele a vizes ruhát!
(#) lukovicsek hozzászólása Jan 31, 2014 /
 
Sziasztok. Valaki tudja esetleg hogy a 7 kivezetéses Whirlpool motoroknak miért forrósodik tul a forgórésze? Nem a kollektoroknál van a hiba hanem közepen a tekercsnél olvad ki a szigetelés, már a másodikkal találkoztam és csak a 7 kivezetésüeknél.
(#) Gafly hozzászólása Jan 31, 2014 /
 
Olyat mitől csinalhat az Energomat Komfort, hogy fel programon centrifugál, teljes programon meg nem?
Remélem nem program kapcsoló...
(#) Beachway hozzászólása Feb 1, 2014 /
 
Üdvözlök mindenkit az oldalon! Véletlenül lenne valakinek egy HOOWER DYN 7164D mosógéphez service manual? Nem találok sehol.Valami zárlat van benne, mert mosás közben lenyomta a kismegszakítót, és mikor felkapcsolom, szivattyúzik, és mikor a dob forgatás elindul, újra leveri.Gondolom a motor, vagy a hajtásban lehet valami zárlatos. A vezérlőt kiszedtem, de szemre semmi égési nyom, vagy elszínesedett alkatrészt nem látni.Rajz kellene hozzá, hogy átlássam.Ha esetleg valaki már találkozott ilyen hibával, és azt megosztaná velem, azt előre is nagyon köszönöm!!
(#) Bencze11 hozzászólása Feb 2, 2014 /
 
Sziasztok!
Van Siemens WM12E360BY mosógép, amelynek F21-es motor hibája van.
Szétszedtem a vezérlőpanelt és láttam, hogy a penelen néhány alkatrész "kormos". Nem a vezérlő triac, hanem ilyen TNY 264, "SR87" ?, "RJ89" ?.
Az utóbbi kettőről tud valaki valamit, hogy mik ezek?
Esetleg nincs valakinek egy rajza a vezérlő elektronikáról (EPW65539)?
Köszönöm
(#) zoz11 válasza Bencze11 hozzászólására (») Feb 2, 2014 /
 
Üdv
Vezérlőről kapcsolási rajz? Az szinte felejtős.
TNY264 az a táp része, az a fekete kormos rész, a levegőből összegyűjtött kosz. Az nem feltétlenül utal hibára.
Az F21 az motorköri hiba, lehet Tacho, rövid kefék, esetleg motorköri triak hiba.
(#) zoz11 válasza Beachway hozzászólására (») Feb 2, 2014 /
 
Üdv
Az ilyen hibához nem kell rajz, le kell venni a motort át kell nézni, hogy minden rendbe van e, esetleg le is próbálni. A fűtőbetétet érdemes még kimérni, az is csinál ilyesmi galibát.
Vagy ha esetleg 3fázisú motor van rajta akkor pedig, motorvezérlő hiba is lehet.
(#) zoz11 válasza lukovicsek hozzászólására (») Feb 2, 2014 /
 
Én is találkoztam már abból a típusnál ilyennel, Igazából nem jöttem rá a hiba okára, de újra tekertem a forgót, és utána hibátlan lett a gép.
(#) lukovicsek válasza zoz11 hozzászólására (») Feb 2, 2014 /
 
Értem, akkor nem a panel okozza, mert minden ok rajta.
(#) korponaiz hozzászólása Feb 2, 2014 /
 
Sziasztok!
A mosógépet akartam átöblíteni, hogy lemossam a lerakódott mosószermaradványokat. A mosószertálcát és a dobot öblítettem át a zuhanycsővel. Utána H2O hibakódot ír ki és folyamatosan ereszti be a vizet. Egy Ariston AMXXFR149-es mosógépről van szó. A nyomásszabályzó romlott volna el?
Következő: »»   274 / 582
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem