Fórum témák
» Több friss téma |
Mielőtt kérdezel, a következő két dolgot ellenőrizd!
I. A helyes tápfeszültségek megléte.
II. A kimeneten van-e egyenfeszültség.
Élesztés.
Tisztelt hozzáértő Fórumozó kollégák!
Néhány napja vettem a gyermekemnek ezt a kis gyakorló erősítőt. Azt szeretném kérni Tőletek ha lehet, írjátok meg melyik poti és csatlakozó mire jó. Addig ok, hogy bemenet meg hangerő, magas, közép,mély, de mit jelent a DRIVE volume. gain, és a hátoldalon mit és hogyan lehet csatlakoztatni. Egyébként szép tisztán szól és egész szép hangerővel. Bocs az amatőr kérdésért de nem vagyok ilyenekben járatos. Válaszaitokat előre is köszönöm. Szép napot mindenkinek!
Az effekt bemenetre effekt gépet (samplert) lehetne kötni. A DJ-k szokták használni, nem hiszem hogy otthon akad ilyenetek. A drive bemenet nem tudom mi lehet. Az előlapon a Drive volume annak a bemenetnek a hangereje, a drive gain pedig az erősítése. Ez nem egy gitár erősítő lenne?
DJ Szabcsa nem tudom miért válaszol, ha fogalma sincs a kombókról
Mindenek előtt a sampler az nem effekt, legalábbis nem a hagyományos értelembe vett módon az. Ez egy 20 W-os kis lenygel gitárkombó két bemenettel. Egyik a "clean" azaz a tiszta gitárhang eléréséhez, aminek a hangerejét a CLEAN feliratú potival lehet szabályozni. Kicsit érdekes a kialakítása az előlapnak, mert a balszélső bemenet tartozik ehhez a szabályzóhoz. Van a készülék hátulján egy CH feliratú (drive) bemenet is . Ha ide dugod a gitárt, akkor szabályoz a DRIVE feliratú blokk. Ez a drive gyakorlatilag egy torzított, túlvezérelt gitárhangot eredményez, amolyan "Jimmyhendrixes" hangzást eredményez. Azt, hogy mekkora legyen ennek a torzításnak a mértéke, a Gain potméter állítja (erősítés mértéke > ugyanakkora bemenő jel hatására túlvezérli a megnövelt erősítés miatt az erősítőfokozatot.) Hogy ennek a torzított hangnak mekkora legyen a hangereje, azt pedig a mellette levő Volume poti szabályozza. Az Equalization elég egyértelmű, a mély-közép-magas tónus beállítására szolgál. A hátoldalon pedig van egy "Effekt loop"(effekt hurok) jellegű csatlakozás, ami arra való, hogy oda egy külső effektet lehessen beiktatni. Ezeknél mindig van egy SEND - ami a gitár jelét kiküldi a külső effektpedálra (pl. chorus, reverb, vibrato, distortion, flanger, visszhang, stb) . Aztán a külső pedálról vissza lehet küldeni az erősítőbe a külső effekt Out-ról ide a RETURN csatlakozóba. Ez is gyakorlatilag egy bemenet, és hozzá keveri a jelet az erősítő kimenethez a hangszóró felé. Hogy a vitát a Dj-vel elkerüljem, megjegyzem hogy ide ugyan lehet samplert is "beküldeni" , de ez nem DJ erősítő Remélem sikerült érthetően elmondanom. A hozzászólás módosítva: Jan 26, 2014
Először is köszönöm a kimerítő választ mindkettőtöknek. Így már kisilabizálom a lehetőségeket.
Ha már itt tartunk megkérdem szerintetek 7 ezret megért? Üdvözlet Nektek és jó étvágyat az ebédhez! Csibai
Nem egy színpadi Marshall, de otthoni gyakorlásra bőven elég, és annyiért anyagárban sincs
A hozzászólás módosítva: Jan 26, 2014
Nincs mit, véletlenül kiszúrtam -de lehet, hogy csak úgy látszik.
Érdemes átnézni a többi forrasztást is, ez Sony-betegség. A JW043 -as átkötés alsó forrszeme is gyanús. A hozzászólás módosítva: Jan 26, 2014
A szépreményű készülékben 20 éves korára hintőporrá száradt a hővezető paszta, engem ért a megtiszteltetés, hogy "cinezzek" a csontzárlatos végtranzisztor-pár helyére másikat. Azért átnézem majd alaposabban, főleg így, hogy támpontot is kapok hozzá
Üdv. Reloop egyszer kaptam tőled ezt a szub szűrő tervet de amit bekarikáztam azt nem tudom hogy miért is van úgy valójában, mármint hogy oda mit kell kötni. és miért van két In bemenet ? sztereo is lehetne azért ? Ja és még a keret mögött van egy névtelen dolog amit nem tudok hogy mi, megmondaná ?
Azért van két "in" mert a jobb és bal csatornáról is kap jelet egyszerre, és azt az "out" ra szűrve engedi tovább.
A piros keretes rész ha arra gondolsz az a tápja. 2x 9-12V AC.
Köszönöm. Akkor már csak a fölötte lévő névtele alkatrészt nem tudom mi.
Sziasztok!
Legyetek már szívesek meg nézni ezt az előerősítő rajzot,mert én nem látom jónak azt a bemenő jel fogadást a volume potinál. Hát nem a szélső lábnak kellene szokványos esetekben fogadni a bemenő jelet? Itt pedig a középsőre kapcsolódik.Nem el kötésről van itt szó?De javítsatok ki ha tévedek. Érdemes ezt az előerősítőt meg csinálni? És még lenne egy kérdésem,hogy ez a végfok kapcsolás életképes lehet?mert akkor elkezdem szépen lassan be gyűjteni az alkatrészeket hozzá.Köszönöm. A hozzászólás módosítva: Jan 27, 2014
Szia! Bemenet, kimenet felirata el van cserélve. Rajzok nincsenek róluk?
Sajnos nem találtam az előfokról rajzot.És a végfok szerinted élő kapcsolás?Érdemes össze hozni?
Sziasztok! Lenne egy bontott tápegységem, és hozzá pufferkondik. Ha jól emlékszem 30V egyenirányítva a kimentet. Ti milyen erősítő megépítését ajánlanátok hozzá? Nekem kimondottan tetszene a VF2, netán a Quad. Sajnos csak ezeket ismerem. Nagy teljesítmény nem szükséges, legfeljebb 150-200W 4ohm-on. Mellékeltem egy képet a tápról is. Köszönök pár kiinduló alapot! Üdv!
Értem, azért hagytam ott a kulcsot. És más variáció ami nem integrált változat? Teljesítményét hogyan tudnám lemérni vagy megsaccolni? Üdv!
Jajj most látom hogy egyenirányítva 30V, a TDA még arról is elmegy, stereóban gondolkozol vagy mono erősítőben?
Sztereóban természetesen. Bár......
Sajnos a végfokról sem találtam kapcsolásit,kerestem mint egy megszállott.
Szoba hangerőhöz elegendő az a trafó. 2x15-20W
A hozzászólás módosítva: Jan 27, 2014
Bár ez a TDA-sem rossz megoldás, főleg hogy kezdő vagyok.
Megnéztem a szóban említett TDA adatlapját. Szerintem tényleg megfelelő lesz nekem. Valamint az ára sem vészes. Köszönöm, még egyszer!
A végfokot így NYÁK formájában nem tudom sajnos kellő alapossággal áttekinteni. Ha fontos számodra a kapcsolás akkor rajzold vissza! Alul középen a 18k ellenállás egyik vége lóg a levegőben, a testre kéne csatlakoznia. Ki tudja hány ilyen elnézés van még benne?
Szerk.: a hangszín dettó. Lehet, hogy működik, de igen szokatlan megoldás. A hozzászólás módosítva: Jan 27, 2014
Rendben,köszönöm a türelmed.
Szia! Úgy látom az 50V-os kondikon kívül 160V-osak is vannak. Ránézésre nehéz megmondani a trafó teljesítménye miként oszlik meg a szekunderek között. Mérd meg a 30V-hoz tartozó szekunder ág átmérőjét! Azt négyzetmilliméterenként 3A-rel terhelheted. Részletek ebben a témában.
Rendben ezt elvégzem. Bár ahogy utánaszámoltam talán költséges lenne mégis az a TDA.
Azt az utat lehet választani hogy VF2-őt megépítem hozzá, és ha hozzájutok jobb tápegységhez akkor átszerelem azt. Gondolom a maximális kimenőt a tápegységen túl a végfokozat hatásfoka is jelenti. Talán még segítség lenne a hangfal technikai adata ami 60w és 92Db 4Ohm. Szóval könnyen hajtható dobozról lenne szó. De a hangminőség nagyobb szempont mint a hangerő. Köszönöm!
Arra derült már fény, hogy szimmetrikus tápfeszültséget is ki lehet hozni belőle?
Igen, múltkor már érdeklődtem, de sajnos nem. Tőlem sajnos távol áll a transzformátor ismerete.
http://www.hobbielektronika.hu/forum/topic_post_1555058.html#1555058 |
Bejelentkezés
Hirdetés |