Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Erősítő mindig és mindig
Mielőtt kérdezel, a következő két dolgot ellenőrizd! I. A helyes tápfeszültségek megléte. II. A kimeneten van-e egyenfeszültség. Élesztés.
Lapozás: OK   2525 / 2525
(#) szuli15 válasza szuli15 hozzászólására (») Csü, 10:09 /

Pontosítok , a munkapontot a bázis ellenállásokkal állítjuk be , a tranzisztoron folyó áramot állítjuk az R9-R10 értékével ?
(#) reloop válasza szuli15 hozzászólására (») Csü, 10:13 / 1

Ne hagyd figyelmen kívül D1, D2 Zener-diódákat, melyek 15 V-ra korlátozzák a feszültséget. A T1, T2 nyugalmi árama R11, R12 ellenállásokon jön létre, értéke 3,5-4 mA. (szerk. sőt még ennél is kevesebb mert az R27, R28-on is elfolyik 0,3 mA)
Az R9, R10-en folyó áram ebből és a Zener-eken folyó áramból tevődik össze.
A hozzászólás módosítva: Csü, 10:16
(#) szuli15 válasza reloop hozzászólására (») Pé, 9:14 /

Szia , köszi figyelek ezekre is.
Hétvégén lesz időm ezzel a projektel haladni , berajzolom Tinába , kíváncsi vagyok hogy milyen mérési eredményeket produkál a kapcsolás szimulátor környezetben,a módosított tápfeszültséggel illetve mai modern félvezető készletre szeretném cserélni azokat ,ami benne vannak
(#) reloop válasza szuli15 hozzászólására (») Pé, 11:02 / 1

A szimulátor nagyon hasznos lesz. Rajzoltass vele AC Transfer karaktirisztikát!
Látni fogod mennyire el van méretezve a bemeneti R2-C2 aluláteresztő.
(#) szuli15 válasza reloop hozzászólására (») Pé, 11:33 /

Ha jól számolom a C1 -R1-el felépített felüláteresztő szűrő 15,915Hz feletti frekvenciat engedi át. Az R2-C2 aluláteresztő szűrő pedig 3,386kHz alatti frekvenciát engedi at.
Ez igy valóban kicsi sávszélességet ad. Viszont az eredeti cikkben nem tértek ki rá, miért ilyenre tervezték. Egyáltalán nem elég egy aluláteresztő? Miért keleltt utána egy másik szűrő
(#) reloop válasza szuli15 hozzászólására (») Pé, 11:45 / 1

Az R2 4,7k. Itt egy másik rajz.
(#) szuli15 válasza reloop hozzászólására (») Pé, 12:18 /

Köszönöm!
Ezek szerint elírták.
Még egy kérdésem lenne , cikk szerint 8-16 Ohm-os hangfalakhoz lett méretezve a kapcsolás. Nekem 4-6 Ohm-os hangfalaim vannak , így érdemes lenne ehhez igazítani. A nagyobb áramok miatt szerintem R19-R20 ,R18 ,R23-R24 ami módosításra szorul ? Vagy ha rosszul gondolom elmagyaráznád hogy számolandó?
(#) reloop válasza szuli15 hozzászólására (») Pé, 18:14 / 1

Az R19, 20 a C3, 4-gyel alkot szűrőt az első fokozat táp számára, nincs vele teendőnk.
Az R18 biztosítja, hogy nullátmenet közelében a T7, T8 tranzisztor részben nyitva legyen, ezzel csökkentve a keresztezési torzítást. Ezt sem kell módosítanunk, ha nagyobb kimenő áramot szeretnék elérni.
Az R23 és R24 értékének csökkentése valóban észszerű lenne 0,22 Ω-ra. Ha a T11 jó termikus kapcsolatban lesz a T9, 10 végtranzisztorokkal akkor így is kellően stabil marad a nyugalmi áram. A C13, 14 reaktanciája 3 MHz felett mérhető össze a végtranzisztor emitter-ellenállással, nem tudom érdemes-e foglalkozni vele. Mivel az R23, 24 valószínűleg számottevő induktivitású huzal-ellenállás, nem kötnék vele párhuzamos kapacitást, nehogy rezgőkör alakuljon ki belőle. Ha fázistoló szerep szánt neki a szerző, az az áramkör más pontján lehet praktikusabb lenne.
(#) reloop válasza szuli15 hozzászólására (») Szo, 13:52 /

A tápfeszültség ±40 V-emeléséhez még hozzátenném, hogy a C3, C4 kondenzátorok feszültségtűrése legyen legalább 50 V.
Következő: »»   2525 / 2525
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem