Fórum témák
» Több friss téma |
Én az általam emlegetett Bartscher készülékben úgy találtam, hogy ezt a tápot elméretezték. Legegyszerűbb volt kiváltani egy kis trafós táppal, utána nem volt gond, többé nem láttam egyiket sem. (a max hőmérsékletet is feljebb kellett tolni, mert a szakács szerint "hideg volt az olaj")
A VIP egy primer szabályzó, vagyis van ott egy kis trafó, aminek a primerjét macerálja a VIP. A szekunderben áll elő az a tápfesz, amivel a finomabb elektronikus részek működnek. Ott egy dióda, meg egy puffer kell hogy legyen, és ami a lényeg, hogy egy opto csatoló "primer" oldala (dióda) is lakik ott aminek a tranyó része a VIP visszacsatoló (FB) lábára megy. Innen tudja a VIP, hogy mennyire kell tolnia a primert. Azt kell megmérned, hogy a trafócska szekunderében előáll-e a kívánatos tápfesz, (?5V?) és ha nem, akkor azért nem, mert valami zárlattal terheli, (a VIP leszabályoz) vagy azért nem, mert a visszacsatolás hibája miatt nem látja hogy mi történik a szekunderben. Meg kéne találnod, hogy mik kapnak tápfeszültséget a szekunderből, és ha van valahol egy átkötés, (egyoldalas nyákon ez nem ritka) amit könnyű kivenni, akkor azt bontva le tudod venni a terhelést a VIP trafójáról, és ha ettől megjelenil a tápfesz, akkor a VIP működik, csak zárlat terheli, amit meg kell találnod. Ha nem, akkor a VIP-es tápod nem indul el, annak a környezetében kell keresned a hibát. Az adatlapja esetleg segíthet, bár abban egy viszonylag összetett töltő áramköri példakapcsolás van, de az is több a semminél.
Remélem segítettem.
Sziasztok!
Zárlatos lett az IGBT a C20G típusú (ismeretlen kínai gyártó) indukciós főzőlapunkban. Sajnos a cserekor eltört az IGBT alatt levő üvegtokos (DO-35) NTC termisztor. Az a baj, hogy nem tudom az ellenállását, így nehéz a pótlása. Kapcsolási rajz persze nincs. Ezek az üvegtokos NTC-k amúgy is nehezen beszerezhetőek. Az üvegkerámia főzőlap hőmérsékletét mérő másik NTC 100k körüli, de egyáltalán nem biztos, hogy a kettő egyforma volt. Az első kép jobb felső sarkában látszik az IGBT és az alatta levő NTC helye. A második képen az a műanyag alkatrész látszik, amelynek a hornyában volt az NTC és ez szorította hozzá az IGBT tokjához. Hátha valakinek ismerős a panel és meg tudná nekem írni az NTC értékét (esetleg típusát). Üdv: vep
Sziasztok.Vásároltam "KGST" piacon egy teljesen újszerű,dobozos ART-Land bt-180 indukciós főzőlapot,de nem igazán óhajt működni.Bekapcsol, a vezérlő rész működik is, csak akármilyen edénnyel próbálom működtetni(jól bevált, másik indukciós lapomon kiválóan teljesítő edényekről van szó) mindegyiknél az a jelenség, hogy nem érzékeli, vagyis kb 20mp csipogás után kikapcsol az automatikája, el sem kezdi felmelegíteni az edényt.Szerintem szállítás közben leejthették, vagy hasonló, mivel a fedlap alatti hővezető paszta a szélrózsa minden irányában szétfröccsent, összekapargattam, vissza raktam a középső rugós kütyüre, de ugyanaz a hibajelenség.Esetleg valaki tudna segíteni mit tudok vele kezdeni?Tartaléknak vettem, mivel másik már eléggé kiszolgálta az idejét és az árát is, de sajnálnám ha nem tudnám használni........nekem nagyon bevált a főzőlap......Előre is köszi a segítséget....
Szia! Az biztos hővezető paszta? Indukciósban hővezető pasztát maximum az IGBT-k alá szoktak tenni, a fedlap alá biztosan nem (nincs értelme, a "hő" a főzőlapon kívül keletkezik). Esetleg elképzelhető, hogy befolyt valami a főzőlapba?
Bizony van ott is hővezető paszta, mivel ott van az a szenzor, (általában egy rugós tappancs által az üvegkerámia laphoz nyomatva) ami az edény hőmérsékletét méri.
Rendszeresen használom én is az egylapos indukciós főzőlapomat, és egy érdekes (bár jól belegondolva teljesen logikus) jelenséget tapasztaltam a közelmúltban. Megosztom veletek, mert lehetnek bizonyos hibáknak/hibajelzéseknek esetleg hasonló okai.
Májgombóc leves főztem, alacsony fokozaton, amikor bizonyos idő után szokatlan szagot éreztem a konyhában, és a használtan kb. 1 éve vásárolt (azóta is rendszeresen használt) főzőlapom kijelzőjén hibajelzés jelent meg, egy "E" betű, és egy szám, miközben a berendezés újra indulgatott, néhány másodperces szünetekkel, és szintén néhány másodpercig működött csak. Levettem a főzőedényt melyben kb. másfél liter leves, és benne bőven májgombóc volt(!)... Az edényt egy konyharuhára tettem, aztán rögtön éreztem is annak az égett szagát. Az edény alja valósággal tüzes volt! Az történt, hogy a levesben a kapott házi (!) gyártású májgombócok pillanatok alatt szétestek, s hiába volt elegendő víz a leveshez, a májgombócok anyaga (gríz, stb.) szétterülve az edény alján, mintegy hőszigetelte az edény alját a víz felé, ezért tudott az edény anyaga (viszonylag rövid idő alatt) úgy felhevülni, hogy levéve a lapról szétégette a törlőruhát! Mivel levesről volt szó, nem fordítottam a gyakori kevergetésnek nagy szerepet, így hevülhetett túl az edény alja, ill. hőátadással egy normális hőmérséklet fölé a kerámialap, melyben a hőmérséklet érzékelő indította a hibajelző elektronikát. (A gríz a víz alján szabályosan szénné égett, "csodaszerekkel" áztatva lehetett csak eltávolítani!) Úgy tűnik, nagyon fontos a folyamatos figyelés, kevergetés. Szerencsére a főzőlapot az elektronikus védelme megmentette, azóta is probléma nélkül működik, s már el is felejtette talán, hogy hozzáégett az edényhez a leves...
Mindent az csinál, a PWM-et is. Kuka. (Két indukciós termomixerrel is jártam így... Mondjuk azok drága motyók voltak, így megérte a panel 12 rugóért, de hiába próbáltam kiolvasni, résen voltak)
A hozzászólás módosítva: Feb 10, 2014
Tegyél bele egy 555-öt. Kevesebb lába is van, minek bonyolítani . A kijelzőre meg fényreklámként kiíratod, hogy Simpi.
Típus, verziószám alapján kicsikínainál nincs lerakat? Ha elég gyakran megy tönkre, akkor előfordulhat. Vagy írj a Valerának, hátha szervizalkatrészként adnak normális árajánlatot panelre, esetleg a mikrobira, csak próbálj úgy beszélni velük, mintha szakszerviz lennél. Valéria szopport
A népi Kína felfogása szerint ez egy gyártó, valóban . Beírtam a gugliba, ennyi a titok Ők forgalmazzák a briteknél, aztán kiindulási pontnak hátha jó lesz.
Sziasztok,
Van egy Fagor 51FT-22 S lapunk, ami F5 hibakódot mutat de csak a 2 alsó lapra (illetve ezeknek a visszajelző szegmensein). Ez a két lap indukciós a másik kettő nem az és azok működnek is. A képeken a panel van illetve pont a két hibás lap a LCD panel fölött. Van esetleg ötletetek, hogy merre induljak? Cseréljem a kondikat? Látható sérülést nem láttam az alkatrészeken első körben. Előre is nagyon köszönöm. Csaba Bővebben: Link1 Bővebben: Link2 Bővebben: Link3 Bővebben: Link4 Bővebben: Link5
Szia!
Légyszi, keress rá a hozzászólásaimra. Egyébként az összes kondi cseréje a nagypanelen, ha kell a kispanelen is (óvatosan a felületforrasztott kondikkal), illetve az IGBT és a hűtőborda közötti kapcsolat kikenése hővezetőpasztával. Ok: kiszáradás. Üdvözlettel, Grafamos A hozzászólás módosítva: Márc 19, 2014
Sziasztok!
Én óvatosabb lennék a "kondicserés" javaslatokkal, mivel számtalan esetben hoztak már ilyen "lecserélt kondiszettes" készüléket javítani. A nem megfelelő hiba megállapítása és kijavítása, további alkatrészek tönkretételét okozta, amelyek már tetemes összegbe kerülnek. A kondik cseréjét követően több esetben is a megfutott táp a graetz és az igbt-k tönkremenetelét okozták ( a kis panelről nem is szólva, ami 40-ezres tétel ) pedig csak egy párszáz ft-os ic volt a felelős a jelzett hibáért. Ha nem tudod kimérni a kondikat, hogy valóban hibásak, akkor inkább ne cseréld ki őket... Az IGBT-k alatt pedig sok esetben nem paszta hanem hővezető fólia van, ami alá felesleges még a paszta is, főleg ha helyesen van beépítve a készülék, és megfelelő hűtést kap. Az én javaslatom a szakszerviz, ahol megjavítják ( nem panelcserével !) az éppen tönkrement alkatrészt és még garanciát is vállalnak a munkára..., és nem csillagászati áron. Mert van ilyen. üdv
A kondicsere - ha sikeres - milyen problémákat okozhat? Nyilván van kockázata, mert a kispanel tervezésénél nem volt szempont a javíthatóság, csak a csere (felületszerelt alkatrészek), ahol könnyű megsérteni a nyákot és a közeli alkatrészeket, de egyébként nem látok problémát abban, ha egy jó kondenzátort kicserélek egy másik jóra (és a munkát leszámítva ez 20Ft-os tétel).
Viszont ha ismersz olyan szakszervízt, ahol pl. ezt a fagor lapot javítják (panelcsere nélkül) esetleg tedd közzé az elérhetőségét, mert szerintem sokaknak jönne jól (kicsit szkeptikus vagyok a javítást illetően pl. az egylapos készülékek esetén, mivel ezek jellemzően 10eFt-os áron kaphatóak újonnan és nem hiszen hogy lenne olyan szerviz, amelyik elvégez egy IC cserét 5e Ft alatt).
Szervusz,
Nagyon köszönöm a javaslatot, olvastam a korábbi hozzászólásodat mielőtt írtam volna ide, de mivel más jellegű volt a hiba, nem kezdtem hozzá a javításhoz. Viszont, hogy írtál, ma kicseréltem a nagy lapon található összes kondit, pontosan azonos értékűre. Megszűnt a hibaüzenet, elindul a kütyü rendesen, az indukciós lapokat is be tudom kapcsolni, viszont villog a beállított érték, ez emlékeim szerint azt jelenti, hogy nem érzékeli az edényt amit ráteszek (drága dolgok, nem gagyik). A következő lépés a kis panelen lévő kondik cseréje lesz, már ha szerintetek összefüggésben lehet az említett problémával... üdv, Csaba
Szia Csaba!
Új reményt adtál nekem is! Még tavaly volt hasonló jelenség mint amit írtál, kicseréltem a kis panel kondenzátorait, utána jó volt. Aztán decemberben elromlott megint, akkor jött az F5-ös hibaüzenet. Ezek szerint most a nagy panel kondenzátorait kell cserélnem. Egy próbát megér. Esetleg ha megvannak kondik értékei, le tudnád írni? Megspórolnék egy szétszerelést. Köszönöm! A hozzászólás módosítva: Márc 20, 2014
Szia,
Hasonló jelenség alatt mit értesz? Hogy neked sem érzékelte az edényt és amikor kicserélted a kis lapon a kondikat akkor jó lett? Ezeket cseréltem a nagy lapon: - 1db 450V 10uF - 1db 35V 470uF - 1db 25V 220uF - 5db 50V 47uF üdv, Csaba
Igen, pont így volt. Nem volt hibaüzenet, csak nem vette észre ha ráraktam edényt és villogott. A kispaneles kondicserétől jó lett.
Köszi az adatokat!
Sziasztok! Fagor vti 64m 2indukciós 2 sima főzőlapos tanácsokat itt olvasva az indukciós rész tökéletesen üzemel. Köszönöm! De a sima résszel is baj van Relék jók,elvileg a proci is (kijelzőn adatok miszerint meleg a lap,időzítés,stb.) jó, de nem fűt. Barátom azt mondja nem reménytelen, de egy kapcsolási rajz, sokat segítene. A kezelő panel nem engedi ki a jelet. Esetleg tudna valaki segíteni? Előre is köszi.
Maximálisan igazad van. Én nem azt mondtam, hogy ne javítsa meg, illetve ne próbálja meg kijavítani a hibát, csupán felhívtam a figyelmét a kockázatokra, mivel azt látom, hogy sokan nem igazán értenek teljeskörűen hozzá. Hobbijavításnak meg kicsit drága kisérleti alany...., szerintem. Egyébként az egylapos készülékeket is lehet javítani gazdaságosan, mivel általában az IGBT a legdrágább alkatrész, de az is csak kb 3.000.-ft, Fagor lapokhoz 2.600.-ft, tehát még + a munkadíj esetén sem hiszem, hogy ne érné meg a márkaszervizek komplett panelcserés árajánlatát figyelembe véve ( ráadásul garanciával visszakapva ). Mindenki döntse el maga...
Egyébként itt megtalálható egy szerviz, ahol javítanak ilyen elektronikákat, bevizsgálási díj nélkül kaphatsz rá árajánlatot, és eldöntheted, megéri vagy sem a javítás. Üdv mindenkinek. Link A hozzászólás módosítva: Márc 24, 2014
Köszi a linket! Ha a mostani kondicsere nem jön be, felhívom őket - majd megírod ide az eredményt.
Arra azért kíváncsi lennék, kispanelt javítanak-e (kondicsere).
Igen, javítanak kispanelt is, még SMD IC-t is cserélnek rajta ha szükséges.
Üdv.
Sziasztok,
Lehet én vagyok a hülye, de szerintem rossz kondit adott a srác a Lomexban. Együtt állapítottuk meg, hogy van 2 egyforma meg egy 3. ami nagyobb. Erre szerintem kaptam 3 különbözőt. Link: Eredeti Kapott Szerintetek mi az eredetieknek a pontos paramétere? Megpróbálok inkább az alapján kérni. Köszi előre is Csaba A hozzászólás módosítva: Márc 26, 2014
Előfordul ez náluk... Az egyik 10mikrós helyett becsúszott egy 22mikrós. Tápfesz szűrőként jó lehet a 22-es is, de jobban meg kell nézni a panelen, mit is csinál. Amúgy ezek jó fajták, sokára száradnak ki.
Sziasztok !
2005. októberében vettem a Fagor 5IFT-22 félindukciós főzőlapot. Egy évig jól működött, ekkor az indukciós rész elkezdte mutogatni az 5-F hibakódot a két kijelző közt felváltva. Még garanciális volt, hívtam a szervizt, a szerelő nem talált semmit a szervizkönyvében, hogy ez mit jelent, azt javasolta, hogy takarjam le a kezelő részt, kapcsoljam le az áramot, ha nem lesz jó, kicseréli a panelt. Megtettem, pár hónapig működött, közben lejárt a jótállás. Újra hívtam a szervizt, másik szerelő jött, nem tudta mit kezdjen vele, kínjában belekötött a szellőzőrésbe, szerinte 2 cm kell, a főzőlapot a beépítési útmutató szerint építettem be. Amikor letette az asztalra a főzőlapot, a szellőző terelőlemez rálapult a szellőző nyílásra, teljesen letakarta, amúgy nem csinált semmit. Amikor elment megigazítottam a terelőlemezt, megmozgattam a csatlakozókat, ezután hónapokig ismét működött. És ez így ment évekig, amikor 5F-et mutogatott megmozgattam az érintkezőket és egy darabig működött, fogalmam sincs mitől. Pár hónapja egy újabb hiba, nem ismerte fel az edényt. Ekkor kezdtem keresgélni az interneten, így akadtam erre a fórumra. Kicseréltem a vezérlőpanelon és a nagy panelon is kondikat, végre minden jó lett. Nem sokáig tartott az örömöm, jött az újabb, levagdalja az automatát, amint teljesítményt állítok mind a két indukciós zónánál. Semmi nem látszik a panelon, se büdös, sem elszíneződés. Azt nem hinném, hogy az IGBT, teljesen épnek látszanak, egy csapásra mind a négy csak nem adta fel. De akkor mi lehet, van valakinek ötlete ? Üdv.: SL
Kicseréltem a kispanelen lévő kondikat is, de sajnos az edényt továbbra sem ismeri fel kütyü...
Nekem már régebben elromlott a Fagir 5IFT-22s félindukciós főzőlap, első alkalommal csak nem ismerte fel az edényt, akkor a kispanelen kicseréltem a kondikat és fél évig jó volt. Most F5 hibakód jött, megint nem ment az indukciós rész, nem ismerte fel az edényt, most a nagypanelen cseréltem 8 kondenzátort, és szerencsére működik (volt közben egy olyan is, hogy nem lehetett bekapcsolni, akkor az egyik csatlakozó csúszott le a kispanelről).
Nagyon ócska kondenzátorokat tettek ebbe a készülékbe, illetve lehet, kapják a hőt rendesen, az is nyírja őket. Ha valaki szétszedi, érdemes kicserélni mindet.
Sziasztok!
Egyik ismerősömtől kaptam egy indukciós főzőlapot de állandóan leveri a biztosítékot, ha magasabb teljesítményre tekerem fel. Mi lehet a problémája? A másik kérdésem még az lenne, hogy a nyák lapon van egy kék alapon egy fehér "rész" amit csavarhúzóval lehet tekerni. Az mire szolgál? Elnézést kérek a tudatlanságomért de még csak most kezdtem foglalkozni az elektronikával. A nyáklapot elölről és hátulról is lefényképeztem amennyire lehet nézzétek meg kérlek mert hátha valami hiba azon van. Segítségeteket előre is köszönöm.
Amit még észrevettem, hogy az egyik elemnek (a nyáklapon sárga színű kis trafó szerű) az egyik lába nincsen oda forrasztva.
|
Bejelentkezés
Hirdetés |