Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Léptetőmotorok (vezérlése)
Hello! Én úgy értettem, hogy egy adott tengely meghajtására szeretne két motort felhasználni a hajtás két végénél egy-egy motorral. üdv!
A hozzászólás módosítva: Jan 1, 2014
Hááát nemtudom , minek egy rajzgép tengelyére két motor, egy nem bírja el a ceruzát??
Szerintem félreértettél, a mai vagy max a holnapi nap összedobok 1 modellt az elképzelésemről.
Lenne még egy olyan kérdésem, hogy ha a 2 párhuzamosan motort bekötöm egy kimenetre, az egyik motor bekötését s másikhoz képet felcserélem, akkor az az ellenkező irányba fog forogni?
Elvileg igen , de ezt másképp szokták megoldani , az egyik motort mondjuk az Y tengely vezérli -a másikat az A tengely és a két tengely vezérlése a szoftverben van összehangolva , egy meghajtóra két motor szerintem nem szerencsés . Maximum ha mindkét motor kap saját meghajtót és csak a vezérlés közös .
Megoldható, ha nincsenek határon a paraméterek, azaz nem ég le a motor, és nem terheli túlságosan túl a vezérlőt a motor.
A gond az egy tengelyen használt két motorral, hogy ha bekapcsoláskor az egyik ellép, akkor megfeszülhet a tengely. Ennek kiküszöbölésére szokták inkább szíjjal összekötni a két tengelyt, vagy (ha a nyomatéknövelés miatt használnak két motort, akkor) a két motort.
Sziasztok!
Erre gondoltam. A szíjakat a motor mellett lévő zártszelvényre ragasztanám rá, a végeit rögzíteném. Ez egy előzetes modell, a további tervezéssel meg szeretném várni a véleményeteket, hogy így működőkepés lenne-e a dolog.
Szervusztok!
Egyszerű kérdésem, hogy az L279 ic tud dupla nyomatékos(kéttekercses) vezérlést biztosítani? Sajna az adatlapból nem tudtam kibányászni. Köszi!
Sziasztok!Amatőr vagyok és mostanában igen ritkán foglalkozom elektronikával.Most azonban felmerült egy probléma,nevezetesen bipoláris(4 kivezetéses)léptetőmotorhoz lenne szükségem kapcsolási rajzra.Olyan rajz kellene ahol nincs szükség sem PC-re se mikrovezérlőre-lehetőleg.Kérlrk segítsetek ebben.
Előre is köszönöm Győző
Szasztok!
Építettem egy 42hs03 bipol. léptetőmotorhoz step/dir vezérlést drv8825 ic-vel. 12V-ról hajtom, és az a problémám, hogy a motor veszettül sípol, viszont nem tudom léptetni a stepre adott jellel. Próbáltam a motor unipoláris módját is, sorban a lábakra adni a 12V-ot, a közöseket pedig gnd-re kötve, de 4. lépésre mindig visszafelé mozdul, míg a többire előre. Az adatlap szerint helyes lábsorrendet alkalmaztam. Szerintetek mik lehetnek a hibák?
Unipoláris mód esetén a közös megy a +UT tápra, és a GND-t kapcsolgatod a tekercsekre. Ha visszafelé mozdul, akkor a sorrend nem jó. Némi próbálgatással hamar felderíthető a helyes sorrend. (A1 - B1 - A2 - B2)
Stepre nem lép. Az enable láb hová van kötve? (Ha tápon van, akkor a vezérlő tiltva van. Ha nincs bekötve, vagy GND, akkor a vezérlő engedélyezve van) A sípolás azért van, mert a motor pozíciója a két tekercs között van éppen, és mindkét tekercs dolgozik. Rendszerint fél lépésnél van ez a jelenség. Ha épp beáll egész lépés pozícióba, akkor a sípolás megszűnik. Ez a jelenség gyakorlatilag nem hiba, de igen, veszettül zavaró. Próbáld meg a motort 24-28V feszültségről hajtani. Életre fog kelni, meglátod
6 vezetékes motor is köthető bipolárisra?
Bocsi a kérdésért, én is kezdő vagyok benne. Én ilyen 6 drótos unipoláris motorhoz szeretnék vezérlést: pm55l - 048 - ksc7 Sajna semmi időm, pedig nagyon kéne, így nem akarok tévútra futni a bekötést illetően. Esetleg ha volna valakinek home made felesleges panelja, szívesen átvenném tőle. Bocsánat az offért, de kegyetlenül szorít az idő. A hozzászólás módosítva: Feb 3, 2014
Persze hogy lehet. Fél tekercses, vagy soros módon. Tehát:
Féltekercses mód: az egyik közép kivezetés és a hozzá tartozó másik kivezetés, (Közép leágazás - A1) és szintén - a másik oldal tekercsnél - a közép leágazás és a hozzá tartozó másik kivezetés. (Közép leágazás - B1) Soros mód: A középleágazások nincsenek bekötve, csak a tekercsvégek. Ha netán ez a motor bekötése, akkor féltekercses módban: black - red1 és orange - red2 soros módban: black - tan és orange - yellow
Üdv
Egy kis segitség kellene,mivel léptető motorokkal még nem volt dolgom.viszont egy projektemhez erre gondoltam. Nagyvonalakban a lényeg. Az R2D2 fejforgatásához kellene. 12V os a rendsze. Egy kisebb léptetőmotorra gondoltam,hozzá egy olyan kis elektronika,amin egy potméterrel lehetne váltani a forgásirányt és a sebességet.Mivel minden táviránitással működik,ezért a potit egy modell servo mozgatná. Középállásban nincs mozgás,jobbra-balra pedig a forgásirány lenne. Léptetőmotor egy cnc ből kibontott moci lenne,pontos adatot nemsokára rakok föl. Megoldható ez a terv,esetleg lenne valakinek hozzá nyákterve,vagy ötlete. Előre is köszi.
Igen, ez a bekötés, köszönöm
Köszi a gyors választ!
Az unipolárisnál rájöttem a bakira, természetesen rossz sorrendben próbáltam kapcsolgatni, mert félreértelmeztem az adatlapot (a bipol. sorrend: A+, A-, B+, B-, nem egyezik az unipol. sorrenddel Viszont a bipoláris problémát még így sem értem, hiszen 12 V-ról unipolárisban szépen lépked, és bikaerős. Másrészt ha bipoláris módban, amikor sípol, kézzel hajtok rajta, akkor sem ugrik be egész lépés pozícióba. A nagyobb feszültséggel az a bajom, hogy olyan alkalmazáshoz kell, ahol 12 V akkuról kell járatni. Az enable GND-n van (belső lehúzó ellenállás által). Egyébként step-re megváltozik picit a sípolás, és mintha akarna mozdulni, de mégsem teszi. Még egy dolog: a motor adatlapjában nincs üzemi feszültség megadva. Csak egy nyomaték-sebesség ábránál 35-36 V-okat ír. Honnét kéne tudnom, hogy milyen feszültségekről üzemeltethető?
Itt majdnem ugyanaz a helyzet, mint a LED-eknél. Árammal vezéreljük a léptetőmotort. A kapocsfeszültség kialakul majd. Az adatlapon rendszerint a tekercs áramát és ahhoz tartozó nyomatékot adják meg. A feszültség, ami például 2V, az azt jelenti, hogy statikus maximális áram esetén 2V statikus feszültséggel terhelhető maximum az adott tekercs.
A jobbra balra irány potival hogyan gondolod? Középállásból folyamatos forgás, vagy a poti állásától függően változik a sebesség?
Igen a poti középállásában nincs forgás,jobbra tekerem folyamatosan gyorsul,,ha balra akkor ugyan az.
Ha nem kellene a sebessé szabályzás,akkor poti helyett kapcsoló us elég lenne.
Még egy kérdés: Mindenképpen léptetőmotor lesz használva? (Hajtőműves DC motorhoz van hasonló projektem)
Ezzel régebben találkoztam. Akkor a softpotra kerestem rá, és ez is köztük volt. Hátha...
Csak azért gondoltam a léptetőre,mert halk és szerintem van benne annyi erő hogy az R2 "fejét" megforgatja. Persze sima dc motor is jó lenne, ha más nincs akkor marad az. Ez csak egy ötlet volt, meg van egy ilyen motorom.
Igen ezt ismerem, az ilyen linkek el vannak mentve mind.
De akkor már meg is kérdezem. A linken, van középen egy "forgó csatlakozó". Vagy nem is tudom mi a pontos neve. Az álló részről viszi át a feszt a fejre. De mivel a fejben vannak servok, és jó pár elektronika, ezért át kellene vinni kb. 10 szálat. A fej teljesen körbeforog, ezért kellene. Nem tudod ez milyen csatlakozó, vagy hol lehetne ilyet kapni? Bővebben
Az első verzió,egy akksis fúrógép motor volt,az áttétellel együtt. Csak ez elég hangos.
Amugy sima DC motorhoz lenne ilyen potis terved.? Mert az jó,ha a léotetős nem megoldhat9.
Én anno készítettem egy kameramozgató Slider-t, ami potival működött. Sima 10K egypályás poti. Kb középállásban állt a motor, majd ha eltekertem valamelyik irányba, akkor azzal arányos PWM jelet adott ki, ami vezérelte a motor végfokot. (L293) A vezérlés PIC16F628+L293
A léptető motoros megoldáshoz külön kell léptetőmotor vezérlő, az irány még hagyján, még a poti tekerésével arányos sebesség is hagyján, de hogy a poti közép állásától jobbra is balra is arányos sebesség léptetőmotorhoz, ez számomra kissé komplikált.
Ha van hozzá kész nyákterved és bublikus is,azt megköszönném. Ami még lényeges,12v táp lesz, 12v os mocihoz. Talán egy kisebb abkaktörlő motor. Az talán halkabb.
Sziasztok!
Vettem egy ilyen léptetőmotort, csak 5V-osat. Ezt szeretném üzembe helyezni, de nem vagyok biztos magamban. Szóval nagyon egyszerű programmal a következő sorrendben próbálom léptetni: 1, 0101 2, 1001 3, 1010 4, 0110 Szépen forog is az óramutató járásával megegyező irányban. De szeretném megfordítani a forgási irányt is! Próbáltam a lépéseket visszafelé, de nem változik az irány Mit rontok el? |
Bejelentkezés
Hirdetés |