Fórum témák
» Több friss téma |
Sziasztok!
Régóta keresgélek valami infót, kapcsolást egy olyan célra, hogy egy potmétert számítógépen keresztül tudjak állítani.. Sajnos semmi ide illő dolgot nem találtam, ezért fordulnék ide, nincs-e esetleg valakinek, valami ötlete ezzel kapcsolatba?
Szia!
Hogy gondolod? Mechanikusan, egy motorral tekerni a potit, vagy teljes egészében helyettesíteni egy áramkörrel?
hi
csinálsz szerintem egy pcis kapcsolálst és egy potméterre egy fogaskrekes motortraksz és kész [bocs a rossz fogalmazásért]
Köszönöm, a "motoros" megoldást elvetném.
Teljes egészében ki akarnám váltani. Egy Pc-s progiból meg valahogy "tekerni".
Nézd meg a digitális potmétret a keresővel.
Akkor azt kell tudni, hogy mit csinál az a poti. Valami feszültségosztó része? Ezesetben egy D/A konvertert köthetsz az LPT portra, ez a legegyszerűbb. Vagy "fokozatosan" ellenállásokat kapcsolni (ld. csatolmány).
Ja, a csatolt fájl valami hangfrekvenciás cucchoz készült, ha jól emlékszem, az ellenállások értékei módosíthatók.
Szia!
Hangerő állítsára van a poti. Nem is rossz ötlet ez az ellenállás kapcsolgatós dolog! Szerintem ez lesz belőle, így legalább tudom hogy milyen fix értékre kapcsolnék. (csatolmány nálam nem jelenik meg.) (szerk: ok, csatolt fájl megvan, nézem)
Balázs!
Az LPT portos kapcsolás mellet döntöttem, holnap össze rakom. Köszönöm a gyors segítséget! Üdv: Petya
Nincs mit! Egyébként hangerőhöz még tudom ajánlani ezt az IC-t: DS1669
Csak annyit: ez az IC nagyon drága (2000-3000 FT), nem javaslom, de a Maximtól rendelhetsz ingyen.
Igen, de kezdenek rájönni, hogy mindenki így szerzi meg az IC-ket, és már nem mindig küldenek.
Hasonló téma engem is érdekelne!
Nekem is potmétereket kellene forgatni pc-vel és én sem szeretnék használni hozzá kismotort Van 2 db 12V-os motor, aminek csináltam fordulatszámszabályzót mind a kettőnek külön külön és ennek a kettő motornak a fordulatát kellene szabályozni pc-ről, ráadásul RC távirányítással! Az RC részt azt teljesen kiszerelném egy játékautóból. Hogyan lehet megcsinálni? Jah és ez az elleneállásos dolog nekem nem lenne jó, mert nagyon érzékeny a műszer, az lenne a jó, ha nagyon finoman is lehetne "tekerni"
Három javaslatom van:
1. DS1669 digitális potival kiváltod a régi potit. 2. Az RF áramkört olyan autóból szeded ki, aminek szabályozható a sebessége. 3. Legjobb megoldás, ha új fordulatszabályzót építesz. Mondjuk egy PIC-es megoldással, és akkor egyben meg tudod írni a PWM-et és az RF vételt is.
Először is kiszeretném javítani magam! Nem feltétlenül kell nekem a PC-s megoldás! nekem az is jó, hogy a discofény ne szgépről vezérelt legyen, hanem egy külön pultról, amin a 2 potméter van.
Szóval inkább most az lenne a kérdés, hogy van egy kis pult amin van 2 potméter a 2 motornak de a 2 motor meg fentvan a falon, felvan szerelve és vezeték nélkül, hogyan tudnám ezeknek a sebességét állítani? ....... Sajnos nincs olyan autóra pénzem ahol lehet a sebességet is állítani, egy sima 4 irányú RC-s autóm van rá, és az AVR-t és a pic-et is kerülöm, mert nem értek hozzájuk
sziasztok, ez a digitális poti engem is lázba hozott, kicserélném az erősítőmben levőt erre hogy távirányítóval tudjam állítani a hangot... ez a maximos rendelés hogyan van, vagy miez?
Idézet: „ez a maximos rendelés hogyan van, vagy miez?” Ha nem ér meg neked annyit az IC, akkor elvileg a Maxim weboldalán megpróbálhatsz ingyen példányt rendelni (Free sample).
Hát akkor ide nem lesz elég a játékautó "vagy megy, vagy nem megy"-elektronikája. A potik jelét egy A/D konverteren át kell küldeni, majd ezt a digitális adatot kisugározni rádión. A vevő egységben pedig ezt a jelet feldolgozni, és ennek függvényében egy PWM jellel vezérelni a motorokat.
Mikrokontroller nélkül elég meredek. Ha belegondolsz, lényegében elég 1-1 egyszerűbb PIC mindkét oldalra, más alkatrész alig kell. Az A/D konverter adott, az RF jel kezelése és a PWM meg leprogramozható. Topi írt két idevágó cikket, hasznos lehet: Bővebben: Link.
hali
nem tom h jó tipokba írok-e Szeretnék egy olyat csinálni h kézi vezérelt potmétert ahogy mozdítok úgy mozdítaná a gépen is a pl hangpotit van valami ötletetek hogy lehetne ezt megcsinálni?
Például egy A/D konverter az LPT portra. Egy mikrovezérlővel pedig akár COM vagy USB porthoz is lehet illeszteni. Csak szoftver kérdése.
és egy kapcsolási rajztot tudnál adni?
am egy stúdió programnál szeretném használni
Hát ez azért nem ilyen hogy skiccolok valamit, azt' tessék... Egyáltalán hogy akarod rákötni a PC-re? (Az előző hozzászólásomban soroltam a lehetőségeket.) Legegyszerűbb az LPT-s megoldás, csak sajnos mostanában divat az új alaplapokról lespórolni a párhuzamos portot, ezért nem minden géppel fog működni. Itt csak fogsz egy ADC-t (pl. ADC0804), bemenetre poti, kimenetet rákötöd a PC-re + megírod a programot.
Ha COM vagy USB portra kéne, akkor ott komolyabb áramkörre és programozásra lesz szükség.
Látom hogy nagyon régi téma, de hátha valakinek pont ilyenre van szüksége, ezért válaszolnék.
Ajánlanám az oldalon lévő kapcsolást is: Bővebben: Link Vagy létezik egy egyszerűbb megoldás, MIDI/Game port. Némelyik gépen még azért van, erre elég 1 darab potméter, amennyiben csak annyi a célod, amit leírtál.
Sziasztok! Látom, hogy régi a téma, de kérdésem lenne. Motoros potmétert szeretnék vezérelni Cubase nevű programmal, fordítva sikerült megoldanom usb joystick-al vezérelni a program keverőpultját. Csak sajna ha betöltök egy keverő beállítást a potik nem csúsznak arra az értékre ami ott be van állítva. Ezt e dolgot szeretném megoldani valami vezérlővel ami mozgatná a potikat amikor mondjuk egérrel mozgatom vagy ha betöltődik egy állás álljanak arra az értékre a potik.
remélem tudtok segíteni. a válaszokat előre is köszönöm |
Bejelentkezés
Hirdetés |