Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » NYÁK-lap készítés kérdések
A témában nincs helye a nem szakmai indíttatású vitáknak, ezért a szabályszegést elkövetők azonnali figyelmeztetés nélküli kitiltásban, vagy némításban részesülnek. Ugyan így járunk el azokkal szemben, akik "blog"-nak nézik a fórumot. Ezt mindenki tartsa szem előtt!
Lapozás: OK   106 / 1385
(#) jdani hozzászólása Dec 28, 2007 /
 
nekem sinsc itthon lézernyomtatóm. De Az akor egyáltalán nem baj, hogy a papiron egy másik kép van, és arra nyomtatok, egy nyákképet. Bár é ugy szoktam, hogy az egyik haveromnál megyek, és ot kinyomtatom. Ő tudja hogy miről van szó, és nem néz hülyének akor haegy ujságpapirra nyotattatok vele.
(#) PCB válasza Frankye hozzászólására (») Dec 28, 2007 /
 
Szia !

Idézet:
„A műnyomó leginkább a márkásabb magazinok (férfimagazinok, pl. ckm, playboy, stb.) borítója, ami vastagabb és keményebb a sima lapoknál.”


Határeset mert amit én használok. az pont olyan vastag mint egy közönséges A4-es nyomtatópapír.

Semmi különbség a többi papírhoz képest a vastagságnak, mindenből van vékonyabb és vastagabb is. Ha a borítót műnyomónak nevezzük akkor a lapokat is nevezheted annak.

Végül is mindegy, hogy hogyan hívjuk azt a papírt, egy lényeg van, a festéket ne szívja magába. Innentől elméletileg bármilyen papír jó.

Üdv!
(#) Frankye válasza PCB hozzászólására (») Dec 28, 2007 /
 
Amit írtam, az az újság borítójára és az újság lapjára vonatkozott, de természetesen nem ez a fő, hanem hogy "fényes" legyen a papír, ne szívja fel a festéket.
(#) Rapidus hozzászólása Dec 28, 2007 /
 
Én is a vasalást gyakorlom. Viszont egy ideje már a legfontosabb mozzanatnak a papír leszedését tartom. Amikor régebben áztattam 5-10 percet, és lehúztam, bármilyen óvatosan tettem is, néha lejött a festék egy része, és filccel kellett pótolni a hiányt. Atán rájöttem, hogy ha picit nyitvahagyott vízcsap (a melegvíz jobb) alá rakom, és hagyom, hogy szinte magától hozza le a papírt (csak nagyon enyhén, vagy semennyire sem húzom), akkor sokkal jobban sikerülnek a nyákok. (Bal oldalon egy vezetéknélküli mikrofon, középen a Brenner féle égető, jobb oldalon pedig a Frankye cikke alapján készülő telefonos relé nyákrészlete van).

vasalas.jpg
    
(#) jdani válasza Rapidus hozzászólására (») Dec 28, 2007 /
 
Azt mondjátok, bármilyen papír jó, csak ne szívja magába a festéket. Akkor a pauszpapír miért nem jó? az se szívja magába a festéket.
És Rapidus Én úgy készítem, hogy mikor már kész a vasalás, beteszem áztatni, és mikor már jónak várom, akkor engedek a mosdóba egy kis langyos vizet, és óvatosan ledörzsölöm róla a papírt. ÉS nekem így sikerül. Bár nálam az volt rossz, hogy elég sok helyen összeért
(#) Rapidus válasza jdani hozzászólására (») Dec 28, 2007 /
 
Én régebben nem dörzsöltem, hanem lehúztam. A mostani leáztatom/mosom módszerrel, ugyan tovább tart, de alig van benne hiba. Még az olyan kb. 0.4mm körüli vezetékvastagságnál is hibátlan, mint pl. a fenti USB-s égető, ahol elég sok helyen megy át (elég szellősen) az IC két lába kötzött a vonal.
Viszont lehet, hogy ez csak az általam vásárolt paírra igaz, mert ez bizony elég vastag. Vékonyat hol lehet venni, és mi a pontos megnevezése?
(#) jdani válasza Rapidus hozzászólására (») Dec 28, 2007 /
 
Mégis milyen papirra gondolsz? ÉS te milyen papirra is nyomtattad, és röviden hogyan is csináltad? főleg az érdekel, hogy hogyan vasaltad, mármint, hogy hőfok, rá-e nyomtadd stb
(#) Rapidus válasza jdani hozzászólására (») Dec 28, 2007 /
 
Egyféle volt a Pantonban amikor ott voltam, nem tudom pontosan milyen. De elég vastag. Vasalni kb. 2 x 3 percet szoktam (néha csak 1x 5 percet), a gőzölős vasalóval (csak olyanunk van) persze gőz nélkül. A hőfokszabályzója kb. 4/5-öd állásban van. Nyomni pedig aránylag erősen szoktam, és menet közben mozgatom is a vasalót egy kicsit. Majd egyszer, ha tudok, szerzek erre a célra egy "síkabbtalpú" nem gőzölős példányt is.
(#) jdani hozzászólása Dec 28, 2007 /
 
nekema pauszpapir teljesen megfelel. De én nemoyaln erősen nyomtam rá, mégis összefolyt
(#) Rapidus válasza jdani hozzászólására (») Dec 28, 2007 /
 
Az összefolyást már többször olvasatam én is, de nekem még nem sikerült ilyen nyákot gyártanom. Nem tudom mitől lehet, de a tippem az, hogy ez a festéktől is függhet. Az én lézernyomtatómban egy mezei utántöltött toner van.
(#) PCB válasza Rapidus hozzászólására (») Dec 28, 2007 /
 
Szia !

Összefolyásért a hőfok, elmozdulás, és a papír minősége okozza. A papírnak azon felül, hogy nem issza be a festéket szétszaladnia sem szabad.
Tehát olyan papír ami hajszálcsöves, vagy "zsiros" nem jó.

Dörzsölés: én áztatom 2-3 percet aztán újjal ledörzsölöm, van hogy szívaccsal rá is segítek ha nagy a panel és "telefóliás"

Már tervezem, hogy ne csak beszéljek róla, egy video készítését a dologról a pcb vágásától, a maratásig.

Üdv!
(#) jdani válasza PCB hozzászólására (») Dec 28, 2007 /
 
na az klassz lesz, de lesz egy pár megányi a videó!
(#) Rapidus válasza PCB hozzászólására (») Dec 28, 2007 /
 
Jó ötlet, sok embernek segítenél vele!
(#) PCB válasza jdani hozzászólására (») Dec 28, 2007 /
 
Szia !

kb 30 perc lesz, csak a lényeggel. Majd darabokban teszem fel, elosztva pcb vágás.....vasalás....stb

Az ahogy a műhelyből megyek a konyhába kimarad

Üdv!
(#) még1MbR válasza PCB hozzászólására (») Dec 28, 2007 /
 
De az elején egy sörnyitás csak lesz benne!
(#) topdon válasza Frankye hozzászólására (») Dec 29, 2007 /
 
Valamiért sejtettem hogy ez lesz a válasz Akkor kitapasztalom. Ezer köszi!

Más:

Próbálgatom a vasalós technikát, amit itt olvastam. Vasalás után, ott ahol szemre szépen megfogta a panelt a festék, nekem simán alámart (Elvékonyította a rezet, és lyukacsos lett....) Szerintetek? (Nem jó papír, stb....?)
(#) Frankye válasza topdon hozzászólására (») Dec 29, 2007 /
 
Az a gyanúm, hogy azért lett lyukacsos, mert nem volt kelően tiszta a panel a vasalás előtt. Emiatt maragt rajta ném (por?)szennyeződés, amin persze nem maradt meg a festék sem. Evidens, hogy itt biza alámar!
A legjobb tisztítószer az, ami nem tartalmaz olajat (semmilyet!), és úgy tisztít. Ezen felül én még tisztítás után egy enyhén nedvesített polírpapírral (1000-es, 1200-as finomságú) is át szoktam polírozni a lemezt, mielőtt vasalok rá. Természetesen utána alapos portalanítás, mielőtt jönne a vasaló!
Ja, és fontos, hogy a nyomtatás után a papírt ne taperoljátok össze, mert azzal is zsír kerül a felületre, ami szintén okozhat alámaródást!
(#) feki00 hozzászólása Dec 29, 2007 /
 
Üdv

Bocs hogy megszakítom a témát de lenne egy kérdésem, a HQba kapható vasklorid összesen mekkora felületű nyákra elég? Egyátalán az ilyet ki lehet számba fejezni, mert ugye függ a nem maratott felület nagyságától is.

Árban jónak tűnik, de már voltak hasonló jó áron olyan vételeim hogy megbántam :/ pl egy SSOP toknak egy DIL14re fordító panelt 2decivel sikerült lemaratni úgy hogy melegítettem a végén a cuccot hogy legyen már valami, kb mintha vízbe lubickolt volna a panel :ijedt:

Köszi a segítségeket.
(#) topdon válasza Frankye hozzászólására (») Dec 29, 2007 /
 
A nyák tiszta volt. Ahogy olvasgattam a hsz. eket nekem nagyon úgy tűnik hogy nem találtam meg még a legjobb papírt... a sima A4es géppapír egy az egyben visszahúzza magával a festéket, a "kreatív karton" már egy fokkal jobb volt... na majd ha fénymásoló közelébe kerülök folytatom... olvastam ezt a magazinlapos dolgot... kiváncsi leszek rá. Annyi van itthon mint a szemét...
(#) Frankye válasza feki00 hozzászólására (») Dec 30, 2007 /
 
Idézet:
„Egyátalán az ilyet ki lehet számba fejezni, mert ugye függ a nem maratott felület nagyságától is.”

Pontosan ezért nem lehet meghatározni. Függ a lemaratandó felület méretétől, attól, hogy van-e benne más, a maratást segítő adalékanyag, a hőmérséklettől, stb., stb. E miatt nem igazán lehet "aranyszabályt" adni rá.
(#) Frankye válasza topdon hozzászólására (») Dec 30, 2007 /
 
Nos, akkor valószínűleg valóban a papírral lehetett a gond. Ez is egy lehetséges ok, igen.
(#) még1MbR hozzászólása Dec 30, 2007 /
 
Ha igazán tiszta a felület és megfelelően vastag a nyomtató által leaott festékréteg, (valamint a vasalás is okés) akkor a maratás után alig bírom lesikálni a festéket a kész panelről, úgy ráragad.
Sajnos nem mindegyik lézerprinter nyomja rá jó vastagon a festéket, még maxra állítva sem
Ami még nagyon zavaró tud lenni, a hajszálvékony hosszanti csíkok (nyomtatási hiba) a kiprintelt lapon. Ez maratáskor jól tud szivatni, ajánlott még időben kijavítani.
(#) Frankye válasza még1MbR hozzászólására (») Dec 30, 2007 /
 
De azt is tapasztaltam már, hogy nem mindegyik nyomtató (pontosabban: toner) igazán megfelelő a vasalás céljára. Sőt, az utántöltött tonerek - eltekintve Miki előbbi hajszálcsíkos megjegyzésétől - még jobbak, mint a gyáriak. Nem igazán tudom, ennek mi az oka, de tény, hogy az utántöltött tonerek festékanyaga jobban tapad a NYÁK-ra, mint a gyáriaké...
(#) Müszi hozzászólása Dec 30, 2007 /
 
Sziasztok!

Csak egy tapasztalatot szeretnék veletek megosztani a HQban kapható vaskloriddal kapcsolatban.
Már vagy 2x vettem abból a vaskloridból, de felmelegítve is olyan iszonyat ronda lesz a maratás, akárhányszor húzom át filcel a vonalakat, mindíg lemarta.
És mivel én nem szeretem felmelegíteni az oldatot, hanem hidegen maratok, általába a HQs vaskloriddal úgy 3-4 óra volt a maratási idő frissen!, hidegen.
1 hónap múlva kb. (ezen időtartam alatt kb. ha 5db! nyákot kimarattam...) már x-szer 10 óra kellet egy nyák lemarásához, pedig csak egy 5x5cmes panelt marattam (nem is nagyon szoktam nagyobbat maratni...).

Na begurultam, és megkértem az ismerősömet, hogy vegyen Kaposváron gyorsmarató oldatot (a WOLF félére gondolok). meg lett véve, fél liter kb. 450Ft volt.
De ez a marató hidegen olyan precíz és gyors hogy max. 2óra a maratási idő!, és nem marta széjjel a vezetősávokat sosem!.

A másik, hogy rengeteget lehet vele takarékoskodni.
Pl.: én úgy csinálom, hogy a műanyag marató tálba kiöntök éppen annyit hogy ellepje a nyákot, és a maratás végénvisszatöltöm egy befőttes üvegbe az oldatot és az még kb. 2-3 nyákra elég.

Én azt javaslom aki a HQ-nál akar vaskloridot venni, az inkább vegyen másutt gyorsmarató oldatot, mert az sokkal gyorsabb, pontosabb, precízebb.

Üdv.: Müszi
(#) brato válasza Müszi hozzászólására (») Dec 30, 2007 /
 
Én ugyan még nem használtam gyorsmarató oldatot, de vaskloriddal sokszor marattam. De ilyen maratási idők? ez borzalom. A gyógyszertárban használatos vaskloriddal max 15-20 perc 50 %-os és nem melegítem, viszont mozgatom a nyákot.
Ha szilárd vaskloridhoz jutok akkor jó töményre csinálom és 5-10 perc alatt lekapja a rezet. Nem mar alá.
(#) PCB válasza Müszi hozzászólására (») Dec 30, 2007 /
 
Szia !

Idézet:
„én úgy csinálom, hogy a műanyag marató tálba kiöntök éppen annyit hogy ellepje a nyákot,”


Ahány ház annyi szokás, de úsztatni szokás a panelt, és igy mar a legszebben, és leggyorsabban.

Üdv!
(#) fureszk válasza Müszi hozzászólására (») Dec 30, 2007 /
 
Jah, jól mondja PCB, ilyen kis nyák esetén tedd pofával lefelé a lötty tetejére a nyákot!
(#) kobold válasza brato hozzászólására (») Dec 30, 2007 /
 
Az Azúr vegyszerboltban vettem szilárd vas-kloridot, és desztillált vízzel csináltam belőle oldatot. Nagyjából 3:1 tömegarányban lett összeállítva, és utána kapott még féldeci háztartási sósavat is (2 liternyi oldat), a békesség kedvéért. Alig-sósavszagú, méznél kicsit barnább lötty lett, műanyag tálba szoktam belőle kiönteni, és a radiátor tetején melegítem, mozgatni lusta vagyok. Egy kb. 3x4 cm-es panelt (lsd. kép) alig 4 perc alatt szedett tisztára, alámarás nélkül. A rajz vasalásos technikával készült, valami noname jegyzettömb-lapon, aminek egyik oldala fényes. Mivel túl kisméretű, cellux-szal ragasztom A4-es lapra, és egy HP LaserJet 1200-ason nyomtatom ki. Kíváncsiságból megmértem a vasaló talphőmérsékletét egy infrás pisztollyal, félórás nyugalmi állapot után 103 ... 109 °C között volt, csúcsnál a legmelegebb (1-es és 2-es fokozat között van, szovjet csoda, 1kW-os).
Nem szoktam rányomni, inkább hosszabb ideig vasalok egy vékony, puha papírréteggel a lemez mindkét oldalán (kéztörlő...), a rajzolat szétnyomását elkerülendően, és egyszer-kétszer összegyűrt papírdarabkával át is simogatom a rajzolatot, két melegítés között. Kétoldalas nyákot is egyszerre tudok így vasalni, felváltva a két oldalt.
Ha nyomtatásnál fényes papírra optimalizálok, szebb lesz a rajzolat, és szinte tökéletesen egyenesek a kimart vonalak, de nehezebben jön le a papír; a képen látható nyákhoz nem optimalizáltam semmit, kicsit görbe is a vonalak széle, viszont egyben, hiba nélkül lejött a teljes fedőréteg, nitróval meg a festék is.
Beültetés előtt kézzel, egy 40 W-os, rézből köszörült hegyű pákával ónoztam le, ehhez folyasztóanyagot is használtam, de le is mostam utána.
Már csak a pozícionálást, a forrasztást, és a fúrást kell javítani
(#) topdon hozzászólása Dec 30, 2007 /
 
Üdv!

Ötleteket, tippeket szeretnék kérni, hogy legyen mivel kiegészíteni a saját elképzeléseimet... Gyártott már valaki otthoni körülmények között (rajzol, marat, fúr + szerel és örül ) nagyszériában panelt? A nagyszéria alatt 200+ darabszámot értek, 150-200 pin per panel. Ha vannak tapasztalatok, ötletek, megköszönném. (Az ezzel foglalkozó cég nem ötlet, ne is írjátok. Köszi)

Hogy pontosítsak: sablonok, munkát gyorsító trükkök, ötletes szerszámok, stb... A vasalásos technika is érdekelne hogy mennyire állja meg a helyét nagy darabszámnál....

Köszi mindenkinek előre is!

Üdv: T

(#) kaqkk válasza topdon hozzászólására (») Dec 30, 2007 /
 
Nagy darabszámhoz a szitanyomtatást javasolnám !Nézz Körül a környékeden hol vállalják
Következő: »»   106 / 1385
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem