Fórum témák
» Több friss téma |
Sziasztok!
Kérdésem a következő: van-e olyan napelem, amelyik könnyű, vékony, és elegendő áramot termel a modellrepülőhöz (vagy legalább meghosszabbítja a fent töltött időt)? Ha van, honnan tudom beszerezni? Meg egyáltalán napelemet honnan szerezhetek? (Mellőzzük az olyanokat, hogy szedj szét egy kerti lámpát, vagy termeld ki a számológépedből stb...)
Hi! Sajna a napelemek fajlagos energia/kg értéke "kicsit" rosszabb mint az egyéb kémiai áramforrásoké...
Tehát ezek után szerintem felesleges bármiről is beszélni... Esetleg a vevődet, mint "viszonylag" kis fogyasztású áramkör azt meg hajthatod róla. Az a gond hogy a repcsi motorok "kicsit" sokat esznek ...
Hi! Sajnos a piac elég szegényes ezen a téren....
De ha kisérletezni szeretnél, én tudok neked küldeni olyan celladarabokat, ami gyártásra már nem alkalmas, de neked még jó lehet (elhasadt) Lásd kép
Láttam egy napelem cellát, az kb. negyed négyzetméter volt, és 0,35 A-t adott ki magából ragyogó napsütésben 12v-on. Namost egy modellre nem nagyon fér rá, max a negyede, szóval az olyan pici áramot termel, hogy... És, bár a repülőgéped fogyasztását nem tudom, egy RC autó kb. 1 óra alatt simán fogyaszt 3,5 A-t, szóval ha kint hagynám a napon egyész nap, este talán mehetne 5-10 percet. Fikciónak jó, nemsokára gyártanak nagyobb teljesítményű napcellákat.
Láttam régebben olyan baseball sapikat, amin a napelem közvetlenül egy kis motrot hajtott, a cella kb 5x7cm lehetett, nekem kísérletezni az is elág lenne.
Gondolom nem lenne sok értelme, ha a motor akksiról menne, a vezérlés meg napenergiáról... A törött napelemet hogyan tudnám hasznosítani? Beszerzésről nem tudtok véletlenül valamit?
Hello.
Remélem kielégítő választ adok Nos a napból jövő energia a Földön tudomásom szerint 100W/m2. Ez szép és jó, de a fekete csővezeték többet hasznosít belőle, mint akármilyen napelem is.... Egyébként nekünk van egy modellrepülőnk, ami elektromos, és az kb. 5-10 percig műxik, kb.1000mA-es teljesítményű, asszem 8-9 voltos aksiról... Egy kis számolgatás után Te is ki tudod hozni, hogy ez akkor min. 6-7A, és annyit szerintem egy háznyi napelem sem állítana elő... Láttam még egy műsort anno az egyik csatornán, hogy megcsinálták az első, tökig napelemes repcsit, a NASAnál. Bár volt benne egy kis aksi is, az éjszakára.... Nos, lényeg a lényeg, mondták, hogy a kb. 60*2 méteres, csupaszárny felület, olyan 6 hajszárítónak elegendő energiát termel, és azzal műxik rajta 8 db hyper-szuper, 99,5%-os hatásfokú motor. Tehát az egészet ez a néhány "hajszárító" emeli a magasba. Amíg Neked még nincs ilyen technikád és ekkora repülőd, amin meg is éri, addig kár nekiállni a dolognak... Viszont attól még használhatod az adó működtetésére, meg rádióadásra és hasonlóakra, de 1-2A-nél többet nehezen lehet az ilyenekből kifacsarni...
csinálj rá Stirling motort , tetejét fesd feketére és a fekete szárnyon keresztülmenő felmelegedő levegő hajtaná a Stirling motort. egyébként szerintem stiring motorral meg tükrökkel sokkal jobb "napelemet" lehetne csinálni mint napelemből.
akit érdekel: stirling motor működése, hasznos oldal fókuszált fény energy fénnyelhűtés |
Bejelentkezés
Hirdetés |