Fórum témák
» Több friss téma |
Válogass a téma képei között. A kedvedre való, kevés alkatrészest (vagy amihez van anyagod, tudásod) összerakod.
Igen szinuszos kell 2 erositot akarok vele meghalytani.
Pedig ez lenne a legjobb ilyen teljesítményre ha nem is hatásfok de zaj szempontjából a legjobb megoldás, biztos nem szeretnéd ha az inverter vagy az erősítő zúgna.
Tegyél le róla, a korrekt megoldás nagyon bonyolult, drága és olyan tudás kell hozzá, ami már nem a hobbiszint.
Nekem csak egy egyszerű és nagyszerű kapcsolás kellene, trafó és aksin kivűl nincs másom, alkatrészeket meg elég jol be tudok szerezni.
Szia
esetleg nézd meg ezt. : Bővebben: Link Alapesetbe 160W os de van bövités is ~400W. van áram figyelése leáll ha negy az áram az akumulátorból. üdv.
Vettem egy kínai pillanatforrasztót de elég gyenge, a gagyi 50Hz es trafót kivettem és építettem bele egy áram visszacsatolású önrezgő invertert légszereléssel, több alkatrész fénycső elektronikából, IRF740, meg PC táp trafó, primer menet 100 1x0,35mm, szekunder 1 menet 120 szál.
Így sokkal könnyebb súlyra, de még gyenge viszont mikor a szekunderre szorítottam egy 30µF kerámia kondenzátort a háromszög alakú áram illetve a négyszög feszültség a páka hegyen szinuszos lett és az amplitúdója is több, sajnos nem tudtam megnézni mennyivel fűt jobban mert a kondi egyből felforrt majd kipróbálom több darabból összeállítva.
Azt is mérted, hogy mekkora örvényáramokat kelt a környező alkatrészekben? Pl. mekkora nyitóirányú áram folyhat egy éppen beforrasztott SMD Shottky diódában?
Hatékonyabbak azok a forrasztópisztolyok, amikben nem spéci, nem oldódó spicc van, hanem rendszeresen cserélendő rézdrótdarab, amit "megeszik a cin". Először is kisebb az ellenállás, nagyobb az áram. 70 W-os pillanatpákámban 3*10-es a tekercs, egyben kivezető huzal. A hozzászólás módosítva: Feb 25, 2014
Ezzel csak vezetéket forrasztanék terepen.
Olvastam hogy volt egy magyar találmány, ugyanígy pisztoly páka lett átalakítva nagyfrekvenciásra és ónszívó hatással bírt a hegy kialakítása miatt is.
A normál 50 Hz-es páka spicce is felrántja az ónt. Ki-be kapcsoláskor az olvadékot ide-oda lökdösi a mágneses tér.
A hozzászólás módosítva: Feb 25, 2014
Sziasztok! Nem teljesen idevág a dolog, de hátha tudtok segíteni. van ez a kapcsolás aminek az inverter része 2Khz-n hajtja kb az 50Hz-s paneltrafót. Kérdésem az lenne, hogy ide be tehetek-e PC-tápból kiszedett trafót. Ezen a frekvencián reménykedhetek-e a "SEC" oldalon olyan 200V körüli feszültségre? Áramerősség nem nagyon kell mert ugye ez csak a kondit tölti..
Szia!
Oda nem jó a PC-trafó, mert azon a frekvencián nagyon kicsi a tekercseinek az ellenállása.
Esetleg valami ehhez hasonlóan egyszerű és olcsó kapcsolás amivel meg tudnám hajtani a PC trafót? van 1 doboznyi PC táp trafóm amit legalább erre fel tudnék használni.
Növeld a frekvenciát 40-50 kHz-re, de ekkor már gyors diódák kellenek a szekunder oldalra. A 12V-os trafótekercset használd primernek.
Az oké de az 555 fogja szeretni a 40-50 Khz-t? a PC-tápba lévő diódák jók nem?
Szereti meg a 500KHz is,de a pctap trafo a 80KHz szereti.
szerintetek ez így jó lehet? a c2 az maradhat 10nF? A BUT12 nem fog melegedni ilyen frekinél?
A hozzászólás módosítva: Máj 17, 2014
vagy esetleg az a kapcsolás így ahogy van?
Jónak tűnik. Építsd meg és próbáld ki.
Sziasztok!
Bővebben: Link Át lehetne ezt a kapcsolást módosítani, hogy 240-300W kimenő teljesítményt produkáljon? (így két erősítő IC nek is elég áram volna) Továbbá a számítógép trafónak tudja valaki a lábkiosztását?
Sziasztok! Elkészítettem a mellékelt kapcsolási rajzot, a tápból hihetetlen nagy áramot vesz fel, fetek melegednek nagyon és 3 volt AC van a trafó kimenetén, mi lehet a baj. Mellékelem az elkészített paneltervet is.
Miért kell 555-tel gagyizni mikor rendes kapcsolóüzemű táp IC-k vannak olcsón?
Azért mert 50 Hz-en dolgoztatnám szimpla EI magos trafóval. Elkészítettem már tl494-el rajzot, de ahoz ferritmagos trafó kellene. Tudom pctáptrafó a legkézenfekvőbb. Még nem bontottam ki a tekercseket külön. Youtubon láttam videót ahol ezt a rajzot elkészítették és működött, azért készítettem én is el.
Dehogy kell hozzá ferritmagos trafó. 50Hz-re csinálnád, oda akkora ferrit kellene, hogy akkora talán nincs is. Nagyon jó az az EI mag, csak méretre legyen elég nagy, a primer legyen bifillárisan tekerve. A 494 elvileg jó lenne, csak azt meg kell nézni, hogy megy e az ic már 100 Hz-en is? Én valami olyasmiket léttam, hogy ezeknek az ic-knek van valami alsó frekvenciakorlátjuk.
Sajnos az a probléma, hogy az előbb említett icnek az alsó határfrekvenciája az 1KHz. Ehez viszont már ferritmag kell. Valami egyszerü astabil alapu invertert nemtudtok? Valami egyszerü kellene. Mostanába sokat elveszik az áramot, és pont mikor szerelek, még a pillanatpákámat sem tudom használni, ennek kellene. Ha ez jól működne akkor készítenék egy nagyobb tesót aminek a trafóját úgy tekerném meg, hogy a secunderje pl 2x28Vac legyen és egy tda7294 híd elpuffogna róla kocsiban.
SG3525 készitettem már ilyen invertert. 100Hz kristallyal szinkronizalt oszcillatorral ment.
Kis izzolampa meg fotoellenállás szabályozta a kitöltést effektiv értékre.
|
Bejelentkezés
Hirdetés |