Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » MSP430 mikrovezérlők

Témaindító: gomzito, idő: Ápr 21, 2006
Témakörök:
Lapozás: OK   124 / 139
(#) kisedison válasza icserny hozzászólására (») Feb 27, 2014 /

Én Energiát használok, és próbaképp megcsináltam hogy beállítottam G2553 16MHz-re és a launchpad-ba meg egy F2002-es MCU-t raktam, és szemrebbenél nélkül felprogramozta csak épp nem működött a program (LED vilogtatás). Tehát szerintem nem lesz gondja az F5529-el. Elvégre azt be is lehet neki állítani.
(#) icserny válasza kisedison hozzászólására (») Feb 28, 2014 /

Az F2xxx sorozatot hivatalból tudja. Azért van a Launchpad kártya oldalán az 1,27 mm-es osztású csatlakozó kialakítva, hogy az eZ430-F2013-at programozza. De ebből nem következik, hogy az F5xxx sorozatot is programozza. Egyébként az Energia is az mspdebug programot használja programozásra.
A hozzászólás módosítva: Feb 28, 2014

msp-ez430.jpg

(#) colosseum hozzászólása Márc 1, 2014 /

Sziasztok!

Éppen egy jo kis led multiplexben vagyok benne mspvel feszegetem a határait a kis csodának
De gondom akadt.
Mint majd ahogy az illusztrált ábra is mutatni fogja nem 2db ledről van szó.
5*5-s led matrix lesz minden eleme tartalmaz 3db rgb ledet. 225led
Mivel rgb így közös anodos a katodokat uln2803-al kapcsolgatom, de multiplexelni szeretném , igy nem tudom hogy az anodokat mivel kellene meghajtni próbáltam irfz24n-el de valamiért nagyon nagy feszültség esik rajta.
Ebben a rajzban is az lenne csak más a neve.
Ha valakinek lenne vmi 5lete erre a táp kapcsolgatásra (relét nem akarok, nem lenne túl kivitelezhető ) ne habozzon megosztani velem.

Tudom , hogy nem teljesen ide vág de azért mspvel csinálom SPi-n ha kész lenne egyszer akkor írnék belőle 1 cikket

Köszönöm!!

szerk: led szallag rajta vannak az ellenállások csak én nem jelöletem.
A hozzászólás módosítva: Márc 1, 2014
(#) icserny válasza colosseum hozzászólására (») Márc 1, 2014 /

Idézet:
„nem tudom hogy az anodokat mivel kellene meghajtni”
Esetleg UDN2981? De lehet, hogy a mostani kapcsolás is jó lenne, ha az irfz24n helyett p-csatornás FET-et raknál be. Talán IRF9Z24N?
(#) röntgen válasza colosseum hozzászólására (») Márc 2, 2014 /

A P-csatornás FET valóban jó ötlet, azzal menni fog.
(#) kisedison válasza icserny hozzászólására (») Márc 2, 2014 /

Üdv!

Megint lenne egy kérdésem, egyenlőre még csak elméletben. Energiában hogy tudom kiválasztani hogy melyik SPI-t, UART-ot használja a program? Mert hogy F5529-esen van két soros port, meg kettő SPI/I2C. Viszont sorosnál is ugye annyi van csak hogy Serial.begin(sebesség); Úgy sejtem hogy itt az működne amelyiken a LaunchPad a PC-vel kommunikál. Viszont nekem kellene a másik is. Ugyan ez SPI-nél. Az egyikre menne akkor az SD kártya, a másikra meg a CC3000 Wi-Fi.
(#) colosseum válasza icserny hozzászólására (») Márc 3, 2014 /

Köszönöm !

Ma megyek és veszek, és ki is próbálom!
(#) kisedison válasza kisedison hozzászólására (») Márc 5, 2014 /

Egyszerűen semmit nem találok erről hogy mikor melyik portot használja, vagy hogy melyik az alapértelmezett.
(#) colosseum válasza kisedison hozzászólására (») Márc 5, 2014 /

elvileg az energia is megeszi a nyers kódokat. ezt ugy értsd h nem "könnyen emészthető nyelven irt kód" bár ezt is izlések és pofonok válogatják. gondolok itt azokra a kodokra amiket CCS-ben vagy IAR ban irsz. ha tényleg akarod használni akkor nézz utánna hogy miképpen kell ott és tedd bele.

+1 gyorsabb is lesz sokkal a kódod.
(#) icserny válasza kisedison hozzászólására (») Márc 5, 2014 /

Nézd meg a forrásfájlokat! (Energia/hardware/msp430/cores ill. libraries)
Szerintem 5529-hez egyelőre csak az MSP430G2553-tól megörökölt könyvtárak vannak.
(#) kisedison válasza icserny hozzászólására (») Márc 6, 2014 /

Beigazolódott. Az F5529 még csak említésként sincs a könyvtárakban. A G2553-ra vannak a kódok, viszont azt kihámoztam hogy az USCI B0-át használja. Ennek azért majd utána nézek. A CC3000 LaunchPadhoz vásárolható panel bekötéséről.
(#) colosseum hozzászólása Márc 6, 2014 /

Lassan a végéhez érek egy nagy projektnek

3.2"-s touchos 16bites paralel portos kijelzőt sikerült meghajtanom, össz vissz 7 vezetékkel , ha kész a kód közkicsé teszem
(#) kisedison válasza colosseum hozzászólására (») Márc 7, 2014 /

Remélem hogy paralel alatt azt érted amikor színenként van 6-8bit, H sync, V sync, Clock. Mert akkor nagyon érdekelne a dolog, nekem is van egy 3.5"-os 320x240-es kijelzőm amibe jó lenne életet lehelni. Remélem hamarosan lesz kód. Egyébként hogy hajtod 7 vezetékről?
(#) colosseum válasza kisedison hozzászólására (») Márc 9, 2014 /

Szia! sajnos nem nekem a panelen van egy ssd1289-es vezérlő azt kell 16bittel +4 egyéb lábbal vezérelni.

SPI+2 74hc595+ nem kevés debug hogy 16mhzen menjen az SPI ( szkóp erősen ajánlott).
(#) kisedison válasza colosseum hozzászólására (») Márc 9, 2014 /

Kár, azt hittem hogy direktbe hajtod az RGB-vel. Mondjuk fura volt 7 vezetéken, egy 18 bit-es LCD-nek is kell 22 ha jól számolom. (plusz a tápfesz, skálázási irány, egyebek..)

Valaki esetleg nem tudja hogy ha az F5529-esen nincs semmi szándékom az usb-vel, akkor ott mit hova kell kötni? Az adatlapból nem sikerült kihámozni normálisan.
(#) colosseum hozzászólása Márc 9, 2014 /

Sziasztok! Lenne egy nagy kérdésem, most kezdek ismerkedni az ADC-vel az egyzserű pásztázás nagyon szépen megy, de próbáltam összekötni egy DTC-vel, ami már nem akar összejönni.

KEttő kérdésem lenne ez ügyben.
1. Ha csak egy csatornát akarok folyamatosan pásztázni és az értéket oda adni egy változónak akkor elég egyszer beállítani a programom?

1. #include "msp430.h"
  2. #include "stdint.h"
  3.  
  4. #define TXD       BIT1                 // TXD a P1.1 lábon
  5. uint16_t data;
  6.  
  7.  
  8. /**------------------------------------------------------------
  9.  *   Késleltető eljárás (1 - 65535 ms)
  10.  *-------------------------------------------------------------
  11.  * delay - a késleltetés ms egységben megadva
  12.  */
  13. void delay_ms(uint16_t delay) {
  14.         uint16_t i;
  15.         for (i = 0; i < delay; i++) {
  16.                 __delay_cycles(1000);              //1 ms késleltetés
  17.         }
  18. }
  19.  
  20.  
  21.  
  22. void main(void) {
  23.  
  24.         int32_t temp;
  25.         WDTCTL = WDTPW + WDTHOLD;            //Letiltjuk a watchdog időzítőt
  26.         DCOCTL = CALDCO_1MHZ;                // DCO beállítása a gyárilag kalibrált
  27.         BCSCTL1 = CALBC1_1MHZ;               // 1 MHz-es frekvenciára
  28.         P1DIR |= TXD;                        //TXD legyen digitális kimenet
  29.         P1OUT |= TXD;                        //TXD alaphelyzete: mark
  30. //--- P1.3 belső felhúzás engedélyezése -----------------------
  31.         P1DIR &= ~BIT3;                      //P1.3 legyen digitális bemenet
  32.         P1OUT |= BIT3;                       //Felfelé húzzuk, nem lefelé
  33.         P1REN |= BIT3;                       //Belső felhúzás engedélyezése
  34. //--- Analóg csatornák engedélyezése --------------------------
  35.         ADC10AE0 |= BIT5;                    //P1.5 legyen analóg bemenet
  36.         ADC10CTL0 &= ~ENC;                   //Az ADC letiltása újrakonfiguráláshoz
  37.         ADC10CTL0 = ADC10SHT_3               //mintavétel: 64 óraütés
  38.                         | ADC10ON                 //Az ADC bekapcsolása
  39.                         | SREF_0;                 //VR+ = AVCC és VR- = AVSS
  40.         ADC10CTL1 = ADC10SSEL_0 | INCH_5 | CONSEQ_2 |SHS_0;
  41.  
  42.         ADC10DTC0 = ADC10CT;               // Folyamatos adatátvitel, egy blokk
  43.         ADC10DTC1 = 1;                     // Egyetlen target cím a memóriában
  44.         ADC10SA = data;                     //csatorna = 'chan', ADC10OSC az órajel
  45.         ADC10CTL0 |= ENC;
  46.  
  47.         while (1) {
  48.                 delay_ms(2000);                    //2 s várakozás
  49.  
  50.                 //majd jön valami
  51.                 ADC10CTL0 |=   ADC10SC;
  52.         }
  53. }

V.hogy igy akarom első körben aztán majd Timerral , de még azt se nagyon használtam, inkább csak a hardveres kommunikációkat.

Én vhogy igy képzeltem el.

2. Ha jo akkor miért nem akarja az igazságot Ha nem jo akkor mi a hiba .

Köszike a Válaszokat.

Szerk: Code Composert használok.

Update: 2. Ha jo akkor miért nem akarja az igazságot Ha nem jo akkor mi a hiba . -- kicsit közhelyesre sikeredett. igazabol a data valtozo nem változik semerre, pedig az egyszerű beolvasással megy rendesen az ADC
A hozzászólás módosítva: Márc 9, 2014
(#) icserny válasza colosseum hozzászólására (») Márc 9, 2014 / 1

Idézet:
„Ha nem jo akkor mi a hiba?”

Tavaly januárban könnyebben tudtam volna válaszonli, azóta kihullottak a fejemből a részletek.
Idézet:
„ADC10SA = data;”

Ez így azért nem jó, mert ADC10SA egy címet kell, hogy kapjon. Tehát így írd:
  1. ADC10SA = &data;

vagy
  1. ADC10SA = (unsigned short)&data;
(#) colosseum válasza icserny hozzászólására (») Márc 9, 2014 /

Köszönöm!

ui.: Kedves István , ma elolvastam párszor a 4. cikket, van benne pár hiba kigyűjtöm és elküldöm. nem vészesek , inkább csak a program kódban lemaradt zárójel , ilyenek.
(#) icserny hozzászólása Márc 12, 2014 / 1

Rövidesen (1-2 héten belül) várható az Energia újabb verziójának megjelenése, amely az eddigieknél még több Launchpad kártyát támogat:

MSP430:
LaunchPad with MSP430G2231, MSP430G2452 or MSP430G2553
Experimeter Board with MSP430FR5739 or FraunchPad
LaunchPad with MSP430F5529 or FattyPad
LaunchPad with MSP430FR5969 (Wolverine Launchpad)

ARM Cortex M4F:
LaunchPad with Stellaris LM4F120 or Tiva C Series TM4C123 or StellarPad
Connected LaunchPad with Tiva C Series TM4C129

TI Piccolo:
C2000 LaunchPad w/ TMS320F28027 (60MHz)

Hack-a-Day hír
(#) kisedison válasza icserny hozzászólására (») Márc 12, 2014 /

Örömteli hír. Remélem még több Wi-Fi mintapélda lesz benne, mert pár dolog nem világos. Vezérlést lenne jó csinálni, gyakorlatilag RC hajót, csak laptoppal irányítva.
(#) szitko válasza kisedison hozzászólására (») Márc 12, 2014 /

Miért szeretnéd Wi-i-vel irányítani? Egy "gyári" 2,4GHz-es táv. nem lenne jobb? Olcsóbb...
(#) kisedison válasza szitko hozzászólására (») Márc 13, 2014 /

Laptop van, router van, egy csokor antenna is, CC3000 Wi-fi modul is van. Csak szoftver kérdése lesz az egész. A Wi-Fi-s 1-2 km hatótáv meg bőven elég nekem. Másik előnye hogy kétirányú, így tudom vinni a telemetriát, esetleg majd egy kamera képét is. Sávszélesség van hozzá bőven. A CC3000 modul is 802.11b/g-s. Meg mindenképpen lenne rajt wi-fi a telemetria miatt, akkor már az irányítást is meg lehetne oldani nem?
(#) tomaszito11 hozzászólása Márc 17, 2014 /

Sziasztok a szervo vezérléssel egy kis problémám akadt Bővebben: Link
A hiba amit ki ir a kovetkező:
nap.ino:5:9: error: #include expects "FILENAME" or <FILENAME>
nap.ino:7:1: error: 'Servo' does not name a type
nap.ino:11:15: error: expected unqualified-id before '{' token
nap.ino:15:14: error: expected unqualified-id before '{' token

Tudna valaki segiteni a program a mövetkezö(aki nem akar a linkre menni)
  1. // Szervó vezérlése potenciométerrel
  2. // Szerző: Michal Rinott <http://people.interaction-ivrea.it/m.rinott>
  3.  
  4.  
  5. Servo myservo;                       // Szervó objektum példányosítása
  6. int potpin = 4;                      // A potmétert az A4 (P1.4) lábra kötjük
  7. int val;                             // Változó az analóg feszültség beolvasásához
  8.  
  9. void setup(); {
  10.   myservo.attach(7);                 // A szervó vezérlése a 7. lábon (P1.5) történik
  11. }
  12.  
  13. void loop(); {
  14.   val = analogRead(potpin);          // a potméter állásának beolvasása (0-1023)
  15.   val = map(val, 0, 1023, 0, 179);   // a kapott szám átskálázása a szervóhoz (0-180)
  16.   myservo.write(val);                // a szervó beállítása a fenti érték szerint
  17.   delay(100);                        // várunk, hogy a szervó beálljon
  18. }

Link javítva.
Használd a link gombot!
-moderátor-
A hozzászólás módosítva: Márc 17, 2014
(#) kisedison válasza tomaszito11 hozzászólására (») Márc 17, 2014 /

Ezt írd be a kód legelejére:
  1. #include <Servo.h>

Én is épp ugyan ezzel játszok. Csak bővítettem rajta mert nagyon izgága a szervo. ADC ingadozása miatt.
A hozzászólás módosítva: Márc 17, 2014
(#) kisedison válasza kisedison hozzászólására (») Márc 17, 2014 /

Ha úgy sem megy, próbáld meg az enyémet. ( a poti, és a szervo pineket írd át arra ahova te kötötted)
  1. #include <Servo.h>
  2.  
  3. Servo myservo;
  4.  
  5. int potpin = A0;
  6. int val;
  7. int val0;
  8. int val1;
  9. int val2;
  10. int val3;
  11.  
  12. void setup()
  13. {
  14.   myservo.attach(P1_6);
  15. }
  16.  
  17. void loop()
  18. {
  19.   val0 = analogRead(potpin);
  20.   delay(10);
  21.   val1 = analogRead(potpin);
  22.   delay(10);
  23.   val2 = analogRead(potpin);
  24.   delay(10);
  25.   val3 = analogRead(potpin);
  26.   val = (val0 + val1 + val2 + val3) / 4;
  27.   val = map(val, 0, 1023, 0, 179);  
  28.   myservo.write(val);                  
  29.                        
  30. }
(#) entroz hozzászólása Márc 27, 2014 /

Sziasztok!

MSP430-as cikkek elérhetők pdf vagy egyéb letölthető formátumban esetleg ,ha valami miatt későbbiekben törölve lenne vagy elveszne az oldalról vagy csak úgy egyébként?
Szívesen fogadnám ha lenne.
(#) icserny válasza entroz hozzászólására (») Márc 27, 2014 / 1

Idézet:
MSP430-as cikkek elérhetők pdf vagy egyéb letölthető formátumban?”

Nem, de oldalanként lementheted magadnak HTML-ben (Weboldal-Teljes módban!).
PDF-ben csak előadásvázlataim vannak itt (IAR EW) és emitt (Energia), de ezek elég szűkszavúak.

Kísérleteztem már, hogy esetleg majd ha nagyon ráérek alámondjam a hangot (mármint a PDF Power Point-abn készített eredetijéhez), de mindjárt a legelső próbánál felsültem, mert a vetítéssel egybekötött hangfelvétel nagyon rossz minőségű (túlságosan betömöríti a hangfájlt?), a külön felvett hangot meg nem indítja el automatikusan. Gyorsan le is tettem róla. Így jártatok...
A hozzászólás módosítva: Márc 27, 2014
(#) entroz válasza icserny hozzászólására (») Márc 27, 2014 /

Köszi
A hozzászólás módosítva: Márc 27, 2014
(#) Seton válasza icserny hozzászólására (») Márc 28, 2014 /

Ha megvan a hang (a kurzus során felvételt készítesz), akkor a diákkal összeszerkesztve Youtube (vagy egyéb) csatornán kitűnő tananyag lehetne belőle. (Már ha feltétlen össze akarod boronálni a hangot a tananyaggal.)
(#) icserny válasza Seton hozzászólására (») Márc 28, 2014 /

Idézet:
„Ha megvan a hang...”
Még nincs. Csak hozzáfogtam, hogy vetítés közben rámondjam a hangot, de csapnivalóan rossz lett a hang, és nem látok lehetőséget a hangminőség beállítására (mintavételi frekvencia, bitmélység).

Hasonlóan jártam a Screencast-O-Matic programmal is. A felvétel ellenőrző visszajátszásakor még tökéletes volt a hang, de amikor lementettem a videót, ugyanolyan sustorgó, kásás vacak lett, mint a PowerPointban.
Következő: »»   124 / 139
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem