Fórum témák
» Több friss téma |
Idézet: Ez így nem működik, mert az egérrel közben mutogatni kell. Ezt már nem lehet forgatókönyvvel szinkronizálni a hanghoz. „Vedd fel a hangot külön egy forgatókönyv alapján.” A hozzászólás módosítva: Márc 28, 2014
Javasolnék egy egyszerű Screen Capture progit, veszi a mutogatást is illetve a hangot is...
Sajnos csak linux alatt tudok jót, Win alá nem sajna.
A RecordMyDesktop-ot ajánlom.
Ugyanis a többinél a kurzor szaggatott és körülbelül 1fps-el cammogott, a 2,8Ghz, 2Gb RAM, 128Mb Video kártyával (Gondolom a videó kari volt a ludas, ugyanis ez egy munkaállomás nem pedig gamer PC). Viszont ezzel úgy tudtam felvenni hogy a webkamera ment a sarokban, így amit kézzel csináltam az is ott volt illetve a gépen való ténykedés is. A hozzászólás módosítva: Márc 30, 2014
Idézet: Mármint az Office 2010-ben nem látom a beállítás lehetőséget. Az Office 2007-ben ugyanis még volt ilyen. „nem látok lehetőséget a hangminőség beállítására (mintavételi frekvencia, bitmélység)”
MSP430g2553 kicsit más formában!
A mikrovezérlő feladata, egy DC villanymotor vezérlése ... volt. Az érdekesség: A vezérlő, egy 74hc04, 74hc08-on keresztül vezérelt, PWM-el, egy fél FET hidat, mely ir2302 plusz két db. IRF44Z-ből állt. Pluszban volt még a vezérlőn, egy 16x2-es LCD, melyet egy MCP23008-on keresztül vezérelt. Gondolom túláram miatt robbant szét az MCU, de azt nem sejtem hogyan, mivel a felső FET-en kívül semmi más nem ment tönkre. (A FET-nek, csak a hűtőlapkája van meg.) Érdekes... Idézet: Erre mondják, hogy "jobb sorsra érdemes". „MSP430g2553 kicsit más formában!”
Igen, én is sajnálom. A villanymotor megragadt végállásban valamiért, gondolom ezért szállt el a felső FET. Kicseréltem a FET-et és a mikrovezérlőt, visszaírtam a programot, megcsináltam a megragadt motort és minden ment tovább normálisan. Semmi nem melegszik, semmi nem füstöl.
Érdemes lenne a vezérlést optocsatolóval leválasztani, illetve a motor tápját egy diódán keresztül rákötni a tápra.
Próbálkoztam vele, de az optóból kijövő jel, nem tetszik a FET vezérlőnek (ir2302).
Az (ellenállással felhúzott) opto kimenetet tovább kell adni valami schmitt-triggeres kapunak, majd azt ki a FET vezérlőre.
Üdv mindenkinek!
Elolvasva Icserny cikkét ( királyi út) felbuzdulva beszereztem egy 5110-es modult, letöltöttem a legfrisebb Energia-t. Bemásoltam a cikkben szereplő példaprogramot, megszereztem a "LCD_5110_SPI.h" nevű file-t is és a hozzá tartozó "terminal.." fileokat is. A cikk alapján próbáltam elhelyezni ezeket az Energia könyvtárában. Már elég sok féle módon próbáltam, de rendre ugyanaz a hibaüzenet érkezik vissza az ellenőrzés során. A csatolt képen az első pár sora látható a hibajelzés-sorozatból. Ha valaki tudna segíteni, akkor az üdvös lenne számomra. Előre is köszönöm!
1. Az Energia telepítési könyvtárába te ne rakjál semmit!
2. A felhasználói Dokumentumok alkönyvtárban az Energia első futtatásakor létrejön egy Energia mappa, abba töltsd le a mintaprogramokat! 3. A fent említett Energia mappában hozz létre egy libraries nevű mappát, s ebbe kell bemásolni a programkönyvtárakat (ennél a projektnél LCD_5110_SPI.h és LCD_5110_SPI.cpp) A 2-3. pontokhoz legegyszerűbb a github.com/icserny/Energia_cikk címről letölteni (Download ZIP feliratra kattintva) és kibontani a mintapéldákat és a libraries mappát. Nálad szerintem hiányzik, vagy rossz helyre került) az LCD_5110_SPI.cpp állomány.
Köszönöm a segítséget!
Már lefordul és le is töltődik a program. Azonban nem teljes az öröm. Az indulást követően felvillan a háttérfény, azonban ezen felül semmit sem látni a kijelzőn. Lehet, hogy elrontottam a modult? Van valamilyen más módja, hogy ellenőrizhessem? A hozzászólás módosítva: Ápr 7, 2014
Bekötési rajz, fénykép segíthetne a tisztázásban. Többféle bekötéssel kaphatók ezek a modulok, remélem nem keveredtek össze a jelek!
Már többszörösen megvizsgáltam a bekötést. A cikkben szereplő leírás szerint kötöttem össze. Bár valamivel eltér a cikk szerinti megnevezés és a modulon lévő név. Itt a fotó a modul hátáról.
Idézet: Azt "értelemszerűen" kell olvasni, mert neked másfajta lábkiosztású kijelződ van.„A cikkben szereplő leírás szerint kötöttem össze.” A fényképen látható kivezetések sorrendjében így kösd össze (feltételezem, hogy MSP430G2553-ról van szó): Kijelző Launchpad ---------------------------------- RST --- P1.0 CE --- P2.2 DC --- P2.3 DIN --- P1.7 CLK --- P1.5 VCC --- VCC LIGHT --- P2.1 GND --- GND
Köszönöm!
Azonban azonnal rájöttem, hogy melyiket hová. Most újra megvizsgáltam a dolgot. A leírásnak megfelelő a bekötés. Az az érzésem, hogy vagy az én ügyetlenségem által, vagy gyárilag halott a 'lelke'.
A fontokat definiáló állományok a helyükön vannak? Biztonság kedvéért összecsomagoltam neked a projektet. A ZIP állományban (majd nevezd át...) legfelső szinten található Energia mappa a felhasználói könyvtáradban található Energia mappa (a vázlatfüzet, vagy sketchbook).
Nálam most működik. Tönkrement kijelzőt még nem láttam ebben a kategóriában, de kontaktusproblémám már volt a vékony PCB meghajlása miatt: a keret a négy sarkán van rögzítve, hátul meg csak egy "zebragumi" nyomódik a nyomtatott áramkörhöz. Előfordult már, hogy a keret széles fémlemezét a közepén össze kellett nyomni a mögötte levő áramköri lappal, mert bizonytalan volt a kontaktus. Ruhacsipesz a nyerő megoldás!
Ma már nem, de holnap nekiugrok. Majd mesélem az eredményt. És Köszönöm!
Köszönöm a segítségedet!
Kipróbáltam a csipeszt is, de így sem adja meg magát a modul. Továbbra is ugyanaz a helyzet.
Nagyon köszönöm a hathatós segítségedet! Közben már végső elkeseredésemben mát a launchpadot is átvizsgáltam És megtaláltam a hiba forrását. A sokszori költöztetés során elengedett egy forrasztás. És naná, hogy pont az, ahol az adat megy a modul felé.
Tehát feléledt a kapcsolat! Mégegyszer köszönöm!
Sziasztok!
FR5739-el próbálkozok a belső hőmérséklet szenzorral. Sajnos hiába minden próbálgatásom, valami miatt 66 fok körüli értéket küld uarton a gépnek. Esetleg ennél már nem elég az itt G2553-al bemutatott kód alapján megírni a programot, hanem szükség van belső kalibrációra, referencia vagy a hőmérséklet szenzor esetén? Mondjuk nem az itteni kódot használtam, csak a számítás meneténél vettem innen segítséget. A számításhoz a következő kódrészletet használom:
Majd ezt küldöm uarton. megnéztem külön a "result" azaz az AD konverzió eredménye feszültségben 0.920 V ami reálisnak tűnt. A hozzászólás módosítva: Ápr 10, 2014
Nézted a "gyári" mintapéldát?
MSP430FR573x, MSP430FR572x C Code Examples (IAR and CCS) (Rev. D) ...d.zip) MSP430FR57xx_adc10_16.c
Na meg is van az első gond. Töltöttem én gy code example zip-et de abba ez nem is volt, csodálkoztam is miért nincs ilyen minta kód, pedig azt is a TI honlapjáról vadásztam. Ezek szerint valami rossz forrás volt még is, már nem emlékszek pontosan hol is bukkantam rá, e fölött elsiklottam. Köszi szépen, ez alapján akkor ismét neki látok
Üdv!
Egy fórumozó társ tanácsára, ebben a topicban osztom meg a problémám. Két MSP430 g2553-as mikrovezérlő között szeretnék kommunikálni UART-on vezeték nélkül, HC-05 (hátlap látható) bluetooth modulokkal. Az egyik mikrovezérlő végezne valamilyen műveletet, a másik egy távirányítóként funkcionálna. Vezetékes rendszerrel tökéletesen működik a dolog, a bluetooth modulokkal viszont egyenlőre nem. AT parancsokkal sikerült beprogramozni a modulokat, az egyik lett a MASTER a másik a SLAVE, mindkettőnek ugyan az a jelszava, ugyan az a baud (9600, 1 stop bittel, nincs paritás), az eszközök címei fixen össze vannak párosítva, így amikor tápot adok a HC-05-re egy pár másodpercen belül megtörténik az összepárosítás. (Ezt onnan látom, hogy a ledek 2 gyorsat villanak minden 2. másodpercben.) A programot is úgy írtam meg a mikrovezérlőkre, hogy az adatátviteli sebesség 9600 baud legyen, 1 stop bit, és nincs paritás, a vezetékezést minden lehetséges módon próbáltam (modul RX->MSP RX , TX->MSP TX ; RX->TX, TX->RX) eddig sehogy sem működik az adatátvitel(8 bites adatokról van szó). Azt gondoltam összepárosítás után már működni fog a dolog, mi lehet a probléma?
Ilyesmivel már próbálkoztam én is, de nekem még az összepárosítás sem sikerült, nemhogy a két mikrovezérlő közötti kapcsolat. Hogy kell őket összepárosítani?
G2553-as flash infó memóriát szeretném írni, SMCLK 16MHz-en.
Milyen osztást kellene beállítani?
A fenti beállítás 1MHz esetén jó, de 16-nál már összevisszaságokat ír a flash-be.
Nekem ez eddig úgy sikerült csak hogy hibás volt az adat. Próbáld meg így: modul RX->MSP TX , TX->MSP RX ; RX->TX, TX->RX. Végülis amin a modul küld, azon az MSP-nek fogadni kell.
Ez a tutorial alpján programoztam be a modulokat. A kódot ENERGIA nevezetű MSP430 szoftverrel is lehet futtatni MSP-n, bár nekem azon nem reagált a parancsokra soros monitoron keresztül. Mivel van egy Arduinom is, azt használva és mindent a tutorial szerint csinálva, végül reagált a modul a parancsokra. Összepárosításhoz:
egyik modult Masternek kell konfigurálni: AT+ROLE=1 // 1 = master, 0 = slave AT+PSWD=**** // set password pl: AT+PSWD=1234 AT+UART=9600,1,0 // baud = 9600 stop bit = 1 parity = 0 AT+CMODE=0 // connet fixed address AT+BIND=addres of device // example: AT+BIND=1234, 56, abcdef ehhez le kell kérdezni a másik modul címét először, AT+ADDR? paranccsal. A slave eszköznek is meg lehet adni a master címét de annélkül is már összefognak párosodni. Azt gyanítom, hogy a HW/SW UART-nál lesz a probléma, ugyanis ARDUINOnal a program szerint szoftwares Uartot használ (HC-05 TX --- Arduino Pin 10 (soft RX) ) és úgy lehet komunikálni a modullal, MSP nél kipróbáltam az UART-t HW->SW állásba rakni a jumperek segítségével, de ez sem vezetett sikerhez. |
Bejelentkezés
Hirdetés |