Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Inverteres hegesztőtrafó
 
Témaindító: Gabi, idő: Aug 12, 2005
Lapozás: OK   391 / 563
(#) Phile80 válasza Dinkainka hozzászólására (») Feb 28, 2014 / 3
 
Valamit nagyon félreéretettél. Egyenáramú awi/tig hegesztésről beszéltünk, ahol mindíg a testkábel a pozitív! Ellenkező esetben egyszerűen elfröccsen a wolfram elektróda. Sehol nem írtam olyat, hogy mindíg a teskábelnek kell lenni a pozitívnak. Váltóáramnál teljesen mindegy a polaritás, de a válatóáram szóba sem került.
Ezt a 70/30%-os ökölszabályt hegesztőknek szokták oktatni, mert nincs szükség a 70/30%-os szabály miértjének az ismeretére. Eleve ők nem rendelkeznek elektrotechnikai ismeretekkel és nem akarják ilyen dolgokkal terheli őket, hogy az egyenáramú ívoszlop hőmérséklete a pozitív póluson kb 1000 celsiussal magasabb mint a negatívon, azért kell a testet a pozitív polaritásra tenni.
Váltóáramnál alapból nem 50-re, hanem 65%-ra szokás a félperiódust állítani, mert úgy jobban oszlik az oxid.
Az alumíniumot vagy váltóárammal hegesztik, vagy fogyóelektródás géppel. Egyenárammal nem lehet hegeszteni, mivel az alumínium oxid olvadáspontja 2054 celsius, de inkább 2200-300, míg az alumíniumé 660. Ha egyenárammal melegíted olyan polaritással, ahol a hő az anyagra kerül sem tudod megolvasztani az alu oxidot, mert egy idő után az anyag alján kifolyik az alumínium és ottmarad az oxid. Az Alu-oxiot "fel kell törni", ami csak váltóáramú géppel lehetséges, vagy amint mondtam fogyóelektródással.
Nem az argon ionok törik az fel az oxidot, hanem a váltakozó áram. Az Argon egy védőgáz és azért van, hogy ne oxidálódjon az anyag hegesztés közben. Tehát azért védő, mert védi az ívet a levegőtől.
A hozzászólás módosítva: Feb 28, 2014
(#) GPeti1977 hozzászólása Márc 2, 2014 /
 
Sikerült kikísérletezni egy gyújtást remélem jó lesz, töltődik egy 470nF kondenzátor amit tirisztor rásüt egy gyújtótrafóra, a másik trafó egy bontott képcsőnyakon ferrit, szekunder 18 menet mert ennyi fog kb. ráférni a munka kábelből, így most 4mm körüli szikrát ad levegőben 5 menet primer tekerccsel. Lehet az egész áramkört még külön bele kell tenni egy pc táp dobozába hogy ne zavarjon semmit.
(#) dara válasza GPeti1977 hozzászólására (») Márc 2, 2014 /
 
Péter.Vannak ehez bevált kapcsolások,keress nagyfesz gyujtó átamkört.
(#) GPeti1977 válasza dara hozzászólására (») Márc 2, 2014 /
 
Miért azok hogy néznek ki?
(#) dara válasza GPeti1977 hozzászólására (») Márc 2, 2014 /
 
Mint írtam keress.Kugli a barátod.
(#) Temela válasza GPeti1977 hozzászólására (») Márc 2, 2014 /
 
Üdv!

Ismerünk olyat, hogy villanypásztor, na az így működik...
-,... ha mindenképpen saját verzióban gondolkodsz, akkor én pl. kevés vagyok.
Javasoltan samopal.su oldalon kombi gép da-ac fokozatát, ott van egy megépített gyújtás, de a phile80 által feltett kínai tig180(vagy valami...) rajzában is van egy megépíthető (és működő) gyújtás( ajánlom a STRAUS tulajdonosoknak!), de csak lehet bontani egy gázkazán vagy gáztűzhely gyújtását, ami adja azt a szikrát, hogy húzzon valami messzebbről ívet, mint a "koppintás" A "TIG welder projektben" is van leírás ilyesmiről.
Még, ha a moderátor ki is dobja: nem kell azt kitalálni, amit már kitaláltak mások és kikísérleteztek, legföljebb egy kis fejlesztést lehet igényel... (szándékom sértés irányába semmikép nem terjed!)
(#) GPeti1977 válasza Temela hozzászólására (») Márc 2, 2014 /
 
Az ördög a részletekben rejlik... Tanulmányoztam egy pár kapcsolást és az itthon meglelhető anyagokból ezt hoztam ki, a többi is hasonló. Hiába van lerajzolva egy kapcsolás attól még sok adat hiányzik, volt orosz is ott nem tudtam rájönni a trafó típusára, soha nem másolok kapcsolásokat csak ötletet adnak.
(#) nyekk válasza GPeti1977 hozzászólására (») Márc 2, 2014 /
 
Ha belenézel a "tig vagy awi" topikba,raktam fel működő rajzot,csak nálam nem fog ívet valamiért.Ráuntam már kisérletezni vele,így maradt koppintósnak.
(#) GPeti1977 válasza nyekk hozzászólására (») Márc 2, 2014 /
 
Néztem a kapcsolásod. Köss egy diódát a gyújtó trafo primerjével párhuzamosan anód nézzen a tirisztor felé így sokkal hosszabb lesz a szikra égési ideje.
(#) Tasznka hozzászólása Márc 3, 2014 /
 
Sziasztok!
Hozzám került 1 hegesztő,ARC160-as,ami nagyjából erre a TIG-re hasonlít.Szegényke beázott és behalt a segédtápja,ami nem is lenne gond,de a trafó is leégett .A fet helyére stw15nk90z-t tettem,és a tranyó helyére bc337-est raktam.A trafót újratekerem,de nem bizti,hogy jó lett a menetszám,mert nem volt róla infóm,így próbáltam a régi alapján megcsinálni(sajna nem tudtam az arányokat). Szóval beindul a táp,és megy is,de az R205-ös ellenállás eléggé fűt. A kérdésem csak annyi lenne,hogy sok,vagy kevés az AUX tápja,mert ha jól nézem akkor az miatt fűt?
Köszi.
(#) kadarist válasza Tasznka hozzászólására (») Márc 3, 2014 /
 
Szia!
A kapcsolás szerint 24V-nak kell lenni a segédtápfeszültségnek. Mérd meg!
(#) mpisti válasza Phile80 hozzászólására (») Márc 3, 2014 /
 
Szia Tamás! A mai gépek működési logikája szerint neked teljesen igazad van, mivel a legtöbbnél a csatlakozók kialakítása sem teszi lehetővé azt,hogy a TIG munkakábelt a pozitív csatlakozóba tedd. De a régi gépeknél bizony volt lehetőség hegeszteni a pozitív pólusról. Sőt, a TRANSTIG AC/DC 275 felhasználói utasításában szerepel is lehetőségként, igaz, csak 6,3mm átmérőjű elektróda használatával. Az extrém wolfram méret a jelentős hőterhelés miatt van valószínűleg. Az említett felhasználói utasításban az ábra alatti leírás nagyjából azonos azzal, mint amit Dinkainka is írt. Elég sokat dolgoztam hegesztőket oktató műhelyben ott az alu hegesztését TIG géppel, DC üzemmódban negatív pólusról csinálta az oktató, de nem csupasz hozanyagot használt, hanem bevont elektródát-és persze argon védőgázt. A varrat semmiben nem különbözött a váltóáramútól kinézetre.
(#) Tasznka válasza kadarist hozzászólására (») Márc 3, 2014 /
 
Szia!
A segédtápon 25v van. Mint írtam minden jó,csak túl sokat fűt az ellenállás(R205).Ha jól látom a visszacsatolt tekercs(aux)menetszámával nem stimmelhet valami.Ha megnövelem kb. 1k/1w-ra akkor már langyosodik,csak nem tudom,hogy a fetet így mennyire befolyásolja.Megy így is a táp,de még terhelve nem próbáltam,csak alapjáraton.
(#) mpisti válasza Tasznka hozzászólására (») Márc 3, 2014 /
 
Az ellenállás értékét ne, de a wattszámát megnövelheted. Ha az ellenállás értékét megnöveled, azzal a fet bekapcsolási és kikapcsolási ideje is nőni fog, ennek következtében a fet fog jobban melegedni, mint eddig. Egyébként ha nem színeződik el az ellenállás,akkor nincs különösebb probléma a melegedéssel, legfeljebb a tervezett elavulás előbb lép érvénybe.
(#) Tasznka válasza mpisti hozzászólására (») Márc 3, 2014 /
 
Köszi a választ. Erre gondoltam én is,csak nem voltam benne bizti 100%-osan.
Az eredeti 1/4w-os ellenállás az nem bírta,az 1W-os az kb.40-50C környékén lehet.Lehet hogy le kellene tekernem pár menetet,mert ez nem megoldás,hogy beteszek 2-5W környéki ellenállást 1 1/4W-os helyére
(#) mpisti válasza Tasznka hozzászólására (») Márc 3, 2014 /
 
Ha a gyári menetszámokkal csináltad, nem lehet különösebb baj. Mivel ez egy szabadonfutó átalakító, így a segédtáp frekvenciája is a segédtrafótól függ,így -ha eredeti menetszámokkal készült- nem kellene változtatni azon, mert lehet hogy rosszabb lesz mint volt.
(#) pimi9 válasza Tasznka hozzászólására (») Márc 3, 2014 /
 
Amit beraktál fetet, abban vannak zénerek, lehet azok kinyitnak, és azért folyik akkora áram az ellenálláson, hogy fűt.
Hány menet a primér és az aux tekercs?
(#) Tasznka válasza pimi9 hozzászólására (») Márc 3, 2014 /
 
A primer 150,az aux 20.
A hozzászólás módosítva: Márc 3, 2014
(#) pimi9 válasza Tasznka hozzászólására (») Márc 3, 2014 /
 
Akkor ha a fet bekapcsolva van 320V táp mellett több mint 40V van az auxon csúcsban, szerintem ezt meg kéne felezni.
(#) Tasznka válasza pimi9 hozzászólására (») Márc 3, 2014 /
 
Köszi.A gyanúm beigazolódott .Sajna a primer,és az aux annyira összeégett,hogy amikor újratekertem,az aux csak tippelés volt.Holnap újra kiszedem a trafót,és újratekerem. Azt azért nem értem,hogy a segédtápnak miért nem raktak be 1 biztit,az azért megvédte volna a trafót,még ha a fet el is száll.
(#) mpisti válasza Tasznka hozzászólására (») Márc 4, 2014 /
 
Azért nem raktak biztit,mert amire az kiold, arra már rég elszáll a kapcsolótranyó.
(#) Tasznka válasza mpisti hozzászólására (») Márc 4, 2014 /
 
Ezért is írtam,hogy a fet,és a passzív alkatrészek szálljanak el,csak a trafó ne égjen le,mert az a legmacerásabb . Már átolvastam vagy 4-500 oldalt a kapcsolóüzemekkel kapcsolatban,így eljött az ideje,hogy áttegyem az elméletet gyakorlatba. 2-3 hegesztőhöz van anyagom,kivéve a trafóhoz,de az is lassan meglesz . Na jó előbb a kicsikkel kezdem(flyback,rezonáns,fél,-teljes hidasokkal) amint tejesen tiszta minden,akkor lépek tovább
A pic programozása 1 picit egyszerűbb
Még 1szer köszi mindenkinek a segítséget
(#) dara válasza Tasznka hozzászólására (») Márc 4, 2014 /
 
Megbirizgálta az agyamat ez a nagy fesz gyújtás,és van itthon pár GYSMI xxx rossz nagyfesz gyújtásos panelem,gondoltam azt a részét kipróbálom.Az egyiken uc3845-el van megoldva megkerestem az ic tápját oda+15V szkóppal a kimenetre ránéztem Kb 10KHz jel van rajta,a nagyfesz táp 300V egyen,ezt is megkapta.Az érdekes rész a kimeneti induktivitás,mert erre van tekerve X menet ahova a gyujtó meghajtását kell kötni,az induktivitásról meg levesszük a nagyfeszt 15Mohm 2.2n kondiról.Működik szépen húzza az ívet.A másik uc nélküli diak indításos,ez nagyon egyszerűnek tünik,össze kötve ez is remekűl működik.Mind a két panelen relével kapcsolható ki-be a nagyfesz.Azért írtam mert ha valakinek van ilyen panelje,ezt a részt ki lehet operálni belőle a gyári induktivitással együtt,hozzá lehet bármelyik inverterre kötni.Ha valakinek lenne rajza erről a géptipusról,könnyen utánépíthető lenne.A folytóra tekert menetszám engem is nagyon érdekelne.Ami nekem van gyári,azt nem akarom szétszedni.
(#) driver hozzászólása Márc 5, 2014 /
 
Sziasztok!

Nincs véletlen valakinek eladó saját készítésű inverteres hegsesztője?

Driver
(#) Tubi56 válasza driver hozzászólására (») Márc 5, 2014 /
 
Idézet:
„hegsesztője”
Az biztos nincs, egyébként mi a fene az? Eszik? Vagy isszák? Esetleg csinálnak vele valamit?
Ne haragudj nem hagyhattam ki. Aztán mennyit adnál egy ilyen "Hegsesztőjért"?
A hozzászólás módosítva: Márc 5, 2014
(#) driver válasza Tubi56 hozzászólására (») Márc 5, 2014 /
 
Bocsi az elírásért)

hegesztőre gondoltam.....

megmondjátok mi az ára, és megalkuszunk....
(#) kala1982a válasza driver hozzászólására (») Márc 5, 2014 /
 
Ha lehet ne magánba. Kíváncsi lennék én is mennyiért megy egy Maci 130-as.
(#) erdgab válasza kala1982a hozzászólására (») Márc 5, 2014 /
 
Idézet:
„Ha lehet ne magánba. Kíváncsi lennék én is mennyiért megy egy Maci 130-as.”

Én is!
(#) (Felhasználó 46585) válasza Tubi56 hozzászólására (») Márc 5, 2014 /
 
Mindjárt jönnek a törlések a modiktól... meg a figyelmeztetések...
(#) driver válasza (Felhasználó 46585) hozzászólására (») Márc 5, 2014 /
 
nekem jó magánba is...
Következő: »»   391 / 563
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem