Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Kapcsolási rajzot keresek
 
Témaindító: Kallai Csaba, idő: Márc 11, 2006
Témakörök:
Lapozás: OK   251 / 375
(#) proba válasza pgazso hozzászólására (») Feb 25, 2014 /
 
A későbbiek folytán azért 2-3A terhelésre ne hajszálvékony vezetéket használj.
(#) agy hozzászólása Feb 26, 2014 /
 
Kapcsolási rajzot és táp-hangszóró csatlakozó típusát keresem ERISTON 150 szirénához.
(#) pgazso hozzászólása Márc 1, 2014 /
 
Sziasztok! Újra egy kérdés. Kapcsolási rajzot keresek 12V--->9V átalakítónak, lehetőleg ne valami nagyon alap dolgot, ha van valakinek feszültség stabilizátoros megoldása, az érdekelne. Köszönöm!
(#) kaqkk válasza pgazso hozzászólására (») Márc 1, 2014 /
 
7809 töltsd le az adatlapját rajta lesz a kapcsolási rajz is...
(#) pgazso válasza kaqkk hozzászólására (») Márc 1, 2014 /
 
Ez jó hozzá? Bővebben: Link
(#) kaqkk válasza pgazso hozzászólására (») Márc 1, 2014 /
 
Látod aki keres az talál ....
(#) pgazso válasza kaqkk hozzászólására (») Márc 1, 2014 / 1
 
Köszönöm!
(#) pgazso válasza kaqkk hozzászólására (») Márc 1, 2014 / 1
 
Bármilyen kondit használhatok hozzá? (fólia, tantál, elco...) Melyik a legjobb?
(#) soldier007 válasza pgazso hozzászólására (») Márc 2, 2014 /
 
Elco a legjobb!
Üdv!
(#) csoka69 hozzászólása Márc 3, 2014 /
 
Tisztelt Fórumozók!

Most vettem egy Electown AR 4130 rádiós erősítőt, hibásan. A végfok panelja benne sincs, és a tuner része nem működik. Egyelőre ennyit sikerült megállapítanom. Szükségem lenne a kapcsolási rajzára, hogy könnyebben javíthassam. Visszarajzolásra nincs időm. Google-ban keresgéltem sokféleképpen, hiába.
Ha valaki segítene, boldog lennék.
(#) gyulank hozzászólása Márc 3, 2014 /
 
Sziasztok!
Szeretnék PWM, vagy olyasmi módon automatikusan szabályozni egy hálózatról működő hevítőt.
Azért írtam, hogy automatikusan, mert találtam fázishasításos fényerőszabályzó kapcsolásokat, de azok azt hiszem, hálózati zavarokat okozhatnak, és azzal csak a teljesítményt tudom beállítani, én pedig a hőmérsékletet akarom.
Tudom, hőmérsékleten tartást meg lehetne oldani sima termosztáttal is, de én nem szeretném, hogy észrevehetően ki-be kapcsoljon, csak, ha mondjuk izzóról van szó, akkor erősödjön, halványodjon, persze ki is kapcsolhat, ha elérte a hőmérsékletet, csak halványodva. Évek óta ilyet szeretnék, de nem találtam ehhez hasonlót hálózati feszültségre, csak DC ventikre.
Vagy azt is lehet használni hálózati feszültségen, ha triakra cserélem a kimenetet?
(#) Sebi válasza gyulank hozzászólására (») Márc 3, 2014 /
 
Kecske is jóllakjon de a káposzta is megmaradjon eset...
Egy adott hőmérsékletetet tartani ki-be kapcsolgatással, vagy folyamatos szabályzással lehet.
Egy beállítható feszültséggel (referencia) kell összehasonlítani a hőmérő által szolgáltatott feszültséget, eltérés esetén kapcsolni, vagy a kimenőjelet változtatni.
A ki-be kapcsolgatás esetében nincs különbség a DC és az AC alkalmazásoknál, de szabályozni DC esetén leginkább PWM-mel, AC esetében pedig gyójtásszögvezérléssel szokásos.

Hőkészülékek esetén többnyire felesleges a folyamatos szabályzás a nagy hőtehetetlenség és a nehezen kezelhető "fázishasítási" zajok miatt. Maradna a ki-be kapcsolgatás, amit nem szeretnél, pedig egyszerűen kivitelezhető...

Lehet ezen finomítani oly módon (pl), hogy teszel bele egy "felfutást" (bekapcsoláskor) és egy "lefutást" a kikapcsoláskor. Azt értem ezalatt, hogy bekapcsoláskor a nulláról a teljes feszültséget - mondjuk - 2 másodperc alatt éri el, kikapcsoláskor pedig fordítva. Így - mondjuk egy gyengébb vezetékezésű hálózaton - nem fog hirtelen fényerőcsökkenést-növekedést okozni a 3kW-os fűtőtest kapcsolgatása, a zavarok is rövid ideig állnak fenn.
A hozzászólás módosítva: Márc 3, 2014
(#) gyulank válasza Sebi hozzászólására (») Márc 3, 2014 /
 
De tegyük fel, hogy nem felesleges, vagy nem érdekel, hogy az, és kis hőkapacitású, vagy infra(ha létezik olyan).
Akkor, ha találnék egy olyan PWM-es fordulatszám szabályzót, amit be lehet állítani mondjuk 10-40°C-ra(mondjuk ilyen úgy sincs), azt lehet használni hálózati feszültségen is, csak nem szokták.
Szóval én azt szeretném megoldani, amit szeretnék. Nem ki-be kapcsolgatni.
A hozzászólás módosítva: Márc 3, 2014
(#) Sebi válasza gyulank hozzászólására (») Márc 3, 2014 /
 
Attól függ a megoldás, mit szeretnél elérni...
Természetesen a "fázishasítós" szabályzót is be lehet állítani bármilyen feszültségre, akár 3..4V-tól 230V-ig - mint a fényerőszabályzásnál teszik. Azonban, ha Te egy adott hőmérsékletet akarsz tartani, akkor ezt egy hőmérő által adott jellel kell vezérelned. Talán 2-300W-os fűtőeszköznek - felülettől függően - elég kicsi a tehetetlensége és értelmet nyer a módszer. (Persze minden megoldás függ a pontosságtól - hiszterézistől - mert tegyük fel, a hőmérő azt mondja: kevés, erre a fűtés erősebben dolgozik. Valamikor reagál a hőmérő is: azt mondja sok, mire a fűtést a szabályzó csökkenti. Lesz egy időben elnyújtott lengés, majd beáll a pontos értékre - mondjuk 150V-on - ezt tartani is tudja, ha a kőrnyezeti feltételek nem változnak - akár egy akváriumban.) Sok függ a hőmérő poziciójától is...
A mellékelt kapcsolás mutat egy lehetséges megoldást gyújtásszög-vezérlésre feszültséggel. Ezt lehet kiegészíteni egy analóg komparátorral és hőmérővel.

triac.GIF
    
(#) proba válasza gyulank hozzászólására (») Márc 3, 2014 /
 
Sima PWM erre a célra alkalmatlan, mivel nincs szinkronban a hálózati feszültséggel, így teljesen vad dolgokat fog produkálni. A fázishasításos szabályzás kis teljesítmények esetén szerintem nem termel kezelhetetlen mértékű zavart.
Ami még működhet kisebb teljesítményekre, relével a hőmérsékletnek megfelelő megcsapolást váltani valami transzformátron, esetleg a fűtőtestet több részre bontani, és az eltérésnek megfelelő mennyiséget bekapcsolni.Így digitális lesz, de nem lesznek durva lépcsők.
Tisztán elektronikusan, talán a szinuszhullámok számolgatásával lehetne.10-1-et enged át kicsit fűt 10-10-et nagyon fűt. De ez már nem a legegyszerűbb áramkörök közé tartozik.
(#) gyulank válasza Sebi hozzászólására (») Márc 3, 2014 /
 
Igen, jó lenne, ha nem lenne, vagy minimális lenne a hiszterézis. Ilyesmi is jó lehet. Csak minél egyszerűbb, és olcsóbb kéne értékekkel. A felhasználás nem annyira mérvadó, mert több felhasználást is terveztem már ilyenre, pl. régebben izzóval akartam italt melegíteni, és melegen tartani, de kattogás, és villogás nélkül, az még hangulatos is lett volna, nem zavaró, és látszik rajta az is, hogy hol tart. Most rendeltem 1m*0,5m infrafilmet, holnap hozzák, ebből a felét a macskák alá teszem kintre, a másik felét kettévágom, és úgy gondoltam, hogy körbehajtom, a közepére be lehet tenni a flakont, az aljára pedig mondjuk egy nagyobb NYÁK közepét elkülöníteném, és ráforrasztanám a hőérzékelőt, és akkor biztosabban átvenné a flakon aljának a hőmérsékletét. A másik felhasználás attól függ, mennyire érzem, és hiszem úgy, hogy az infrafilm több infrát sugároz, mint egy ugyanolyan hőmérsékletű más tárgy. Ha többet, akkor lehet magamat fűtöm vele, és ugyanilyen szabályzással állítanám be, vagyis a film elé tenném a hőérzékelőt, ami melegszik az infrától, de a levegő hőmérséklettől függ, hogy mennyire hűti, így valamennyire hőérzetre lenne beállítva, és nem a levegő hőmérséklethez viszonyítva kéne csavargatni. Annyiból állna, hogy lenne a potméter amivel állítani lehet a megfelelő tartományban, a hőérzékelő, egy bekapcsolást jelző LED, egy működést jelző LED, amin lehetőleg az is látszik, hogy milyen intenzitással csinál valamit, vagy nem csinál semmit, és valami védelem, ha tudja, hogy elég meleg, de a triak zárlatos lesz, akkor kikapcsoljon, mert többnyire mindig menne.
A hozzászólás módosítva: Márc 3, 2014
(#) gyulank válasza proba hozzászólására (») Márc 3, 2014 /
 
Mindenképpen néma megoldás érdekel, és az egészet egyszerre, és lehetőleg egyszerűen.
(#) DJanosi hozzászólása Márc 3, 2014 /
 
Üdv. Keresek egy kapcsolási rajzot aktív hangváltóhoz. 2 utas legyen , tudjam állítani a keresztezési frekvenciát és 24 Oktáv meredekségű legyen.
Ha valaki tud nekem segíteni akkor hálás lennék
Üdv:Levente
A hozzászólás módosítva: Márc 3, 2014
(#) december13 hozzászólása Márc 3, 2014 /
 
Sziasztok, kapcsolási rajzot keresek a következő frekvenciaváltóhoz:

Telemecanique Altivar 08 tipusú 750 Wattos ( 1fázisú bemenettel)

Nagyon megköszönném , ha valaki tudna hozzá rajzot, vagy lelőhelyet.

Köszönöm
(#) kristikoma hozzászólása Márc 3, 2014 /
 
Sziasztok! Kapcsolási rajzot keresek egy Schneider SPP 7270 típusú Hifi toronyhoz. Kugli csak fizetősöket ajánlott. Előre is köszi!
(#) gyulank válasza Sebi hozzászólására (») Márc 4, 2014 /
 
Esetleg kis hiszterézisű (0,1-0,2°C) komparátoros kapcsolási rajzot tudsz? Mert ilyet se találtam.
(#) Peter911 hozzászólása Márc 4, 2014 /
 
Üdv!
MNC Syntax Phase II. autós USB SD lejátszó-hoz keresek kapcsolárajzot.
Eléggé sok van belőle ahhoz, hogy hátha valakinek meg van....
Köszönöm előre is!
A hozzászólás módosítva: Márc 4, 2014
(#) Isti69 hozzászólása Márc 5, 2014 /
 
Sziasztok! Van egy HETRA 125-ös, csak 230V-ról üzemelő hegesztőtrafóm, aminek tönkre ment a fokozatkapcsolója 0-1-2-3-4-5 fokozatu.Nincs véletlenül valakinek kapcsolási rajza a bekötésről?
ELGERO 133.041229.325 típusú kapcsoló van benne, ezt kellene helyettesíteni. Segítségeteket előre is kösz.
(#) eyess válasza Isti69 hozzászólására (») Márc 5, 2014 /
 
Szia .

Ez a 140 es gépé szerintem nem sok különbség van a kettő között biztosan fogod tudni használni a rajzát.
És a kapcsoló állásainak a bekötése is rajta van.Helyette bármilyen kapcsoló aminek legalább ennyi állása van , és legalább annyi záró kontaktusa van az felhasználható .Ja és bírjon a kapcsoló Amperban annyit mint ami benne volt , de az se baj , ha olyat raksz bele ami többet bír.

Bővebben: Link
(#) Isti69 válasza eyess hozzászólására (») Márc 5, 2014 /
 
Köszi a segítőkészséget de ezzel a rajzzal már találkoztam de nem jó. 230/400Vos átkapcsoló van benne az áramerősséget meg a vasmaggal állítja. Nekem meg egy 4 kamrás fokozatkapcsoló kellene.
Kösz.
(#) gerenk válasza Isti69 hozzászólására (») Márc 6, 2014 /
 
Több típus gépkönyve
(#) daneg86 hozzászólása Márc 6, 2014 /
 
Sziasztok.
Segítségeteket szeretném kérni. Csöves hibrid fejhallgató erősítőt akarok építeni. Ki is néztem egy kapcsolást, de sehogy sem tudom megoldani, hogy szimmetrikus tápról menjen.
Ha valaki segítene kicsit, azért nagyon hálás lennék, de új kapcsolásokra is vevő vagyok
kapcsolás
Lényeg, hogy szimmetrikus tápról menjen ( +-12-30v ).
E82CC, E83CC, ECC40, ECC85 csöveim vannak.
Köszönöm előre is a segítségeteket!
(#) Isti69 válasza gerenk hozzászólására (») Márc 6, 2014 /
 
Köszi.
(#) proba válasza daneg86 hozzászólására (») Márc 6, 2014 /
 
Valamiért olyan érzésem van, mintha az igényeid messze volnának a valóságtól. Szerintem ezek a csövek szívesen megköszönik a 12V fűtőfeszültséget kicsit világítanak aztán elmennek aludni, valamint az anód katód közötti 12V is igen igen soványkának tűnik.Az általad emlegetett 30V már szimpatikusabb, de szerintem még az sincs a csöves világban használt 100-200V-al köszönő viszonyban.Bár igaz hogy csövet még közelről nem sokat láttam, de a keresőben a legtöbb alkalmazás a 6,3V körüli fűtőfeszültséget és a 150V vagy feletti anód feszültséget használja.
(az is lehet csak egy 0 lemaradt 120V akart lenni, bár azt meg a fet köszöni meg...)
A hozzászólás módosítva: Márc 6, 2014
(#) keszeg01 válasza daneg86 hozzászólására (») Márc 6, 2014 /
 
Szia.
Miért is lényeg a szimetrikus táp ?
Én megépítettem ezt a kapcsolást és elégedet vagyok vele ahogy van.
Következő: »»   251 / 375
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem