Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Elektronikában kezdők kérdései
- Ez a felület kizárólag, az elektronikában kezdők kérdéseinek van fenntartva és nem elfelejtve, hogy hobbielektronika a fórumunk!
- Ami tehát azt jelenti, hogy a nagymama bevásárlását nem itt beszéljük meg, ill. ez nem üzenőfal!
- Kerülendő az olyan kérdés, amit egy másik meglévő (több mint 17000 van), témában kellene kitárgyalni!
- És végül büntetés terhe mellett kerülendő az MSN és egyéb szleng, a magyar helyesírás mellőzése, beleértve a mondateleji nagybetűket is!
Lapozás: OK   2255 / 3968
(#) nagym6 válasza ha6qt hozzászólására (») Márc 3, 2014 /
 
Idézet:
„az IC végén csak 0,6V az impulzáló feszültség a földhöz képest.”

Adatlapból látható, hogy nyitott kollektoros az ic. kimenete, azaz levegőben lóg, sehova nincs kötve. Ha nincs a motor tekercse, akkor másképpen pótolni kell. Pld. a kimenet és a pozitív táp közé -ebben az esetben- egy ellenállást kell kötni, akkor a "pulzáló feszültség" pozitív tápig megy.
(#) richt3r hozzászólása Márc 3, 2014 /
 
Sziasztok, van egy kicsi régi orosz gyártmányú oszcilloszkópom, azt szeretném kérdezni, hogy őrültség "tesztelni" a konnektor aljazatba dugva, hogy megjelenik-e rajta a jel?
(#) ha6qt válasza nagym6 hozzászólására (») Márc 3, 2014 /
 
Nagyon köszönöm. Akkor jól gondolom, hogy ha az IC kimenetei és a +12V közé berakok egy pl. 1kOhm-ot, jó lesz minden? Ez esetben a meghajtott tranzisztor bázisa és az IC kimenete közé kell valami csatoló elem?

Szerk: Vagyis az IC lábának előfeszültsége nem fogja nyitásban tartani a tranzisztort?
A hozzászólás módosítva: Márc 3, 2014
(#) szucsip válasza richt3r hozzászólására (») Márc 3, 2014 /
 
Most a hálózati 230V-ra akarod rádugni a mérőpontot? Mert ez totális őrültség!

Inkább egy 9V-os transzformátor kimeneteire kösd rá! Attól biztos nem lesz baja.
A hozzászólás módosítva: Márc 3, 2014
(#) proli007 válasza Szojka hozzászólására (») Márc 3, 2014 /
 
Hello! De elég lehet, ha nem egy tápról van szó, mert akkor "repülj pulyka!" lesz belőle. üdv!
(#) proli007 válasza Attilawap hozzászólására (») Márc 3, 2014 /
 
Hello! Szerinted lehet tudni miről beszélsz? Mert ez inkább, "költői kérdés".. üdv!
(#) nagym6 válasza ha6qt hozzászólására (») Márc 3, 2014 /
 
Ha a meghajtott tranzisztor is földelt emitteres NPN, akkor jó ahogy írod "IC kimenetei és a +12V közé berakok egy pl. 1kOhm-ot, jó lesz minden". Nem muszáj, de nem árt bázisáram korlátozó ellenállás az ic. kimenete és a meghajtott tranzisztor bázisa közé. Azért nem muszáj, mert az ic. kimenet és a +12v közé berakott 1KOhm betölti ezt a szerepet (NPN tranyónál). De ezzel az átalakítással fázisfordítást kapsz, tehát amikor az ic. kimenet nyitva, motortekercs áramot kap, az utólagos tranzisztor akkor zárva, motortekercs nem kap áramot.

"Vagyis az IC lábának előfeszültsége nem fogja nyitásban tartani a tranzisztort?"
Meg kell mérni az ic. kimenet feszültségét alacsony szinten, ha kell, esetleg egy diódát betenni az ic. kimenet és tranyó bázis közé. Ezen eső 0.6V után nagy valószínüséggel nem tartja nyitásban.
A hozzászólás módosítva: Márc 3, 2014
(#) proli007 válasza ha6qt hozzászólására (») Márc 3, 2014 /
 
Hello! Nem lesz jó!
- Mert az NPN tranyó invertálni fog.
- Mert nem írtad mekkora lesz a terhelőáram. Az 1kohm 12mA bázisáramot ad, ha a béta 50, akkor a maximális terhelés 12*50mA=600mA lesz.
- Mert az IC-ben eleve darlington tranyó van, aminek maradék feszültsége 1V körüli, a tranyó bázisát meg 600mV alá kellene lehúzni.
Vagy használj PNP tranyót komplementer darlingtonként az IC tranyójával, de enne a maradék feszültsége még 600mV-al töb lesz mint előtte. De ha már tranyókkal egészíted ki az IC-t, sokkal célszerűbb az egész helyett egy Fet-et beteni. Kivétel, ha a meghajtó tápja 5V alatt van. De ekkor is "logikai" Fet-et kel alkalmazni.
üdv!
(#) proli007 válasza richt3r hozzászólására (») Márc 3, 2014 /
 
Hello! Ez végzetes hiba lehet esetleg, rád és a szkópra nézve is. Mert ha a szkóp nem földelt megrázhat, ha földelt zárlat lehet. Nem ésszerűbb egy kis trafó után nézegetni az 50Hz-et veszélytelen kisfeszültséggel? üdv!
(#) richt3r hozzászólása Márc 3, 2014 /
 
köszönöm a válaszokat!
(#) ha6qt válasza nagym6 hozzászólására (») Márc 3, 2014 /
 
Kipróbáltam, szépen léptet A baj csak az, ahogy leírtad, hogy a nyugalmi állapotban is folyik így áram. A 2N3253, 1 Amperes tranzisztorból négyet használtam, a motorom 0,8 Amperes. És 5,6K előtét ellenállással is 1A folyik nyugalomban, léptetésnél 2A. Ez a tranzisztoronként negyed amper nyugalmi áram melegíti a tranyókat és a motrot is rendesen.

Van valami lehetőség arra, hogy vezérlés nélkül ne folyjon áram a tranzisztorokon?

Nagyon köszönöm, már így is sokat segítettél!

Tr.jpg
    
(#) nagym6 válasza ha6qt hozzászólására (») Márc 3, 2014 /
 
Ha ragadszkodsz az NPN tranyóhoz (FET jobb mint proli007 írta) próbáld a 2N3253 bázisa elé 1 vagy 2 diódát tenni.
Másik lehetőség, R2 legyen 1KOhm, R1- 1KOhm, és egy 470 Ohm ellenállást tegyél a 2N3253 bázisa és a föld közé.
Harmadik lehetőség, a 2N3253 emittere és a föld közé egy 3 Amperes diódát tenni, de ekkor 0.6V-al kevesebb feszültség jut a motor tekercsre.
A hozzászólás módosítva: Márc 3, 2014
(#) Szojka válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Márc 3, 2014 /
 
Szia!
A rajz megvolt, össze is forrasztottam a lábakat, de nem történt meg a várt csoda. Most mással próbálkozom, az optokapcsoló ledjét meghajtom így már normálisan kapcsol, el indult a dolog, csak így kiderült, hogy van egy kis zárlat, amihez kell egy bolt, így tolódik a dolog egy kicsit. Köszönöm!
(#) ha6qt válasza nagym6 hozzászólására (») Márc 3, 2014 /
 
Köszönöm neked, és Prolinak is.

Egy utolsó kérdés, és akkor nem zavarom tovább a topikot:

Van itthon egy kidobott UPS panelben IRFZ30 FET-em egy pár darab. Írtátok, hogy jobb lesz ezt az áramköri elemet alkalmazni. Ha jól tudom, a FET abban különbözik a tranzisztortól, hogy feszültséggel vezérelhető, nem árammal vagy teljesítménnyel.

Miben számíthatok jobbra? Kevesebb alkatrész kell köré, és melegedni sem fog annyira? Szívesen alkalmazok FET-et. Ez egy szakdoga projekthez kell (ne féljetek, nem mérnöknek készülök ), fontos az üzembiztonság, a melegedést szeretném megszüntetni elsősorban üresjáratban, ha ehhez a FET az egyszerűbb, akkor azt használom.

Így alakítsam ki a végét a rajz szerint? Természetesen az IC munkaellenállásaival kiegészítve. Ez esetben a FET nem fog az IC munkaellenállása miatt szintén sok hőt disszipálni?
(#) proli007 válasza ha6qt hozzászólására (») Márc 3, 2014 /
 
Hello! "Természetesen az IC munkaellenállásaival kiegészítve. Ez esetben a FET nem fog az IC munkaellenállása miatt szintén sok hőt disszipálni?" Hogy Te miket írsz?
Ha már szakdolgozat, akkor azért el kellene gondolkodni mi miért melegszik, merre folyik áram stb.
Nem kell ide semmi "munkaellenállás". (Meg hova tennéd?) Maximum a Fet G-S közé, egy 10kohm, hogy amikor a táp megjelenik vagy összeomlik, ne lebegjen a Fet Gate a levegőben. Amúgy ennek az IC-nek CMOS kimenete van, avagy a kimentet fel és le is tudja húzni. Ha nem kell a Fet-eket "10kHz-ekkel" működtetnie, akkor szépen meg is hajtja. üdv!
(#) ha6qt válasza proli007 hozzászólására (») Márc 3, 2014 /
 
Arra az ellenállásra gondoltam, ami az IC 4 darab jelen esetben használt kimeneti lábára feszültséget ad.

"Adatlapból látható, hogy nyitott kollektoros az ic. kimenete, azaz levegőben lóg, sehova nincs kötve. Ha nincs a motor tekercse, akkor másképpen pótolni kell. Pld. a kimenet és a pozitív táp közé -ebben az esetben- egy ellenállást kell kötni, akkor a "pulzáló feszültség" pozitív tápig megy. "
(#) nagym6 válasza ha6qt hozzászólására (») Márc 3, 2014 /
 
Ez csak az ULN2003 ic.-re vonatkozik. A CD4028 esetében nem, annál nem nyitott kollektoros a kimenet.
(#) proli007 válasza ha6qt hozzászólására (») Márc 3, 2014 /
 
Én úgy látom (bár alig) hogy ebben egy CD4028 van. Az meg CMOS kimentű. Hol látsz Te nyitott kollektoros kimentet? Nem kevered az ULN2803-al? Mert annak valóban az van. üdv!
(#) pintjano hozzászólása Márc 3, 2014 /
 
Güde16 Elektronik asztali lombfűrész elektronikája meghibásodott.
Graetz-t van cseréltük, viszont BTA 24-et nem találok. Már kifutott, mivel helyettesithető, ami még kapható?
kösz PJ
A hozzászólás módosítva: Márc 3, 2014
(#) ha6qt válasza nagym6 hozzászólására (») Márc 3, 2014 /
 
Elnézést. Félreérthető voltam. A CD4028-at is tartalmazó rajzot csak a FET-es rész miatt tettem be. Úgy értettem, hogy az ULN2003-hoz kapcsolódva egy ilyen FET-es fokozat IRFZ30-akkal jó lesz-e?

Ez esetben a 4 darab GATE-et a 4db ULN lábhoz kötve elég lesz-e a pár kiloOhm a Gate-Drain közé? Ez megszüntetné a Gate levegőben lógását, és ellátná feszültséggel az ULN lábait is.

Bocs srácok, ez tényleg lámaság volt.
A hozzászólás módosítva: Márc 3, 2014

fet2.jpg
    
(#) proli007 válasza ha6qt hozzászólására (») Márc 4, 2014 /
 
Hello! Nem volt az lámaság, mert pont úgy volt jó, a 4028-al. Nem olvasol figyelmesen!
- Ha a ULN2003 után teszed a Fet-et, az ULN invertál. Vagy is mikor a 4028 kimenete magas, akkor lesz az ULN kimenete alacsony és a Fet meg pont kikapcsolva, ahelyett hogy bekapcsolva lenne. A motor meg "füstöl". Vagy is egy időben nem egy-egy tekercs lesz bekapcsolva a motornál, hanem mind és csak az az egy ki, amit az 4028 kiválasztott. Tehát nem az ULN kimenetére kell a Fet-et tenni, hanem a 4028 kimenetére, ahogy rajzoltad is.
- Egyébként az ULN felhúzó ellenállását, még véletlenül sem a Gata-Drain közé kellene tenni, mert a Fet átmegy analóg üzemmódba. (Ez negatív visszacsatolás lenne.) Hanem az ULN kimenete és a +12V táp közé..
üdv!
(#) mazsola hozzászólása Márc 4, 2014 /
 
Ismét akadt egy problémám, amire megoldást keresnék.:Kaptam egy BT HomeHub 3B routert, amivel egy Telenor Hipernetes modemet szeretnék három gépen használni. /Persze nem mindig és nem mindig egyszerre / Ha valaki a fórumozók közűl ismertetné a beállítás menetét, megköszönném. Találtam a neten néhány idevágó ismertetést angol nyelven de sajna nekem csak a magyar megy. Nem tudom mennyiben érdekes, hogy az egyik gépen Ubuntu, a másikon XP, a harmadikon Win7 oprendszer van. Ezenkívűl arra is szeretnék egyértelmű választ kapni, hogy a router és a PC között egyenes vagy keresztkötésű (Croswell) UTP kábel szükséges? A leírásokban nem nagyon tudok eligazodni, mert az egyik szerint egyenes kötésű kábel kell, a másik szerint az 1998 után gyártott készűlékekeknél mindegy, mehet a keresztkötés is. Szeretném ha segítene valaki, vagy ha nem jó helyen kérdezek, adna egy linket ahol érdemi választ kapnék.
Kösz.
(#) Szojka hozzászólása Márc 4, 2014 /
 
Valaki megtudná mondani, hogy mi az alábbi eszköz neve és hogy hol tudnám beszerezni? A műszaki boltban nem tudtak segíteni. A segítséget előre is köszönöm!
(#) reloop válasza Szojka hozzászólására (») Márc 4, 2014 /
 
Üdv! NTC-re emlékeztet. Milyen funkciót töltött be?
(#) Szojka válasza reloop hozzászólására (») Márc 4, 2014 /
 
Szia!
Köszönöm, de sajnos nem tudom, egy projektor tápjában volt és ha jól láttam akkor 230v betápnál, eleinte kicsit cicergett majd tegnap először csak lenyomta a biztosítékot majd a következő próbálkozásnál szikrát is produkált mellé.

Még annyi, hogy kerámia kondenzátorra gyanakszom, de nem találtam eddig semmit róla a szám alapján.
A hozzászólás módosítva: Márc 4, 2014
(#) reloop válasza Szojka hozzászólására (») Márc 4, 2014 /
 
A hálózati feszültséggel párhuzamosan kötve varisztor jöhet még szóba. Ezt a készüléket át kell vizsgáltatni!
(#) Szojka válasza reloop hozzászólására (») Márc 4, 2014 /
 
Akkor ha jól olvastam ez lehetett a túlfeszültség elleni védelem, ha visszaérek a munkából, akkor megnézem, hogy párhuzamosan van-e kötve. Nagyon szépen köszönöm!
(#) gordonfreemN hozzászólása Márc 4, 2014 /
 
Heló!

Tiszta rs232-es topikot nem találtam.

PC com portján keresztül szeretnénk jelet beküldeni a PC-be. A jel, amit beküldenénk vagy 1, vagy 0.
Tehát tegyük fel, a jel, egy relén keresztül érkezik és legyen az a jel mondjuk 0 és 12V.
Tartok tőle, rs232-nél ez legjobb esetben is -6V +6V vagy -12V +12V lehet.
0V esetén mi történik?

Előre is köszi!
(#) ha6qt válasza proli007 hozzászólására (») Márc 4, 2014 /
 
Én nem alkalmazok 4028-at, csak egy L297+ULN2003 párost, és így szeretném megfejelni egy FET-sorral.

Akkor majd este úgy próbálom ki, hogy az ULN lába és a táp közé rakok egy 5KOhmot, ez tápot az az ULN-nek. Innen 1KOhmmal-rámegyek a FET Gate-jére. A GATE és a Drain közé pedig beteszek egy 10kOhm-ot.

Szerkesztve: Most elolvastam még egyszer, megpróbáltam figyelmesen. Tulajdonképpen lehet az ULN nem is alkalmas arra, hogy a FET előtt használjam az invertálás miatt? Hajtsam meg közvetlenül a FET-et az L297-ről? Vagy Cseréljem az ULN-t egy ilyen 4028-ra?
A hozzászólás módosítva: Márc 4, 2014
(#) misiazabu hozzászólása Márc 4, 2014 /
 
Sziasztok!
Teljesen kezdő vagyok a témában.
Olyan prolémám volna hogy egy kamera mozgatására alkalmas mechanikát kéne meghajtani.léptető motorra gondoltam.
A kérdésem az volna hogy milyen motor iletve hozzávaló vezérlő elektronika és egy közbeiktatott joystic kéne ahhoz hogy egy egy egyenletes finom lassú sebességét változtatható teljesen körbe forgó állapotot tudjak építeni?
Válaszotokat előre is köszönöm.
Üdv mindenkinek!
Következő: »»   2255 / 3968
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem