Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Indukciós hevítő készítése
Megtörtént az átépítés a primi9 kapcsolásra egy fojtós változatra. 24 V-ról alapból 8,1 A vesz fel. A frekvencia a kondibank előtt 151 kHz utána 51.5 kHz. Tegyek még a kondibankba kondit, gondolom azzal megy le a frekvencia. Mennyinek kell lennie? A fojtó most 17 uH, növeljem 20-ra, van jelentősége?
Én a két folytos használom.Könnyebb cserélni a munkatekercset.
Fel vittem a feszültséget 36V-ig. A munkatekercsen a 400V feszültség.Érdekes módon a 200V-os FET bírja.
A kondi bank kapacitását növelve a freki megy lefelé viszont az áram alapból emelkedik
Lement a frekvencia 40 kHz-ra az áramerősség meg felment 8,1 A-ról 11,1-re. A munkatekercs melegszik nagyon, hűtés nélkül üresben is, ez természetes? 600 oC felé nem is melegíti, ha reggelig tartanám benne sem. Próbáljam meg két fojtóval?
Mérd meg a munkatekercs 2 vége között a feszültsèget. Hozzávetőlegesen a bemenő feszültség 5szörösének kell lennie. Attól tartok, hogy nálad sima négyszög jel van a tekercsen és nem szinusz. Ha így van, akkor ez nem csoda. A munatekercs melegedése még normális is lehet.
Hogyan lehetséges az, hogy ugyan az a kapcsolás van akinél olvaszt van akinél nem. Ha nálam nem szinusz jel van hanem négyszög az nem érdekelne csak izzon már a vas amit beleteszek.
Tettem fel 2db videót. Nálam pirit.
IGBT-vel működne a primi9 által készített kapcsolás változata? Bővebben: Link Bővebben: Link A hozzászólás módosítva: Márc 6, 2014
Gratula. Az enyém ezt a teljesítményt akkor tudja , ha előtte kovácstűzben előmelegíted a vasat.
Az alumínium olvad.Majd teszek fel videót.
Szia! Akkor a Te általad elkészített kacsolást kérlek rakd már fel, meg akkor, hogy milyen Fet-ek és kondi hány meg mindent. Mert úgy nézz ki ez tökéletes. Szerintem ez volna a leg jobb ötlet a Tiedet felrakni, meg több fotó pl. a kondiban elhelyezéséről és a többi alkatrészről. Köszi!
Az ígért alumínium olvasztás
Bővebben: Link Link javítva. Használd a link gombot! A hozzászólás módosítva: Márc 8, 2014
Már nálam is megy frankón. 33V-nál a tekercsen 140V feszültség van és minden esetben 4-szeres a feszültségnövekedés a tekercsen a betáptól függően. Átalakítottam a szokásos formára és semmi gond nem volt vele, mihelyst rájöttem, hogy az egyik zénert rosszul kötöttem be. Bár nálam az IRFP260N nem sokáig bírta, de IRFP90N20D jól bírja.
Én is IRFP90N200D FET-et használok
A munkatekercs induktivitása nálad menyi? Menete? Belső átmérő? Nálam 6mm a cső átmérője .A tekercs belső 40mm a menete 8menet . A legjobban bevált tekercs 1,25uH,a condi 9,9mF(30x330nF) Jelenleg a tápegységem 36V 50A tud csak.
Van egy sejtésem, hogy nálam hol van az eb elhantolva, miért marad el a teljesítmény. Lehet kijavítani nyugodtan, aki nagy spiller a dologban.
Tehát: A munkatekercset én 6-os rézcsőből hajtottam 50-es csőre 6 menet és középen csapolva. Feltételezem összefüggés van a fojtó induktivitás nagysága és a munkatekercs induktivitása közt. Ez az egy, amit eddig nem mértem meg, hogy mennyi. Igy várom az adatokat, hogy mennyinek kell lenni a munkatekercs értékének. 5-6-8 menet 8-as rézcső vagy 6-os, vagy több menet...
Én is 6mm csövet használok. Igaz van 5mm és 4mm tekercsem.
A meneteknél nekem a 8 menet 40mm belső átmérőnél volt a legjobb és a legintenzívebb . az induktivitása 1,25uH. A fojtó 25uH-100uH között nekem működött. Én a két fojtós változatot használom, könnyebb cseréli a tekercset. Víz hűtést használok. Ablak mosó szivattyúval.
Na most is olyat írtatok, hogy más fajta fet-et használtok. Ezt is jó volna ha le írnátok az általatok változtatott alkatrészek tipusát. Mert már tudjátok melyek bírják jól.
Nálam a többi alkatrész megegyezik az eredeti pimi9 féle kapcsolással csak az IRFP260 as helyet IRFP90N200D FET-et használok. A két fojtós változat. Valamint 12V segéd segéd táppal.
(200V 90A)
A munkatekercs nálam tömör réz 6mm átmérőjű. A munkatekercs átmérője 70mm 8 menet. Azt hiszem az induktivitása 1,05uH, kondik 6800nF (100 x 68nF)
Nekem sajnos csak egy 400W-os trafóm van 28V AC-vel. Úgy vélem, hogy a pufferem is egy kicsit kicsi mert csak 20mF. Nálam is lazán feleszi az 50A-t. A szabályzást pillanatnyilag primerköri fázishasítással oldottam meg, de nem mindig megy.
Valaki tudja, hogy miként kell számítani a puffer méretét? Nem tudom, hogy mekkora elkót tegyek a tápba. Van ennek valami képlete. Persze szkópom nincs. Vagy tapasztalat alapján, valami összehasonlítási alap is jó.
Én 10000µF 100V-os kondit tennék bele.
Kipróbáltam a hegesztő inverteremmel (40V 10A-120A-ig) Avval is működik . Van 48V-os 1KW-os trafóm ma csinálok hozzá egyenirányítást, és szűrést.Azzal is tesztelem.
Akkor gondolom ami nekem van 20000µF az elég lenne 30V 50A-ig? Egy akkora trafó nekem is kéne Körül kell néznem majd a méh telepen, nem-e vált meg valaki egy olyantól.
A Kondi feszültsége?
Mikrosütőnek a trafóját átlehet tekerni . Ha visszább olvasol,tettem fel képeket én hogyan szedtem szét.
A kondik 630V MKP3-asok. Mikrosütő trafóval Én is próbáltam és megy is, de nekem a laborom padlófűtése fog erről menni, így elég sok ideig lesz bekapcsolva. Ezért mindenképp olyan trafó kell, ami egy óra alatt sem ég le. Most egy 400W-al próbáltam, de nem tudta felmelegíteni a vizet a csövekben. Mivel a trafó csak 28V AC leadásra képes ezért nem akartam egy óráig 50A-al hajtani. Nem hiszem, hogy kibírná. Vagy beszerzek hozzá egy rendes hegesztőt meg puffer + dióda, vagy kötök párhuzamosan 630VA-es trafókat. Csak a párhuzamnál nem tudom, hogy miként legyen a szabályzás. Mert nálam a melegítendő cső eleve a bekapcsolásnál a tekercs között van és az áramfelvétel felugrik a névleges 150A-re is. Ezt majd megpróbálom úgy kiküszöbölni, hogy a fojtókra vezetett feszültséget először pl. egy 30 ohm -os ellenállásom engedem majd egy másodperc múlva 2 50A-es relé átkapcsol és kikerüli az ellenállásokat.
Fűtőszál miért nem jó vizet melegíteni?
Sajnos annyi hely nincs. Nekem is az volt az első ötletem, hogy egy bojlert használok majd, de nem tudom hová bepréselni. Na meg a kíváncsiság. Meg nem akartam, hogy a rendszer akkor is melegítsen, amikor nincs szükségem a fűtésre. Azt meg, hogy magam alakítok ki egy fűtőszálas megoldást, hát azt nehezebbnek találtam.
Nálunk ,mikor még olcsóbb volt árammal fűteni,sokan egy vaskosabb csőbe tettek pár fűtő szálat,majd összekötötték a központifűtésel,és működött a dolog.Persze célszerű volt a hőfokot is figyelni,a fűtőszálakat kapcsolgatni a megadott hőmérsékleten.Ettől nem hiszem hogy egy indukciós hevítő egyszerűbb tud lenni.
Miért nem teszel fel egy pici elektromos kazánt? Vagy ilyen konyhai mosogató vízmelegítőt. Az folyamatosan működik, már ha úgy van bekötve és egy csőtermosztáttal ki-be kapcsolgathatod. Sokkal olcsóbban megúsznád a dolgot.
|
Bejelentkezés
Hirdetés |