Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Indukciós hevítő készítése
Lapozás: OK   28 / 62
(#) eadx hozzászólása Márc 5, 2014 /

Megtörtént az átépítés a primi9 kapcsolásra egy fojtós változatra. 24 V-ról alapból 8,1 A vesz fel. A frekvencia a kondibank előtt 151 kHz utána 51.5 kHz. Tegyek még a kondibankba kondit, gondolom azzal megy le a frekvencia. Mennyinek kell lennie? A fojtó most 17 uH, növeljem 20-ra, van jelentősége?
(#) dodo63 válasza (Felhasználó 15355) hozzászólására (») Márc 5, 2014 /

Én a két folytos használom.Könnyebb cserélni a munkatekercset.
Fel vittem a feszültséget 36V-ig. A munkatekercsen a 400V feszültség.Érdekes módon a 200V-os FET bírja.
(#) dodo63 válasza eadx hozzászólására (») Márc 5, 2014 /

A kondi bank kapacitását növelve a freki megy lefelé viszont az áram alapból emelkedik
(#) eadx válasza dodo63 hozzászólására (») Márc 6, 2014 /

Lement a frekvencia 40 kHz-ra az áramerősség meg felment 8,1 A-ról 11,1-re. A munkatekercs melegszik nagyon, hűtés nélkül üresben is, ez természetes? 600 oC felé nem is melegíti, ha reggelig tartanám benne sem. Próbáljam meg két fojtóval?
(#) crazybob válasza eadx hozzászólására (») Márc 6, 2014 /

Mérd meg a munkatekercs 2 vége között a feszültsèget. Hozzávetőlegesen a bemenő feszültség 5szörösének kell lennie. Attól tartok, hogy nálad sima négyszög jel van a tekercsen és nem szinusz. Ha így van, akkor ez nem csoda. A munatekercs melegedése még normális is lehet.
(#) eadx válasza crazybob hozzászólására (») Márc 6, 2014 /

Hogyan lehetséges az, hogy ugyan az a kapcsolás van akinél olvaszt van akinél nem. Ha nálam nem szinusz jel van hanem négyszög az nem érdekelne csak izzon már a vas amit beleteszek.
(#) dodo63 válasza eadx hozzászólására (») Márc 6, 2014 /

Tettem fel 2db videót. Nálam pirit.
IGBT-vel működne a primi9 által készített kapcsolás változata?

Bővebben: Link
A hozzászólás módosítva: Márc 6, 2014
(#) eadx válasza dodo63 hozzászólására (») Márc 6, 2014 /

Gratula. Az enyém ezt a teljesítményt akkor tudja , ha előtte kovácstűzben előmelegíted a vasat.
(#) dodo63 válasza eadx hozzászólására (») Márc 8, 2014 /

Az alumínium olvad.Majd teszek fel videót.
(#) every válasza dodo63 hozzászólására (») Márc 8, 2014 /

Szia! Akkor a Te általad elkészített kacsolást kérlek rakd már fel, meg akkor, hogy milyen Fet-ek és kondi hány meg mindent. Mert úgy nézz ki ez tökéletes. Szerintem ez volna a leg jobb ötlet a Tiedet felrakni, meg több fotó pl. a kondiban elhelyezéséről és a többi alkatrészről. Köszi!
(#) dodo63 válasza every hozzászólására (») Márc 8, 2014 /

Az ígért alumínium olvasztás

Link javítva.
Használd a link gombot!
A hozzászólás módosítva: Márc 8, 2014
(#) crazybob válasza dodo63 hozzászólására (») Márc 8, 2014 /

Már nálam is megy frankón. 33V-nál a tekercsen 140V feszültség van és minden esetben 4-szeres a feszültségnövekedés a tekercsen a betáptól függően. Átalakítottam a szokásos formára és semmi gond nem volt vele, mihelyst rájöttem, hogy az egyik zénert rosszul kötöttem be. Bár nálam az IRFP260N nem sokáig bírta, de IRFP90N20D jól bírja.
(#) dodo63 válasza crazybob hozzászólására (») Márc 8, 2014 /

Én is IRFP90N200D FET-et használok
A munkatekercs induktivitása nálad menyi? Menete? Belső átmérő?
Nálam 6mm a cső átmérője .A tekercs belső 40mm a menete 8menet . A legjobban bevált tekercs 1,25uH,a condi 9,9mF(30x330nF)
Jelenleg a tápegységem 36V 50A tud csak.
(#) eadx hozzászólása Márc 8, 2014 /

Van egy sejtésem, hogy nálam hol van az eb elhantolva, miért marad el a teljesítmény. Lehet kijavítani nyugodtan, aki nagy spiller a dologban.
Tehát: A munkatekercset én 6-os rézcsőből hajtottam 50-es csőre 6 menet és középen csapolva. Feltételezem összefüggés van a fojtó induktivitás nagysága és a munkatekercs induktivitása közt.
Ez az egy, amit eddig nem mértem meg, hogy mennyi. Igy várom az adatokat, hogy mennyinek kell lenni a munkatekercs értékének. 5-6-8 menet 8-as rézcső vagy 6-os, vagy több menet...
(#) dodo63 válasza eadx hozzászólására (») Márc 8, 2014 /

Én is 6mm csövet használok. Igaz van 5mm és 4mm tekercsem.
A meneteknél nekem a 8 menet 40mm belső átmérőnél volt a legjobb és a legintenzívebb .
az induktivitása 1,25uH. A fojtó 25uH-100uH között nekem működött. Én a két fojtós változatot használom, könnyebb cseréli a tekercset.
Víz hűtést használok. Ablak mosó szivattyúval.
(#) every hozzászólása Márc 8, 2014 /

Na most is olyat írtatok, hogy más fajta fet-et használtok. Ezt is jó volna ha le írnátok az általatok változtatott alkatrészek tipusát. Mert már tudjátok melyek bírják jól.

Nálam a többi alkatrész megegyezik az eredeti pimi9 féle kapcsolással csak az IRFP260 as helyet IRFP90N200D FET-et használok. A két fojtós változat. Valamint 12V segéd segéd táppal.
(200V 90A)
(#) every válasza dodo63 hozzászólására (») Márc 8, 2014 /

Köszi! Nem IRFP90N20D -t akartál írni?

De bocsi.
(#) crazybob válasza dodo63 hozzászólására (») Márc 9, 2014 /

A munkatekercs nálam tömör réz 6mm átmérőjű. A munkatekercs átmérője 70mm 8 menet. Azt hiszem az induktivitása 1,05uH, kondik 6800nF (100 x 68nF)
Nekem sajnos csak egy 400W-os trafóm van 28V AC-vel. Úgy vélem, hogy a pufferem is egy kicsit kicsi mert csak 20mF. Nálam is lazán feleszi az 50A-t. A szabályzást pillanatnyilag primerköri fázishasítással oldottam meg, de nem mindig megy.
(#) crazybob hozzászólása Márc 9, 2014 /

Valaki tudja, hogy miként kell számítani a puffer méretét? Nem tudom, hogy mekkora elkót tegyek a tápba. Van ennek valami képlete. Persze szkópom nincs. Vagy tapasztalat alapján, valami összehasonlítási alap is jó.
(#) dodo63 válasza crazybob hozzászólására (») Márc 9, 2014 /

Én 10000µF 100V-os kondit tennék bele.
Kipróbáltam a hegesztő inverteremmel (40V 10A-120A-ig) Avval is működik .
Van 48V-os 1KW-os trafóm ma csinálok hozzá egyenirányítást, és szűrést.Azzal is tesztelem.

Akkor gondolom ami nekem van 20000µF az elég lenne 30V 50A-ig? Egy akkora trafó nekem is kéne Körül kell néznem majd a méh telepen, nem-e vált meg valaki egy olyantól.
(#) dodo63 válasza crazybob hozzászólására (») Márc 9, 2014 /

A Kondi feszültsége?
Mikrosütőnek a trafóját átlehet tekerni .
Ha visszább olvasol,tettem fel képeket én hogyan szedtem szét.

A kondik 630V MKP3-asok. Mikrosütő trafóval Én is próbáltam és megy is, de nekem a laborom padlófűtése fog erről menni, így elég sok ideig lesz bekapcsolva. Ezért mindenképp olyan trafó kell, ami egy óra alatt sem ég le. Most egy 400W-al próbáltam, de nem tudta felmelegíteni a vizet a csövekben. Mivel a trafó csak 28V AC leadásra képes ezért nem akartam egy óráig 50A-al hajtani. Nem hiszem, hogy kibírná. Vagy beszerzek hozzá egy rendes hegesztőt meg puffer + dióda, vagy kötök párhuzamosan 630VA-es trafókat. Csak a párhuzamnál nem tudom, hogy miként legyen a szabályzás. Mert nálam a melegítendő cső eleve a bekapcsolásnál a tekercs között van és az áramfelvétel felugrik a névleges 150A-re is. Ezt majd megpróbálom úgy kiküszöbölni, hogy a fojtókra vezetett feszültséget először pl. egy 30 ohm -os ellenállásom engedem majd egy másodperc múlva 2 50A-es relé átkapcsol és kikerüli az ellenállásokat.
(#) crazybob válasza crazybob hozzászólására (») Márc 9, 2014 /

Az elkó 50V 2x10000uF.
(#) GPeti1977 válasza crazybob hozzászólására (») Márc 9, 2014 /

Fűtőszál miért nem jó vizet melegíteni?
(#) crazybob válasza GPeti1977 hozzászólására (») Márc 9, 2014 /

Sajnos annyi hely nincs. Nekem is az volt az első ötletem, hogy egy bojlert használok majd, de nem tudom hová bepréselni. Na meg a kíváncsiság. Meg nem akartam, hogy a rendszer akkor is melegítsen, amikor nincs szükségem a fűtésre. Azt meg, hogy magam alakítok ki egy fűtőszálas megoldást, hát azt nehezebbnek találtam.
(#) nyekk válasza crazybob hozzászólására (») Márc 9, 2014 /

Nálunk ,mikor még olcsóbb volt árammal fűteni,sokan egy vaskosabb csőbe tettek pár fűtő szálat,majd összekötötték a központifűtésel,és működött a dolog.Persze célszerű volt a hőfokot is figyelni,a fűtőszálakat kapcsolgatni a megadott hőmérsékleten.Ettől nem hiszem hogy egy indukciós hevítő egyszerűbb tud lenni.
(#) (Felhasználó 46585) válasza crazybob hozzászólására (») Márc 9, 2014 /

Miért nem teszel fel egy pici elektromos kazánt? Vagy ilyen konyhai mosogató vízmelegítőt. Az folyamatosan működik, már ha úgy van bekötve és egy csőtermosztáttal ki-be kapcsolgathatod. Sokkal olcsóbban megúsznád a dolgot.
Következő: »»   28 / 62
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem