Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Indukciós hevítő készítése
De biztosan több lesz a veszteség.
A hozzászólás módosítva: Márc 9, 2014
Az egyfojtós verzióban lévő két UF 4007 diódát milyen Schottky diódára érdemes cserélni illetve van jelentősége a cserének?
Érdemes-e a irfp4668-at betenni vagy elég "háztáji" használatra a 90N20D is. A kétfojtós verzióban ugyan az a táp lehet a 12 V-os is vagy annak is iszonyat amper kell? Most készülök rendelni és ahhoz kellenének az infók.
Nálam IRFP9020D működik. A 12V nálam 1A-eres stabil ic-re van kötve nem vesz fel nagy áramot. Gyors dióda kell .
Ezt a Indukciós hevítő kapcsolást pl. a Pimi9 félét nem lehet normális nyákra forrasztottan megcsinálni? Vagy csak így lábakkal össze kötve az alkatrészek csak így a jó?
Meglehet,de így egy úttal ,megoldod a Fet-ek hűtését is. Nem kell külön hűtő,ventilátor .Rézlapra rakod a FET-eket,ezt meg a csövekre,amiben hűtő fojadék kering,és a hűtéssel nincs tovább gondod.
Megérkezett a ferrit mag 62 mm átmérőjű. Összefogassam valamivel a két felet (pl kötegelő) és legyen egy belőle vagy ekkora méretben a két fél is megfelelő két fojtónak.
Egy kis számolási segítség kellene a pontos beállításokhoz. A mellékelt táblázatban beírtam a munkatekercs induktivitását és a mostani kHz-t. Erre kijött egy lehetséges kondibank méret 6.7 uF.
A frekvenciát mivel tudom változtatni, vagy egyáltalán számomra a változtatás jár -e valamilyen előnnyel?
Szerintem simán kijön belőle 2 fojtó. A frekvenciát meg a munkatekercs induktivitásával és a kondibank kapacitásával tudod változtatni. Szerintem minèl alacsonyabb a frekvencia, annál nagyobb lesz a teljesítmény, és persze az üresjárati áramfelvètel is megnő. Amit kiszámoltál az szerintem elegendő.
Milyen összefüggés van a fojtó uH induktivitás nagysága és a munkatekercs induktivitás nagysága között. A 1.5 uH munkatekercsnek mekkora fojtók kellenek vagy csak hasraütésre 20 uH-nál nem nagyobb, mint ami itt kering a hozzászólásokban. A kétfojtós változatban nincs méret írva, akkor darabonként 20 uH?
Üdw.
A fojtó,a kondenzátor bank és a munkatekercs, úgynevezett LCLR rezgőkört alkot. A mellékelt képen látszik hogy, két rezonanciája van egymáshoz igen közel, a baloldali a párhuzamos, a jobboldali a soros rezonancia. (Felül a tank feszültsége, alul a felvett áram van, a szaggatott vonalak a fázisszögek, a teli vonalak a fesz. és áram értékek a generátorhoz viszonyítva) LCLR
A pimi9 két fojtós változat működne IGBT-vel? Valaki tud megoldást esetleg ?
Nekem annyi kérdésem lenne az LCRL rezgőkörrel kapcsolatban, hogy melyik ellenállás ez esetben az R? Mert ugye nálunk a munkatekercsen adódik le a teljesítmény és nem a kép szerinti R(load)-on.
Köszi a levezetést, de a feltett képek nekem azon kivül, hogy nagyon hasonlítanak a tangens hiperbolikusz koordináta rendszer beli ábrázolásához, nekem nem mondanak semmit.
A kérdés tehát nyitott, mennyi munkatekercs uH értékhez mennyi fojtó uH érték tartozzon? Aki készített már és olvad a fém, mint Ózdon, ne röstellje megosztani az adatokat.
A munkatekercs nálam 1,25uH (6mm-cső 40mm-es belső átmérő, 8menet) a fojtó 20uH.
Van fent kép. Kicsit pár lappal visszább. A kondi bank 30x330nF. A két fojtós pimi9 változat. A pimi9 két fojtós változat működne IGBT-vel? Valaki tud megoldást esetleg ?
Nem tudom, hogy mennyire működne IGBT-vel, de elméletileg csak az anit-paraler dióda hiányzik belőle. Igaz Én még csak olyan helyen láttam ilyen megoldást, ahol vezérlő IC volt beépítve és utána az LC tag. Ott minidig utószinkronizálást kell csinálni az IC-n minden egyes melegítés közben. Vagy valamilyen szinkronizáló áramkörrel ezt megoldani, de itt már inkább a digitális rendszerek a célszerűbbek. De ja, ki kell próbálni. 2 IGBT nem is olyan drága. Gondolom hálózati feszültségről akarod járatni a masinát.
Bekötöttem a két új fojtót, darabonként 21 uH. A kondibank 8.4 µF és nem képes a szerkezet egy 8 mm széles fürészlapot, ami 0,6 mm vastag felmelegíteni. A fojtók és a bekötő kábelei melegszenek, de sem a kondik sem a fetek nem. Alapból felveszi a 12 A-t, de feltételezem egy ilyen vékony lemezhez nem kell 50 A. Valaki valamilyen ötlet?
Dobjál már egy képet a készülékről.
Sziasztok!
Epittettem egy ZVS Driver-t sorkimeno trafo meghajtasara. Ki akarom probalni hogy viselkedik indukcios melegitokent. A munkatekercs jo lesz 2X6 menet 2.5mm-es atmeroju drotbol? A hozzászólás módosítva: Márc 12, 2014
Üdv!
Én megépítettem működik 2x3 menet nálam 4 drótból. A hozzászólás módosítva: Márc 12, 2014
Mekkora a tápegyséf? Ennek a hevítőnek azért kell vagy 20VDC és 30 amper. Vagyis egy 600W-os trafó. Amúgy ha kicsi a teljesítménye a trafónak, úgy terhelés alatt nagyon leesik a feszültség, és így csökken a mágnenes tér is.
Mellékelek egy pár képet a szerkezetről. Visszaolvastam közben a fórumon, hogy lehet a kondibank bekötésem sem a megfelelő keresztmetszeten van. Egyszerűen annyira viszi a hőt a rézcső, hogy nem tudom közvetlen ráforrasztani a csőre és ha tudnám sem fér el úgy az összes.
A tápegység kicsi, de hegesztő trafóval is ugyan ennyire jutottam. Feltételezem ez a 120 W elég azért egy 8 x 0.6 mm lemeznek. Megérkezett a 90N20-as fet is, de nem sok értelmét látom bekötni, ez sem vesz fel 20 A sem.
Elindul szerintem vele. Én vagy 20 féle tekercsel próbáltam és van 2x2-töl 2x8 menetig sok fajta és minddel működött.A pimi9 által tervezett idáig a legjobb.
A tápegység az adatai szerint nagyon kevés.
Én a rézcsőre forrasztottam kondikat. Nálam alapból min.8A. vesz fel.A munkatekercs tekercsei nem érnek össze?
A vezetékek szerintem hosszúak a fojtóknál.
pár kép nálam hogy van szerelve
A hozzászólás módosítva: Márc 13, 2014
A képeid alapján akkor nem számít, ha a fet a kondibank és a mukatekercs közt van? A 4 mm2 kábelezés kicsi keresztmetszet esetleg?
Sziasztok!
Megepitettem ezt a kapcsolast indukcios hevitokent. A valtoztatasok, IRF3205-ot hasznaltam. Annyi a problema vele, hogy a munkatekercs nagyon melegszik, jobban mint a hutoborda a tranzisztorokkal. A tekercs 2X6 menet 2.5-os rezdrotbol. 24V-rol mukodtettem. Szokvanyos dolog, hogy ennyire melegedik a munkatekercs?
A munkatekercs melegszik mivel áram folyik rajta.
Csőből kell készíteni és vízzel hűteni.(Ablak mosó szivattyú) visszább lapozva látszik hogyan . |
Bejelentkezés
Hirdetés |