Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » NYÁK-lap készítés kérdések
A témában nincs helye a nem szakmai indíttatású vitáknak, ezért a szabályszegést elkövetők azonnali figyelmeztetés nélküli kitiltásban, vagy némításban részesülnek. Ugyan így járunk el azokkal szemben, akik "blog"-nak nézik a fórumot. Ezt mindenki tartsa szem előtt!
Lapozás: OK   1006 / 1385
(#) eyess válasza pjg hozzászólására (») Márc 14, 2014 /
 
Az a baj ennél a megoldásnál , hogy a forgács mind a fúrógépre / be / megy .A másik hogy nem látni a fúró hegyét ami nem jó ötlet nincs korrigálási lehetőség .Mennyi legyen az előtolás ami szintén látatlanban történik , és csak arra hagyatkozni , hogy érzésből fúrunk , aztán kijön a fúró hegye hát több fúrószárat törnék el mint fúrnék .
(#) pjg válasza eyess hozzászólására (») Márc 14, 2014 /
 
A kolléga még nem oldotta meg az elszívást. Ha felülről fúrsz ott is ott a forgács.
Egy 200x-os nagyításnál kalibrált szálkereszt mellett nem hinném, hogy korrigálni kellene. Nézd meg. Azért elég robosztus az az állvány. Ha a videókon megnézed ezekkel a fúrókkal ekkora fordulaton szinte csak átszúrják a nyákot.
(#) eyess válasza pjg hozzászólására (») Márc 14, 2014 /
 
Végül is egy videót tényleg megérne , hogy megnézzük.
(#) pjg válasza eyess hozzászólására (») Márc 14, 2014 /
 
Igaz!
(#) papus51 hozzászólása Márc 14, 2014 /
 
Sziasztok!
0,3-tól 1,5-ig vanak befogható wolfram-karbid fúróim. A furatgalván helyettesító átkötéseket 0,3-assal fúrom, az IC-k és ellenállások furatait általában 0,7-el.
Nem kell korrigálni, mert a kalibrálás után a fúró ott fúr ahol a szálkereszt van. Az előtolással sincs probléma, mert magas fordulaton megy a fúrás.
Természetesen tovább lehetne fejleszteni mindenféle csicsával.
Eyess:
Idézet:
„Én általában kézzel szoktam fúrni”

Te hogyan szabályozod az előtolást?
(#) Szpisti válasza papus51 hozzászólására (») Márc 14, 2014 /
 
Arról van valami hozzávetőleges infó, hogy egy 400 pontos fúrás ezzel a módszerrel mennyi ideig tart? Most itt csak egy furatméretre gondolok, "kerékcsere" nélkül.
A hozzászólás módosítva: Márc 14, 2014
(#) eyess válasza papus51 hozzászólására (») Márc 14, 2014 /
 
Igen kézzel , és kézi fúrásnál úgy gondolom kézzel jobban szabályozható , hogy mennyire nyomja az ember.Bár nem tudom te , hogy csinálod gondolom lábbal tolod neki , mert fentre szükség van a két kézre , hogy nehogy elmozgás legyen.Annyi előnye biztosan van , hogy jól lehet látni , de szerintem a többi inkább hátrány mint előny.
Fúrószár csere , asztal alá bujkálás , nehezebb tisztán tartani, esetlegesen az asztal furatába beakadó törmelékek forgácsok fúrószár töréshez vezethet.És a stb stb .De valóban csak akkor tudnánk igazán véleményt mondani róla , ha látnánk működés közben , hogy hogyan is teszi a dolgát.
(#) papus51 válasza Szpisti hozzászólására (») Márc 14, 2014 /
 
Azon a penelen, amit a képen látsz, kb. 4-500 furat van. Ez volt az első fúrásom ezzel a szerkezettel. Nem mértem az időt, de kb. 2 óra lehetett. Ebben benne volt az is, hogy közben teszteltem az összeállítást, és a fúró cserék is.
(#) papus51 válasza eyess hozzászólására (») Márc 14, 2014 /
 
Idézet:
„kézi fúrásnál úgy gondolom kézzel jobban szabályozható , hogy mennyire nyomja az ember”

Itt is kézzel nyomom, csak az asztallap alatt és felfelé. A képeken láthatod a kialakítást. A panelt meg elég egy kézzel lefogni.
A fúrócsere kb. 20 másodperc és nem kell az asztal alatt bújkálni. Egyszerűen a fúrókarral lejebb engedem a minidrillt és két kézzel benyúlva az asztallap alá vakon ki lehet csrélni a fúrót.
Az asztal furata 6mm-es. Ha ekkora forgács esne ki a nyákból, akkor a nyákot is kidobhatnám.
(#) papus51 válasza pjg hozzászólására (») Márc 14, 2014 /
 
Jónak tartom az ötleted. Ha lesz időm a továbbfejlesztésre, át fogom gondolni.
Most viszont van egy rakás betervezett egyéb projekt.
(#) nagym6 válasza eyess hozzászólására (») Márc 14, 2014 /
 
Ne felejtsük el, itt a lényeg, hogy monitoron erős nagyításban lássuk a fúrást. Ezért van alulról fúrás, hogy a kamera szabad teret kapjon. Már az én szemem sem a régi.
(#) pjg válasza nagym6 hozzászólására (») Márc 14, 2014 /
 
Nekem is mondják, hagyjam a fúrást. Csináljak SMD-t. De nem látom B+!
(#) eyess válasza papus51 hozzászólására (») Márc 14, 2014 /
 
A vakon csinált dolgokat nem szeretem , illetve nem megbízható.És egy 0,5 , vagy 0,6 os fúrószárnál már szerintem nem jó vakon cserélgetni.Az , hogy a monitoron jól lehet lát az tényleg jó dolog ez tény.
(#) Szpisti válasza pjg hozzászólására (») Márc 14, 2014 /
 
Most én is egy vegyes nyákon dolgozom, a 441 furatos mellé terveztem kb. 80 smd alkatrészt is.
Még nagyító alatt is elég idegtépő nekem már ezeket piszkálgatni. Igaz így kétoldalasan valamivel kidebb a nyák, meg olcsóbb az smd, de az a 2-3 mm-es mákválogatás
Azt hiszem maradok a "troughole" megoldásnál a későbbiekben.
(#) papus51 válasza eyess hozzászólására (») Márc 14, 2014 /
 
Kifejtenéd ezt bővebben?
(#) papus51 válasza eyess hozzászólására (») Márc 14, 2014 /
 
A fúrószár befogó része minden fúró méretnél 3,17 mm, és a fúrók mind egyforma hosszúak. A befogó pedig nem hagyományos tokmány, nem lehet nem központosan befogni a szárat. Miért kellene még alábújni és nézegetni?
Egyébként meg nekem az számít, hogy nekem tetszik. Sokkal jobban, mint amikor a szemem kiguvadt és egyik-másik furat még úgy is félre csúszott.
(#) papus51 válasza (Felhasználó 15355) hozzászólására (») Márc 14, 2014 /
 
Igazán köszönöm.
(#) dib válasza papus51 hozzászólására (») Márc 14, 2014 /
 
Ez a fúróállomás nekem is megtetszett ...
(#) dib hozzászólása Márc 14, 2014 /
 
papus51 - Egyébként kipróbáltam az általad ajánlott érdi nyomdát, és az lett, amit mondtál.
Innentől elfelejtem az otthoni bohóckodást. Délben töltöttem fel a fájlt, másnap reggel mentem érte. Készítettem egy összehasonlítást a nyomtatott és a levilágított fóliáról, illetve az elkészült nyákról is párat. A képek magukért beszélnek
(#) papus51 válasza dib hozzászólására (») Márc 14, 2014 /
 
Szia!
Örülök, hogy Neked is bejött.
Én összesen 6 db A/5-ös filmet rendeltem tőlük, és postával együtt kb. 1.800,-Ft volt.
Profi munkát végeztek és segítőkészek voltak amikor telefonon megkérdeztem, hogy minden egyértelmű-e.
Ezután már csak dry fólia, laminálás, film és gyors marató. A nyomtatás csak gyors próba nyákhoz marad.
(#) vicsys válasza papus51 hozzászólására (») Márc 14, 2014 /
 
Van erről valami bővebb infó? Rendelés menete, árak, postázás, stb...?
(#) papus51 válasza vicsys hozzászólására (») Márc 14, 2014 /
 
Itt minden információt megtalálsz.
(#) dib hozzászólása Márc 14, 2014 /
 
Itt
(#) eyess válasza papus51 hozzászólására (») Márc 14, 2014 /
 
Nem tudom mit fejtsek ki leírtam mindent.Monitoron nézve jó ezt is írtam .Nekem például van olyan karbon fúróm ami egy azon anyag vastagságú , és a befogó résznél nem vastagabb.
De olyan is van mit te írsz.Csak nekem még mindig fúra ez a vakon fúrás.Amikor alulról közelítenék a fúróval , azt semmi sem mutatja , és te sem látod , csak amikor már a fúrószár átjön .És a fúrás kezdetekor a lényeg a lényeg , hogy milyen erővel nyomja az ember , mert ha túl erősen , akkor piff már el is tört a fúró.És ugyebár nem lehet befogni a fúrószárat röviden , mert az asztalvastagság miatt van egy hossz.Tehát én biztos tördelnél a fúrót először, aztán lehet meglehet szokni.De ettől még lehet jó , hisz én sem mondtam , hogy nem jó.
(#) vicsys válasza papus51 hozzászólására (») Márc 14, 2014 /
 
Köszi mindkettőtöknek!
(#) Szpisti válasza papus51 hozzászólására (») Márc 14, 2014 /
 
Azt még megkérdezném, hogy ezek a vastag szárú kimondottan nyákfúrásra készült fúrók mennyivel bírják tovább mint a mezei hss vagy "köszörült" típusok? Mert nálam 80-150 furat után vége a 0.8-asnak, és csere. A köszrült mondjuk kibír 200-at üvegszálasban, ami kb. 2x annyiba kerül csak mint a hss. Szoktam én is néha felpolírozni őket, de akkor már csak 50 furat, és megint vége.
Mert ha tényleg bírja az 1500-2000 furatot, lehet beruházok rá, kb. annyival drágább ahogy néztem. Tördelni meg azért nem szoktam, annyira még nem remeg a kezem
Mondjuk itt a városban három szerszámszaküzletben is csak bután néztek mikor ilyent kerestem, de katalógusban azért ráleltek nagynehezen ...
(#) papus51 válasza Szpisti hozzászólására (») Márc 14, 2014 /
 
Én eleinte törtem el néhányat. Az esetek érdekessége, hogy nem fúrás közben, hanem pl. véletlenül hozzáért a kezem. Persze a fúró tűréshatáránál erősebben. Az oldal irányú terhelést sajna nem tűrik.
Most már simán fúrok a 0,3-assal is, gond nélkül.
Nem tudom mennyit bírnak, de kb. 800 furat után még mindig ugyanazzal a szárral fúrok.
Ezeket ebay-en vettem, kb. 250 - 300 Ft darabja.
Nagyon kemények. Nagy fordulattal gond nélkül neki lehet nyomni a panelnek.
(#) hotib válasza Szpisti hozzászólására (») Márc 14, 2014 /
 
Tapasztalatom, hogy általában még használtan is jobbak, mint az új HSS. Annyira azért nem kopottak, bizonyos üzemóra után automatikusan cserélik őket. Persze van, amelyik úgy fúr, mint egy HSS 10 lyuk után. De az a következő 1000 lyukat is úgy fúrja.
Én 50-60,-Ft környékén szoktam venni a 0.8-1-es HSS-t. A keményfémnek meg használtan 100,-Ft darabja... Mindenki döntse el.
Az viszont tény, hogy keményfémmel nem célszerű marokból fúrni, bár erre is volt már példa részemről. Elég hamar törik, a lötyögős állványt sem komálja. Ellenben szereti a nagy fordulatot, gyárban 50-60 ezer (meg nagyobb) fordulaton járnak.

Mod.: az apróban is kínálnak 1-es keményfémet, 250,-Ft darabja
A hozzászólás módosítva: Márc 14, 2014
(#) papus51 hozzászólása Márc 14, 2014 /
 
Én ezekről írtam:

Fúrók.jpg
    
(#) pluto hozzászólása Márc 14, 2014 /
 
papus51! Gratulálok! Szép munka!
Pont ezen az ötleten rágódok már évek óta, de még nem jutottam el a kivitelezésig. Igaz én egy kicsit más megoldás alapján. Önállóan és nem beépítve. Bár nem vagyok biztos benne, hogy jobb megoldás mint a Tied, beépítve. Gyakorlatilag a Tied nem foglal helyet. Hogy ez idáig senkinek nem jutott eszébe? Pedig olyan kézen fekvő. Akinek nem okoz problémát a német nyelv, az olvassa el ezt. A vége felé lesz érdekes. Most pár kép a topicból. Itt a fúrógép-lift egy lábpedál segítségével van vezérelve. Így mindkét kéz szabad és egy nagyon gyors munkát tesz lehetővé. A harmadik kép mutatja a kalibrációt. A negyedik, pedig már webcam segítségével dolgozik.
Következő: »»   1006 / 1385
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem