Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Muzeális készülékek-alkatrészek restaurálása
Lapozás: OK   325 / 581
(#) gkari válasza zolika60 hozzászólására (») Márc 25, 2014 /

Sőt, a népszerű neve is az volt, hogy: "Vörös csillag rádió".
(#) zolika60 válasza gkari hozzászólására (») Márc 25, 2014 /

A Zvezda csillagot jelent oroszul, a színe pedig akkoriban nem lehetett kétséges.
(#) kisgeri válasza zolika60 hozzászólására (») Márc 25, 2014 /

Szerintem ez a zöld változat a ritkább, mindenesetre szép darab. A terv viszont nem eredeti, a francia SNR Excelsior 52 koppintása. Hogy ez a belsejére is igaz-e azt most nem tudom, még nem néztem utána. SNR képek
(#) zolika60 válasza kisgeri hozzászólására (») Márc 25, 2014 /

Úgy látom volt más színű változat is. Bővebben: Link
(#) endrusz válasza kisgeri hozzászólására (») Márc 25, 2014 /

Itt a két rádió kapcsolása.
(#) kisgeri válasza zolika60 hozzászólására (») Márc 25, 2014 /

Igen, már látom, volt mindenféle. Ráadásul ha jól olvastam, nem is mind egy gyárban készült (ez a szovjet cuccokra amúgy is jellemző volt). Amúgy ezekre a rádiókra rákresve némelyiknek extra szépen sikerült a fényezése.
A hozzászólás módosítva: Márc 25, 2014
(#) kisgeri válasza endrusz hozzászólására (») Márc 25, 2014 /

Endrusz, köszi a rajzokat! Eléggé hasonlónak tűnik nekem a kettő. Ebben a francia kapcsolási rajzban ahogy a csövek vannak jelezve, ilyet még nem láttam... Először úgy kellett bogarászni hol vannak egyáltalán, zavaró, hogy nincs meg a kis ovális "burája"
(Most nézem az adatlapodat, hogy én Téged már kerestelek egy másik fórumról, írtam facebookon. Csak mivel nem vagyunk ismerősök, nem is vetted észre szerintem, mert így másik fülre teszi az üzenetet. Majd nézd meg!)
(#) hatvanasjocó válasza Janó bácsi hozzászólására (») Márc 25, 2014 /

A kapcsolási rajza és több infóBővebben: Link

sc_zvez.jpg

(#) Janó bácsi hozzászólása Márc 26, 2014 /

Tisztelt kollégák, köszönöm az észrevételeket, reagálásokat, Józsinak meg külön a rajzot. Nem gondoltam, hogy ez a csúnyaság ilyen érdekes lesz itt a fórumon. Nekem továbbra sem tetszik, ha ránézek nem tudom sírjak, vagy nevessek. Egy megszállott gyűjtő barátom küldte az ország másik végéből hogy szól ugyan, de azért fésüljem át egy kicsit. Mikor megjött, és telefonon beszélgetve elmondtam, hogy mennyire viszolygok tőle, sietett megnyugtatni, hogy van még kettő, azokat is küldi előbb-utóbb. Hát itt tartunk.
(#) (Felhasználó 20218) válasza (Felhasználó 20218) hozzászólására (») Márc 27, 2014 / 1

A tegnapi napom nagyon aktív volt. Reggel 6-tól este 6-ig melóztam. Az eredmény annyi, hogy a T325 és a T425 doboza már csak lakkozásra vár, a Resprom pedig le is lett lakkozva, most reggel kitakarítottam a többi részét és össze is pakoltam. Gyakorlatilag nem volt baja, az URH gombja akadt és a lemezjátszó bekapcsolója volt kicsit kontaktos, mindkét hiba pár perc alatt orvosolható volt. A Tertákat még csak kipróbálni tudtam. A T425-ben valahol zárlat van, mert villámlik az EZ80, a T325 pedig látszólag jó, de állomást nem hoz be. A héten már nincs időm velük foglalkozni, de szerintem nem lesz velük sok bajom.
Az Orion 217b-hez már úton vannak a gombok és gyártás alatt van a skálaüveg is.
(#) (Felhasználó 20218) válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Márc 27, 2014 /

Jaja, kutya fáradt voltam estére, de fülig ért a szám.
(#) kristikoma válasza (Felhasználó 20218) hozzászólására (») Márc 27, 2014 /

Nem feltétlenül van zárlat, lehet hogy hibás az egyencső. Szakaszolással kimérhető.
(#) (Felhasználó 20218) válasza kristikoma hozzászólására (») Márc 27, 2014 /

Jövő héten kiderül. EZ80 szerencsére hegyekben áll otthon, köztük jónéhány NewOldStock.
(#) Szikravadasz hozzászólása Márc 28, 2014 /

Sziasztok!
Tegnap megkaptam Karitól az AG(R)604-hez való gombokat , de sajnos kikapcsolója nem volt. Mielőtt nekiállok barkácsolni vele, megkérdezem: van-e esetleg valakinek ilyenje, és megválna-e tőle? Elég csak a törött rész. Köszönöm előre is.
A hozzászólás módosítva: Márc 28, 2014
(#) goso hozzászólása Márc 28, 2014 /

Sziasztok Fórumozók! Amit én szereztem rádiót azért nem kell nagyon visszamenni az időben,de sajnos a neten nem sok műszaki dokumentációt találtam róla.Nem sok hibája volt,de a műszaki paraméterei és a használati utasítása érdekelne.Bár a kezelésére valamelyest rájöttem azért jó lenne,ha meglenne! A készülék típusa : THOMSON RT 650 mellékelem a fotóját! Aki tud segítsen! Köszi!
A hozzászólás módosítva: Márc 28, 2014
(#) djhans hozzászólása Márc 28, 2014 /

Sziasztok! Vettem egy ilyen szép régi 1969-es HEA stereo 4000 típusú receivert. Nem tudok sehonnan kapcsolási rajzot szerezni hozzá. Esetleg valakinek lenne? Megköszönném.
(#) Szikravadasz hozzászólása Márc 29, 2014 / 1

Tegnap este elkészült az első felújított rádióm, egy VT R926 Badacsony. Persze ne tessenek valami nagy munkára gondolni, működőképesen kaptam rokonoktól, aztán vagy tíz évig száraz, hűvös helyen tároltam a pincében. Szétszedtem, kitakarítottam, lesikáltam, megszabadítottam a félig lepattogzott festéktől. A Hammerite-nak van majdnem ugyanilyen festéke, gondoltam visszafestem, de barnán jobban tetszik, így hát inkább autópolírral kicsit felpolíroztam. Összerak, bekapcsol, örül és Kossuth-ot hallgat.
További kellemes hétvégét mindenkinek!
Akkor és most képek. Felhívom a figyelmet a kifinomult áramkörvédelemre.
A hozzászólás módosítva: Márc 29, 2014
(#) kristikoma válasza Szikravadasz hozzászólására (») Márc 29, 2014 /

Most mondd már: ki ne használt volna ilyen túláramvédelmet? Hadd olvadjon az alállomás...
(#) (Felhasználó 20218) válasza Szikravadasz hozzászólására (») Márc 29, 2014 /

Szépen megcsináltad. A csavar meg bírja a rádió áramfelvételét, tehát a célnak megfelel.
(#) (Felhasználó 20218) hozzászólása Márc 29, 2014 /

Szerdán a Resprom rádióm tisztogatása közben kipróbáltam valamit, ami nagyon bevált, gondoltam megosztom, hátha segít valakin. Nem nagy dolog, de hasznos. A rádióim kivétel nélkül iszonyú dzsuvás tekerőkkel kerültek hozzám. Régebben körömkefével és szappannal vagy mosogatószerrel sikáltam őket, működött, de elég időrabló volt. Viszont nemrég vettem az autómhoz ilyen felnitisztító habot. Lefújtam vele a gombokat, hagytam 2percig hatni, aztán éppen csak meg kellett mutatni a körömkefét nekik és már csillogtak is. 6 tekerővel és 7 gombbal alig 10perc alatt végeztem.
(#) Szikravadasz válasza (Felhasználó 20218) hozzászólására (») Márc 31, 2014 /

Köszönöm. Valóban, végülis teljesen jól működött így.
(#) (Felhasználó 20218) hozzászólása Márc 31, 2014 /

Sziasztok ismét!

A magam boldogsága és némi közjó érdekében csináltam facebookon egy kis virtuális kiállítást rádióimból, nálam járt felújított rádiókból és egyéb régi/érdekes elektronikai cuccból.
Ha valakit érdekel, megtekintése ingyenes.
Martinov Hardware Museum
(#) aradi-gyula hozzászólása Márc 31, 2014 /

Sziasztok! Egy ORION 449 rádiókészülék felújításán dolgozom, kérdésem, az összes kondenzátort ki szoktátok cserélni? Ma nézegettem a farnell kínálatát és lehet még kapni axiális kondenzátorokat.
Problémám van bizonyos alkatrészek beszerzésével is (hangszóró hangtrafóval együtt, csőfoglalatok, forrlécek, alsó lap). Az előző tulajdonos hanyagul tárolta és beszakadt az alsó lap, eltörtek a forrlécek. A csőfoglalatok középen töröttek.
Akinek vannak hozzá alkatrészei, szívesen megvenném.

Üdv: Gyula!
(#) (Felhasználó 20218) válasza aradi-gyula hozzászólására (») Márc 31, 2014 /

Hogy ki mit szokott azt nem tudom, de a saját gyakorlatom elmondhatom. Szerintem ha eredetiségre törekedünk akkor inkább érdemes végigmérni a kondenzátorokat és csak a problémás darabokat cserélni. Persze sok kondenzátor lehet épp a halál szélén van, de még épp jó. Ebben az esetben a készülék alkalmas lesz néha-néha egy rövid használatra, amikor megmutatjuk valakinek, hogy milyen szépen működik. Ha napi használatú a jószág akkor viszont lehet érdemes mindet cserélni.
A forrléc ha nem apró darabokban van akkor pillanatragasztóra jól reagál, tapasztalatom szerint.
(#) aradi-gyula hozzászólása Márc 31, 2014 /

Köszönöm. A Resprom dobozát politúroztad, vagy lakkoztad? Nekem is az ORION 449 dobozát rendbe kell tennem, ez lenne az első, ahol nem csak az elektronikát kell javítanom.
(#) (Felhasználó 20218) válasza aradi-gyula hozzászólására (») Márc 31, 2014 /

Alapvetően le szoktam csiszolni a fáig, ha szín megköveteli akkor még pácolni szoktam vizes fapáccal, utána akril lakk sprével lefújom őket annyi rétegben amennyiben kell, általában 5-7. Ez a Resprom különleges eset volt, mert a kromofág nem akarta leszedni a gyári lakkot, még csak meg sem marta. (Itt megjegyzem, a zöld üveges kromofág nagyságrendekkel jobb, mint a műanyag flakonos) Mivel a gyári lakk sehol sem volt lepattogva, csak karcos volt, de az se durván, ezért felcsiszoltam a lakkot addig míg el nem tűntek a karcok és arra fújtam rá a szokásos sprével. 3 réteg után elégedett is voltam az eredménnyel.
Doboz restaurálás témában rengeteget kell még tanulnom, igazából csak kényszerből csinálom, mert nincs kire bíznom. Egy barátom van aki nagyon szépen dolgozik (A Terta T328 az ő munkája pl), de nála simán áll fél évet egy rádió, erre nincs türelmem.
A politúrozásról annyit, hogy az "művészet". Egyszer olvastam miként kell csinálni, de már attól is szédültem.
A hozzászólás módosítva: Márc 31, 2014
(#) gkari válasza aradi-gyula hozzászólására (») Márc 31, 2014 /

A kerámiakondik kivételével biztos, hogy mind hulla (még a szűrőelkóban sem bízhatsz!). E topicban olvass vissza, hogy ha az eredatiséget (vagy látszatát) meg akarod őrizni, mi a teendő? Sajnos, az ellenállások is gyakran "megnyúltak". Van pár alkatrészem, keress privátban!
(#) aradi-gyula hozzászólása Ápr 1, 2014 /

Köszönöm a hozzászólásokat. Már a csiszolással megvagyok, csak a lakkozás van vissza, amire hétvégén sort kerítek.
(#) (Felhasználó 20218) válasza aradi-gyula hozzászólására (») Ápr 1, 2014 /

Sok sikert! Hétvégén én is lakkozom a T325-öt és a T425-öt is.
(#) aradi-gyula válasza (Felhasználó 20218) hozzászólására (») Ápr 3, 2014 /

Neked is sok sikert a Tertákhoz!
Következő: »»   325 / 581
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem