Fórum témák
» Több friss téma |
Ha kerekek kerületén és pályáján mért kerület 282 mm akkor a szíj átmérője 89,8 mm, de a hajtás kinetikájából adódóan feszes és jól tapadó felület kell, ezért a 88,5es szíj tökéletes ide, nem fogja megterhelni sem a motor, sem a capstanok csapágyazását, feltételezve, hogy ezeket már megtisztították és újrakenték. Pont.
![]()
Köszönöm a gyors választ és hogy tudom a csapagyakat tisztítani és újrakéni?
Sziasztok!
Kaptam egy nagyon régi kazettás magnót. Philips EL3310 Az ékszíj már annyira elöregedett, hogy olyan állagú mint a gépzsír. Viszont nagyon ragad és nehezen jön le még a kezemről is. Nem is láttam még ilyet. Acetonos körömlakk lemosóval , Nitro higítóval és 95-ös benzinnel próbáltam lemosni. Sajnos nem sok sikerrel. Van valami ötletetek, hogy mivel lehet eltávolítani ezt a "gumi"-t? A hozzászólás módosítva: Ápr 2, 2014
Szakik itt. Nemrég magam is csináltam ilyet, de elfelejtettem melyik vegyszerem vitte.
A mechanika szétborításával (rajz ajánlott), értelemszerűen hangtengelyek (capstanok) hátrafele ki, kimosni őket petróleummal pl, majd alkohollal tisztítani, újrakenni műszerolajjal vagy nagyon finom szintetikus motorolajjal, a maradékod lepucolni mindenhonnan, görgők tengelyénél hasonlóan majd a görgők állapotától fűggő protegumos vagy sima alkoholos tisztítás esetleg új görgő készitettése vagy ha menthető a jelenlegi akkor annak felköszörülése. A capstan motornál érdemes szintén szétkapni az egészet és a kommutátort is megvizslatni, megcsiszolni, olajozás stb, össze. Ha az egész kész, mozgóalkatrészek leellenőrzése, szíj utolsó áttakarítása, görgők szintén, (mert tuttira összefogdosod mikor visszaépíted) majd szalagpálya ellenőrzés, nyomaték ellenőrzés, szalagsebesség, azimuth.
Majd jöhet az elektronika (erősítő áramkörök) ellenőrzése beállítása, nagy vonalakban ennyi. ![]()
Sziasztok!
Ha valakinek van Sony TC-K490-es magnója, utána tudna nézni a következő dolognak? Én ma vettem egyet, annyi hibája van, hogy a lejátszás (vagy feltével) módból stop-ra kapcsolva, miután a görgőt már elvette, egy pillanatra előre löki a leeresztő orsót, így némi szalaghurkot hagyva. Ami még önmagában nem lenne baj, csak így pl. ha az utolsó, a szalagon levő szám után leállítom, majd ide elindítanék egy új felvételt, folyton kikapcsolgat. Ugyanis nem a felcsévélés nyomatékát, hanem a leeresztő oldal forgását figyeli az automatika benne. Ha kiveszem a kazettát, meghúzom a szalagot és visszateszem, akkor természetesen jó, de bosszantott a dolog, így szétszedtem a mechanikát. A gyanúm az egyik motor (ez hajtja a csévélőket, valamint indításkor mozgatja a fogaskerekeket is) tengelyén levő fogaskerékpárra terelődött, mivel az ezen levő kis rugó egyik menete gyanúsan meg van hajlítgatva, meg szerintem nincs is a rendeltetési helyén.. Csináltam róla két fotót, ezek alapján valaki tudna ötletet adni, hogy annak a rugónak hol kéne lennie eredetileg?
Nézd már meg lupéval a rugó bal oldali (a második képen láthatóan) végénél nincs e letörve egy kis tartófül, hasonlóan rögzölhet mint a jobb oldalon. Mindjárt utánanézek valami robbantott ábrának.
Lehet neked lesze igazad egy leeresztő orsós nyomatékot nem ártan mérni.
Kedves Kollégák!
Egy kis segítségre lenne szükségem. Van egy Sony TC WR 835-s magnóm amiben a gumikat kicseréltem 3 motoros mechanika 3 csévél 1 a hangtengelyt viszi motoros kazetta ajtóval. Na már most a B deck-ben kicseréltem a szíjat elsőre kazi ajtó nyílt rendesen de mondom azt is kicserélem eredmény a motor megy ha bekapcsolom forog az orsó de a gombokra nem reagál semmit! Ne nyit,nem játszik stb.. Az A deck-ben is kicseréltem ugyan ezeket ott megy a dolog jól de a B rész nem reagál semmire! Kábeleket vissza raktam rendesem de a B rész halott. Van vmi ötletetek? Köszi!!
..helyesbítek csere előtt mind a 2 deck rész ajtaja nyit/zárt most csak az A rész ok a B nem csinál semmit. 2 motor csévél 1 meg a tengelyt viszi!
A leeresztő orsót megnéztem, nem fut szabadon, lejátszás és tekerés közben is van egy finom, de érzékelhető ellenállása, álló helyzetben pedig meg se lehet mozdítani, mert a fogaskerékbe beékelődik egy kis műanyag kar. Csak lejátszásból kikapcsolva a motor egy pillanatra meghajtja előre a leeresztő orsót, valami azzal a karral lesz szerintem, amit fotóztam. De megnéztem, letörve nincs róla semmi, viszont az egyik fogaskerék ragasztva volt már - szóval lehet, inkább maradok az ,,örülök, hogy még megy gond nélkül" állásponton vele kapcsolatban.. Amúgy az előmágnesezést normálisan beállítva nagyon jól szól
![]() A hozzászólás módosítva: Ápr 5, 2014
Helló, nos megpróbálok segíteni. Ezek a magnók valóban 3motorosak, 1 forgatja csak a főtengelyeket, 1 a csévélőorsókat, DE! ez a motor nyitja-csukja a kazetta ajtót is, és 1 motor mozgatja a mechanikát ezt csúfolják asyst motornak. Ez a moci 1 kis szíjal forgat 1 kis fogaskerék áttétellel, a programkereket, és ezen keresztül váltogatja az üzemmódokat. Ha ez a szij csúszik az üzemmódok nem állnak be rendesen, és ez is okozhatja az általad leírt hibát. Légyszi mihamarabb tegyél fel képet a rossz mechanikáról.
A hozzászólás módosítva: Ápr 9, 2014
Sziasztok!
Van egy Technics RS-TR979-es kétkazettás magnó deck-em. Kb. 10 éve használtam utoljára, akkor tökéletesen működött. Most viszont elhatároztam, hogy digitalizálom a régi kazettagyűjteményemet, még amíg lehet. Sajnos az a kellemetlen meglepetés ért, hogy a lejátszást elindítva, mindkét oldal rögtön le is kapcsol, mintha meg lenne szorulva a szalag. A szalagokkal viszont nincs gond, mert egy másik kis magnóba berakva tökéletesen működnek. Arra gyanakszom, hogy a hosszú állás alatt megnyúltak a szíjak, és emiatt nem megy a lejátszás. Tudtok valakit, aki még foglalkozik ilyen eszközök javításával!? Segítségeteket előre is köszönöm!
Sziasztok!
Kis segítséget szeretnék kérni. Van egy Sony Tck-470 deck, amiből a lendkerék ékszíját, megnyúlt, szinte megolvadt állapotban húztam ki. Fel volt tekeredve a motor tengelyére....tudja valaki, hogy milyen méretű hajtószíj kell bele? Ja és egy kis szerelési tanácsot is kérnék, ha lehet... ![]()
Vastagabb fércelő cérnával helyettesítsd, majd azt mérd le.
Köszi! Jó feszesre húzzam meg? Ez a méret pont jó lesz, vagy a boltban tudni fogják milyet adjanak?
Ha elviszed a boltba, tudnak adni hozzá picit szűkebbet, hogy a gumi feszüljön.
Érte, erre gondoltam....
![]()
Konkrétan nem, de nem lehet bonyolult. A lendkerék hátsó támasztó lemezét többnyire 3 csavar tartja. Ha ezt kicsavarod, rá tudod hurkolni a szíjat a lendkerékre.
De ha szíjat cserélsz, cseréld az összeset, nehogy egy hét múlva újra szét kelljen szedni, mert nem húznak az orsók.
Sziasztok!
Segítséget szeretnék kérni! Nekem is van egy AIWA R450 alsó pultos magnó deckkem. Kb 20 év után elő vettem gyönyörű állapotú,de természetesen szétrohadtak benne a szíjak. Érdeklődnek a szíjak méretéről és ,hogy hol tudok ilyet beszerezni?Ha valaki esetleg tudna segíteni ebben azt nagyon megköszönném. Egy lelkes amatőr!
Körbecérnázod, majd osztod 3,1415-el, és kivonsz belőle pár mm-t. Bővebben: Link
A hozzászólás módosítva: Ápr 30, 2014
A hosszát lemérheted egy darab zsinórral. Ha kerek keresztmetszetű akkor O gyűrű álnéven sok helyen tudsz vásárolni. Ha lapos akkor nehezebb ügy, de talán a HQ-ban találsz.
Köszönöm szépen!
Az a baj fogalmam sincs melyik kerekeket hajtotta meg így nem tudom lemérni sem. Most látok ilyet életemben előszór így elég nehéz. A fórumon olvastam,hogy sokan cseréltek szíjat már benne.Valaki csak tudja a méreteket! A hozzászólás módosítva: Ápr 30, 2014
A helyzet az, hogy senki nem foglalkozik a szíjak méretével. A szíjak mérete erősen típusfüggő, igen sok féle méret létezik, amit a linkelésből is láthatsz. Aki sok különböző decket javít, annak van többféle gumija, amelyik jó bele, azt használja. A márkaszervizben meg csak néhány félét használnak, annak van cikkszáma, a javított típushoz megfelelőt kiveszik a raktárból, és kész passz. Ezért nem jegyzi meg senki a pontos méreteket.
Te viszont a saját deckedet szeretnéd megjavítani. Egyetlen lehetőséged, hogy leveszed a méretet a zolika60 tanácsa szerint, elballagsz az üzletbe, és veszel egy hasonlót, amit használhatsz. Egy átlagos deckben 3 - 4 szíj van, nem nagy kunszt megtalálni hogy melyik melyik. A lendkeréken többnyire lapos szíj van, már ha nincs rajta horony. A többi gömbölyű. A szíjmaradékokból megállapíthatő. Ha ez nem megy, akkor szerelőhöz kell vinni a gépet. A hozzászólás módosítva: Ápr 30, 2014
Üdv!
A nyomógörgőket is nézd meg! Ennyi idő után állásában is tönkremegy, megrepedezik a gumi. Ezeket viszont lehet, hogy nehezebb lesz beszerezni.
Ez segíthet, így már lemérheted.
Nem olyan régen javítottam egy ilyet, ha jól emlékszem a lapos szíj 90 mm átmérőjű volt és 3,5 mm széles, a számlálóé pedig 60 x 1 mm-es gömbszíj.
Sziasztok!
Javítani próbálnék egy Sony kazettás decket, az a problémája, hogy hátra tekeréskor továbbra is forog a jobboldali orsója a kuplungos áttételen keresztül, így nagyon lassan és erőlködve pörget csak abban az irányban, meg gondolom, a szalagnak se tesz jót ezzel. A hiba onnan ered, hogy a visszafele pörgetéskor nem húz be a megfelelő elektromágnes ("AMS solenoid"). Viszont a másik irányba tekeréskor tökéletesen működik, tehát nem a tekerccsel vagy a mechanikával van a gond szerintem (ugyanazt csinálná mindkét irányban, a kuplung elől elemeli az azt hajtó fogaskereket). Megnéztem a rajzát, ennek a 30. oldalán van a megfelelő rész kapcsolása. Nos, ez alapján jól gondolom, hogy kb. csak a processzornak lehet baja? A relére a hibásan működő irányban egyáltalán nem ad feszültséget, viszont a gomb felől a jelet nyilván meg kell kapnia, ha a motort meg képes elindítani.. A hozzászólás módosítva: Máj 1, 2014
|
Bejelentkezés
Hirdetés |