Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Expander-kompander áramkör
Lapozás: OK   1 / 1
(#) drauthev hozzászólása Jan 3, 2008 /

Sziasztok!
Nagy szükségem lenne egy expander áramkörre, de egyszerűen nem lehet találni sehol. Ha valaki esetleg tudna egyet mutatni, azt nagyon megköszönném!
A probléma egyébként a következő: elektromos gitáron játszom, és igen nagy gain-el. Emiatt ugyebár a kezdetben igen kis jelek is akkor jelszintet érnek el az erősítés végére, hogy néha már élvezhetetlen a hangzás. Emiatt kellene még jobban szétválasztanom a halk és a hangos jeleket, amelyre tudomásom szerint az expander a megoldás.
(#) Medve válasza drauthev hozzászólására (») Jan 3, 2008 / 4

Hello, itt egy expander, és az ic adatlapja bár nem vagyok benne biztos, hogy tényleg ez kell neked.
(#) proli007 válasza drauthev hozzászólására (») Jan 3, 2008 /

A régi ORION nagytorony kazettás magnójában volt ezzel kapcsolási rajz, annak a zajcsökkentője működött kompresszor-expender elven.

Nem igazán ismerem a gitáros cuccokat, de mintha ellentmondások lennének a leírásodban.

üdv! proli007
(#) idlob válasza drauthev hozzászólására (») Jan 3, 2008 /

Üdv!

Én inkább kisebb gaint használnék, kompresszor/limiterrel.
De nem egészen értem a problémád. Egy gitár pick-upnak nincs akkora dinamikatartománya, hogy egy átlagos erősítő ne bírná kezelni.
(#) drauthev válasza idlob hozzászólására (») Jan 3, 2008 /

A problémám pontosan az, hogy a gitár pickupjának elég kicsi a dinamikatarománya, és ezt szeretném expandolni.

A gain az mindenképp kell, hiszen ez a hangzás, amit így elértem, számomra tökéletes, csak épp ennek a vonzata a nagy zaj. A pickupot elhagyva ez még viszonylag kicsi, így itt lehetőség lenne még jobban elnyomni egy expanderrel, azonban ahogy megkapja a gaint, a tényleges hang és a zaj már nagyon megközelítik egymást. Kompresszorral ennek pont az ellenkezőjét érném el, ui. az a halk hangokat hangosabbá (ez a zaj) a hangosakat pedig halkabbá teszi, magyarul még zajosabb lenne.

Medvének és proli007-nek köszönet az infóért, utánanézek, hogy valóban ilyesmi kell-e nekem.
(#) drauthev válasza Medve hozzászólására (») Jan 3, 2008 /

Ez az "NE570"-es IC lesz szerintem a megoldás, már csak egy olyan kapcsolás kellene hozzá, amelyben lehet állítani a paramétereit is. (Pl. Threshold, Ratio, etc.)
(#) drauthev válasza drauthev hozzászólására (») Jan 3, 2008 /

Közben elolvastam az IC adatlapját végig, és hát... ezzel csak 1:2 expanziót tudok csinálni. Lehet, hogy mégis csak jobb lenne egy olyan kapcsolást találni, ahol ez az arány is állítható.
(#) Medve válasza drauthev hozzászólására (») Jan 3, 2008 /

Naja, ilyen IC-t biztos kapsz, klasszikus áramkör a 80-as évek elejéről. itt is erről van szó
(#) drauthev hozzászólása Jan 5, 2008 /

Végül arra jutottam, hogy egy tuningolt (3 frek sávra osztott) noise gate-et építek. Remélem megoldja majd a problémám.
(#) proli007 válasza drauthev hozzászólására (») Jan 5, 2008 /

Ha valamiről beszélsz és van hozzá rajzod, akkor kérlek tedd fel azt is, had eszesedjük már mi is!

(Legaláb egy idő után érteni fogom ezeket a "varázs" szavakat. Persze azért sejtem mire gondolsz, csak kíváncsi vagyok milyen tartományban és mennyire korrekten oldanak meg valamit.)

üdv! proli007
(#) drauthev válasza proli007 hozzászólására (») Jan 5, 2008 /

Okés, itt a rajz, ami alapján építek, csak annyiban fog módosulni, hogy a "Threshold" részen alakítok kicsit (hogy a mély, közép és magas tartományban különböző jelszintek alatt mennyen végbe az expanzió). Ez az áramkör annyit fog csinálni, hogy ha az átlagolt jelszint (amelynek nagysága a threshold potival állítható) eléri a dióda nyitófeszültségét, akkor onnantól kezdve fix az erősítés, ez alatt pedig expanderként működik, vagyis pl a -20dB-es jel -40dB-es lesz a kimenetén.
(#) nemesimi hozzászólása Jún 10, 2012 /

Sziasztok!

Probléma:

PC-játszott zenéknek különböző a hangerejük valahogy ezt pc kimenet után erősítő elé hardveresen meglehet-e oldani kapcsolási rajz kellene.Ha tud valaki valami infót az jó lenne.

A hangot valahogy fel kellene húzni egy adott szintre
de a hangerőnövelésével ezt az értéket elkelne tolni!

Remélem érthetően fogalmaztam.

Köszönöm!
(#) Cavalier válasza nemesimi hozzászólására (») Jún 11, 2012 /

Neked akkor egy compressor-ra van szükséged. De ezzel az a baj, hogy egy zenén belül is felerősíti a halkabb részeket.

Hardveresen nem hiszem, hogy lenne rá megoldás, ha a komplett zeneszám kéne, hogy hangosabb, vagy halkabb legyen..
(#) Imi65 válasza nemesimi hozzászólására (») Jún 11, 2012 /

Némelyik CD-író programban van valami ilyesmi, bár ez csak a lemezre írt hangerőt normalizálja (optimalizálja?). A Nero Wave Editorral is lehet a hangosságot (szemre) megváltoztatni, de hogy ez a "kijárat" felé automatikusan bekövetkezzen, még nem hallottam.......
Bár valószínűleg ezt is meg lehetne egy célszoftverrel csinálni.
(#) EcoPityu válasza nemesimi hozzászólására (») Jún 11, 2012 /

Szia!
Bár jó lett volna, ha leírod pontosan, hogy milyen helyre, és okból kell neked egy ilyen eszköz, de mivel nem tetted, csak saccolni tudok; rádió-műsorszórás, internetes rádió, zenegép, discózás PC-ről...
Nos, ebből a DISCÓ kilőve, mert ott, ott kell lenni, így nyugodtan ráérnél tologatni a hangerő potit egy keverőn, marad a többi, bár rádiónál is egy éjszakai "konzervzenénél" tudom elképzelni az igényét...

NEKED ERRE VAN SZÜKSÉGED!

Persze nem olcsó, de pont erre találták ki! Ezeknek köszönhetően szól ugyanolyan dinamikával, és hangerővel minden zene a rádiókban!

Vagy építesz egy analóg sztereó kompresszort, ami nagyon lassú mintavételezésű, és beavatkozású...
Bár ennek sem lenne értelme, mert jó lassan húzná fel a hangerőt!

Végül: itt tessék böngészni...
(Ne az ázsiai csajokat!)

Pityu
(#) didyman hozzászólása Jún 11, 2012 /

Miért ragaszkodnál a HW-es megoldáshoz? Az eljárást normalizálásnak hívják, és szoftver szinten akár a Windows Media Playerhez is van elérhető plugin, de az FFDshow kodekjében lévő normalizer is remekül használható.
Következő: »»   1 / 1
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem