Fórum témák
» Több friss téma |
15V, 2A - hát ez eléggé gyengusznak tűnik.
Nem volna egyszerűbb megfogni egy ollót?
Vegyél egy olcsó pillanatforrasztót , tökéletes lesz a célra. talán ez
A hozzászólás módosítva: Ápr 20, 2013
Ebben mondjuk igazad van, ha varrják mondjuk hátizsákra nem lenne jó ha visszabomlana. Viszont ha kellene ilyet csináljak, biztosan nem fűtőszálban gondolkodnék.
Inkább egy karos papírvágóhoz haszonló szerkezetet képzelnék el, a pengét fűteném a megfelelő hőfokra, alá pedig egy hőálló szilikongumi vagy teflon lapot tennék (hasonló mint az egyszerűbb zacskóhegesztő gépek), és a végén lévő fogyantyúval mozgatnám fel - le, hiszen az erőkar is számít. Igaz, kézzel mozgatva ez is igényelne némi erőkifejtést (amíg átolvad a heveder), de biztosan fixálná a széleit, a vágás pedig pontosan merőleges lenne. Ráadásul nem is túl nagy befektetéssel megvalósítható lenne, és lényegesen termelékenyebb volna mint egy fűtőszál (ami mellesleg nem is biztos hogy bírná az igénybevételt - itt most nem habról van szó).
Sziasztok.
Precíziós hungarocell vágással küszködök. (Jóval 1 mm-es tűrés alá kell menni) A következő a gondom: A forró fűtőszálnak nekinyomom a hungarocellt az elkezdi vágni s lehűl egy bizonyos hőmérsékletre. Úgy állítom be hogy amikor már megy az legyen a jó de emiatt a kezdő felülettől eltérő lesz. Olvastam a topic elején egy ellenállás-figyelő módszert de nem láttam az áramkört. Az lenne a megoldás hogy egy áramkőr méri a szakasz ellenállását s akkora feszültséget ad rá, hogy állandó ellenálláson tartsa a fűtőszálat. Milyen kapcsolás kell ehhez? (jelenleg 6 Voltról használom)
Hello!
Egy pwm-es habvágóval kapcsolatban lenne kérdésem. Készítettem, egy tápot, ami tud kb 8A-t 20V-on. 14V-os toroid lett egyenirányítva és a FET-et pwm kapcsolgatja. Ez max 0,8-as kanthal szálig tökéletes, de felmerült az igény az 1-es huzalra kicsi idomok vágásához, ami gyakorlatilag rövidrezárja. Az IRF540 rögtön meghalt, kicseréltem valami 300W-os FET-re meg növeltem a hűtést is, de így is csak rövid ideig jó. Javaslatot kérnék a minél egyszerűbb és olcsóbb átalakításra. Esetleg egy peltier modul segítene? Azt is hűtenni kell valamennyire, vagy csak tegyem nagyobb házba és egy venti meg egy nagyobb borda? Vagy a frekvencia csökkentése mennyit segítene? Most valahol 20-25 kHz körül van. Várom a javaslatokat. Üdv. Usane
Üdv.
Az "ElektrikaPraktikal" vagy valami hasonló nevű újság 2012/12-es számában van egy komplett leírás erre.Én azt használom.
A FET azért megy tönkre, mert semmi sem korlátozza a rajta átfolyó áramot. A trafót vagy önmagában kell használni leágazásokkal és akkor a belső ellenállása lesz az áramkorlát, vagy ha folyamatos szabályozhatóságra van igény (nem nagyon értem hogy miért), akkor áramgenerátort kell csinálni. Vagy a pwm vezérlés mellé kell egy túláram védelem, ami adott érték felett tiltja a pwm-et.
Egyébként a vágási feladatot remekül ellátja egy citerahúr akkutöltő trafóval meghajtva, még a keményebb XPS lapok esetében is.
A szabályozhatóság a változó hosszúságú és átmérőjű huzalok miatt kellett. A húrból hogy lehet idomokat hajlítani? Az szerintem nem merev. Tudom, hogy áramkorlát kellene a FET-re de a pwm csak annyit enged amennyire beállítom. Igaz ha megszalad az ember ujja akkor baj lehet, de ezt majd megoldom, ha meglesz a hűtés, és 8A a max amit le tud adni, azt meg az 50A-es FET el kell bírja.Az eldisszipálás a gond. 5A a minimum az 1-es huzal kifűtéséhez. Legyen 6 és akkor jól vág. 100W már fűti rendesen a TO220-as FET-et. Az a kérdés, hogy a peltier elviseli a kisebb hűtést, vagy azt is ugyanannyival kéne hűtenem, és inkább egy öklömnyi hűtés meg egy venti jobb lenne?
van hozzá valami linked? vagy papír kiadvány?
Hátha kapok valami ötletet belőle.
Igen,teljes dokumentáció megvan.
Szerző jogok miatt ide nem tudom feltenni.
Sziasztok!
Szerintetek ez a trafő elegendő lenne egy kb 1,2m-es ellenálláshuzal (cekász) 2,773ohm/m kellő felfűtéséhez? Kezdő vagyok a témában, kis segítség jól jönne. Végig olvastam a fórumot, de még így is sok dolog van ami nem világos. Itt a kiszemelt trafó: http://www.conrad.hu/conrad.php?name=Products&pid=530414 Ha nem jó, akkor tudnátok linkelni olyat ami jó lenne ehhez a cekászhoz? És kérhetnék még egy olyan vezérlést is, amivel tudom szabályozni a huzal hőmérsékletét, ha esetleg rövidebb huzalt fognék be. Esetleg ha van valaki aki szivesen megépítené nekem, természetsen nem horror áron, azt is szivesen fogadnám. Köszönöm! Üdv: Reity
Magas a feszültség. Inkább ezt válaszd! 12V, 13 A
Az ára viszont horrorba illő. Nézz körül hazai forgalmazóknál! A hozzászólás módosítva: Dec 13, 2013
Szia .
Ugyan nem építem meg helyetted de itt van az én kész szabályozóm.Ez 12 V-nál, 0-1,8 A-t vesz fel a hőfoktól függően és 25 cm hosszú , 0,25 mm vastag a vágószál.
Én már építettem ekkora huzalhoz. Azt most fejből nem tudom ugyanolyan ellenállású-e amit használok mint amit leírtál, de számolj úgy, hogy ekkorra átmérőhöz szükséged lesz legalább 5-6 amperra. Az enyém 14V-os trafóról megy és bő 10A-t tud.
Sziasztok! Segítségre van szükségem, a feladat egy fűtőszál, (cekász vagy kanthal huzal) közel állandó hőmérsékleten tartása. A szerszám egy nikecell vágó , a gond az, hogy ha vastag darabot vágnak, pl.30cm-t, akkor kb.felénél a vágóhuzal nagyon kihűl, a vágás lelassul. Ha nagyon magas hőfokkal indítunk, akkor az elején elmegy a méret, sok anyag kiolvad a szál kürül.
Van-e lehetőség a hőmérséklet változásból adódó ellenállás vagy áramfelvétel változást figyelni és ebből szükség esetén elektronikus szabályzást csinálni? Az értékek amit eddig tudtam mérni: a trafó (230/12 V) tirisztoros,primeroldali szabályzással 8 A körüli áramfelvétel. Az értékek csalhatnak a fázishasítás miatt, gondolom... Köszönöm előre is a fáradozást és minden megoldás éredekel és inkább privátban... A hozzászólás módosítva: Máj 2, 2014
Szia ! Ha nem tévedek, ITT épp egy ilyennek a leírása található.
Köszi! Ez nekem túlontúl komplikált
Valami egyszerűbb kivitel érdekelne, ami esetleg én is össze tudok rakni. A hozzászólás módosítva: Máj 3, 2014
Eléggé úgy tűnik , ez a habvágó vezérlés másoknak is feladta a leckét.
Ugyan találkoztam ilyen témakörű topiccal itt a HE-n is, de a ETanyán több jó ötletet láttam, érdemes végigolvasni gondolatébresztőnek.
Végig böngésztem a linkeket. Az alapvető probléma a változó vastagságú, szélességü anyagok darabolása . Az én esetemben a vágószál függőlegesen mozog, de kézzel szinte lehetetlen a vágószál hűlését követni.
Szóval nem lettem okosabb...
Ha csak egyenesen kell darabolni (nem kacskaringósan), esetleg ki lehetne próbálni egy vékony vaslemezzel (konzervbádog, vagy rozsdamentes). Mert ha nagyobb a tömege a vágóeszköznek, akkor van hőpuffer-kapacitása, később hűl le a vágás során (lehet, hogy végig is ér addigra).
(Ez olyan választási mód, mint a fűtésrendszer: vékony alu-radiátorok gyors hőleadással és gyakori szivattyúkapcsolgatással, vagy öntöttvas eszközök elnyújtott változásokkal.)
Csak egy egyszerű tipp: a normál vágóáramhoz képest mi lenne ha (mondjuk egy magasabb feszültségű trafókivezetésről) egy pedálkapcsoló segítségével rátennél egy izmosabb táplálást mint "turbó" - mikor érzed hogy lehűl, lelassul a vágószál ?
Üdv mindenki !
Szeretnék megpróbálkozni egy hungarocell vágó építésével , és néztem egy gyári modellt aminek a trafója 36V 4,7A 160W . A kérdésem az lenne hogy , miből bonthatnék egy hasonlót ? Vagy kisebb átalakítással lenne valami megoldás valakinek ? Köszönöm ! A hozzászólás módosítva: Márc 27, 2015
Attol függ milyen nagyot akarsz. Én épitettem egyet egy kb 25W-s trafoval és simán tudok akár 10 cm vastag anyagot is vágni. A kantál huzal csak 0,4mm vastag. A kantál huzal szakboltbol valo azt hiszem 0,127 ohm/m. Egy mozgathato csillár csatival hangoltam be a hosszot, és egy rugoval feszitem.
A hozzászólás módosítva: Márc 27, 2015
Az 1m-es 15 centis táblát el tudja vágni , akkor már jó .
Most az jutott eszembe , hogy építettem egy ponthegesztőt mikró trafóból . Hasonló módon nem lehetne egy ilyen trafót áttekerni mondjuk 1,5 vagy 2,5 -es rézdróttal , olyan 30-40V közé ?
Működő képes ötlet lehet ?
Csak a vastagság mérvado minden másik méret csak másodlagos - hely kérdése. Nekem a tarto kar kb 40cm szélességet enged meg, azaz ilyen messze lehet az egyik oldaltol a vágási vonal.
Nem profi célokra épitettem, igy csak egy egyszerü fa konstrukcio, de már vagy 6 éve megvan és eddig semmi gond nem volt vele. Tavaly szereltem rá egy lábkapcsolot, mert korábban gyakran elfelejtettem kikapcsolni - nem volt gond, csak forro volt a szál, és néhányszor a fiam meg én megégettük a kezünket. Most csak akkor füt, ha kell.
A vázzal nem lesz gondom ,azt megoldom . Inkább csak a trafó kérdés !
Én is ezt gondoltam aztán kiderült hogy az a kis trafo teljesen megfelelö lett erre a célra. Csak valamivel nagyobb mint egy csengötrafo).
lefényképeztem ma egy gyári vázat , azt úgy ahogy van le tudom másolni ..
Az enyém pofon egyszerü, 25x25 mm-s lecekböl egy daruszerü kar gémmel. A vizszintesen fent van egy csörlö ( 20 mm átmérö). Alul egy kampoba van a szál akasztva, majd átmegy a csörlön éa a vizszintes gém másik végén egy kis rugoba végzödik ami fesziti. A vizszintes részen rá van huzva egy csillár csoki ami a trafo áramát vezeti a szálba, igy ezt a kontaktust majdnem 40 cm-t tudom mozgatni a szálon és igy optimalizálni a fütést. A trafo másik vége az also hurokhoz megy. Ennyi az egész, meg van egy munkaasztal kb 5 cm-laz also vég felett. ( 40x30cm)
|
Bejelentkezés
Hirdetés |