Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Habvágó készítése
Lapozás: OK   11 / 25
(#) pittti válasza doki1980 hozzászólására (») Ápr 20, 2013 /

15V, 2A - hát ez eléggé gyengusznak tűnik.
Nem volna egyszerűbb megfogni egy ollót?
(#) kaqkk válasza doki1980 hozzászólására (») Ápr 20, 2013 /

Vegyél egy olcsó pillanatforrasztót , tökéletes lesz a célra. talán ez
A hozzászólás módosítva: Ápr 20, 2013
(#) pittti válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Ápr 20, 2013 /

Ebben mondjuk igazad van, ha varrják mondjuk hátizsákra nem lenne jó ha visszabomlana. Viszont ha kellene ilyet csináljak, biztosan nem fűtőszálban gondolkodnék.

Inkább egy karos papírvágóhoz haszonló szerkezetet képzelnék el, a pengét fűteném a megfelelő hőfokra, alá pedig egy hőálló szilikongumi vagy teflon lapot tennék (hasonló mint az egyszerűbb zacskóhegesztő gépek), és a végén lévő fogyantyúval mozgatnám fel - le, hiszen az erőkar is számít.

Igaz, kézzel mozgatva ez is igényelne némi erőkifejtést (amíg átolvad a heveder), de biztosan fixálná a széleit, a vágás pedig pontosan merőleges lenne. Ráadásul nem is túl nagy befektetéssel megvalósítható lenne, és lényegesen termelékenyebb volna mint egy fűtőszál (ami mellesleg nem is biztos hogy bírná az igénybevételt - itt most nem habról van szó).
(#) Prome hozzászólása Jún 13, 2013 /

Sziasztok.
Precíziós hungarocell vágással küszködök. (Jóval 1 mm-es tűrés alá kell menni)

A következő a gondom:
A forró fűtőszálnak nekinyomom a hungarocellt az elkezdi vágni s lehűl egy bizonyos hőmérsékletre.
Úgy állítom be hogy amikor már megy az legyen a jó de emiatt a kezdő felülettől eltérő lesz.

Olvastam a topic elején egy ellenállás-figyelő módszert de nem láttam az áramkört.
Az lenne a megoldás hogy egy áramkőr méri a szakasz ellenállását s akkora feszültséget ad rá, hogy állandó ellenálláson tartsa a fűtőszálat.
Milyen kapcsolás kell ehhez?
(jelenleg 6 Voltról használom)
(#) usane hozzászólása Szept 9, 2013 /

Hello!

Egy pwm-es habvágóval kapcsolatban lenne kérdésem.
Készítettem, egy tápot, ami tud kb 8A-t 20V-on. 14V-os toroid lett egyenirányítva és a FET-et pwm kapcsolgatja. Ez max 0,8-as kanthal szálig tökéletes, de felmerült az igény az 1-es huzalra kicsi idomok vágásához, ami gyakorlatilag rövidrezárja. Az IRF540 rögtön meghalt, kicseréltem valami 300W-os FET-re meg növeltem a hűtést is, de így is csak rövid ideig jó. Javaslatot kérnék a minél egyszerűbb és olcsóbb átalakításra. Esetleg egy peltier modul segítene? Azt is hűtenni kell valamennyire, vagy csak tegyem nagyobb házba és egy venti meg egy nagyobb borda? Vagy a frekvencia csökkentése mennyit segítene? Most valahol 20-25 kHz körül van. Várom a javaslatokat.

Üdv.
Usane
(#) Leraz válasza usane hozzászólására (») Szept 9, 2013 /

Üdv.
Az "ElektrikaPraktikal" vagy valami hasonló nevű újság 2012/12-es számában van egy komplett leírás erre.Én azt használom.
(#) Ge Lee válasza usane hozzászólására (») Szept 9, 2013 /

A FET azért megy tönkre, mert semmi sem korlátozza a rajta átfolyó áramot. A trafót vagy önmagában kell használni leágazásokkal és akkor a belső ellenállása lesz az áramkorlát, vagy ha folyamatos szabályozhatóságra van igény (nem nagyon értem hogy miért), akkor áramgenerátort kell csinálni. Vagy a pwm vezérlés mellé kell egy túláram védelem, ami adott érték felett tiltja a pwm-et.
Egyébként a vágási feladatot remekül ellátja egy citerahúr akkutöltő trafóval meghajtva, még a keményebb XPS lapok esetében is.
(#) usane válasza Ge Lee hozzászólására (») Szept 9, 2013 /

A szabályozhatóság a változó hosszúságú és átmérőjű huzalok miatt kellett. A húrból hogy lehet idomokat hajlítani? Az szerintem nem merev. Tudom, hogy áramkorlát kellene a FET-re de a pwm csak annyit enged amennyire beállítom. Igaz ha megszalad az ember ujja akkor baj lehet, de ezt majd megoldom, ha meglesz a hűtés, és 8A a max amit le tud adni, azt meg az 50A-es FET el kell bírja.Az eldisszipálás a gond. 5A a minimum az 1-es huzal kifűtéséhez. Legyen 6 és akkor jól vág. 100W már fűti rendesen a TO220-as FET-et. Az a kérdés, hogy a peltier elviseli a kisebb hűtést, vagy azt is ugyanannyival kéne hűtenem, és inkább egy öklömnyi hűtés meg egy venti jobb lenne?
(#) usane válasza Leraz hozzászólására (») Szept 9, 2013 /

van hozzá valami linked? vagy papír kiadvány?
Hátha kapok valami ötletet belőle.
(#) Leraz válasza usane hozzászólására (») Szept 9, 2013 /

Igen,teljes dokumentáció megvan.
Szerző jogok miatt ide nem tudom feltenni.
(#) reity hozzászólása Dec 13, 2013 /

Sziasztok!

Szerintetek ez a trafő elegendő lenne egy kb 1,2m-es ellenálláshuzal (cekász) 2,773ohm/m kellő felfűtéséhez?
Kezdő vagyok a témában, kis segítség jól jönne.
Végig olvastam a fórumot, de még így is sok dolog van ami nem világos.

Itt a kiszemelt trafó:
http://www.conrad.hu/conrad.php?name=Products&pid=530414

Ha nem jó, akkor tudnátok linkelni olyat ami jó lenne ehhez a cekászhoz?
És kérhetnék még egy olyan vezérlést is, amivel tudom szabályozni a huzal hőmérsékletét, ha esetleg rövidebb huzalt fognék be.

Esetleg ha van valaki aki szivesen megépítené nekem, természetsen nem horror áron, azt is szivesen fogadnám.

Köszönöm!

Üdv:
Reity
(#) erbe válasza reity hozzászólására (») Dec 13, 2013 /

Magas a feszültség. Inkább ezt válaszd! 12V, 13 A
Az ára viszont horrorba illő. Nézz körül hazai forgalmazóknál!
A hozzászólás módosítva: Dec 13, 2013
(#) Leraz válasza reity hozzászólására (») Dec 17, 2013 /

Szia .
Ugyan nem építem meg helyetted de itt van az én kész szabályozóm.Ez 12 V-nál, 0-1,8 A-t vesz fel a hőfoktól függően és 25 cm hosszú , 0,25 mm vastag a vágószál.
(#) usane válasza reity hozzászólására (») Dec 17, 2013 /

Én már építettem ekkora huzalhoz. Azt most fejből nem tudom ugyanolyan ellenállású-e amit használok mint amit leírtál, de számolj úgy, hogy ekkorra átmérőhöz szükséged lesz legalább 5-6 amperra. Az enyém 14V-os trafóról megy és bő 10A-t tud.
(#) klimás56 hozzászólása Máj 2, 2014 /

Sziasztok! Segítségre van szükségem, a feladat egy fűtőszál, (cekász vagy kanthal huzal) közel állandó hőmérsékleten tartása. A szerszám egy nikecell vágó , a gond az, hogy ha vastag darabot vágnak, pl.30cm-t, akkor kb.felénél a vágóhuzal nagyon kihűl, a vágás lelassul. Ha nagyon magas hőfokkal indítunk, akkor az elején elmegy a méret, sok anyag kiolvad a szál kürül.
Van-e lehetőség a hőmérséklet változásból adódó ellenállás vagy áramfelvétel változást figyelni és ebből szükség esetén elektronikus szabályzást csinálni?
Az értékek amit eddig tudtam mérni: a trafó (230/12 V) tirisztoros,primeroldali szabályzással 8 A körüli áramfelvétel. Az értékek csalhatnak a fázishasítás miatt, gondolom...

Köszönöm előre is a fáradozást és minden megoldás éredekel és inkább privátban...
A hozzászólás módosítva: Máj 2, 2014
(#) Szpisti válasza klimás56 hozzászólására (») Máj 2, 2014 /

Szia ! Ha nem tévedek, ITT épp egy ilyennek a leírása található.
(#) klimás56 válasza Szpisti hozzászólására (») Máj 3, 2014 /

Köszi! Ez nekem túlontúl komplikált
Valami egyszerűbb kivitel érdekelne, ami esetleg én is össze tudok rakni.
A hozzászólás módosítva: Máj 3, 2014
(#) Szpisti válasza klimás56 hozzászólására (») Máj 3, 2014 /

Eléggé úgy tűnik , ez a habvágó vezérlés másoknak is feladta a leckét.
Ugyan találkoztam ilyen témakörű topiccal itt a HE-n is, de a ETanyán több jó ötletet láttam, érdemes végigolvasni gondolatébresztőnek.
(#) klimás56 válasza Szpisti hozzászólására (») Máj 3, 2014 /

Végig böngésztem a linkeket. Az alapvető probléma a változó vastagságú, szélességü anyagok darabolása . Az én esetemben a vágószál függőlegesen mozog, de kézzel szinte lehetetlen a vágószál hűlését követni.
Szóval nem lettem okosabb...
(#) Sebi válasza klimás56 hozzászólására (») Máj 3, 2014 /

Ha csak egyenesen kell darabolni (nem kacskaringósan), esetleg ki lehetne próbálni egy vékony vaslemezzel (konzervbádog, vagy rozsdamentes). Mert ha nagyobb a tömege a vágóeszköznek, akkor van hőpuffer-kapacitása, később hűl le a vágás során (lehet, hogy végig is ér addigra).
(Ez olyan választási mód, mint a fűtésrendszer: vékony alu-radiátorok gyors hőleadással és gyakori szivattyúkapcsolgatással, vagy öntöttvas eszközök elnyújtott változásokkal.)
(#) Szpisti válasza klimás56 hozzászólására (») Máj 3, 2014 /

Csak egy egyszerű tipp: a normál vágóáramhoz képest mi lenne ha (mondjuk egy magasabb feszültségű trafókivezetésről) egy pedálkapcsoló segítségével rátennél egy izmosabb táplálást mint "turbó" - mikor érzed hogy lehűl, lelassul a vágószál ?
(#) GmS hozzászólása Márc 27, 2015 /

Üdv mindenki !
Szeretnék megpróbálkozni egy hungarocell vágó építésével , és néztem egy gyári modellt aminek a trafója 36V 4,7A 160W . A kérdésem az lenne hogy , miből bonthatnék egy hasonlót ? Vagy kisebb átalakítással lenne valami megoldás valakinek ?
Köszönöm !
A hozzászólás módosítva: Márc 27, 2015
(#) Massawa válasza GmS hozzászólására (») Márc 27, 2015 /

Attol függ milyen nagyot akarsz. Én épitettem egyet egy kb 25W-s trafoval és simán tudok akár 10 cm vastag anyagot is vágni. A kantál huzal csak 0,4mm vastag. A kantál huzal szakboltbol valo azt hiszem 0,127 ohm/m. Egy mozgathato csillár csatival hangoltam be a hosszot, és egy rugoval feszitem.
A hozzászólás módosítva: Márc 27, 2015
(#) GmS válasza Massawa hozzászólására (») Márc 27, 2015 /

Az 1m-es 15 centis táblát el tudja vágni , akkor már jó .
(#) GmS hozzászólása Márc 27, 2015 /

Most az jutott eszembe , hogy építettem egy ponthegesztőt mikró trafóból . Hasonló módon nem lehetne egy ilyen trafót áttekerni mondjuk 1,5 vagy 2,5 -es rézdróttal , olyan 30-40V közé ?
Működő képes ötlet lehet ?

Csak a vastagság mérvado minden másik méret csak másodlagos - hely kérdése. Nekem a tarto kar kb 40cm szélességet enged meg, azaz ilyen messze lehet az egyik oldaltol a vágási vonal.
Nem profi célokra épitettem, igy csak egy egyszerü fa konstrukcio, de már vagy 6 éve megvan és eddig semmi gond nem volt vele. Tavaly szereltem rá egy lábkapcsolot, mert korábban gyakran elfelejtettem kikapcsolni - nem volt gond, csak forro volt a szál, és néhányszor a fiam meg én megégettük a kezünket. Most csak akkor füt, ha kell.

A vázzal nem lesz gondom ,azt megoldom . Inkább csak a trafó kérdés !

Én is ezt gondoltam aztán kiderült hogy az a kis trafo teljesen megfelelö lett erre a célra. Csak valamivel nagyobb mint egy csengötrafo).

lefényképeztem ma egy gyári vázat , azt úgy ahogy van le tudom másolni ..

Az enyém pofon egyszerü, 25x25 mm-s lecekböl egy daruszerü kar gémmel. A vizszintesen fent van egy csörlö ( 20 mm átmérö). Alul egy kampoba van a szál akasztva, majd átmegy a csörlön éa a vizszintes gém másik végén egy kis rugoba végzödik ami fesziti. A vizszintes részen rá van huzva egy csillár csoki ami a trafo áramát vezeti a szálba, igy ezt a kontaktust majdnem 40 cm-t tudom mozgatni a szálon és igy optimalizálni a fütést. A trafo másik vége az also hurokhoz megy. Ennyi az egész, meg van egy munkaasztal kb 5 cm-laz also vég felett. ( 40x30cm)
Következő: »»   11 / 25
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem