Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Mit nem szabad!? (kezdőknek se)
Lapozás: OK   10 / 18
(#) APN 4 válasza Djatis hozzászólására (») Okt 30, 2007 /

Kiraly vagy haver
(#) Gery hozzászólása Okt 30, 2007 /

Én is a robbanás veszély miatt szoktam mindig viselni flexelős szemüveget mikor beüzemelek vmit. Idáig még hálistennek nemtörtént semmi de fater egyik haverjának is a véletlen szétrobbanó kondinak az egyik darabja a szemébe repült, aztán irány a korház.
(#) Dióda hozzászólása Okt 30, 2007 /

Például nem szabad kezdőknek:
Ha háziállatod van nem szabad a hangszórókat rács nélkül szabadon hagyni.
Exponenciális láda reflexnyílásában alvó macskára hirtelen rácsutkázni a hangerőt mert a 3méterre lévő falon kegyetlen nagyot koppan ahogy ilyedtébe fölugrik és elkezd menekülni.
(#) Petroimro válasza Dióda hozzászólására (») Okt 30, 2007 /

Állatkínzó
(#) vicsys válasza Norberto hozzászólására (») Okt 30, 2007 /

Idézet:
„A desztillált víz szerinted nem vezeti az áramot egyáltalán?

Sajnos nem. Ezzel egyszer már szívtam jókorát...
Amikor kórházban dolgoztam, javításra hoztak egy ultrahangos párásítót, hogy nem megy, hiába kapcsolják be. Szédszedtem atomjaira, mire rájöttem, hogy 2 kis érintkező van a tartály alján ami figyeli ha kifogy a víz, és lekapcsolja a berendezést.
Elkövettem azt a hibát, hogy desztvízzel próbáltam ki, mert szóltak, hogy az osztályon is azzal üzemeltetik, hogy ne vizkövesedjen be... (csapvízzel persze azonnal ment)
(#) ensium válasza Norberto hozzászólására (») Okt 31, 2007 /

Nem okoskodni akarok. De általáonsban tanultuk, hogy a desztvíz nem vezeti az áramot. Mert a vízben az ásványi sók, meg midnen finomság, az ami miatt vezetőképes a H2O. És amint tudjuk a desztillált vízben nincsen semmiféle ilyesmi.
(#) tusak válasza ensium hozzászólására (») Okt 31, 2007 /

A desztvíz nem vezet.
Viszont a vasalókhoz és a faygálló hígítására használt ioncserélt igen.
(#) Pulyka válasza vicsys hozzászólására (») Okt 31, 2007 /

Nemtom szoktad-e/szoktátok-e nézni régebben a fókuszt,a retek klubbon
Volt benne egy ürge,aki bemutatott egy készüléket,amire ha egy háztartási készüléket rácsatlakoztatott,és vizbe merített,sőt úgy müködteti,akkor semmi baja nem lessz a készüléknek,és neki se!A készüléknek még a házát is levette,én egy kis toroid trafóra hasonlító tárgyat véltem felfedezni benne
Nem lehet,hogy a trükk kedvéért ő is desztvizzel kápráztatta el a "közönséget"?
(különben belemerített a vizbe egy hajszárítót,és egy izzót)

Tomi
(#) Fery válasza tusak hozzászólására (») Okt 31, 2007 /

Az hogy a deszt viz nem vezeti az áramot az nem igaz. Vezeti. A desztillált víz vezetőképessége a leggyengébb, ezt követi a lágy víz, a kemény víz, a legjobb vezetőképesség pedig a tengervizet jellemzi. Minél magasabb a víz hőmérséklete, annál jobb vezető.
A meleg tengerviz cm3-re néhány 10 vagy néhány 100 ohm közé esik hőmérséklettől függően. A desztviz pedig kiloohmos tartományba esik. Ezért van az hogy kicsit másképp kell tervezni az olyan elektronikákat amik lágyvizzel vannak kapcsolatban.
Ha 230 van lágyvizbe bevezetve ugyanúgy meghalhat az ember csak valamivel kisseb rá az esély mert az emberi szervezet belső ellenállása is hozzáadódik a vizéhez és szerencsés esetben meg lehet úszni. De vezet.
(#) Medve válasza Pulyka hozzászólására (») Okt 31, 2007 /

Egy leválasztó trafó lehetett...
(#) Fery válasza Pulyka hozzászólására (») Okt 31, 2007 /

Ezt a műsort én is láttam csak egy kicsit szkeptikusan néztem, ugyanis a csodákban csökönyösen nem hiszek.
Mivel elég régen volt ez a műsor és azóta nemigen hallotunk a cuccról hajlamos vagyok azt hinni, hogy humbug az egész. Ugyanis ha ez igaz lenne már meg kellett volna kapniuk a feltaláloknak a fizikai Nobel-dijat, ugyanis ha ez igaz akkor ez hatalmas horderejü találmány, emberek tömegeinek menthetné meg az életét viszonylag kis befektetés árán.
(#) Fery válasza Fery hozzászólására (») Okt 31, 2007 /

Gondolom erről a cuccosról beszéltetek.Bővebben: Link
(#) Hroot hozzászólása Okt 31, 2007 /

cső all lenne 1 kkérdésem 1.5A-es graetz jó tda 2030-nak?
(#) Petroimro hozzászólása Okt 31, 2007 /

Nem szabad utánanyúlni az asztalról leesett pákának, mert a forró végét fogod +fogni
(#) Hroot válasza Petroimro hozzászólására (») Okt 31, 2007 /

ja nekem már volt olyan hogy volt az asztalon a páka és véletlenül a forró végét fogtam meg aztán eldobtam a pákát és beleállt a másik kezembe
(#) ensium válasza Hroot hozzászólására (») Okt 31, 2007 /

Te, hogy dobtad el azt a pákát?
(#) Hroot hozzászólása Okt 31, 2007 /

hát amikor éget nem gondolkozol....
(#) raron hozzászólása Okt 31, 2007 /

Hasonló:
NE próbáljatok meg működő pákában hegyet cserélni... nem jó érzés

2.:
Ha HDD szedtek szét ne kössetek a fej tekercsére ~12V-ot, mert elszáll a vége. (Tapasztalat)
(#) puskas87 válasza raron hozzászólására (») Okt 31, 2007 /

hat en a Wellerbe naponta 15-20 szor hegyet cserelek mukodes kozbenn.... tehat van amiknek lehet, kell, de csak :unalmas: ovatosan!!
kis lazitas sosem jonne rosszul :unalmas:
(#) Norbert123 hozzászólása Dec 2, 2007 /

Sziasztok miért nem írtok annyira jó volt olvasni ezeket
A kezdőknek is jó lenne (én is kezdő vagyok )
Előre is köszi
Sziasztok
(#) valve válasza Norbert123 hozzászólására (») Dec 2, 2007 /

Volt ido mikor meg saletromsavat hasznaltam, aramkort marni,.. (HNO3) Kicsi volt az edeny es osszenyomtam kezzel, hogy ferjen bele a nyak,.. Elgondolkodtam s meg is izzadt a kezem,.. lesikult az ujjam rolla es kipriccant a szemembe a sav,.. Assetudtam hova fussak, egetett, csipett,.. aztan a csaphoz es mosas neki!, Most bele nem nyulnek a szemgolyom es a fedo-bor koze de akkor megtettem! Azutan nem lattam tisztat vagy fel napig,.. Mennyei szerencsem, hogy nem-tortent komolyabb problema!
Azota akkora edenyben marok amibe en is megtudnek furdeni
Mindenki mondja, hogy a meret nem lenyeg,.. Valahol MegisCsak az,..
(#) szamóca hozzászólása Dec 2, 2007 /

Ne marassatok panelt anyátok zománcozott tepsijébe, mert nehéz kimosni a FECL3-ot teljesen belőle.
Es ha a kajába kerül...
(#) lgyk válasza Fery hozzászólására (») Dec 2, 2007 /

Idézet:
„A desztviz pedig kiloohmos tartományba esik.”

Inkább Mohm-osba, kb. 18 MOhm.cm, fajlagos vezetése 0,055 uS/cm.
(#) gg630504 hozzászólása Dec 3, 2007 /

Ha régebben felszerelt/ismeretlen kapucsengőt szerelsz, ne bízz abban, hogy a 8 V-os ág megy ki a kapuhoz. Csak amikor furcsán viselkedik ( 1 LED-re + ellenállásra csenget ), tűnik fel, hogy a primer ág van a nyomógobbal megszakítva.
-
Gázkonvektor képes összeolvasztani a mögötte vezetett drótok szigetelését és csinos rövidzárat generálni.
-
Ha nem robban fel, nem kell erőltetni, mert rövid lesz a gyújtózsinór. Így negyed évszázad után már halványodik a karórám körüli rész a kezemen ( az óra árnyéka világosan kivehető ), de a felkaromba égett műanyag póló nyoma örök emlék.

(#) raron hozzászólása Jan 7, 2008 /

Ha sorkimenőhöz nagyfesz-kondit csinálsz és kisütés után még megcsap, rájössz, hogy ugyan arra a fegyverzetre kötötted a drót két végét . . .
(#) uli válasza gg630504 hozzászólására (») Jan 7, 2008 / 1

csengős dolog ismerős megrázó élményem volt a szomszédnál.... Asszonta végül : "há azé vittük ki az áramot, ha le akarják nyúni a csengőt, legalább b@ssza má meg az áram...."

Szószerinti idézetbe remélem nem nagy baj a vulgáris szó

uli
(#) Moderátor hozzászólása uli hozzászólására (») Jan 8, 2008

Elnézzük most az egyszer...
(#) dawdaw hozzászólása Jan 29, 2008 /

Sziasztok!

Egy Unipower 300W ATX típusú tápban akartam elkokat cserélni, de egy 330µF/200VW kondinak nem találtam megfelelőt, és a 200VW jelentésében sem voltam biztos, így úgy döntöttem bemérem.

Először kiforrasztottam az elkot, és elvittem a boltba, hogy ilyesmi méretűt (fizikai méretben és kapacitásban) keresek (sajnos nem volt). Aztán visszaforrasztottam, és be akartam mérni műszerrel, hogy mekkora feszültséget kap (hozzáforrasztottam 2 drótot, azt a multiméterhez kötöttem, és távolról kapcsoltam be a tápot). Ezt azért akartam, hogy találjak egy megfelelő helyettesítő elkot (ne legyen alulméretezve, stb...).

Persze előtte ahhoz, hogy le tudjam olvasni néhány kisebb kondi értékét, kivettem egy hűtőbordát, amihez néhány teljesítmény tranzisztor vagy FET volt kapcsolva, viszont a hűtőbordátől egy kis szigetelő anyag választotta el. A hűtőbordát csak lazán tettem vissza a bemérés előtt (3 csavar helyett csak 1-et csavartam be),

!!! de elfelejtettem a szigetelőanyagot visszatenni.!!!

Na akkor összekötve, multiméter bekapcsolva, és power be. Lett szép pukkanás, egy kis fényjelenség,

!!! hirtelen halál 3 alkatrésznek. !!!

Ebből egy alkatrész a szünetmentes tápban volt, azt hittem azt is elrontotta (már az egyik relét is kiforrasztottam, mert beforrasztva úgy tűnt, hogy nem működik, de végül jó volt). Végül a (Powercom) szünetmentes táp hálózati bemeneti csatlakozójában megtaláltam a biztosítékot, ami szétment.

1. tanulság: ne szünetmentesről kisérletezzünk... (kényelmes voltam, azért nem akartam máshonnan venni a 230-at). Meg kezdjük a biztosíték keresést kívül...

A tápban viszont egy biztosítékon kívül szépen

!!! szétrobbant egy A733 tranzisztor !!!

is. Csak a hátulja maradt meg a toknak, onnan tudom a típusát. A többi

!!! rákenődött !!!

a környéki ellenállásokra, meg egy kerámia kondenzátorra.

Kérdésem:

Mi miatt lehetett zárlat?

- A hűtőbordától nem szigeteltem el a teljesítmény tranzisztorokat (FET-eket)?
- Észrevettem, hogy az egyik 330µF/200VW elko forrasztása nem volt teljesen biztos, esetleg ez nem érintkezett megfelelően, és emiatt?

Amúgy ti hogyan cserélitek az olyan (kapcsoló üzemmódú) tápokban az elkokat, amik össze vannak ragasztva, nincs rajta csavar? Pl. laptop táp, LCD monitor tápja, modem, router tápja? Hogyan szeditek szét?

Várom a válaszokat, és a lecseszéseket (hogy miért ilyen amatör módon csináltam, figyelmetlen voltam, stb...)

Dawdaw
(#) (Felhasználó 1947) válasza dawdaw hozzászólására (») Jan 29, 2008 /

Szia !

Legalább kiderült hogy tudsz tápegységből robbanószerkezetet késziteni.
Szóval:
Ezen elég sokan túlesnek, szóval nem egyedi az eseted.
Mindenki volt kezdő.
Én általában a "forditva beültetett elkó" szindrómában szenvedtem kezdő koromban, az oda nem figyelés miatt.

Tápokat csak leválasztó trafóról szoktam járatni/próbálni.
Ha kondikat cserélsz, ilyen esetben:
-csak egyesével(polaritásra ügyelni)
-Ha már szemre is rossz, púpos,megnyilt tetejű
ezek helyett eggyel nagyobb fesz.értékűt betenni.
-ha nem vagy biztos benne hogy rossz a kondi,inkább mérd meg

Jelen esetben a hálózati puffer kondid nem biztos hogy rossz,inkább a szekunder oldali kondikat nézd át.
Elég sok PC tápot javitottam, de nem emlékszem hogy primer oldali hál. puffer kondival lett volna gond...

A zárlatot azzal okozhattad,hogy a hűtőbordára szigetelő alátét nélkül csavaroztad vissza a félvezetőket.Ezeknél a fémlemez is egyik kivezetés.
Fet-nél a Drain, tranzisztornál a kollektor, stab ic-nél a gnd, schottky diódánál az anód stb.
Szóval itt volt a probléma gyökere.

A kondin a 200VW jelölés 200V feszültséget jelöl.
Ebben a tápban a két 330uf/200V sorba volt kötve.

A ragasztott dobozos tápokat nem mindig lehet roncsolás nélkül szétszedni.
Ha az illesztésnél szikével körbevágod, némelyiket szét lehet pattintani.
A durvább megoldás a vasfűrész...
persze előtte el kell dönteni érdemes-e kinlódni vele....

Üdv ! Luki
(#) dawdaw válasza (Felhasználó 1947) hozzászólására (») Jan 29, 2008 /

Köszi szépen ezt a kimerítő választ. Sejtettem, hogy a szigetelés... de olyan vékony volt... Igen, egy elko púposodott, ezért vágtam bele a "projectbe".

A kondikat helyes polaritással kötöttem be, kb. 10 éve csináltam bistabil multivibrátort, meg TBA 800-zal erősítőt, akkor már megtanultam a kondik helyes bekötését. Most meg, hogy van net, egy-egy félvezető kapcsán csak beírom a google-ba az adatait... Meg közép ill. általános suliba vittem be fizikai órára egy-két házi elektromos tákolmányt, meg egyszer meg is ráztam egy pici trafóval meg egy 1,5 V-os R6-os elemmel az általános iskolás fizika tanárnőmet a szünetben, hogy lássa, hogy a 1,5 voltos elem is tud rázni, ha egy pillanatra odaérintjük egy feltranszformáló kistrafó primer oldalára.

Amúgy milyen pákát érdemes használni? Van egy pisztolypákám, de kicsit vastagnak tűnik a hegye, főleg így a tápnál gondolkoztam rajta, hogy nem lesz-e túl nagy... (meg lehet hajlígatni kedvemre a végét - attól félek, hogy hamarabb elhasználódik, ha túl csúcsosra hajlítom).

Van szikém, még orvosi is, majd meglátjuk, ha gond lesz velük.

Egy kérdésem lenne még. Anno bátyám írta a szakdogáját, és ahogy mondta, kapott egy kis túláramot a gépe, és elszállt az alaplapja (vagy villámlás). Szerintem a kapcs. üzemű tápja mehetett szét, és az adott túlfeszt, meg túláramot (ahogy olvasgattam a neten), a mai elvileg modernebb tápokban van már szupresszor dióda, hogy ne küldjön nagy feszt/áramot a táp?

És szerintetek a laptop tápjában van szabályzás, hogy semmiképp se tegye tönkre a rákötött laptopot (vagy a laptop tápbemenetének van védelme)?

Ugyanígy szerintetek a mobiltöltőkben van ilyen védelem? (Bár hamarabb lecseréli az ember a mobilját, minthogy összeségében 2-3000 órán keresztül töltsük a telefont - bár érdekes lehet ez a kérdés, ha más célra használjuk a mobiltöltőt a telefon lecserélése után).

Köszi a válaszokat!

Dawdaw
Következő: »»   10 / 18
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem